KesyRotta kiinnostais lemmikkinä

Kesyrotat

Hei
Olen 12vuotias tyttö. Olen 5vuotiaasta asti halunnut koiran luovutin, koska äiti ei suostunut. Sitten noin 10vuotiaana päätin: en jaksa ootaa joka ikinen päivä, että jos se suostuis tänään. Asun kuusamossa äitini isäpuoleni ja isoveljeni kanssa. Isäni asuu oulussa oman perheensä kanssa johon kuuluu 2pikkuveljeä 1pikkusisko kakskissaa ja äitipuoli. Isäni luona käyn kahden viikon välein. Mminulla on yksi ystävä jota tapaan koulussa ja joskus vapaa ajalla. Tunnen itseni yksinäiseksi yleensä. Mietin, että siihen voisi autaa lemmikki. Olen mittinyt lemmikki vaihto ehtoja joista olin lukenut aika paljon tietoa muumoassa: koiraa,kissaa,matelioita kuten käärmeitä ja geggoja,pupuja,chinchilloja,hamstereita,marsuja,gerbiilejä,deguja,hiiriä,siilejä,oravia, ainiin ja KESYROTTIA. Niin kesyrottia aluksi minulla tottakai oli omat mieli piteeni tästä eläimestä muummoassa:haiseva ja ällöttävä=-O. mutta miksi nämähän ovat seurallisia ja söpöjä ihania pikku eläimiä. Mietitte varmaan miksi kirjoittelen tänne no lähinnä sen takia, että saisin vastauksia näihin kysymyksiin:
1. Kumman ominais haju on vahmempi tytön vai pojan?
Isoveljeni on qlerginen kissoille joten mielummin ei niin vahvaa ominais hajua:-!
2. Riitääkö koko häkin siivous väliksi 4päivää?
En erityisemin tykkää siivoamisesta, mutta hyvän asian edestä voin uhrautua joka päivä pikuisen putsaa maan papanoita ja likaisia puruja;-)
3. Kummat on seurallisempia tytöt vai pojat?
Olen "hyper seurallinen"
4. Mitä niille ei saa syöttää?
ihan vain tietämättömyyttäni:-!
5. Kummat merkailee tai pissii enemmän tytöt vai pojat?
En tykkää, että joka paikka on pissassa:-P
6.kuinka paljon rahaa menee rottiin suurin piirtein niiden elämän ajan et niiku pitääks varautua niiku enemmällä kuin 500eurolla?
Pitäs vähän tietää paljo pitää minulla säästää rahaa ite ainakin alkuun
7. Voiko rottaa käyttää pihalla valvotusti?
tykään olla ulkona ja olla eläinten kans.
8.kesyyntyykö helposti ja nopeasti?
En jaksais ootella kahta päivää pitenpää sitä et niihin sais
Koskee
9. Onko niiden häntä inhottavan tuntuinen?
Sillon ku mietin tosiaan sitä lemmikkiä nii rottaa en valinnu ton hännän takii.@_@
10.minkä laisista virikkeistä tykkäävät?
Mietin mitä häkkiin kannataa laittaa.
11.Voiko niiden kanssa matkustaa linkussa?
En ottais niitä mukaan viikon loppuisin vaan neljääpäivää pitempiin reissuissa.
12.voiko rotille opettaa temppuja kuten koirille ja kissoille?
Mä tukkään kouluttaa kissoja ja koiria niin miksei myös rottia.:-)
13. Kuinka usein rottien häntä pitää pestä ja rasvata?
Se puuttuu myös mun tieto kokoelmastani:-!
14.entä kuinka monesti kynnet pitää leikata?
Itse suunnitelin, että jos joka viikko yhestä tassusta leikaisin (tietenki joka viikko eri tassusta) ne pysyis lyhyinä;-)
15.onko niillä vielä jotain muitten pieneläinten hoidosta poikkeavaa?
Kiinostaa vaan
16. Minkä kokoinen häkki niillä pitäis olla?
MÄ zooplussalta katoin sellasen häkin jonka mitat on 70×50×80cm mitat ilmotettu näin levey×syv×korkO:-)
17.näitten kysymysten ja ton tekstin perusteella sopiiko rotta mulle?
18.kannataisko mun harkita jotain muuta eläintä?
19.mitä eläintä?
20.onko blue agouti väri harvinainen?
Mätukään siitä värimuunoksesta paljon:-)

5

229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kesyrotat

      Ps:toivoisin pikaista vastausta:-D

    • Sedä

      1. Kumman ominais haju on vahmempi tytön vai pojan? Isoveljeni on allerginen kissoille joten mielummin ei niin vahvaa ominais hajua:-!
      -Hajussa ei ole erityisen paljon eroa sukupuolten välillä, enemmän riippuu siitä miten siistejä kyseiset rottayksilöt on, käykö ne laatikolla nätisti vai onko pissaa ja kakkaa tasoilla lojumassa. Yleisesti ottaen rotta ei ole hajuton eläin, ja siivoamisen pitää olla ahkeraa jos haluaa pitää ilman raikkaana. Allergiat puolestaan ei johdu hajusta vaan eläimen hilseestä. Ainoa tapa todeta onko veljesi allerginen rotille on että hän käy rottaperheessä kokeilemassa saako oireita.

      2. Riitääkö koko häkin siivous väliksi 4päivää?
      -Riippuumattoja kannattaa vaihtaa ja mahdollisia lojuvia pissoja pyyhkiä useamminkin, samoin vessalaatikkoa tyhjentää jos se on käytössä. Käytössä sitten huomaa miten usein koko häkki kannattaa pestä. Riippuu mm. mitä kuiviketta käyttää, kuinka monta rottaa on ja kuinka sotkevia yksilöitä ne on.

      3. Kummat on seurallisempia tytöt vai pojat?
      -Molemmat on todella seurallisia. Urokset on laiskempia ja viettää mieluusti aikaa torkuilla sylissä, naaraat tykkää juoksennella ympäriinsä tutkiskelemassa paikkoja, mutta myös viettää aikaa oman ihmisensä lähellä, leikkiä ja opetella temppuja :) Nämä on stereotyyppejä, eli tytöistä löytyy todella sylissä köllötteleviä yksilköitä, ja pojat on etenkin nuorina hyvin vilkkaita.

      4. Mitä niille ei saa syöttää?
      -Ruokaa jossa on lisättyä sokeria, suolaa tai paljon lisäaineita kannattaa välttää. Samoin rasvaisia ruokia vain vähän etteivät liho. Varsinaisia myrkyllisiä ruokia näistä yleeensä keittiöstä löytyvistä jutuista on avokadon kivi ja nahka ja homejuusto. Omenan siemeniä ja hedelmien kiviä ei pidä antaa. Luonnonkasvien ja ylipäätään uusien ruokien kanssa kannattaa aina varmistaa ennen kuin antaa.

      5. Kummat merkailee tai pissii enemmän tytöt vai pojat?
      -Yleisesti ottaen pojat (isompia lätäköitä), mutta tytötkin osaa tän asian. Kannattaa varautua siihen että käsiä merkataan pissatipoilla päivittäin, mutta isompia lammikoita en ole mun tyttöjen kanssa joutunut kokemaan.

      6.kuinka paljon rahaa menee rottiin suurin piirtein niiden elämän ajan et niiku pitääks varautua niiku enemmällä kuin 500eurolla?
      -Riippuu ihan hirveästi siitä mitä niille syöttää ja mitä kuivikkeita käyttää. Virikkeeksi kelpaa hyvin kierrätystavara (pahvilaatikot, paperipussit, riippumattoja vanhoista kankaista tai edullisesta fleecestä kirpputorilta, luonnon oksat…) Yhteen eläinlääkärikäyntiin menee helposti satanen, mutta niitä ei yleensä ehdi tulla kuin pari/rotta.

      7. Voiko rottaa käyttää pihalla valvotusti?
      -En suosittele. Rotta vilustuu todella helposti, on vaarassa karata, ja todennäköisesti myös pelkää ulkoilua todella paljon. Tuo mieluummin kesällä jotain kivaa ulkotuoretta niille nakerreltavaksi.

      8.kesyyntyykö helposti ja nopeasti?
      -Kasvattajalta tullessa rotan pitäisi olla jo valmiiksi kesy, ja sitä saa ja pitääkin käsitellä heti.

      9. Onko niiden häntä inhottavan tuntuinen?
      -Päinvastoin, oikein kiva :) Rotan häntä ei edes ole kalju, vaan siinä on pieniä karvoja kauttaaltaan, ja se on lämmin kuin ihmisenkin iho.

      10.minkä laisista virikkeistä tykkäävät?
      -Rotta on kiipeilevä eläin. Häkin kannattaa olla korkea, ja lisäksi voi laittaa esim. puisia linnun orsia ja köysiä kiipeiltäväksi. Nakerrettavaksi kannattaa tarjota luonnonoksia (kuumalla vedellä pestyinä), pahvilaatikoita ja paperipusseja. Ruuan etsiminen on hyvä virike, sitä voi piilottaa ulkoiluhuoneeseen, laittaa häkkiin roikkumaan vaikeaan paikkaan, tai piilottaa pahvilaatikon sisään. Mun rotat saa keittiön lattialta imuroida sinne tippuneet murut :P Rotat rakastaa myös kaivaa, ja siihen kannattaa tarjota sallittu paikka, esim suuri muoviloota jossa lannoittamatonta turvetta tai multaa.

      11.Voiko niiden kanssa matkustaa linkussa?
      -Rotta ottaa yleensä matkustamisen aika rauhallisesti etenkin jos on tottunut siihen.

      12.voiko rotille opettaa temppuja kuten koirille ja kissoille?
      -Toki! Rotta on oikein fiksu ja oppii mitä vain ihminen osaa opettaa :) Naaraat on yleensä aktiivisempia ja siksi helpommin motivoitavissa. Olethan nähnyt Heurekan koripalloa pelaavat rotat?

      13. Kuinka usein rottien häntä pitää pestä ja rasvata?
      -Riippuu vähän rotasta, yleensä häntä olisi hyvä rasvata viikoittain ja pestä kun se alkaa näyttää likaiselta. Säännöllinen rasvaus helpottaa pesua ja lika irtoaa helpommin. Pesun jälkeen häntä pitää aina myös rasvata ettei se kuivu.

      14.entä kuinka monesti kynnet pitää leikata?
      Riippuu rotasta, nuorilla kynnet kasvaa nopeammin, vanhoilla ei niinkään. Sen kyllä näkee, kun kynnessä on tarpeeksi kärkeä että sen saa leikattua. Rotan kynnet on aina vaaleat, joten sopiva pituus on helppo erottaa.

      15.onko niillä vielä jotain muitten pieneläinten hoidosta poikkeavaa?
      -Ihan erilaisia eläimiähän ne kaikki on ;) Muihin jyrsijöihin verrattuna rotta on erityisen sosiaalinen ja ”koiramainen”, ihan oikeasti ihmisestään kiinnostunut.

    • Sedä

      16. Minkä kokoinen häkki niillä pitäis olla?
      -Kesyrottayhdistyksen suositus parille rotalle on 80 cm leveä, 50 cm syvä ja 90 cm korkea. Hankkisin mieluiten vähintään sen kokoisen. Erityisesti naaraille korkea, jopa parimetrinen häkki on mainio, vanhemmille kömpelöille uroksille vähän matalampi voi olla turvallisempi, mutta nekin nuorena kaipaa kiipeilytilaa.

      17.näitten kysymysten ja ton tekstin perusteella sopiiko rotta mulle?
      -Rotat on kivoja, mutta kannattaa varautua että ne myös sotkee ja tuhoaa paikkoja, sairastuu nuorena ja aiheuttaa siksi paljon surua. Kannattaa käydä tutustumassa rottiin käytännössä kasvattajan tai harrastajan luona :)

      20.onko blue agouti väri harvinainen?
      http://rocc.ratnd.com/
      Tämä kasvattaja ainakin kasvattaa sitä
      http://tearcmir.wix.com/tearcmir
      Tällä saattaa kuulemma myös syntyä sivutuotteena.

      Mulla on itselläni myös yksi blue agouti :) Valitettavasti en tiedä mistä se on peräisin, kun ressu on jo useamman kerran vaihtanut kotia ennen kuin pääsi meille.

    • Kesyrotat

      Kiitos vastauksesta;-)

    • rottianeljä

      Kesyrottayhdistyksen sivuilta (ja foorumilta) löytyy hyvin paljon tietoa hoidosta, ruokinnasta, sairauksista yms. Kannattaa käydä sieltä vilkaisemassa :)

      Minulla on ollut useampia rottia, sekä tyttöjä että poikia. Alkuun mainitsen että rotathan vilustuvat herkästi ja saavat herkästi hengistystientauteja esim. pölyävästä purusta. Siksi rotille suositellaan kuivikkeeksi esim. pellaavaa, pellettiä tai mörttiröpöä, ei normaalia pölyävää purua. Kerran jouduin laittamaan omilleni normaalia purua, alkoivat todella nopeasti pärskiä ja hengittää kovaan ääneen :/ Lisäksi rotille tulee todella helposti kasvaimia, kaikille muille paitsi yhdelle rotalleni tuli pahoja kasvaimia vanhemmalla iällä. Niiden leikkaus on aina iso riski, joten kun kasvaimet tulivat elämää haittaaviin paikkoihin, mieluummin lopetin rottavanhukset kuin lähdin leikkausrumbaan.

      1. Kumman ominais haju on vahmempi tytön vai pojan?
      - Rotta ei itsessään oikeastaan haise. Ainoastaan se pissa ja kakka, johon rotta voi myös nuhraantua (ja alkaa itse haisemaan) kun möyrii häkissä.

      2. Riitääkö koko häkin siivous väliksi 4päivää?

      - Se riippuu ihan rotista, ovatko kuinka siivoja, onko omaa vessaboksia tai nurkkausta. Itse Siivosin n. 3 kertaa viikossa pissoja ja kakkoja pois häkistä, ja koko häkin pesuineen päivineen n. 2 viikon välein.

      3. Kummat on seurallisempia tytöt vai pojat?

      - Urokset ovat yleisesti (tottakai jokainen on yksilö) ottaen seurallisempia ja rauhallisempia kuin tytöt. Myös omalla kohdallani pojat ovat olleet sellaisia sosiaalisempia lössyköitä, kun tytöt taas mielellään vipeltävät ja tutkivat paikkoja. Vanhemmiten tytötkin kuitenkin rauhoittuvat enemmän. Mutta myös yksi uroksistani oli enemmän erakko ja yksi tytöistä sellainen joka tykkäsi vain nukkua sylissä, eikä niinkään hengailla vapaana ympäriinsä.

      4. Mitä niille ei saa syöttää?

      - Ei sokerista, suolaista tai mausteista ruokaa. Itse tein monesti omasta sapuskastani rottaversiota. Esim. jos itselleni tein jauhelihakeittoa, laitoin rotille tarjolle raakaa jauhelihaa, porkkanaa ja kasviksia. Kätevästi menee siinä sivussa :)

      5. Kummat merkailee tai pissii enemmän tytöt vai pojat?

      - Pojilla on enemmän taipumusta merkkailuun. Yksi rotistani ol isellainen, että kokoajan tiputteli pissaa perässään.

      6.kuinka paljon rahaa menee rottiin suurin piirtein niiden elämän ajan et niiku pitääks varautua niiku enemmällä kuin 500eurolla?

      - Riippuu millaista ravintoa niille syötät, kuivikkeista ja ell. kuluista. Kyllä tuolla rahalla jo pärjää oikein hyvin

      7. Voiko rottaa käyttää pihalla valvotusti?

      - Rotille on myös omia valjaita, voi käyttää lämpöisellä kelillä. Mutta kuten todettu, rotat vilustuvat erittäin herkästi. Joskus olen kesällä pitänyt rottia hetken pihalla ruohikolla häkissä ilman pohjaa.

      8.kesyyntyykö helposti ja nopeasti?

      - Kasvattajalta ottaessa rotat ovat jo käsikesyjä ja totuutettu räpläykseen. Toki saattavat alkuun vierastaa, joten alussa olisi ihan hyvä vaikka pari ensimmäistä päivää houkutella rottia syömään kädestä jotta tottuvat sinuun :) Sen jälkeen vaan nappaat päättäväisellä otteella kiinni (muista ette isaa jahdata) ja aloitat normaalin käsittelyn.


      9. Onko niiden häntä inhottavan tuntuinen?

      - Moni luulee että se on ällöttävä. Mutta moni sukulaisenikin tuumannut että onpas hauska tuo häntä, ei yhtään ällöttävä.

      10.minkä laisista virikkeistä tykkäävät?

      - Rotat tykkäävät kiipeilystä. Eli mahdollisimman paljon kiipeilytilaa, tasoja, riippumattoja (voi tehdä vaikka vanhasta paidanhihasta), pahvilaatikoita, kangasta josta monesti tykkäävät silputa pesämateriaalia. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

      11.Voiko niiden kanssa matkustaa linkussa?

      - Voi helposti. Rotille myydään eläinkaupassa omia kuljetusboksejaan, täytyy tosiaan pitää huolta ettei vilustu kuljetuksessa.

      12.voiko rotille opettaa temppuja kuten koirille ja kissoille?
      - Kyllä, rotta on todella fiksu. Oman iesimerkiksi opetin tulemaan luokse kutsusta. Katsoppa vaikka tämä:
      https://www.youtube.com/watch?v=1A07gDVLe14

      13. Pesu ja kynnet
      - Rasvata kannattaa ainakin kerta viikkoon. Itse laiminlöin tätä ja aika nopeasti alkoi rottaparkojen hännät "kuoriutua" kivuliaasti :/ Myös itse rottia kannattaa pestä melko usein, koska vipeltävät sielä kuivikkeissa (ja pissassa). Siinä samalla voi pestä hännän ja rasvata, itse tein näin n. joka toinen viikko. Kynsien elikkuusta tulikin ylempänä aika hyvin jo.

      Kysy toki lisää jos joku jää mietityttämään! Merkit loppuvat tässä viestissä kesken, niin en kaikkea pysty(edes muista naputtamaan kerralla :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe