Arka koira

dghujjikolpöäå

Mullahan on puolivuotias belgi narttu, todella epävarma vieraita kohtaan. Haukkuu ja pakenee. Ei anna vieraiden lähestyä. Joidenkin henkilöiden on antanut oikeasti silittää yms, mutta siinäkin menee aikansa. Voin sanoa että en oikein ole varma itsekkään miten täytyisi käyttäytyä tilanteessa "oikein".
Huono kokemus pienenä pentuna, säikähti vierasta.

Alkanut oikeasti ahdistamaan

Vinkkejä?
Täällä päin ei ole kunnolla koulutuksia, joten täytyy ainakin pääosin itse homma hoitaa.

19

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • omistajasi

      Usein pelkkä vieraisiin totuttaminen auttaa. Voisit esim. viedä koirasi ulos ruuhkaisena aikana ja päästää vapaasti leikkimään siellä. kyllä se nopeasti ihmisiin tottuu(Y). gps panta voi toki olla hyvä sähköpannan lisäksi.

    • 790878990

      Ei lupaavalle kuulosta. Ongelmia voi olla luvassa .... Vaikka itse syrjemmällä asunkin olen vienyt 3-5 kuukauden ikäisiä pentuja asiakseni markettien ovenpieleen tms. ihmisvilinään aistimaan elämää ja erilaisia ihmisiä . Osa ohikulkijoista tulee tietenkin tervehtimään pientä pentua, joka tekee pennun päälle hyvää. Em. voisi toimia vielä 6 kk koirallakin.... mutta mieluummin toki pienemmällä, jolla ei juuri ole ennakkoasenteita mihinkään asiaan.

    • Sielunelämästä

      En saanut oikein käsitystä siitä missä tilanteessa olet antanut vieraalle luvan silittää. Oletan että ulkona kun olette koiran kanssa lenkillä? Silloin ehkä olisi paras jos vieras ihminen on vain täysin huomioimatta koiraa. Seisotte vaan ja juttelette kaikessa rauhassa ja sitten jos ja kun koira tulee vieraan luokse, se ensin haistelee. Tässä vaiheessa ei vielä reagoida mitenkään. Kun koira kääntää ahterinsa vierasta kohti ollen aivan vierellä, on oikea hetki rapsauttaa kevyesti selästä hännän juuresta. Jos koira ei vetäydy tilanteesta, voi ehkä jo kumartua tarkempaa tuttavuutta varten. Silmiin katsomista on syytä välttää.

      Vai oliko tilanne esimerkiksi kotipihalla ja koira vapaana? Silloin vieraan, ja sinun myös, kannattaisi istahtaa trappusille tmv juttelemaan. Koira, kun tuntee tilanteen turvalliseksi, tulee kyllä nuuskuttamaan vierasta. Ja sama juttu kuin edellä, kun koira kääntää ahterin kohti, se on lupa rapsauttaa muutaman kerran. Koiran poistuessa, lupa evääntyy ja jos jää niin se on lupa jatkaa ehkä jopa vähän paremminkin tuttavuuden tekoa. Suoraa katsekontaktia on syytä välttää.

      Sisätiloissa sitten voit laittaa koiran vaikka toiseen huoneeseen, asettua vieraan kanssa istumaan rauhassa ja kun koira on rauhoittunut vartin tai vaikka puolikin tuntia, niin käyt päästämässä sen mukaan. Yleensä koira sitten tekee ensin kierroksen, sitten asettuu viereesi tarkkailemaan. Tulee sitten jossain välissä tutustumaan vieraaseen. Ja edelleen, se lupa koskea tulee kun ahteri kääntyy kohti vierasta.

      Yleensä arka koira pitää kahdesta ihmistyypistä: Ensimmäinen on sellainen, joka on heti alusta alkaen käyttäytymiseltään kuin olisi tuntenut koiran koko ikänsä. Ja toinen on täydellisen välinpitämätön tyyppi, joka ei edes vilkaise siihen päin. Tällaisia on mm. monet koiranvihaajat. Tietämättään käyttäytyvät niinkuin koirien maailmassa kuuluukin käyttäytyä. Ei vilkaisuakaan koiraan, mennään ylväänä ohi, ei edes omistajalle päivää sanota ohikulkiessa, ei siis mitään reaktiota koiran nähdessä, jne. Valtaosa ihmisistä valitettavasti ei kuulu kumpaankaan joukkoon.

      Suosittelen myös tuota kuten aiemmat vastaajat, että viet koiraa välillä kaupungille ihmisten ilmoille ja voitte käydä samalla vaikka koirapuistossa, varsinkin jos koiralla on ongelmia myös lajitoveriensa kanssa. Varsinkin nuorena koiran nauttii puistoiluista.

      Yksi parhaista paikoista totuttaa koira ihmisiin ja toisiin koiriin yhdessä, on markkinat. Niissä on usein tavattavissa molempia melkoisen ruuhkan merkeissä. Tällöin koiralla on niin paljon erilaisia aistiärsykkeitä(ruokakojut ym) että ei se pysty millään reagoimaan jokaiseen. Siellä välillä kuljette ruuhkan mukana ja välillä pysähdytte vaikka kahvikojulle tai vetäydytte rauhallisempaan paikkaan, kenties jonkun puolitutun kanssa jutustelemaan.

      • kaikkeanäkee

        Kyllä sielunelämän kirjoituksessa pituutta on mutta ei järjen hiventä kyseisestä kouluttamisesta. Liekkö koskaan koiraa ollutkaan.


      • taietvaaymmärrä
        kaikkeanäkee kirjoitti:

        Kyllä sielunelämän kirjoituksessa pituutta on mutta ei järjen hiventä kyseisestä kouluttamisesta. Liekkö koskaan koiraa ollutkaan.

        Voi olla. Mutta todennäköisempää ettet sisäistänyt hänen viestiään. Kumminko lie?


    • Näinkkä

      Aralle pitää antaa tilaa nimenomaan. Toiset tietenkin sietää ihollaan enemmän ja siedättyy ihmisille kuin muut. Lähtisin näkemättä tutustumaan pidemmältä etäisyydeltä ja koiran mukaan muihin. Ulkona tilaa siirtyä tai vaihtaa suuntaa mikäli ahdistaa tai antaa vieraalle purkki herkkuja käteen jolloin koira voi itse siirtyä hitaasti uutta ihmistä kohti saaden hyvän fiiliksen samalla.
      Puiston penkillä tai pysäkillä hengailu on hyvä tapa myös kun koira samalla lukee kuitenkin ohjaajaansa alati huomaten ettei isommasta asiasta ole kysymys. Sujautaisin aamu/iltapalat samalla nassuun niin tulee se positiivinen mieltymä samalla vahvistettua. Oma energia on se avain aina, olet itse viileänä ja syöttelet lähes konemaisesti niin koirakin alkaa rentoutua asialle. Vieraille sanoisin että antaa koiran ottaa kontakti ensin ja tosiaan mahdollisuuksien mukaan antaa tilaa (keltainen nauha) tai antaa portin takaata ensin katsoa. Eleitä seuraillen päästää sitten tutustumaan vieraisiin kun ilmaisee halunsa.

      Tuossa ilman välineitä oleva pohja ja aloitus, jos tuntuu ettei ala omin voimin tokenemaan niin sitten hommata vasta adaptil-panta ja thundershirt-paita. Uskon, että omin voimin pystyy enemmistö pulmista ratkaisemaan ennen välineitä vaikka niitäkin tarvitsee tietenkin välillä.

    • rftgyuioklpöå

      Arkuus on perinnöllistä.Usein kasvattajat kertoo tarinaa lapsien kiusaamisesta, tai pelästymisestä,kyseessä oikeesti vaan luonnearka koira.Arkuus periytyy emolta pennuille.
      Luonne ei oikeastaan muutu, koulutuksella vaikutetaan käytökseen.Arasta ei kouluttamalla saa siis rohkeaa.
      Jos reipas pentu pelästyy, se ei tee siitä arkaa.Monet pennut pelästyy jotain pienenä, mutta unohtavat sen parissa sekunnissa.Jos koira on arka, se vaan on sitä.Asiaa voi ehkä helpottaa jos löytyy kouluttaja, joka opettaa miten sinun on käyttäydyttävä kun koira aristelee.

      • eghtgodså

        Arkuudella tarkoitin oikeastaan epävarmaa :D Molemmat vanhemmat olen tavannut, sosiaalisia molemmat.
        Pentu on aika pehmeä, ollut rohkeahko joitain asioita kohtaan, varovasti tutustunut uusiin asioihin. Säikähti joskus 4 kuisena vieraita (änkesivät iholle), ei sen jälkeen reagoinut vieraisiin mitenkään ihmeellisesti mutta nyt aloittanut pelkäämisen. Saatu paljon onnistumisia ja paljon takapakkia. kouluttajalta vinkkejäkin.

        Kiitos kaikille vinkeistä ja näitä kokeillaan! :)
        Alkutilanteessa koira ei halunnut ollenkaan ottaa herkkuja vierailta, mutta nykyään käy niitä ottamassa, joillekkin vieraille menee kerjäämään silityksiä ja nuuskimaan, kunhan on aikansa saanut tutustua.

        - ap


      • sdfghbgtbhy

        Sekä pennun vanhemmat molemmat luonnekuvattu ja -testattu, tosi hyvänluonteisia. Emän puolella on vähän pehmeämpää koiraa kasvattajan mukaan.

        - ap


      • pelkopois
        eghtgodså kirjoitti:

        Arkuudella tarkoitin oikeastaan epävarmaa :D Molemmat vanhemmat olen tavannut, sosiaalisia molemmat.
        Pentu on aika pehmeä, ollut rohkeahko joitain asioita kohtaan, varovasti tutustunut uusiin asioihin. Säikähti joskus 4 kuisena vieraita (änkesivät iholle), ei sen jälkeen reagoinut vieraisiin mitenkään ihmeellisesti mutta nyt aloittanut pelkäämisen. Saatu paljon onnistumisia ja paljon takapakkia. kouluttajalta vinkkejäkin.

        Kiitos kaikille vinkeistä ja näitä kokeillaan! :)
        Alkutilanteessa koira ei halunnut ollenkaan ottaa herkkuja vierailta, mutta nykyään käy niitä ottamassa, joillekkin vieraille menee kerjäämään silityksiä ja nuuskimaan, kunhan on aikansa saanut tutustua.

        - ap

        Ei vaikuta avoimelta koiralta luonteeltaan.Jos koira on ns,normaali, niin se kyllä hakeutuu vieraiden luo siliteltäväksi, ellei erikseeen kielletä.Jos koira arastelee vieraiden luo menoa, tai ei mene ollenkaan, niin kyllä se koira arka on.Jos se pitää houkutella herkuilla, niin kyllähän se arkuudesta kertoo.
        Sinuna hakeutuisin sen kanssa koulutukseen.Jospa siitä olisi apua.Arkaa koiraa ei kannata viedä paikkouhin joissa se vaan pelkää lisää, eli ei heti keskikaupungille väkijoukkoon.Mutta, jos sitä koittaisit totutella pikkuhiljaa.Ja kun sen kanssa olet lenkillä,niin kävelet vaan reippaasti eteenpäin,teki koira sitten mitä tahansa.Jos koira arastelee, ja huomaa että sinäkin pysähtelet,ja mietit mennäänkö tästä vai ei.Niin se koira lukee myös että sinä pelkäät , ja sen pelko vaan vahvistuu.Eli, jos koirasi ei ole reipas, niin sinun on rintarottingilla, näytettävä koiralle että itse olet rohkea ja pelkäämätön.


    • Ongelma

      On naurettavan helppo korjata viikossa tai kahdessa.

      • Ongelmaa

        Ei voi korjata viikossa tai kahdessa.


      • kiittivinkeistä

        Kerro miten?


    • 1511

      Onko sitä pentuna/nuorena sosiaalistettu? Eli nornaaleja kontakteja ihmisiin ja ynpäristöön?

    • vapinawallu
      • nahkasakke

        Oho, koirahan on kuin kalkkarokäärme aluksi tuossa videolla! Sai ukko sen suht nopsasti kuitenkin hallintaan kyllä.


      • Tuotapinoin

        Ongelmana videolla on floodaus-tekniikka joka on ihmisten puolellakin havaittu haitalliseksi. Esimerkiksi: viedään vesikammoinen veteen seisomaan ja näyttää siltä että on ok asian kanssa. Paitsi: mieli on turta ja hetken päästä voi ''räjähtää'' reaktion takia tai alkaa pelkäämään pahemmin veteen menoa. Oire on näin ollen peitetty, ei hoidettu. Laastarointi voi olla letaalia..
        https://positively.com/dog-training/positive-training/victoria-stilwell-articles/flooding/


      • rankzappa

        Sen takia pitääkin olla varma opastaja niin ei pelkää. Videolla on todella huono yhdistelmä. Omistaja nainen joka on silmiinpistävästi epävarma ja terävä pelkuri koira joka nyt ei näytä hampaitaan käyttävän vaan väistää mielummin. Jos olisin tuo kouluttaja voisi ehkä käydä mielessä sanoa, että luopuisi tuosta koirasta ja antaisi sen toiselle henkilölle. Koirassa ei vikaa, kun kouluttaja sitä käsittelee. Hyvin tottelee ja olemus muuttuu. Miehen ilme välillä kertoo paljon "ei h****tti* miten hyvä koira on päässyt tähän jamaan". Tuo koira nyt on luonteeltaan tuollainen terävä huulien nuoleskelija. Sitä ei voi muuttaa.
        Olet mielestäni oikeassa. Jos koira kulkee tumpelon kanssa vaikka kiinan keskustassa ei se tee siitä yhtään sosiaalisempaa. Sama meno jatkuu.
        Ei koira kuitenkaan opi ellei sitä vie tilanteisiin. Tässä nyt on vaan kyse siitä, että se ihminen eli taluttaja merkkaa kaikista eniten. Eipä ole oikotietä onneen. Jos taluttajalla ei ole resursseja niin niitä vain ei sitten ole luontaisesti. Hallintakeinoja aina voi olla. Erilaiset pannat, patukat, namit jne. mutta, jos niitäkään ei käytä oikein tilanteen vaatimalla tavalla niin eipä niistä mitään apua ole. Enemmän haittaa. Mutta ilman näitä keinoja olisi varmaan moni koira jo kohdannut tiensä pään eläinlääkärillä. Typeräähän tästä on jankata. Jokainen tekee miten parhaaksi näkee:)


    • maaret.t

      Omani rauhoittui kun opettelin soittamaan nahkahuilua. Toimi ainakin meillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2535
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1897
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1651
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1625
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1479
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      109
      1388
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe