yksinoloon totuttaminen

pentuarkea

Haluaisin mahdollisimman monenlaisia hyväksi todettuja konsteja totuttaa koiranpentu kerrostalossa yksinoloon. Kerrostalo tuo omat haasteensa, mm ylimääräistä möykkäämistä etenkään iltaisin ei tietysti toivota.
Neuvoja on niin monenlaisia...toisaalla neuvotaan että koiranpennun kanssa pitää suurinpiirtein käsi kädessä nukkua ensimmäiset viikot, ellei kuukaudet. Toisaalla taas sanotaan, mistä olen itse asiassa samaa mieltä, että koiran pitää heti aluunsa tottua niihin asioihin, jotka on sitä normaalia tulevaa elämää. Koira on ollut meillä kaksi viikkoa, joista se on saanut melkein joka yö, kahta viimeistä lukuunottamatta kulkea makuuhuoneen ja olohuoneen (jossa sen peti ja ruokailu) väliä mielensä mukaan. On tullut jokusen kerran yössä hakemaan silityksiä ja rauhoittumaan, jonka jälkeen mennyt takaisin nukkumaan.
Nyt olisi kuitenkin kolmannen viikon alkaessa aika opetella olemaan öitä ja pieniä hetkiä päivässä yksin. Alle tunnin kauppareissun se osaa päivällä ollakin ihan ok, on videoitu ja kaikki ok, pari pientä ininää päästi, mutta meni takaisin luun kimppuun ja oli ihan normaalisti.
Mutta nuo yöt. Makuuhuoneen ovi kun sulkeutuu, alkaa hirmuinen kapsutus ja huuto. Ei uikutus vaan huuto. Huutoa tosin kestää vain n. 5min jonka jälkeen menee nukkumaan, onko tämä ihan ok, voiko tuon ajan sen antaa huutaa ja kärsiä siitä pienestä ahdistuksesta ja antaa sen vain tottua asiaan. Jostain luin, että kun koiralla tulee jännittäviä ja pelottavia tilanteita, sen täytyy oppia pääsemään niiden yli itse, eikä aina ihmiseen turvautuen. Se tekee koirasta kuulemma henkisesti varman ja vahvan. Jos sitä huutoa nyt olisi jatkunut kohtuuttoman kauan, totta kai olisin sitten keskeyttänyt homman.

Tuntuu, että "kaikilla" pentuaika on jotain auvoista ylisöpöaikaa ja koira on niin ihana ja osaa kaiken itsestään, yksinolonkin. Minä odotan vaan, että tuo kasvaa =P
Olen todella väsynyt, vuorokausirytmi on tällainen (olen kirjoitellut ylös seuratakseni koiran toimia)...päivä alkaa 5.30 ja päättyy puolenyön aikoihin. Päivän aikana koira nukkuu tunnin-parin pätkiä ja sitten leikkii saman verran kunnes taas nukkuu. Valveillaoloaika menee tietysti sen viihdyttämiseen, väärästä toiminnasta huomion poiskääntämiseen, pissareissuihin, ruokailuun, sisäpissojen siivoamiseen, eli täysin silmät koirassa kiinni. Kun se nukkuu, yritän jaksaa syödä, peseytyä, ym. Levätä, tai nukahtaa en pysty, koska olen jotenkin ylivalpas koko ajan, jopa nukkuessa ja odotan milloin se herää.
Sitten puoliltaöin se nukkuu ehkä 2-3 tuntia, kunnes on hereillä melkein tunnin, hyppien, vinkuen, haukkuen. Sitä ei huomioida. Sitten taas unta, ja sitten onkin jo aamu ja päivä alkaa. En siis ole nukkunut pitkään aikaan kuin 2x2h yössä, noi suurinpiirtein. Päätä särkee ihan koko ajan, ja nyt alan olla niin väsynyt, että tulee yökötys kun pitäisi syödä jotain, ja kolme päivää olen aamusta ollut niin tokkurassa, etten ole vain päässyt sängystä ylös, ja koiran aamupissattaminen on venähtänyt yhdeksään, kymmeneen. Tosin en tiedä onko sillä väliä, joka tapauksessa ensimmäiset aamupissat menee lattialle, koska koira herää itsekseen ja siihen en enää tässä rytmissä veny, että laittaisin kellon soimaan neljältä ja odottaisin koiran heräämistä kaapatakseni sen heti pedistä ulos. Muutenkin olen sitä mieltä, että mennään sen rytmin mukaan mikä tulee jatkossakin olemaan oikea, myös tuon yöriekkumisen suhteen ja sen suhteen missä yö vietetään.

5

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pentuaika

      Itse olen alusta asti sulkenut ovia perässäni jo ensi päivistä lähtien ja en ole tehnyt turhaa melua itsestäni tai menoistani. Koiralla on oma tila haihdutimen ja konginsa kanssa missä oleskelee. Kun olen kotosalla saa olla vapaasti kanssani ja hengata sekä puuhata, yöt ynnä työpäivät omassa tilassaan. Myönnän olen innostunut tekemään mahdollisimman mukavan ''huoneen'' koiralle lisäämällä taustalle soimaan rauhoitavaa musiikkia poissaollessani. Joillakin koirilla muuten kongi etc. lisää kierroksia ja saa aikaan ahdinkoa, näille suositellaan aamuista aivojumppaa sitten esimerkiksi älypelin tai aamuruuan etsimisen muodossa.
      Tuolla on muuten todella kattava tietopaketti aiheesta suositan tutustumaan: http://koiratarhat.weebly.com/eroahdistuksen-ehkaumlisy-ja-hoito.html

    • asdasdasddd

      Yksinoloa kannattaa harjoitella aina kun mahdollista, eli jätä ovien taakse pentu, äläkä palaa jos se huutaa. Älä huomoi lähtiessä ja tullessa hetkeen. Älä siis tee numeroa koko jutusta.
      Päivällä muutenkin hyvä harjoitella, koska meteli ei silloin haittaa yhtä paljon kuin yöllä. Ja silloin jaksaakin paremmin. Pentuaitaus on kans ihan hyvä hankinta, koska sinne pennun voi turvallisesti jättää kun siirryt huoneesta toiseen. Yölläkin jos on aitauksessa, niin pissat ei mee minne sattuu :) aitauksen on kuitenkin oltava riittävän suuri ja yksi nurkka varattu lehdille, jos sellaisia siis käytät.

    • pchee

      Kyllä se helpottaa, älä vain heitä pyyhettä kehään.. Etkö saanut lomaa pennun tuloa varten? Itselläni 4kk pentu ja pidin alussa 2 viikon loman. Jo toisena päivänä alkoi yksin olon opettelu. Jätin pennun yksin silloin kun tiesin että se nukkuu, eli ensin aamupissalle, sitten ruoka, tunnin päästä pitempi lenkki, jolloin kävellään rauhallisesti ja sen jälkeen nukkuu useamman tunnin. Silloin on hyvä hetki jättää yksin tai jatkaa vaikka itse unia. Hankalaa se on jos töissä on... Itse teen kolmivuorotyötä, eli kellonajat on mitä sattuu mutta meillä on joka päivä kuitenkin sama rytmi esim: Yöllä pissille, aamulla pissalle kun itse herään ja hieman pitemmästi lenkkiä jos menen töihin että pentu saa rauhassa kakata, kovasti kehuja alussa kun teki tarpeensa, sitten töihin, (vanhempani ulkoittavat kerran), iltapäivällä kotiin ja illalla käydään kylästelemässä ja illalla kotona leikkii itsekseen, vielä pitempi, lenkki, sitten pissatus ja unille.

      Tällä hetkellä jos töissä olen, vanhempani käyttävät kerran lenkillä pennun. Annan illalla purkaa energiaa erilaisia virikkeillä, pennun lemppari on maitopurkki johon laitan makupaloja sisälle, tunnin verran saattaa "riehua" maitopurkin kanssa ja helpottaa myös tuhoamisvimmaa. Omat lelut kun ei kauaa tunnu kiinnostavan. Luita on aina näkyvillä ja leluja, kovaa ruisleipää annan jyrsiä, wcpaperirullia, sukka jonka sisällä on sukkia, nämä valvottuna tottakai. Kongit on hyviä kun jää yksin. Eroahdistus on välillä ollut kovempi, taantui ja vinkui perääni jopa vessaan mennessä, olisikohan syy siinä että itse stressasin pennun jättämistä kotiin ja kotiin tullessa halailin ja pussailin ja kehuin ylettömästi, eli kuten yllä neuvottiin, ei kannata varmaankaan tehdä asiasta numeroa. Ja opettakaa pentu TEIDÄN rytmiin, koira tottuu kyllä kaikkeen. Herään vieläkin joka yö koiran kanssa pissalle ulos, asutaan kerrostalossa, koska itsekin herään pissalle niin koen että pentukin kannattaa käyttää pissalla. Vanhempani onneksi auttavat välillä, koska kasvatan pentua yksin.

      • pcchee

        Niin ja piti vielä sanoa, että onneksi pennulla pissaamisvälit pitenee nopeasti. Luin jostain koulutusohjeesta, että periaatteessa 4kk ikäinen pentu pystyy halutessaan yön yli pidättämään. Tärkeintä on seurata pentua, koska näyttää siltä että tekee tarpeensa, olla nopea, vahinkoja sattuu ja ajattelin antaa itselleni ainakin pennun ollessa puolen vuoden ikäinen asti armonaikaa sisäsiisteydessä, en stressaa turhaa. Koskaan en ole tarpeiden tekemisestä pentuani torunut, vaikka tekisi niitä protestiksi. Miksi pitäisi? Parempi jättää vain huomioimatta. Itse on pennun ottanut ja nuo vahingot ja unettomuus kuuluu asiaan. Itse nukun välillä korvatulpat korvissa.


      • helpottaakummasti

        Miksi vain jättäisit sen makkarin oven auki


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2478
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2240
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2072
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1873
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe