minulle myytiin naku harjis, nyt karva kasvaa?

sofiiiiaaJKL

Olen hiljattain ostanut kiinanharjakoira "nakun" . Nyt kun tutkin koiraa päivä päivältä kasvaa runkokarva ihan joka suunnasta. Eli onko minua huijattu? Miten toimia tälläisessa tilanteessa? Nimenomaan en halunnut puuteria sen turkin vuoksi. Myyjä todennäköisesti leikannut/ajellut karvan nakuksi. Muuten koira on ihana. Mutta karva mietityttää.

6

1847

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kirjatallessa

      Mitä rekisterikirjassa on ilmoitettu, naku vai puuteri? Osalla nakuista kasvaa runkokarvaa toisilla jää sanan mukaisesti nakuksi.

    • 1070
    • nokukasmuukaan

      Kyllä niillekin vähän KARVAA voi kasvaa

    • Onneavaannakulle

      Oliko koira edes rekisterissä ja puhdasrotuinen. Puhdasrotuisissa esiintyy samassa pentueessa sekä nakuja että puuterihuiskuja. Jos haluat että koirasi on naku ajelet sen sitten nakuksi isompana. Itselläni on puuterihuisku en olisi ostanut nakua. Tuskin sinua on petetty, koska karvan laatu ei heti tule esille. Jos koira on ihana niin mitä valitat?

      • jhfsiu

        No olipa vastaus.

        "Puhdasrotuisissa esiintyy samassa pentueessa sekä nakuja että puuterihuiskuja."

        Puppua. Jos haluat turista, niin ota ihmeessä ensin selvää faktoista. Jos molemmat vanhemmat ovat nakuja tai edes jompikumpi on sitä, niin silloin pentueessa voi toki olla molempia, mutta sattumahan siitä määrää. Jos molemmat vanhemmat sen sijaan ovat puuterihuiskuja, niin pentueessa ei ole sitten ensimmäistäkään nakua vaan kaikki ovat puuterihuiskuja.

        "Jos haluat että koirasi on naku ajelet sen sitten nakuksi isompana."

        Ei, ei ja ei. Jos karvaa jonkin verran pukkaavaa nakua aikoo pitää nakuna, niin se ajelu aloitetaan jo pikkupentuna. Meinasitko, että aikuinen koira välttämättä antaa tuosta vain ajella itseään ääntä pitävällä trimmerillä, jollei sitä sen sallimiseen ole pienestä pitäen opetettu ja ehdollistettu?

        "Tuskin sinua on petetty, koska karvan laatu ei heti tule esille."

        On tai ei, sitä et voi tietää. Itse tiedän tapauksen, jossa selvääkin selvempi puuterihuisku ajeltiin myytiin nakuna. Ja kyllä sen aivan taatusti erottaa sokeakin kepillä jo luovutusikäisestä pennusta, onko pentu aito naku, karvallinen naku vai puuterihuisku. Sitä ei toki voida perustellusti sanoa, miten karvainen naku kehittyy, eli onko sillä jatkossa vain ohut hahtuva ympäri kehoa vai kasvattaako se ihan semituuhean turkin varsinkin selkäpuolelle.

        "Jos koira on ihana niin mitä valitat?"

        Et voi olla tosissasi?! Koirarotuja on juuri siksi niin paljon, että meillä ihmisillä on niin paljon eri mieltymyksiä. Itseäni esimerkiksi ei voisi vähempää kiinnostaa pitkän turkin huoltaminen alvariinsa, joten en huolisi puuterihuiskua. On nimenomaan erittäin vastuuntuntoista tunnistaa itsestään tällaiset mieltymykset ja valita sellainen koira, jonka turkista jaksaa pitää huolta. Jos saat pitkäkarvaisen koiran kun halusit nakun, niin taatusti on aihetta "valittaa". Sen sijaan sinulta voisi ihan perustellustikin jo kysyä, että hittoako siinä valitat?

        Aloittajalle tiedoksi, että yleensä koiran mahapuolelta näkee parhaiten sen, onko kyseessä karvallinen naku vai puuterihuisku. Karvalliset nakut eivät yleensä pukkaa kovin kummoisesti karvaa mahanaluseen, mutta puuterihuiskut pukkaavat. Nakuja on tosiaan hirveä skaala aidoista nakuista näihin karvaisiin nakuihin, mutta eron kyllä huomaa jo pienistä pennuista, jos tietää, mitä katsoa (ja jos kasvattaja ei ole kiinnostunut asiaa ottamaan rehellisesti puheeksi ilman erillistä kehoitusta). Aidot nakut ovat ihan oikeasti karvattomia, mutta yleensä niillä on todella vaatimaton harjas ja kinttukarvat, sillä geeniparka, joka karvoitusta säätelee, ei osaa päättää pukata sitä karvaa siellä, missä me ihmiset haluttaisiin. Myös hampaat ovat usein aidoilla nakuilla vähän niin ja näin. Näyttelyissä suurin osa nakuista on ajeltuja karvallisia nakuja, sillä ainoastaan karvallisilla nakuilla löytyy yleensä hyvä harjas. Ikävä tosiasia on se, että karvallisia nakuja on säännöllisesti ajeltava, jollei halua, että koira näyttää vähän raihnaiselta... Omani näyttää silloin tällöin, sillä ajeluväli on vähän mitä sattuu tässä huushollissa. Selkään ja kasvoihin tuo meikäläisenkin naku pukkaa karvaa ihan kiitettävästi, mutta mahanalusessa ei koskaan ole kuin pari säälittävää hahtuvaa.


    • Palautatko

      Minä kyllä luin ko. koiran rotumääritelmät ja niiden mukaan samassa pentueessa voi olla molempia ja ei edes suositeltu, että kaksi nakua saisi pentuja, koska niille saattaa tulla herkemmin geenivirheitä- Jopa koiran turkin ja ihon väri saattaa muuttua useita kertoja sen elämänkaaren aikana. (näin tämän rodun kohdalla) Jos ostat puhdasrotuisen kiinanharjakoiran, pyydät tietysti nähtäväksi paperit ja näet rekisteristä mitä karvaa voi olla oletettavissa jälkeläisille. En tiedä kumpi "karva" on väistyvä ominaisuus, mutta esim.
      itselläni oli karkeakarvaisia mäyräkoiria, jotka molemmat isä ja äiti olivat olleet mustia (riistan värisiä) jo useamman sukupolven ajan, vaalea yksivärinen beige on ko. rodussa väistyvä ominaisuus. Koirien toiseen pentueeseen syntyi seitsemän pennun joukkoon yksi beige , jonka silmät aluksi olivat siniset ja muuttuivat myöhemmin ihan vaalean ruskeiksi. Kyseinen ominaisuus yhdistyi useamman sukupolven takaa ja oli kyllä tässä tapauksessa heti nähtävissä. Kiinan harjakoiran rotu on ihan erilainen moneen muuhun nähden ja etsii vielä muotojaan. Näyttelyissäkin on lähes kaikki muunnokset sallittuja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe