Vastasyntynyt vasikka ei juo

Osaisikojoku

Syntyi eilenillalla eikä juo. Heikko Imemisrefleksi on, ja muuten on pirteä ja hyväkuntoinen. Mikä avuksi?

40

2404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sotkuli

      Letkuta se..ja lisää maitoon vitamiineja ja mahdollisesti vasikkasuolaa.. Piimä lisä maidon sekaan on myös hyvä turva ripulia vastaan.
      Muutaman päivän voi kokeilla noin ja yleensä se siitä piristyy itse juomaan.

    • vasikanjuottaja

      Luonto pitää huolen omistaan

      Minulla on ollut sellainen tapaus, sonnivasikka joka syystä tai toisesta ei juonut mitään periaatteessa viikkoon alkaen syntymästä, kerran joi ihan vähän. Vettä oli kokoajan saatavilla ja sitä se taisi juoda, ei mitään kuivumisen merkkejä missään vaiheessa ja erittäin hyvä ja elinvoimainen vasikka siitä silti tuli. Ja parikin kertaa on ollut ripulivasikoita jotka ovat kieltäytyneet maidosta mutta juoneet sen sijaan vettä vapaaehtoisesti.

      Letkuttamisella on moni onnistunut aiheuttamaan vain vahinkoa kun on mennyt vahingossa henkitorven puolelle juoma.

      Ennen mä olin kaikissa karja asioissa paljon hysteerisempi kun nykyään, joskus jos joku ei juonut niin siinä vietin melkein öitä myöten tuntikausia vasikkaketassa vasun pää jalkovälissä yrittäen saada sen onnettoman juomaan, jos nykyään vasikka näyttää ripulin oiretta, juo jotenkin huonommin, panen juoman sekaan heti elektrolyyttiä ja sitten teen juottojen väliajaksi tuttisankoon lämmintä vettä ja elektrolyyttiä juoman "kurajuoman", samaa tarjoilen jos vasikka ei huoli maitojuomasta yhtään. Yksi vasikkakasvattamon pitäjä kertoi oman metodinsa ripulien hoitoon että ei anna vasikalle mitään muuta kun vettä päivään pariin niin kyllä ne sitten taas juo.
      Ripuli on aina tappio kasvutappion muodossa mutta siksi ennaltaehkäisy onkin tärkeää.
      Siirtymävaihe maidolta jauhejuomalle tuntuu olevan suuri riskivaihe, itse laitan rutiinilla vasikkasuolaa juoman sekaan koko siirtymävaiheen muutaman päivän.
      Maksaa se suolakin mutta vähemmän kun vasikan ripuli tulee maksamaan kasvun puolella sekä vähemmän mielipahaa ja ylimääräistä huolta ja vaivaa.

      • MonenlaisiaVasikoita

        Kyllä letkuttamisella on varmasti useampi vasikka pelastettu kuin tapettu. Jos vasikka lopulta kuolee, ei se välttämättä ole letkuttamisen syy. Huikea tuo tarinasi, että viikon selviäisi vasikka hyvävoimaisena pelkällä vedellä. Meillä kuoli juuri nelipäiväinen vasikka kun ei missään vaiheessa halunnut syödä itse ja letkutettu juoma tuli toisesta päivästä lähtien ripulina läpi. Nesteyttävä eläinlääkäri tuumasi, että joihinkin ei auta kerrassaan mikään.


      • Enoleparasmut

        Oon kanssas samaa mieltä, luonto hoitaa...meillä ei letkuttamisella ole saatu muuta kuin vahinkoa ja ajanhukkaa oli tekijöinä eläinlääkärit tai talonväki.Tulos: Yli kahteenkymmeneen vuoteen vasikoita ei ole letkutettu, vasikka jos ei heti syntymän jälkeen juo, turvan voi kastella maidolla ja jättää vähän maitoa tuttiämpäriin sen karsinaan. Seuraavalla askareella luultavasti vasikka jo juokin ainakin jos ohjaa sen tutille..................itellä on liki tuhannen vasikan kokemus takana. Joukossa on tietty syntymäsairaita joihin ei auta mitkään lääkkeet, tuttipullot, lämmitykset jne......nykyään ei kannata ainakaan stressata meidän työ on siihen liian halpuutettu


    • vasikanjuottaja

      Tiedän eräitäkin tiloja missä mietitään mitä järkeä edes on juottaa sonnivasikoita, saati jos niille tulee mitään ongelmaa niin ruveta niitä hoitamaan/hoidattamaan koska saatu tulo on niin vähäinen. Lehmävasikalle annetaan korkeintaan arvo jos itse pidetään, sonneille silloin kun itse kasvattaa omat lihaksi.
      Mut joo luonto on ihmeellinen siinä mielessä kun justiinsa tämä mikä sen noin viikon selvisi ja pysyi täysissä voimissaan, ajattelin että siinäpä menee, aikansa sen kanssa taistelin että saisi sen juomaan mutta jos ei maistu niin ei maistu. Letkuttamiseen tuppaa turvautumaan jos alkaa olla kuivumisen merkkejä mutta niitä tällä tapauksella ei ollut, vettä oli tarjolla. Eikä edes mitään ripuliin viittaavaa. Vasikoita on monenlaisia, ihmettelen itsekin tätä tapausta, mutta olen kuullut parista vastaavasta tapauksesta myöskin mutta mikään yleisohje ei ole, vaan esimerkkinä sanoin.

      On noita vasikoita kanssa mennytkin, joskus useampi samalla kertaa, ja se tuntuu pahalta kun tulee tilanne että ei itse voi tehdä enää oikeastaan mitään tilanteen hyväksi. Paitsi tietysti lopettaa kun tilanne näyttää tarpeeksi pahalta. Ja on puhaltunut, mennyt poikimisissa, joskus on syntynyt etuajassa sellaisessa kriittisessä vaiheessa ettei siitä vasikasta ole eläjäksi ollut vaikka hengissä on ollut syntyessään.
      Ei ole yhtä hymyä kaikki päivät navetalla vaikka työstä pitäisi. Tuumailtiin kerran porukalla että navetta on sellainen paikka, turvallinen, että tuntuu että kaikki maailman paha jää sen seinien ulkopuolelle. Joskus vain tuntuu olevan päiviä kun kaikki paha tuntuu löytyvän sen seinien sisäpuolella =)

      • vuosiajovapaahelvetistä

        Stressiä ei navetan kanssa olevilta puutu.


    • Onkivapa

      Jos letkuttaa täytyy olla kunnon vehkeet siihen, tässä oli tapaus tilalla isäntä letkutti tai asetti ja piteli letkun ja lomittaja sitten kaatoi juoman. Letkusysteemi oli ns. omatekoinen, eli lypsykoneille (Duovacin ohjainyksikön ja maitomittarin "pikkuletku") tarkoitettu ohut silikoniletku, pitkä oli mutta liian lötkö, meni jo asettaessa keuhkopuoleen useamman kerran, sitten löytyi mahapuoli mutta vasikka liikkui kesken kaiken ja letku yllättäin menikin niin että osa maidosta meni keuhkoihin. No vasikkapa ei montaa kertaa sanonut "pöh" kun oli ketarat ojossa henki pois. Kaikki tapahtui minuuteissa. Että eipä ole mukavata ometassa joka päivä...

    • sotkuli

      Minulla on autotarvikeliikkeestä haettua juuri oikean paksuista letkua ja siihen ratti. Lisäksi letkun pitää olla riittävän pitkä.
      Onnistuu kyllä ihan näppärästi ja ilman hukuttamista. Letkun ujuttamisen jälkeen voi vielä varmistaa letkun paikan puhaltamalla, jos letku on oikeassa paikassa sen tunnistaa kyllä hajusta..

      • konstitonmonetsussiunatk

        juu ja jos se letku on mennyt liian pitkälle,niin sitten vasikalla on 2 häntää..mutta se on se aito joka heiluu


      • Enletkuta

        Hahaa.. toi oli hyvä.


    • Vusuvusu

      Nyt on ollut sellainen tapaus että vasikka on juonut alun pitäen huonosti mutta juonut kumminkin, kunnes ruvennut starttijuoman aikana temppuamaan eli juo vain vähän, sitten ryhtyy yskimään hirveästi ihan kun mennyt väärään kurkkuun, jopa kaadunnut maahan yskimään ja ölisemään jolloin ajattelin että nyt sekin vainen meni mutta tokeni, sitten kun se on yskinyt, pari hörppyä, kuvio jatkuu ja olen nyt juottanut sitä pikku annokset kerrallaan usein, vasikka ei jää pitoon. On se hengissä pysynyt mutta lisätyön aiheuttaa. Ei ole muuten huonovointisen näköinen päinvastoin hyvin pirteä.

      Mikä tämmöisen voi aiheuttaa? Voiko olla että juomassa olisi voinut olla jokin kokkare joka on jäänyt vaivaamaan tai onko vasikka jostain syystä saanut maitoa keuhkoon vai mitä on tapahtunut? Tuntuu oudolta sillä vuosien varressa ei ole ollut tämmöistä vasikkaa koskaan vaikka kaikki muut mahdolliset vasikan viat on tulleet tutuiksi tavalla tai toisella.

      • Muamuija

        Millä juotat vasikkaa, sankosta, tuttisankosta vai tuttipullosta? Meillä ollut jokunen tuollainen, saa mielestäni silloin ruoan liian helposti, eli esim. liian höllä tutti tai aivan kauhea imu vasikalla. Voisi vaihtaa uuden, tiukemman tutin, että joutuu tekemään enemmän töitä juomisen kanssa, ja jos kakomisen takia tuntuu saaneen muutamallakaan juotolla liian vähän ruokaa, olen letkuttanut tuollaisia muutaman kerran, että menee juomaa varmasti riittävästi, ja oikeaan paikkaan. On nuo konstit tähän asti meillä auttaneet, kokeile jos ongelma jatkuu yhtään pidempään.


      • Joskusollu

        Että ei ois vasikalla kitalaki halkio..


    • Vusuvusu

      Jokin tämmöinen kävi mielessä mutta kun ei muilla vasikoilla ole ollut samaa vikaa. Tutin vaihtaminen ei kyllä ole paha juttu muutenkaan, on se sen verran vanha ja ehkä liian hölttä muutenkin. Epäilisin että kyseessä voisi olla jokin vasikan yksilöllinenkin ominaisuus kuten tuo imuasia tai ahneus sillä sen alkutaipale oli takkuisa ja joi huonosti eikä tuttia meinannut älytä, mutta sitten kun se juomansaannin älysi niin se oli reipas juoja sen hetken kunnes tuli tämä.

      Meillä juotettiin aikojen alussa sangosta, sitten tuttiämpäristä, luullen että tuttiämpärissä on hirveästi pestävää taas sangosta, ja sitten taas viime ajat tuttiämpäristä koska on helpompaa eikä pesusta täydy ottaa liikaa hysteriaa, kerran päivässä aukoo tutit on riittävä ja lypsykoneen loppuhuuhteluvesillä pesaisee sangot niin hyviä tulee. Joku nimittäin pesee tiskolla tutit aukoen kaikilla kerroilla, harjaa huuhtelee, desinfioi ja venkslaa kun vanhan kannukoneen pesun kanssa konsanaan=)

      • Muamuija

        Ihan riittävänä olen pitänyt tuttibaarin mukana tullutta ohjetta, että pari kertaa viikkoon kunnon pesuainepesu, muuten päivittäin vesipesu. Eli juottojen välilläkin vain huuhdon sankot ja tutit. Jos joku ripulissa, sillä pidän oman tutin, jolla ei juoteta muita, ja pesen sille useammin ja paremmin juoma-astiat. Liika hygienia ei pidä vasikoita terveinä, ei kukaan emolehmienkään tissejä pese kun vasikat juomaan sinne menee ja hyvin voivat :)


    • nöinin

      1,5 litran mehupullo ja siihen lypsykoneen lypsin kumi ja muuta kun kaataa maitoa suuhun.monet vasikat saatu näin juomaan.tarpeeksi kun vahvistuu jo alkaa juomaan.

      • karjak

        Niin sinä sitten työnnät sen kumin ruokatorveen ihan kun letkuttaessa? Kerran on käynyt vahinko letkuttamisen kanssa juurikin huonon letkun takia kuten jollekkin muulle tapahtunut. Jotenkin sen jälkeen ollut kynnys letkuttamiseen tosin ei hirveän huonoja juojia olekaan ollut sen jälkeen. Joskus olen antanut jonkun solulehmän juottaa utareesta ja on juonut ihan hyvin.

        Tiedän muutaman paikan missä vasikat käy vapaasti lehmien alla vaikka lypsetään. Irtonaiset vasikat sotkee kun ne käy pöydillä ja käytävillä, lisäksi nehän ei tyhjennä tasaisesti joten tulppailu lypsyllä joskus pakko, ja lehmät kiintyy niihin vasikoihin liikaa eikä anna aina kaikkea maitoa lypsäjälle kun lehmä säästää vasikalle, jälkimmäistä puhui varsinkin tila jossa vasikat laskettiin karsinoista aina lypsyn jälkeen "tilkkomaan". Hyvä mutta ei hyvä systeemi. Vasikat kyllä on komeita ja varmaan perin vähätöisiä mitä nyt sotkemista ei lasketa.

        Eräs tila kertoi menestyksekkäästi käyttävän menetelmää jossa heti syntyneelle vasikalle joka karsinaan viedään, lyödään tuttiämpärissä joitakin litroja ternimaitoa eteen, siitä lähtien sankoa aina täydennetään, kerran päivässä suunnilleen pesee sangon. Siellä ei käytetä enää hapanjuomaa. Maitoa tarjotaan hapattamattomana myös melassipytystä johon on johdettu letkut tutteihin kuten hapanjuomassa. Erittäin vähätöisiä ja komeita vasikoita. Lisäksi puhui että ei koskaan tarvitse opettaa juomaan mitenkään erikseen koska luonto hoitaa asian, etsiihän se vasikkakin utareen jossain vaiheessa. Täytyisi kokeilla.

        Pulverijuomasta on moni tuttu luopunut ja siirtynyt juottamaan vain maidolla. Ratkaisu sekin.

        Itse juotan kokomaidon ihan viiliksi saakka kunhan ei mene homeeseen. Ja eihän se menekään kun on puhtaat astiat ja puhtaat paikat. "Piimä" on mielestäni vain terveellistä vasikalle ja tulee niitä hyviä bakteereja. Ja mielellään tuntuvat juovan sitäkin. En juurikaan ole jäähdyttänyt vasikanmaitoja erikseen pitkiin aikoihin.


    • karjanainen

      seleenin puutos!

    • Arlalaane

      Ei saa valioolaasilta nui vaikehia kysellä. Eihä niil riitähä meriitti vastaamaa ku toimitusjohtaja Jumalasta seuraava on. Ei ne kykene vastaamaa, sekin jotta saavat masahaa se 70 miljoonaa eurohoo sakkoo, nii senki ne ottavat iha kunnia asiaana vastaha. Se notta o niille nii suurihi kunnia asiaha jotta saavahat se maksahaa uskohontasa pualestaha.

    • ihanvaankunmietin

      MINÄ sitä vaan tulin uteliaisuuttani kysymään tältä palstalta, että miten sen vastasyntyneen vasikan sitten talvella loppujen lopuksi kävi ja miksi?

      • Onkovieläeloo

        Mua kiinnostas kans se aloittajan vasikka..


    • kyllinkivat

      yleensä ne suuret vasikat on huonojuontisia.Maitoa pulloon ja nännitamiineja ja seleeniä.Iso vasikka kuluttaa niin paljon kaikkea lehmältä.70 lypsävää eikä koskaan vasikka ole juomattomuuteen kuollu.

      • kyllinkivatt

        kirjotusvirhe nännikumi pullonsuuhun...


    • letkuttaja

      Just niinkuin yks tällä sanoi.Nännikumi mehupulloon ja maitoa suuhun-paras konsti.Toiminut meilläVasikat ei kuole juomattomuuteen.

      • juomantarjoaja

        Työnnätkö sen nännikumin ihan ruokatorveen saakka? Nännikumit ovat usein vielä niin pehmeitä eikä lyhyt maitoletku ole pitkä että huolestuttaisi ainakin minua että juoma menisi väärään osastoon. Suuhun jos ujuttaa juoman, kun osa vasikoista ei älyä niellä ja juoma valuu joko pois tai imaisevat keuhkoihin... Liharotuisten kanssa useimmiten pieniä ongelmia, ja erityisesti tuntuu olevan vielä sonnivasikoitten kanssa.


    • omaemäntä

      Ole sen seurana, ihan muuten vaan. Paijaa ja silittele ja anna sen oma-aloitteisesti imeä sormiasi. Ei välttämättä pysty juomaa tuttipullosta. Minulla on ollut pari kertaa vasikka, jolla on ilmeisesti ollut jokin rakenteellinen vika, joka estää imemisen. Sankosta opetin juomaan ja hyvin onnistui. Sen kyllä olen huomannut, että sonnivasikat on joskus vähän "totteroita" :).

    • neljätoista

      No aivan meillä myös.nännikumi ja pullo paras keino.Jonkin kerran juotat näin ja sitten siirryt tuttisankoon.Vasikka voimistuu ja juo.

    Ketjusta on poistettu 17 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4633
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe