Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

EU dekolaki

dekoseko

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R2403&from=FI

Dekolaki muuttuu, joten kannattaa hankkia, jos on suunnitellut. Vanhojen dekojen myyminen muuttuu käytännössä mahdottomaksi. Omistaa saa, mutta ei luovutella eteenpäin ilman uudestaan dekoamista.

Tätä "turvallisuutta parantavaa" asetusta on osattu jo odottaa kauan.

12

343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • halvatintunarit

      Kuka pystyy seuraamaan dekojen liikkeitä, koska omistussuhteita ei ole rekisteröity mihinkään. Kukaan ei tiedä mitä kukin omistaa ja lupavapaan saa antaa kenelle tahansa.
      Viranomaiset voisivat keskittyä oikeisiin asioihin näpertelyn sijaan.

    • dekokätkentä

      Aseita tuskin dekotaan uuden asetuksen mukaan, koska se tuhoaa aseen historiallisen keräilyarvon ja teknisen toimintamekanismin. Vanhat dekot menevät myös tiskin alle ja niiden kaupasta tulee "laitonta". Kukaan järkevä ei tee enää kauppaa poliisin ohjeiden mukaisesti, koska poliisi ei edes pysty valvomaan mitä tapahtuu.

    • nakan

      Dekokätkentä - hyvä nimimerkki!
      Vanhat dekot ja niiden arvo, no eu laki pyyhkäisi monen arvokkaan dekon vapaan markkina-arvon nollaan ja sen alle. Samoin monen sijoitetun pääoman, kuten itsellänikin, arvo meni pakkaselle. Minulle aivan sama sillä meinasin pitää dekot, perikunta tekee niille sitten parhaaksi katsomansa tavan hankkiutua eroon - viemällä vaikka poliisille. Laki on siis kärsimystä rehellisille dekoase keräilijöille, jotka keräilevät dekoaseita niiden historiallisessa mielessä mutta myynti toisille harrastajille on torpattu laillisesti sataprosenttisesti. Olisiko tämänkin aivopierulain voinut hoitaa toisella keinoin? Näin toteutettuna historialliset dekoaseet siirtyvät vääjäämättä "savumerkki" ja tiskin alta -suoritettun kauppaan. Se on fakta joka ei aja kenenkään etua. Voisin sanoa että kukaan ei lähde dekoamaan asettaan uuden dekoamislain puitteissa. Jos joku laittoman aseen haluaa, sen se myös saa internet kytkennöillä tai muilla keinoin. Dekoase harrastajat ovat suurimpia kärsijöitä tässä asiassa.

      • Aselaki

        Deaktivoitu ase on lupavapaa esime. Sen hallussapitäminen ja luovuttaminen ei ole aselaissa kielletty eikä luovuttamista ole mitenkään rajoitettu tai määritelty rangaistavaksi. Aselain kannalta deaktivoitu ase ei ole säännelty esine lainkaan vaan romurautaa ja verrattavissa asereplikaan.
        Voiko asetus ohittaa lain? Ei voi. Asetuksella voidaan täydentää lain yksityiskohtia, mutta ei koskaan määrätä lain yli. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että dekoasetusta luovutus- ja tarkastuskieltoineen ei tarvitse noudattaa. Suomen laki ei tätä edellytyä.


    • Laki_vastaan_Asetus

      Asetus on Suomen lakia täsmentävä tai täydentävä säädös, joka annetaan lain antaman asetuksenantovaltuutuksen nojalla. Tasavallan presidentti, valtioneuvosto tai ministeriö voivat antaa asetuksia eduskunnan säätämän lain perusteella. Valtioneuvoston asetukset ovat tavanomaisin säädösluokka. Ne valmistellaan kyseisen alan ministeriössä, ja käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa. Tarkempia säännöksiä antavat ministeriöt ministeriöitten asetuksin. Tasavallan presidentin asetus on erikoissäännöstyyppi, jota käytetään eräissä puolustusvoimiin, Rajavartiolaitokseen ja valtakunnan turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tällaiset asetukset valmistellaan ministeriössä ja säädetään presidentin esittelyssä.

      Asetukset tarkentavat lakia, mutta eivät muuta sen sisältöä. Perustuslaki rajoittaa lisäksi asetuksien alaa siten, että "yksilön oikeudet ja velvollisuudet" eivät saa jäädä asetuksen varaan: "lailla on kuitenkin säädettävä yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista sekä asioista, jotka perustuslain mukaan muuten kuuluvat lain alaan."[1]

      Lailla on toisinaan samanniminen asetus seuranaan. Esimerkiksi perusopetuslaki määrää oppiaineet, joita koulussa opetetaan, ja aineiden tuntimääristä säädetään valtioneuvoston asetuksella.

    • järkijättää

      Dekoasetus ja nykyisen aselain pykälät deakoista ovat huonoa lainsäädäntöä.

      Aikoinaan dekosta ei ollut mitään lainsäädäntöä. Dekottiin puolustusvoiman ja poliisin ohjeen mukaisesti. Nykyinen laki määrittelee vaatimukset, joita asetus on vielä kiristänyt.
      Ongelma tulee vanhojen dekojen kanssa. Varsinkin toiseksi viimeisten ohjeiden on katsottu tälläkin hetkellä täyttävän nykyisen aselain vaatimukset ja olevan laillisia. Ne eivät kuitenkaan täytä enää nykymäärayksiä. Toisaalta niiden ei viranomaislausuntojen mukaan tarvitsekkaan täyttää, koska dekoaminen on tehty sen aikaisen tiedon mukaan ja dekoaste on riittävä, jotta reaktivointia ei ilman eritystietoja ja taitoja pysty suorittamaan. Näitä esineitä saa nykylain mukaan säilyttää missä tahansa, kenen hyvänsä luona ja ne saa antaa vaikka lapselle leikkikaluksi. Dekoista ei ole minkäänlaista rekisteriä eikä niitä pysty kukaan valvomaan.
      Asetus kuitenkin kieltää "saattamasta markkinoille" dekoja, jotka eivät täytä nykymääräyksiä. Siis kielletään myymästä tai pysyvästi luovuttamasta laillista esinettä, jonka hallussapitämiseen ei tarvita lupaa tai jota ei ole mihinkään rekisteröity eikä sen säylyttämisestä tai väliaikaisesta luovuttamisesta ole mitään määräyksiä.
      Tilanne on käytännössä täysin järjetön.

    • Asekeräilijäksi

      Jos haluaa tilata deaktivoidun aseen ulkomailta niin onko se sitten kielletty vai viedäänkö se poliisille näytille jolloin se rekisteröidään jotenkin papereihin?
      En ole dektivoitujen aseiden keräilijä mutta kun tämä aihe on nykyään esillä niin kysytään kuitenkin koska monet asekeräilijät haluavat varmasti tietää jos jatkavat keräilyä.Haluaisin itsekin ryhtyä asekeräilijäksi mutta tällaiset maksavat aika paljon ja ulkomailta saa kuulemani mukaan paljon halvemmalla.

      • unohdakokojuttu

        Jos tilaat dekon ulkomailta, niin se tulee esittää poliisille. Tällöin tarkastetaan onko se nykylain mukainen umpeenhitsattu läpiporattu klöntti. Jos ei, niin dekoaminen tulee suorittaa uudestaan. Dekottu ase menettää keräily-, historiallisen ja teknisen arvon täysin.


    • Pentta

      Historiallinen arvo on monimutkaisempi asia. Eiköhän esim museoissa vitriineissä esillä olevat takaaladattavat aseet ole deaktivoituja.

    • Asekeräilijäksi

      Onko antaa tietoa mistä näistä paikoista joista dekon voisi tilata niin voisi laittaa seinälle tai leikkiä sellaisella kotona.Olisi hieno esine vaikka seinällä tai kirjahyllyn päällä.

      • KVGKVGKVG

        KVG


    • Asekeräilijäksi

      Mitenkä on jos deaktivoidun aseen haluaa toimivaksi tarkoittaen aseseppää palkkaamaan.Sotilaskivääriin uusi piippu ja sulkukappale.Millaista lupaa siihen kuuluu hakea jos laitattaa suojeskuntakiväärin ampumakelpoiseksi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      88
      1305
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe