Häiriöitä radio- ja tv-kanavilla

tv-

Radio ja televisiokanavilla on alkanut näkyä ja kuulua häiriöitä. Epäilivät niiden aiheutuvan 4G-verkkojen rakentamisesta. Ostinkin LTE-suodattimen antenniin ja se tuntui auttavan vähän aikaa. Sitten häiriöt palasivat. Tv:ssä näkyy tasaisia viivoja aivan kuin jokin signaali. Otin digiboxin irti ja häiriöt näkyivät, jos scart-kaapeli oli kiinni. Vaihdoin kaapelin paremmin suojattuun ja se auttoi vähän aikaa, mutta häiriöt palasivat. Nyt tv:ssä näkyy häiriöitä, vaikkei siihen olisi liitetty mitään laitteita. Samoin radiossa kuuluu häiriöitä alemmilla taajuuksilla.

Ympäri maata on ilmennyt samanlaisia ongelmia ja tiedän että 800 hertsiä on nyt 4G-käytössä. Mutta kai sen signaalin pitäisi pysyä omalla kaistallaan. Tutkin radiosta tuota signaalia ja se alkoi 100 hertsissä hiljeni sitten ja oli taas alemmalla tasolla voimakkaampi. Johtuisikohan tuo ongelma jostain muusta kuin 4G-signaalista. Muuntajat ja sähkölaitteet toimivat tuolla taajuudella. Ongelma on että televisiot myös toimivat samalla taajuudella. Pitäisi jotenkin pystyä mittaamaan, mistä ongelma johtuu. Olisiko kenelläkään ollut vastaavia ongelmia tai tietäisikö mitä tämän kanssa pitäisi tehdä?

10

462

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko_mastovahvistimia

      Pari tarkennusta: LTE-verkot ovat nyt 800 megahertsin alueella, jolloin meni muutama kanava pois UHF-alueen yläpäästä. LTE-lähettimet aiheuttavat laajakaistaisen mastovahvistimen yliohjautumisen, jolloin se häiritsee likimain kaikkia kanavanippuja. Siksi LTE-suodatin on oltava ennen mastovahvistinta.
      Nyt on menossa http://www.taajuusmuutos.fi/taajuusmuutos.fi jolla vapautetaan kuluvan vuoden aikana UHF-taajuusalueella maanpäällisen antennitelevisioverkon käytössä olevan 700 MHz -taajuuskaista (694-790 MHz). Kyseisen taajuusalueen käyttötarkoitus muuttuu vuoden 2017 alussa, jolloin kaista siirtyy televisiotoiminnalta langattomalle laajakaistalle. Käytännössä nykyisten television kanavanippujen lähetykset kanavilta 49-60 siirretään 700 MHz -taajuusalueen alapuolisille kanaville 22-48. => taloyhtiöille tulee lisäkuluja kanavamuutosten takia. Viestintäviraston M65 velvoittaa samalla laittamaan VHF-antenni kuntoon, jos taloyhtiö sattuu olemaan VHF:n näkyvyysalueella.
      Onko radiosi kytketty antennisysteemisi yhteydessä olevaan ULA-antenniin?

    • DxKuuntelijaJaKatsoja

      Pakkaspäivinä (korkeapaineen aikana) esiintyy myös hieman häiriöitä kaukokulkeutumuisen vuoksi. Ulkomainen radio tai tv-asema häiritsee kotimaisen seuraamista, koska toimii samalla taajuudella. Jos häiriöitä on myös sade tai pyrypäivinä, kyse on varmaan uusista kännykkäasemista. Pyydä tv-asentajaa asentamaan antenniin se LTE-suodatin.

    • sit-se-näkyy

      """"700 MHz -taajuusalueen alapuolisille kanaville 22-48. => taloyhtiöille tulee lisäkuluja kanavamuutosten takia."""

      Omakotitalossa vain haetaan kanavat uudelleen, miksi ei taloyhtiössäkin?

      • joopa-joo1

        Koska taloyhtiöissä on kanavakohtaiset vahvistimet!


    • tv-

      Jatkoa tuohon alkuperäiseen viestiin. Täällä ei ole vahvistinta antenniverkossa, LTE-suodatin on kyllä kytketty ja toimii. Ilmeisesti tuo signaali on niin voimakas, että se aiheuttaa häiriön itse vastaanottimisessa. Nykyään häiriö näkyy ilman, että antennijohto on kytketty. Televisiossa ja radiossa säröt tulevat yhtä aikaa, eli samalla kun tv:ssä näkyy juova niin radiossa kuuluu sama särö.

      Ihmetystä herätti myös se, että radiossa häiriö alkoi erittäin matalalla taajudella 100 hz ja siitä alaspäin, aina välillä vahvistuen ja välillä häipyen. Minua onkin alkanut epäilyttää, että häiriö voisi johtua jostain muusta kuin 4G-verkoista. En kyllä tiedä mitään laitetta, joka lähettäisi niin alhaisella taajuudella. Ehkä jotkin radio-ohjattavat tai langattomat fm-laitteet.

      Pitää varmaan ottaa jokin pieni kannettava radio ja askarrella siihen suunta-antenni, niin saa tietää mistä suunnasta häiriö tulee. Voihan se olla, että joku on tuonut ulkomailta sähkölaitteita, jotka eivät ole suunniteltu Suomen taajuuksille. Vastaavia ongelmia oli joskus työpaikalla, kun monitorit olivat laitettu liian lähelle taajuusmuuntajaa. Täällä ei kyllä pitäisi muuntajia olla niin lähellä, että niistä tulisi häiriöitä. Mielenkiintoinen ongelma kyllä.

    • Jskdkdd

      Lähtisin nyt etsimään ongelmaan ratkaisua jostain muualta. Mitään viivoja lte ei todellakaan dvb-lähetyksiin voi aiheuttaa. Korkeintaan palikoitumista tai täydellisiä katkoja lähetteeseen.

    • digilaitteetherkkiä

      Voi korjaantua ihan vaan kun jaksaa liikutella johtoja tai vaihtaa keskenään, liitännöistä ainakin minulla häiriöt johtuu. TV:ssä on loistava kuva ellei liikuttele johtoja.

    • NiinOn_

      Alfatv kuva/ääni pätkii ja kuva pikselöityy katseltaessa lähetystä Soneran kaapelitelevisio verkon kautta Helsingissä.

    • NiuNauNou

      Päivitys tilanteeseen 1.2.2016

      Alfatv:n lähetystä kiusannut häiriö soneran kaapeliverkossa on nyt poistunut.

    • ertfcqwer

      Jos häiriö tuntuu ilman antenniliitäntääkin, vika täytyy olla lähellä, eli siis talon sisällä on joku viallinen sähkölaite, jopa viallinen kännykkä riittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe