Harrastus mahdollisuudet vaihto-oppilalle

Apuatrvitaan

Olen lähdössä usaan vaihtoon ensi kesänä. Suomessa harrastan koripalloa ja olen ajatellut jatkavani sitä myös jenkeissä. Onko kellään tietoa, onko kouluissa sielä ns. kakkos joukkuetta. En varmaankaan suomalaisena harrastelijana pääse ykkös joukkueeseen, joten onko olemassa harrastejoukkuetta tai muuta vastaavaa. Kiitos jo etukäteen avustanne.

20

366

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olinjo

      Usassa on kaikkea, mutta onko juuri siinä koulussa, johon sinä päädyt, toivomaasi harrastusta, siitä ei voi olla varma. Voisit ehkä kokeilla jotain uuttakin?

    • Hornetforever

      Sori ku tää vastaus tulee näin myöhää mut siis.... Ainakin omassa koulussani USA:ssa lukuvuosi oltiin urheilun osalta jaettu kolmeen osaan. Syksy, talvi ja kevätlajit. Olen käsittänyt, että koripallo on melkeen kaikkialla jenkeissä talvilaji. Omassa koulussani oli koriksessa kaksi joukkuetta: varsity (edustusjoukkue) ja Junior Varsity (kakkos joukkue) itse pelasin kakkos joukkueessa, koska minulla ei ollut aikasempaa kokemusta koriksesta, mutta joissakin kouluissa vaihtarit voivat myös päästä edustamaan. Riippuu kylläkin ihan koulusta. Esim monissa kouluissa, jossa on "huippu" joukkueet, eivät vaihtarit voi edustaa, jotta koulut eivät hommaisi vaihtareita vain urheilumenestyksen takia. Kysy reippaasti heti amerikkalaisessa koulussa valmentajaltasi. Niin ja hyvää matkaa :) kaikkiin urheilutoimintoihin ja klubeihin kannattaa ehdottomasti liittyä! Itsekkin sain sitä kautta paljon kavereita!

    • Errjdo

      Kirkoilla saattaa myös olla joitakin urheilujoukkueita. (ei kaikilla).

    • Eiharrastuksia

      Ja voi käydä niin ettei mitään harrastusmahdollisuuskia ole ollenkaan! Esim jos joutuu vaihtamaan koulua ja perhettä, ei voi jatkaa sitä lajia mitä on harrastanut edellisessä koulussa. Joissakin kuoluissa voi olla myös hyvin rajoitetut mahdollisuudet ja käytännössa mahdotonta osallistua mihinkään. Toivottavasti sinulle käy paremmin ja pääset sellaiseen kouluun missä on mahdollisuuksia osallistua eri harrastuksiin!

      • Hornetforever

        Tottahan tuokin, pitää vain toivoa parasta :(
        ja sitten asiasta toiseen, mutta kannattaa muistaa, että vaikka taitotaso ei riittäisi joukkueeseen pääsyyn, voi hakea joukkueen manageriksi (pääsee nauttimaan siitä joukkueeseen kuulumisesta, pääsee kisoihin mukaan ym.)Omat host-sidarukseni toimivat mm. managereina.


    • ÄläLuotaLupauksiin

      Kannattaa myös tiedostaa, ettei harrastaminen järjestön lupauksista huolimatta välttämättä onnistu!
      On lukemattomia tapauksia, joissa nuori on lähtenyt vaihtoon harrastaakseen lajiaan vuoden esim. jenkeissä. Luistelua, jääkiekkoa...
      Sitten on nuori sijoitettu johonkin periferiaan, missä ei ole lähimainkaan hallia eikä isäntäperhe suostu kyyditsemään. Näin kävi kaikkien muiden ongelmien lisäksi sillekin suomalaisvaihtarille, jonka Ciee sijoitti asuinkelvottomaan sikolättiin! (Kuvia näillä sivuilla)

    • Ruutttu

      Kyllä kouluissa Usassa on harrastusmahdollisuuksia. Jos on periferiassa, niin harrastustoiminta on hyvinkin aktiivista koulun ympärillä. Useista kouluista löytyy yleisurheilua, am.jalkapalloa, lentopalloa ym. Toki aina ei löydy jääkiekkoa, mutta voihan sitä tehdä välillä muutakin!

      • KalliitPettymykset

        Voi tehdä toki muutakin tai olla tekemättä. Tarkoitin vain sitä, että läheskään aina suunnitellun lajin harrastaminen kohdemaassa ei onnistu, eikä lupauksista huolimatta toteudu!
        Pettymyksiä kun tahtoo näiden vaihto-ohjelmien kanssa tulla muutenkin!!


      • Otaselvää2

        Meidan molemmilla nuorilla oli vaikeuksia harrastuksien kanssa. He ovat hyvin aktiivisia, kielitaitoisia ja sosiaalisia nuoria. Vanhimman kohdalla oli kyse kuljetusvaikeuksista. Hostperheellä oli pienet lapset eikä heillä ollut aikaa kuljettaa muita. Asia järjestyi lopulta jotenkin. Osa kavereista ja kaverien vanhemmista pystyi kuljettelemaan meidänkin nuorta, ei kuitenkaan joka kerta. Toisen nuoremme kohdalla harrastusiin osallistuminen ei onnistuntut koska hän jouitui aika äkkiä vaihtamaan perhettä ja hänen uudessa koulussa ei ollut muita (talviharrastuksia) kuin koripallo(yksi joukkue) - ja siihen joukkueeseen hän ei päässyt. Paikkakunta hyvin syrjäinen ja siellä oli vain satakunta asukasta. Siellä ei ollut mitään tekemistä tai mahdollisuuksia harrastuksiin. Syyskauden harrastuksia hän ei saanut jatkaa koska se oli jotenkin sääntöjen vastaista.


      • Ruutttu

        Meillä taas nuori oli pienellä paikkakunnalla, mutta oli hyvin tyytyväinen kun sai kokeilla uusia lajeja. Harrastuksiin jäätiin suoraan koulun jälkeen ja sitten vielä vapaa-aikana kisattiin eri koulujen kesken. Koulussa kaikki saivat valita haluamansa lajin, joten sen suhteen ei ollut ongelmaa.


      • Otaselvää2

        Suurin osa vaihto-oppilaista voi varmasti osallistua harrastuksiin mutta ei kaikki. Tiedän useita nuoria jotka on ollut pienillä paikkakunnilla ja heillä on ollut paljon eri mahdollisuuksia mutta tiedän myös niitä jotka ei ole saanut kokeilla mitään lajeja.
        Tässäkin asiassa on kyse kalliista arpapelistä ja niistä nuorista joilla ei ole mahdollisuuta osallistua mihinkään tuntuu varmasti tosi kehnolta. Kun lukee näiden yrityksien markkinointia saa melkein sellaisen käsityksen että joka ikisellä on mahdollisuus kokeilla useita eri harrastuksia. Se ei toki pidä paikkaansa.


      • Hornetforever

        Ainakin omassa koulussani harrastustoiminta tapahtui koulupäivän jälkeen, joten jos ei tosiaan saa järkättyä kyytiä niin voi olla vaikeaa (usein kaverit kuitenkin tarjoutuvat kyysäämään jos koti ei ole hirveän kaukana). Mutta jos on huono tuuri eikä koulun jälkeinen harrastaminen onnistu, niin ainakin meillä tarjottiin mahdollisuutta osallistua koulun bandiin joka esiintyi aina esim. Jenkkifutisturnauksissa ja korismatseissa, sekä osallistui lukioiden välisiin bandikisoihin ja tämä bandi toiminta siis oli itsessään oppiaine ja tapahtui koulupäivän aikana. Olen käsittänyt, että monissa paikoissa tämä bandi toiminta on nimenomaan kouluaikana tapahtuva oppiaine. Eli jos ei mahista jäädä koulun jälkeen, mutta haluaa jotakin harrastaa, niin kannattaa omassa koulussa tsekata tämä vaihtoehto. Myös monet koulun klubit kokoontuivat ainakin meillä ennen koulun alkua ja vain välillä koulun jälkeen, niin tätäkin kannattaa harkita jos ei mahdollisuutta kyyditykseen joka päivä, mutta välillä. :) Tosiaan nämä kaikki vain omia kokemuksiani, joten kaikissa kouluissa ei välttämättä näin, mutta ottakaa selvää. Niin ja tosiaan pakko vielä mainita, että noiden koulun klubejen kautta on mahdollista päästä super halvalla tai ilmatteeks erilaisille retkille (itse tajusin tämän vasta vähän liian myöhään) joten kannattaa ehdottomasti liittyä senkin takia! Toivottavasti oli apua :))


      • Otaselvää2

        Kouluklubeissa meidän ja heidän ystävien ja koulukaverit ovat halunneet olla mukana. Kun se ei ole onnistunut ovat etsineet myös vaihtoehtoja, esim kirkon kautta. Koska nuorimmaisemmalla ei ollut mahdollisuuksia harrastuksiin ja muutenkin oli paljon puutteita yrityksen toiminnassa (hostperhe vaati että omat ruuat ostetaan, paikallista kontaktihenkilöa ei näkynyt kun olisi tarvinnut jne). Hän keskeytti vuotensa. Olen sen jälkeen puhunut aika monen vanhamman ja nuoren kanssa ja muutamien nuorien kanssa jotka keskeytti vuotensa syksyllä 2015. Lukenut myös tapauskertomuksia, blogeja, kuluttajariitalautakunnan päätöksiä jne. Usemmalla nuorista on ollut myös vaikeuksia osallistua harrastuksiin, eri syistä. Kuten sanottu, niitä mahdollisuuksia on paljon ja suurimmala osalla osallistuminen toimii hyvin. Varaudu kuitenkin ettei todellisuus välttämätta siltä näytä mitä yritykset markkinoinnissaan lupaavat. Onnea ja hyvää syksyä!


    • Rokkisaurus

      Millaisia kokemuksia muilla on??

      • Törkeydenhuippua

        Järjestöjen toiminta on niin uskomattoman sairasta. Eipä siinä perheenetsintä- ja vaihtorumbassa paljon ehdi harrastuksia pohtia. Kuten ei myöskään varoitus- ja uhkailurumbassa.
        Luojan kiitos en maksanut kalliita varusteita sun muita kolmannessa koulussa, koska hukkaan olis mennyt nekin rahat...


      • Jhih

        Se on aika kallis ja vaarallinen tapa oppia arvostamaan Suomea.
        En ikinä suosittele enkä halua millään muotoa osallistua järjestöjen toimintaan.
        Kieliäkin voi oppia muilla tavoilla ja kulttuurinvaihtoa harrastaa hmm hieman luotettavammassa seurassa.


    • Otaselvää2

      Vaihtoon lähtee usita satoja nuoria esim Pohjoismaista, ja suurin osa on varmaan ihan tyytyväisiä ja saa myös osallistua harrastuksiin jne. En millään lailla halua pelotella turhaan mutta hyvä olla hiukan realisti ja ottaa selvää asioista ennen matkalle lähtöä niin että turhilta yllätyksiltä välttyy.

    • sensuuriosanatoimintaa

      Näitä turhia ja surullisia yllätyksiä sattuu tosi monen kohdalle! Enemmän olisi luettavissakin näistä vaihtarien painajaismaisista kokemuksista, elleivät järjestöt pitäisi olemattomienkn korvausten edellytyksenä blogien ja muiden kirjoitusten poistamista kuten STS!!!

    • Kaikkiharrastaa
    • Vaihtopenkin_maskotti

      Harrastustoimintaan ja kaikkiin muihin koulun aktiviteetteihin (klubit, tapahtumien järjestäminen ym.) kannattaa mennä mukaan, koska tämä on käytännössä melkeinpä ainoa tapa tutustua koulutovereihin. Amerikkalaisessa koulussa oppitunneilla istutaan kiltisti oman pöydän ääressä, välitunteja ei ole tuntien välissä vaan vain muutaman minuutin siirtymätauko, kännyköitä ei saa käyttää missään välissa ja lounas kestää vain 20min jonka aikana ei saa poistua ruokalasta. -> koulupäivän aikana jutustelu ja ihmisiin tutustuminen hankalaa. Joten liittykää hyvät vaihtarit kaikkeen hassultakin kuulostavaan mukaan (10kk on lyhyt aika ja kannattaa nauttia kaikesta mahdollisesta). Itse olin aivan umpisurkea kaikissa lajeissa mitä vuoden aikana harrastin, mutta pääsinpähän mukaan monille kisamatkoille vaihtopenkin lämmittäjäksi ja vesipullon täyttäjäksi ja bussimatkoilla aina juoruttiin kaikkea ja tästä harrastustoiminnasta jäikin parhaat muistot vaikka itse se "urheileminen" ei hirveästi miellyttänytkään... XD

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      4
      1569
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      20
      1209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1049
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1038
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1031
    6. 4
      932
    7. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      928
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      3
      921
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      914
    10. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      902
    Aihe