Tuntemattomat luomuluovuttajat, siis täh?

Täällä (ja parilla muullakin, esim. seksipalstoilla) näkyy olevan sankoin joukoin miehiä, jotka olisivat valmiita luovuttamaan spermaansa tai on sellaisia naisia (en tiedä onko vaan pelleilijöitä) jotka etsii sperman luomuluovuttajaa.

Tietty osa miehistä on enemmän tai vähemmän liikkellä kieli poskessa suojaamatonta seksiä vonkumassa, ja jotkut siitä tahtoisivat jopa korvauksenkin :). Osa kertoo näköjään teoriassa olevansa valmis osavanhemmuuteen, mutta mitä ihmeen takeita mahdollinen tuleva äiti saa siitä, että spermanluovuttaja kantaa oikeasti sen vastuunsa? No ei mitään. Elatusvelvollisuuteen voidaan velvoittaa, mutta lapselle läsnäolevaksi isäksi ei.

Paljon suurempi ongelma, josta muutama onkin esittänyt epäilyksensä, on sairauksien levittämisen riski. Sillä ei ole mitään merkitystä, että mies väittää olevansa terve, jos ei ole dokumentteja siitä, että sekä tarttuvat että perinnölliset taudit on poissuljettuja. Ja vaikka fyysiset sairaudetkin olisivat poissuljettuja, ei psyykkisiä sairauksia tule ilmi yhdellä tapaamisella, ja pahimmassa tapauksessa nainen saa vielä jonkun psykopaatin tai kilahtaneen stalkkerinkin vaivoikseen. Osa näistä "vapaaehtoistyöläisistä" vaikuttaa siltä, ettei kannata toivoa liikaa tulevan lapsen henkisestä suoriutumiskyvystä.

Jos nyt sinnittelee ja ajattelee, missä tilanteessa jonkun luomuluovuttajan "avun" voisi tuntea turvalliseksi on sellainen kaveri, jonka oikeasti tuntee pitkältä ajalta ja tietää suvun, perheen ja historian ja on esim. jo aiempia lapsia "portfoliossa", ja on todettu, että näistä on tullut terveitä, mutta näissäkin tapauksissa tulee sitten taas ne omat ongelmansa, kun ihmisten odotukset ja valmiudet ei oikein kohtaa toisiaan.

8

240

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimimerkki "realiteetintestaus" käsittelikin tätä asiaa aivan samoista näkökulmista ketjussa, missä naispari etsii muumimukiluovuttajaa. Luin tekstin vasta kun tein oman aloituksen.

      Geneettiset sairaudet tosin voi salata puolisoltakin. Koulukaverini ryhtyi avosuhteeseen miehen kanssa, joka halusi lapsen, mutta ei kertonut suvussaan esiintyvästä periytyvästä sairaudesta. Kun yhteinen lapsi sitten syntyi, oli tällä sama geenivirhe ja vielä vakavampana versiona, kuin mitä isällään ja josta tulee kärsimään koko loppuelämänsä, hoitoa ei ole vaikka jotain tukea voi saada. Suhde päättyikin kumma kyllä epärehellisyyteen ja luottamuksen puutteseeen.

    • Pelottavia-skenaarioita

      On vielä ongelma: lapsen oikeus tietää alkuperästään. Kun ajattelee itseäänkään, niin jokaisella on tarve tietää kuka minä olen. Kuka on isäni ja äitini. Kasvatuspsykologit sanovat, että lapselle on tärkeätä tietää, että hän on syntynyt rakkaudesta, vaikka ero olisi tullutkin myöhemmin. Pitää miettiä sitä mikä on itsellekin tärkeää, on se myöskin lapselle.

      Karmein mahdollisuus onkin se, että nämä spermaansa kaupittelevat on vain seksuaalisesti häiriintyneitä tai oikeasti mielenterveyspotilaita jotka voi alkaa vaatia isyttään ja kiusata lasta ja äitiä koko loppuikänsä.

      Olihan mediassa siitäkin, että joku pedofiili teetti vauvan sen takia, että pystyi tyydyttämään halunsa vauvaan. :((((((( Vaati isyyttä ja kun sai sen niin heti raiskasi vauvan.

      Ajatelkaa jumalauta naiset mihin ryhdytte!!!

    • miessavosta33

      Hyviä näkökulmia. On vain jäänyt se pois noista, että entäpä ne naisten geenit. sairaudet ja henkiset kyvyt. Ihan kuin oletuksena olisi, että täällä spermaa hakevat naiset olisivat jotain ihmiskunnan eliittiä.. :D

      Nimimerkillä spermaansa luovuttanut.

      • justjsoooo

        No joo, mutta yleensä sitä spermaa katsotaan enemmän, oli kyse hevosista, koirista tai ihmisistä. Sperma on helpompi luovuttaa kuin munasolut! Sitä riittää. Itselläni on tiettyjä perinnöllisiä sairauksia, samoin miehelläni. Ja kappas, perinnöllisyyslääkärissä ehdotettiin luovutettujen siittiöiden käyttämistä, koska terveen kanssa risteytyessä riskit olisivat paljon pienemmät. (Munasolun hinta on muuten 7 tonnia ja tulos epävarma). Oletko koskaan perehtynyt perinnöllisyystieteeseen? Sairaudesta riippuen peritymismallit vaihtelevat.

        Ja mitä nettipalstoja lukenut, moni "luovuttaja" jää vahtaamaan tulevaa lasta. Löytyy päiväkodin tai koulun portilta vakoilemasta.


      • mukikäsi
        justjsoooo kirjoitti:

        No joo, mutta yleensä sitä spermaa katsotaan enemmän, oli kyse hevosista, koirista tai ihmisistä. Sperma on helpompi luovuttaa kuin munasolut! Sitä riittää. Itselläni on tiettyjä perinnöllisiä sairauksia, samoin miehelläni. Ja kappas, perinnöllisyyslääkärissä ehdotettiin luovutettujen siittiöiden käyttämistä, koska terveen kanssa risteytyessä riskit olisivat paljon pienemmät. (Munasolun hinta on muuten 7 tonnia ja tulos epävarma). Oletko koskaan perehtynyt perinnöllisyystieteeseen? Sairaudesta riippuen peritymismallit vaihtelevat.

        Ja mitä nettipalstoja lukenut, moni "luovuttaja" jää vahtaamaan tulevaa lasta. Löytyy päiväkodin tai koulun portilta vakoilemasta.

        Ei tässä ole kyse mistään munasolujen luovuttamisesta nyt eikä spermasta. Vaan juuri niistä geeneistä. Ja toi on ihan höpöhöpöä, kyllä sillä on väliä millainen nainen on. En minä ainakaan vajaaälyiselle spermaani anna. Tai rumalle. Tai tupakoivalle, narkomaanille. Kyllä se naisen tyhmyys periytyy. Ja muutkin asiat. Lapsi on vanhempiensa summa :) ei se miehen laatusperma tee huonon tamman jälkeläisestä priimaa.

        Mitä olen itse luovuttanut, niin naiset on ollut itse sitä mieltä, että on ok. että olen väljästi elämässä.


    • mukikäsi

      Samat riskit on olemassa parisuhteen kautta lapsia tehdessä...

      Eikä se nainen ole olentona mikään puhdas pulmunen ja viaton :D

    • yks-kant

      Klinikoiden hinnat on kai huimat, varsinkin jos joutuu useasti yrittämään syö se kenen tahansa naisen taikka parien kukkaroa..
      Klinikat käyttää jonkin verran kumminkin kai tanskalaista tuonti "tavaraakin" ...?

      Klinikoilla käsittääkseni ei paljoa pysty kai vaikuttaan käytettävään luovuttajaan? Epäilen tuskin siellä saa kuvastoo luovuttajista pituuksineen/painoineen.
      Pareilla kai yritetään että luovuttaja vastaa lähinnä miestä mutta miten yksinäiselle naiselle valitaan..?

      Hieman kärjistäen se luovuttajahan voi olla naapurin pena yhtä lailla klinikalla.. Klinikan kautta toki nainen/pari saa takuun että pena ei tiedä asiasta mitään kun kerran itsekään he eivät sitä tiedä ja voi olla ettei sitä naapurin penaa valitsisi lapsen isäksi jos tietäisi.. Lapsellehan kai nykylain mukaan on mahdollisuus kuitenkin selvittää luovuttaja kun täyttää 18v..?

      Onhan se klinikan kautta turvallisempaa toimia kun he ovat ehdokkaat haastatelleet ja testanneet.
      Mutta eri asia nähdäja vaikuttaa kuin vaan antaa mahdollisesti muutama toive näin kaukaa hakien..

      Ihminen kai haluaa jossain määrin kokea isyyden/äitiyden miltä tuntuu olla vanhempi.. Kaikilla ei ole mahdollisuutta perustaa perhettä kumppanin puute ja ajan loppuminen lähinnä tulee vastaan kai naisella..
      Miehen näkisin että kun luovuttaa jollekin suoraan on pieni mahdollisuus keskustella mahdollisesta osallistumisesta lapsen elämään jo aijemmin.

      Kuinka mahdollinen tuleva äiti testataan soveltuvaksi klinikalla ennen kuin hänelle luovutetaan?

      • Hieman myöhässä tulee kommentti, koska en ole palstalla käynyt kuukausiin.

        Sperman luovutuksesta luin näin:

        "Siittiöiden luovuttajaksi soveltuu perusterve 20 – 40-vuotias mies, jolla ei ole vakavaa perinnöllistä tai tarttuvaa sairautta.
        Siittiöitä luovutetaan 5-10 kertaa. Mehiläinen Felicitaksessa on sitä varten varattuna rauhallinen tila. Ennen luovutusta lääkäri kartoittaa luovuttajan perusterveyden, otetaan verinäytteet ja käydään läpi luovutukseen liittyvät tapahtumat. Verinäytteestä tutkitaan infektiokokeet ja tehdään kromosomimääritys."

        https://www.mehilainen.fi/felicitas/siittioiden-luovutus?gclid=CIbPgNrx19ICFQyLsgodLX0KEQ

        Naapurin Penahan se voi olla, mutta Penaltakin luovuttajana nämä perusasiat tutkitaan. Hyvä pointti oli (mukikäsi ja miessavosta33) että mitään takeita ei naisenkaan terveydentilasta jne ole, mutta luulisi, että hedelmöityshoidossa ensisijaisia on naisten terveydentilaa koskevat näkökohdat, sillä niillä on eniten vaikutusta raskaudessa ja muutenkin. Parisuhteessahan ne lapset yleensä tehdään, mutta parisuhteessa tapahtuu jotain valikoitumista että kumppani on suunnilleen samalta vaatimustasolta ja hänet ja historian tuntee.

        Jotain vikaa ja parantamisen varaa tässä yhteiskunnassa onkin, kun adoptiovanhemmiltakin vaaditaan todella paljon ennen kuin he kelpaavat vanhemmiksi mutta kuka tahansa sikiämiskelpoinen saa tuottaa itse jälkeläisiä, vaikkei mitään takeita hyvästä vanhemmuudesta tai edes perusturvasta lapselle ole.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 140
      4001
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      110
      3619
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2555
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1727
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1609
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1513
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1491
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      89
      1483
    Aihe