Opiskelijan toimeentulo kesälomalla?! Help?

minätaasXD

Olen siis suunnitellut muuttamista omaan asuntoon ja ottanut vähän asioista selvää, mutta vastaan tuli seuraavanlainen pulma:

Kuinka rahoittaa eläminen kesällä jos ei saa kesätöitä?
Olen laskenut että opiskelun aikana taloustilanne olisi vallan mainio ja pärjäisin hyvin, mutta kesälomalla sekä asumistuki että opintoraha loppuu.
Yksi vaihtoehto olisi hakea toimeentulotukea, MUTTA, jos suunnitelmani menevät kuin olen ajatellut, niin muuttaisin sen jälkeen kun olen täyttänyt 17-vuotta eli siis ensi syksynä, ja sen jälkeen olisin yhden kesän alaikäisenä ilman tukia.
Eli kysymys kuuluu että saako 17-vuotias toimeentulotukea, vai voiko sitä saada vaikka ei olisi viel täyttänyt 18 mutta täyttäisi kuitenkin sinä vuonna? :D

Miten ihmeessä alaikäiset yksin asuvat ovat pärjänneet kesän jos ei ole saanut töitä?

(Huom. ensisijaisesti aion tietysti hakea kesäksi töitä, mutta jos en saakaan niin on varmaan hyvä miettiä että mitä sitten kannattaisi tehdä.)

17

335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puhelin_handuun

      Parhaimman vastauksen saat soittamalla suoraan Kelaan tai kyseisen kaupungin sosiaalitoimistoon.

    • pokjhnlkj

      Et tule saamaan mitään rahaa, paitsi jos saat kesätöitä.

      Vanhempien kuuluu elättää sinut.

      Eli jos haluat asua itseksesi niin vanhemmat maksaa tai myyt itseäsi. Karua mutta totta.

    • awsfgedhrf

      Asumistukea ei lakkauteta kesäksi, jos sitä saa. Kuulut kuitenkin mitä todennäköisemmin asumislisän piiriin, kuten opiskelijat pääsääntöisesti kuuluvat. Sen, kuten muidenkin opintotuen osien, saaminen vaatii opiskelua.

      Periaattessa toimeentulotukea voi saada alaikäisenäkin, mutta on ensisijaisesti vanhempien tehtävä huolehtia jälkikasvunsa elatuksesta. Vain jos he eivät siihen kykene, voi sosiaalitoimi auttaa. Käytännössä lopputuloksena on se, että et saa rahaa ja vanhempien pitää maksaa tai sitten keksit muita tulonlähteitä. Jos sinulla on mahdollisuus asua kotona, älä hyvä ihminen suotta lähde rahanmenoa aiheuttamaan. Asu sen sijaan kotona ja säästä. Tulet kyllä myöhemmin huomaamaan, että se kannattaa.

      Olethan varmistanut, että vanhempiesi tulot eivät vaikuta kielteisesti myös opintotukeen?

      • minäminäminätaass

        Joo olen varmistanut kyllä... Ja en mä kyllä kotona säästä yhtään mitään, en saa ollenkaan rahaa vanhemmilta, ja muutenkin taloustilanne tiukilla että ei jää yhtään ylimääräistä.

        Mun olis jopa kannattavampaa muuttaa, mulle jäisi enemmän rahaa säästöön kuin mun vanhemmilla kuukaudessa, mutta ainoa ongelma on tuo kesä.

        Mutta luin muistaakseni kelan sivuilta että kesäkuukausina ei ole oikeutettu opintotuen asumistukeen..? Noh pitää ilmeisesti ottaa vielä paremmin selvää asiasta.


        Kyllä mä varmaan pärjään kotona vielä sitten sen muutaman vuoden että oon 18, mutta jos vaan on mitenkään mahdollista ja järkevää niin muuttaisin ensi syksynä. :/

        Mutta kiitos kaikille vastanneille!


      • tabou

        "Mutta luin muistaakseni kelan sivuilta että kesäkuukausina ei ole oikeutettu opintotuen asumistukeen..? Noh pitää ilmeisesti ottaa vielä paremmin selvää asiasta."
        Tuollaista kuin "opintotuen asumistukea" EI OLE olemassakaan! Se on joko opintotuen asumislisä=ei saa kesällä, tai yleinen asumistuki=saa kesällä.
        Opiskelija saa vain opintuen asumislisää, eli et saa kesällä mitään. Töihin, tai et muuta yksin asumaan, jos ei ole varaa. Vanhemmillasi on elatusvastuu aina 18v.ikään asti ja siitäkin eteenpäin osittain vielä niin kauan, kunnes täytät 20 tai olet opiskellut ammatin (kumpi täyttyy ekana).


      • hämmennyin

        No perkele, tarkoiti tietysti sitä joka kuuliu opintotukeen, mutta meni lisät ja tuet vaan sekaisin. Onko sillä niin väliä jos kuitenkin ymmärtää mitä tarkoitin? Kuitenkin lähes sama asia, mutta asumislisä on opiskelijalle ja asumistuki täysikäiselle ja jos ei opiskele.

        Ja selvä. Toimeentulotukea kyllä saa myös alaikäinen jos muuta ei ole, näin luin kelan sivuilta tänään.

        Kiitos näkökannastasi, mutta omasta mielestäni ei mun kannattaisi siirtää muuttoa yhden ainoan kesän takia. Jos saisin tarjouksen asunnosta niin olis harmi kieltäytyä. :/ Kuitenkin on niin vaikea saada vastaava asunto jota aion hakea, ja jonot on jopa vuosia. :O
        Eikö yhden kesän pärjäisi toimeentulotuella vanhempien avustuksella?

        No, ehken sitten ajattele tarpeeks fiksusti, ja moni tuntuu olevan sitä mieltä että ei kannata muuttaa. :D


      • awsfgedhrf
        hämmennyin kirjoitti:

        No perkele, tarkoiti tietysti sitä joka kuuliu opintotukeen, mutta meni lisät ja tuet vaan sekaisin. Onko sillä niin väliä jos kuitenkin ymmärtää mitä tarkoitin? Kuitenkin lähes sama asia, mutta asumislisä on opiskelijalle ja asumistuki täysikäiselle ja jos ei opiskele.

        Ja selvä. Toimeentulotukea kyllä saa myös alaikäinen jos muuta ei ole, näin luin kelan sivuilta tänään.

        Kiitos näkökannastasi, mutta omasta mielestäni ei mun kannattaisi siirtää muuttoa yhden ainoan kesän takia. Jos saisin tarjouksen asunnosta niin olis harmi kieltäytyä. :/ Kuitenkin on niin vaikea saada vastaava asunto jota aion hakea, ja jonot on jopa vuosia. :O
        Eikö yhden kesän pärjäisi toimeentulotuella vanhempien avustuksella?

        No, ehken sitten ajattele tarpeeks fiksusti, ja moni tuntuu olevan sitä mieltä että ei kannata muuttaa. :D

        Näissä kahdessa tuessa (asumislisä ja asumistuki) on niin erilaiset perusteet, että on ihan hyvä puhua vain siitä tuesta, mitä oikeasti tarkoittaa. Jotkut opiskelijat kun saavat kuitenkin asumistukea, joten aina ei voi olla varma, mitä kysyjä tarkoittaa asumistuesta puhuessaan. Helpompaa kaikkien kannalta, kun termit on hallussa.

        Ongelmana tässä on lähinnä se, että et kertonut niin paljon omasta tilanteestasi, että muiden olisi helppo uskoa sinun pärjäävän rahallisesti. Yleensä ikäisesi opiskelevat nuoret eivät ole oikeutettuja opintotukeen tai sen määrä on niin vähäinen, ettei sillä pärjää. Yleensä he eivät myöskään saa toimeentulotukea. Nyt kuitenkin vakuuttelet, että tulet saamaan opintotukea ja kysyt myös toimeentulotuen mahdollisuutta. Havaitset tässä varmaan ristiriidan.

        Juuri sinun kohdallasi toimeentulotuen mahdollisuutta on mahdotonta arvioida, koska antamasi tiedot eivät siihen riitä. Pelkästään alaikäisyys ja kesän tulottomuus eivät vaikuta asiaan suuntaan tai toiseen. Todennäköisin vaihtoehto on se, että vanhemmat maksavat kaiken. Näin se yleensä on.


      • heifkowfn

        Olen laskenut kelan sivuilla olevalla opintotuki laskurilla että tulen saamaan tukia niin että pärjään hyvin ne kuukaudet jotka olen koulussa.

        En ymmärrä tuota että "yleensä ikäisesi nuoret eivät ole oikeutettuja opintotukeen tai sen määrä on niin vähäinen ettei sillä pärjää."
        Olen siis selvittänyt nämä opintolisät ja asumisLISÄT että tulen ne saamaan, tiedän sentilleen niiden määrän, eli ne on kunnossa. Enkö sanonut jo niin aloitusviestissä?

        Mutta juu, pitää kysyä vaikka suoraan kelasta :D
        Kiitos vastauksesta!


    • Fakta-asiaa

      Mulla on neuvo, mene Spr:n tai maahanmuuttoviraston leipiin auttamaan vokkehin pakoloisia niissä on kivaa ja paljon autettavaa!
      Vokkinen (ns. hyysäit) väki ottaa mielellään vastaan "nuorta ja tuoretta lihaa", ja vokkilaisten auttamisen ja myöhemmin asuttamisen kautta saat paljon uusia ja syvää luotaavia kokemuksia myös tulevaa elämää ajatellen, jos vaan säilyt siis hengissä meinaan sillä "ottajia on paljon" ja jokaisella olisi sulle paljon myös annettavaa!

      Ja jos sattuu niin onnellisesti rakastuisit siellä, voisit hyvin saada myös asunnon ja helpoiten sen kautta että muodostat parisuhteen tämän turvapaikan hakijan kanssa (ei ehkä useamman) ja sen mukanaan tuoman täyden ylläpidon lupauksen vuosiksi eteenpäin saaneen pakoloisen kautta eli siivellä!

      Tämä on yksi mahdollisuus nuoren itsenäisen suomalaisen ihmisen saada asunto tänä päivänä. Sillä oman maan kansalaisten on yhä enenevässä määrin erittäin vaikea saada vakituista asuntoa muuten esim. vuokralle jne.!
      Sillä kunnat eri puolilla maata kuten eritoten pks.la ovat laittaneet juuri maahanmuuttajat etusijalle asuttamisessaan kansalaisiin nähden!
      Tämä on faktaa ja sellaisena luettava!
      ???
      Ps.
      Miettikää tämän uutisen vuodelta IL:ssä vaikuttavuutta tänä päivänä 2016, ollaan ihan toisissa luvuissa!!! NYTHÄN tämä asuttamisen pakko onkin jo totta!

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009110510540832_uu.shtml

      Pakolaisten pakkoasutus tyrmätään
      Torstai 5.11.2009 klo 05.16
      Hallitus on itse syypää siihen, ettei kunnissa haluta asuttaa pakolaisia.

    • tabou

      Olet yksin asuva 17-vuotias? Silloin saat opintorahaa 101,74€, johon vanhempien tulot vielä voivat vaikuttaa korottavasti tai alentavasti. Asumislisää saat lisäksi max.26,90–201,60 euroa kuukaudessa riippuen vähän kaikesta(Kelan sivuilla kyllä selitetty). Tähänkin vanhempien tulot vaikuttavat.
      Oletko nyt laskenut aivan oikein? tuntuu hävyttömän pieniltä noi summat...

      • moitaasminävaintäällä

        Mitä tarkoitat tuolla että olenko laskenut oikein? En ole edes kertonut niitä tukien määriä tässä keskustelussa.

        Saan siis 203€ (ja ehkä vielä sen päälle lisää johtuen toisen vanhemman pois menosta, luin kelan sivuilta että vanhemman kuolema voi vaikuttaa opintorahaan ylentävästi) ja sen lisäksi asumislisää noin 160€.

        Asunto johon saatan hakea, niin sen vuokra on alimmillaan 130 euroa ja enimmillään muistaakseni 220 euroa (riippuu asunnon koosta jota en vielä tiedä) ja vuokran lisäksi käyttömaksu joka on 20€ kuukaudessa.
        Vuokraan sisältyy kaikki mahdollinen kuten sähkö ja vesi, ja jopa netti.

        Asumislisän ja opintorahan lisäksi saan vanhemmiltani varmasti tarvittaessa rahallista tukea, ja lisäksi myyn käsitöitä joista saan helposti kuukaudessa jopa 60€.
        Lisäksi voin nostaa opintolainaa noin. 260€ kuukaudessa jos jotain yllättävää rahantarvetta tapahtuu.

        Eli, joko uskotte, ainakin omasta mielestäni pärjäisin näillä varoilla ihan hyvin? :D

        Lasketaampas: Jos vuokrani on vaikka sen 170€ (keskiarvio mahdollisesta vuokrasta) niin:
        Tulot >> 160€(asumislisä) 203€(opintoraha) 50€(vanhempien tuki) 30€(käsityöt joita en kuitenkaan välttämättä ehdi tehdä joka kuukausi jonka takia laitoin vain 30€) [ 260€(opintolaina)]
        YHTEENSÄ TULOT NOIN = 443€ [623€ jos opintolaina lasketaan mukaan.]

        Menot >> 170€(vuokra) 20€(käyttömaksu) 170€(ruoka)
        YHTEENSÄ (pakolliset) MENOT NOIN = 360€

        443€ - 360€ = 83€

        Eli mulle jäisi pakollisten menojen lisäksi kuukaudessa käteen 83€ jolla ostan hygieniatarvikkeet ja muut kodinhoito tuotteet (pesuaineista pölypusseihin), tarvittaessa lääkkeet sun muut.

        Aina on onneksi tuo opintolaina tosiaan jos tulee jotain yllättävää, mutta pyrin siihen että nostan sitä mahdollisimman vähän.


        Mutta onko teistä tuo 83€ kohtuullinen määrä kuukaudessa kaikelle muulle? Vaatteita ostan kotonakin asuessa hyvin harvoin, ja nekin ostan kirpputoreilta, eli tästäkään tuskin tulee ongelmaa.

        Tässä nyt tyhjentävä vastaus teille jotka halusivat lisää infoa. (:


      • Moitaasunohdintän

        Ainiin unohdin ihan! Edellä mainittujen tukien sun muiden lisäksi saan vanhempani kuoleman takia lapseneläkettä noin 90€ kuukaudessa, eli käteen jää siis 173 euroa kuukaudessa! Ja lapseneläkettä saan siihen asti kunnes täytän 21 vuotta (kunhan opiskelen koko tuon ajan). :)

        Eli juu, enköhän pärjää. Paitsi silloin kesällä. xD Mutta ehkä otan sitten pakon edessä opintolainaa sen verran että pärjään kesän yli, jos siis en saa töitä. :P


      • tabou

        170€ vuokra ei ole realistinen. Jos et pääse juuri kyseiseen asuntolaan(?), et pääse ikinä noin halvalla. Oikeasti vuokrat hipoo 400-500€. Solussa sitten 250-400, riippuen asuinkaupungista. Siihen ei sinulla ole varaa opintotuella.

        Kyselin siksi, oletko laskenut oikein, koska tiedän, että tuet on minimaaliset ja silti olet "helposti omillasi" (omien ajatustesi mukaan) niiden varassa, ei voi olla oikein laskettu (kunnes huomasin epärealistisen alhaisen vuokran). Monikaan opiskelija ei yksin asuen, työttömänä pärjää opintotuella, tai edes työssä ja tuilla.


    • Hirvittääkyllä

      Kyllä aika rimaa hipoen menisit... onko noin halpoja asuntoja oikeasti?
      Aika tylsää olisi kyllä. Mihinkään ei olisi varaa - bussilippu? puhelinlasku? kouluun jotain maksuja (kirja, monistemaksu, tarvikkeet)? Parturit voit unohtaa. Ruokaan lasket viitosen/päivä... Jos kengät hajoaa, löytyykö kirpparilta sopivat tilalle? Sosiaalinen elämäsi jäisi helposti neljän seinän sisään ja kirjastokäynteihin. Yksikin lääkekuuri kaataa taloutesi.

      Kyllä tuolla budjetilla voi mennä muutaman kuukauden, jos tilapäisesti on tiukkaa mutta kyllä se pitemmän päälle on aika tappavaa. Töitä pitäisi tehdä siinä sivussa koko ajan.

    • Hirvittääjatkaa

      Niin, jatkan vielä. Jos et saakaan vanhemmilta 50 € tukea, jonka olet laskenut (ensin kirjoitit että vanhemmat ei voi auttaa) ja et saakaan käsitöitä myytyä, sinulle jää tasan 3 euroa niihin hygienia- ja siivoustuotteisiin. Jos vuokrakin sitten on vähän enemmän niin... edesmennyt äitini sanoisi, että koirat kusee kintuille.

    • tiptiptip

      Voisin tähän vielä lisätä pari pikku juttua. Vanhempien tulot vaikuttavat vain opintorahaan, asumislisään ne eivät vaikuta. Lisäksi et saa 170 vuokralla 160 asumislisää. Asumislisä 0n 80 % vuokrasta kuitenkin max tuo 201,6 euroa. 170 vuokralla saisi siis asumislisää 136 euroa. Kannattaisi tehdä laskelmat uudelleen.

    • ruusunpunaisetlasit

      Jos saat asunnon 130-200€ kk hintaan vuokrattua niin se on soluasunto tai jonkun perverssin vanhan äijän tarjoama luukku jossa äijä vaatii vuokran maksua luonnossa. Tai sitten kämppä on soluasunto missä on 3 muutakin samanikäistä ja meno on sen mukaista, joten asunnon suhteen olisin kyllä hyvin varovainen sinun iässäsi.

      Jos nostat opintolainaa, teet itsellesi velkaa joka vuosi. 3 vuotta opiskelua = 19-20 vuotiaana sinulla on kymppitonni velkaa.

      Sanot tienaavasi käsitöillä helposti 60€ kk:ssa. Onko materiaalit ilmaisia?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2188
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      2012
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      161
      1776
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      156
      1662
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      12
      1239
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      13
      1164
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1158
    Aihe