Yin vs Millan

Länsiväylä

https://m.youtube.com/watch?v=sI13v9JgJu0

Tässä videossa sophia yin vastaehdollistaa koiraa joka vihaa naamaan puhaltamista. Aggressiosta kyse.. Ja NAMITTAA muuten! :-) namien käyttöhän oli ihan roskaa? Vai miten se meni? ;-)

https://m.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM

Ja tässä taas "johtajuuden" kanssa painiva Millan ja ruoka aggresiivinen koira. Näyttäisi siltä että koiran ja ruuan väliin vaan spiderman asentoon niin homma on hoituu! Kaikki vaan kokeilemaan sen 50kilosen ruoka aggressiivisen koiran kans tätä tekniikkaa. Muistakaa olla jämäkkä ja osoittaa koiralle olevanne POMO, toiki koira ihan selkeesti "vittuilee". Huomatkaa kuinka koiraa pitää myös potkia..
Hmm..

Kummalla lopputulos oli parempi? :)

33

166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Länsiväylä

      Miksiköhän koira puri Millania? Oliko johtajuus hukassa vai järki? :"D

    • Epäreilumaailma

      No tuon Millanin "johtajuus" tarkoittaa yleensä sitä että alistetaan koira väkisin kunnes parka ei jaksa enää panna vastaan ja kutsutaan tätä tilaa rentoutuneen alistuneeksi. Ei puhettakaan siitä että koiran kunnioitusta ei ansaita väkisin. Vaikka herra kyllä selkeästi ymmärtää koiran käyttäytymistä ja syitä tähän, niin tuo koulutuspuoli on täysin naurettavaa pakottamista.

      • eijaksaymmärtää

        Samaa olen ihmetellyt vuosia, miten koira voi olla rentoutunut alistettuna ? Ei mitenkään. Melkoisia aikapommeja tuo millan saa aikaan ei mitään muuta, tuolla käytöksellään. Edes koira laumassa eikä susilaumassa kenenkään pidä pelätä.


    • Kaigaani

      Mikä ongelma on "vihaa naamaan puhaltamista"? En ikinä ole puhallellut koiriani naamaan, miksi pitäisi? Aloitushan on aivan älytön. Ruoka-aggressio on todellinen ongelma, naamaan puhaltelu keksittyä höpötystä.

    • Kello11

      En ole mikään ekspertti näissä asioissa, mutta tässä ajatuksia mitä videoista heräsi. Itse ihmettelin tuota puhallusta myös, mutta kun katsoin videon ja huomasin koiran olevan pikku terrieri niin enpä ihmettele enää. Pienillä terriereillä olen nähnyt olevan jotain todella kummallisia ja älyttömiä fiksaatioita. Yleistämättä liikaa tietenkin.
      Yin onnistui pysäyttämään liikkeen namilla tällä koiralla ja sai ilmeisesti toivomaansa käytöstä rauhallisessa tilassa. Miten sitten ulkona kun puhallusta voi tulla mistä vaan ja miten koira reagoi vieraiden ihmisten puhalluksiin jne. Herätti kyllä joukon lisäkysymyksiä.
      Mielestäni tuo vastaehdollistaminen voi olla vaarallista ja haitallista koiralle. Miettikää nyt vaikka sama kuvio pikkulapselle joka lyö toista. Aina kun nyrkki kohoaa tarjotaan karkkia. Kuulostaa aika mielenvikaiselta eikö vain? Mitä sitten käy, jos ja kun tuo vastaehdollistamisen "naamio" purkautuu joissain tilanteissa yllättäen. Voi tulla ikäviä ja vaarallisia tilanteita omistajalle joka luuli, että ongelma on hoidettu, mutta se onkin vain ollut piilotettuna.
      Itse myös ihmettelen tuota Milanin lähestymistapaa tässä. Varmaan halusi laittaa shown pystyyn, koska mies tietää 100% varmasti mitä tekee. Johan sen hölmökin näkee, että koira pälyilee ympärilleen epäluuloisena, ei luota yhtään Cesariin kun samaan aikaan hän puhuu, että se on rentoutunut yms. ja tunkee kättä päälle jolloin koira käy kiinni. Aika lujia tällejä myös antoi koiralle kädellään. Tuntui varmasti luissa asti. Ei näyttänyt hyvältä. Kuten aloittaja mainitsi, että tuollaista kun kokeilee isomman ja vahvemman koiran kanssa voi tulla pahaa jälkeä omistajalle. Uskon, että on fiksumpiakin tapoja hoitaa ruoka-aggressiota ettei tarvitse noin äärimmäisyyksiin mennä ja ruveta isottelemaan.
      Yhteenvetona: On varmasti parempia koulutustapoja koirille olemassa kuin ehdollistaja Yinin tai alistaja Milanin tavat.

      • Kello11 komppaan pitkälti.

        Tuo vastaehdollistaminen on aika mielenkiintoinen. En ole siihen perehtynyt, ei tosin ihan iske. Mutta jos joku saa sen toimimaan, niin mikäs siinä. Itse mietin vaan sitä, että osaako kaikki sen tehdä todellakin oikein. Kun itse mietin, että siinä pitäisi tarkoin pelata koiran tunnetiloilla. Eli vaatii koiranlukutaitoa paljonkin. Ja samaa mieltä olen siinä, että voi olla ihan eri juttu saada koira toimimaan raukallisessa paikassa/mielentilassa, kuin voimakkaasti ärsykkeisissä paikoissa/yllättävissä.

        Naamaanpuhaltaminen on tuolla terrillä jostain syystä ongelma. Ja kun noin ilmenee, niin hyvä sitä työstää toki. Mistä sitten on alkanutkin. Itseasiassa moni koira ei siitä pidä. Se sitten, tarviiko sellaista tehdä, tuskinpa. Tosin itse olen joskus tehnyt lähinnä tilanteessa, kun nuori vielä oppimaton on tullut norkoomaan ruokaa, kun olen jotain esim.sohvalla pupeltanut.
        Mutta todennäköisesti tuota terriä on härnätty puhaltamalla, josta sitten terri ottanut herneet nenään.

        Millanin juttu oli aika tyypillistä Millania. Minusta "veti tilanteen" nyt turhan kireäksi ja silmä vähän petti, josta sitten koira hermostui.
        Millanilla on kyllä vahva auktoriteetti ja koiransilmä ylipäätään. Mutta vähän yksioikoinen tyyli. Tosin vuosien varrella sitä jossain määrin pehmentänyt.
        Tuossa vaan ongelmana on mielestäni se, että se ei kaikilla hänen "korjaamiensa" koirien omistajilla taasen olekkaan, niin miten pitemmän päälle, kun toiminta perustuu mainittuihin, niin taantuuko koira ajanmyötä takaisin. Luulisin, että osa ainakin.

        Itse toimin periaatteessa samoin pohjaltaan koulutuksessa/kasvatuksessa. Erot tulee lähinnä siinä toisella puolella, eri miten koira motivoituu parhaiten. Se haetaan aina yksilöllisesti.


      • fhfthf

        Pointti on nimenomaan kouluttaa koiraa vähitellen. Tilanteista luodaan haastavampia sitä mukaa kuin koira kehittyy ja koulutuksessa palataan pari askelta taaksepäin, jos mainitsemani yllättävä tilanne sattuu. Koulutuksessa ei tule "vaarallisia hetkiä". Päin vastoin Millanin koulutustyyliin kuuluu provosoida koiraa, saada se menettämään hermonsa ja lopuksi alistaa koira. Ei liene yllätys, että Millania on purtu lukuisia kertoja uransa aikana...

        Positiivisen ehdollistaminen on tutkittu neg. ehdollistamisesta nopeammaksi ja tehokkaammaksi koulutusmetodiksi myös pitkällä aikavälillä. Toki taitava kouluttaja saa aikaan loistavia tuloksia metodeista riippumatta.


      • Vastaehdollistamisessa makupala ei varsinaisesti toimi palkkiona ts. sillä ei vahvisteta mitään käytöstä. Koira on tarkoitus pitää ärsykekynnyksen alapuolella niin, että se ei koulutuksen missään vaiheessa koe tarvetta reagoida ärsykkeeseen. Ärsyke pidetään siis riittävän kaukana koirasta tai sitä on laimennettu muulla tavalla. Ärsykkeen läsnäolo yhdistetään makupalaan tai muuhun koiralle miellyttävään asiaan ja pikkuhiljaa ärsyke alkaa merkitä miellyttäviä tunteita, kun se aiemmin herätti pelkoa tai inhoa. Koulutuksen edistyessä ärsyke tuodaan lähemmäs tai sen tehoa nostetaan askel askelelta, mutta ei koskaan niin, että eläin hermostuisi siitä. Koulutuksen aikana pitäisi välttää tilanteita, joissa koira voi altistua ärsykkeelle hallitsemattomasti.

        Lopulta namit pitäisi voida jättää pois. Koiraa ei ole tarkoitus syötellä joka kerta koko sen loppuelämän ajan aina tietyn tilanteen toistuessa.

        Vastaehdollistaminen ei ole kovin näyttävää katsottavaa televisiossa ja kun ihmiset tahtovat pikaruokakoirankoulutusta, ei pitkäkestoista ja kärsivällisyyttä vaativaa koulutusmenetelmää sitten näytetä. Kuka maallikko katsoisi ohjelmaa, jossa koiralle vain syötetään nameja monta viikkoa ja puhuva pää selittää auki menetelmän taustoja?

        Vastaehdollistamista on hankala verrata tappelevaan pikkulapseen. Koiran aggressiivisen käytöksen taustalla on yleensä pelko ja epävarmuus tai puutteellinen itsehillintä (esim. autojen jahtaaminen). Vastaehdollistaminen on hyvä menetelmä pelon ja kiihtymyksen hoitoon, koska siinä muutetaan tunnetilaa. En tiedä, miksi pikkulapsi lyö toista, mutta jos koirankoulutukseen verrataan, lapseen voisi soveltaa vastaehdollistamista, jos hän pelkää jotain, esimerkiksi koiria tai hämähäkkejä. Lyövä lapsi taas, no, en tiedä lapsista mitään, mutta lapsen motiivista riippuen voisi käyttää jotakin pehmeän koirankoulutuksen ajatusmallia tilanteen ratkaisemiseen ja siinä avainsana on ennakointi ja harjoittelu. Puhuvalla lapsella on etu koiraan verrattuna - hänen kanssaan voi keskustella asioista ikätason mukaisesti.


      • rtnhthtbrh

        Ja lisäksi vastaehdollistamiseen pitäisi ihmisen oppia jotain: millanin menetelmiin voi vaan päteä egollaan ja syyttää koiraa kaikista virheistä. Lempeät tavat vaativat sitä, että myös ihminen oppii ja opettelee ja joutuu luopumaan joskus egostaan ja siitä Helvetin Suuresta Johtajuudestaan, missä sitten Alistaja Alistaa koiran tottelemaan. Lempeissä tavoissa pitää oikeasti miettiä mitä itse tekee väärin tai mistä tilanne johtuu jne. miten koira käyttäytyy ja mitä se oikeasti haluaa. Se on paljon vaikeampaa. Joku sanoikin että osaako kaikki sen. No ei todellakaan osaa, ja siinä onkin se suurin syy paskoihin koirankoulutustapoihin kun ei riitä järki, taidot eikä viitsiminen opetella. Onhan se paljon hienompaa kun voi esittää olevansa suuri ja voimakas Johtaja ja nakella koiraa selälleen ja syyttää sitä, sekä pistää se arvailemaan (peloissaan/stressaantuneena) mitä se karvaton apina seuraavaksi haluaa ja miksi se ei tunnu tajuavan yhtään mitään.

        Tosin uskon että moni varmaan kuitenkin tarkoittaa hyvää. Ihminen vaan on tyhmä.

        Lapsi vertaus taas oli edelliseltä täysin typerä, koska me emme edelleenkään ole sama eläinlaji edes. Ihmisen lapsi on nääs ihminen ja koira on koira.


      • Kello11

        Hyvä postaus. Itse uskon lempeytyyn ja auktoriteettiin. Monet käsittävät auktoriteetin kuitenkin ihan väärin. Siihen monesti sekoittuu vääriä tunteita, ylilyöntejä ja huonoa tilanntetajua mm. En jaksa liikaa lähteä ruotimaan mikä on hyvää auktoriteettia kun siitä tuppaa tulemaan loputon juupas eipäs väittely, mutta sitä pitäisi kuitenkin olla koiran omistajalla.
        Hyvää ja oikedenmukaista auktoriteettia ei korvaa mitkään namit, leikit yms. Ne periaatteessa on ihan turhia koulutuksessa (joissain tilanteissa voi tosin olla ihan hyviä, riippuu monesta asiasta). Näen itse kaikki nuo erilaisina välineinä luoda luottamusta omistajan ja koiran välillä sekä vahvistaa toivottua käytöstä.
        Se, että näkee milloin kannattaa tehdä mitäkin ja mihin aikaan voi olla monelle koiran omistajalle haasteellista. Monesti sitten, jos ei taidot riitä hymähdellään antaen periksi koiralle tai sitten kun ei olla osattukaan toimia oikein niin koira saa siitä syyt niskoilleen kuten ylempi kirjoittaja sanoikin sen hyvin.
        Mitä sitten tulee lempeyteen niin senkin voi käsittää väärin:D Kyllähän niitä näkee kun "lässytetään" koiralle niin lempeästi ja kehutaan, mutta koirallapa saattakin olla ihan muut jutut mielessä kuin herkkä yhteinen tuokio. Sitten ollaankin sormi suussa kun ei lempeys toimikaan.
        Tilannetajua/ koiranlukutaitoa kannustaisin koiranomistajia opiskelemaan. Se on tärkein taito mitä tulisi harjoittaa. Jos ei itse ymmärrä koiraa niin tuskin se koirakaan ymmärtää omistajaansa. Molemmat on sitten ihan ulalla:D En ole varma voiko näitä taitoja tosin oppia missään nami/ temppu koirakouluissa, tuskinpa vaan.


      • "Itse uskon lempeyteen ja auktoriteettiin" Samaa mieltä. Ja pääasiassa koko kirjoituksesta. Tosin joskus niitä pakotteitakin voi joutua käyttämään ja ovat ok. Mutta oikeassa kohtiin ja aina oikein mitoitettuna.

        Minusta hyvä auktoriteetti on monen asian summa. Ja riippuen rodustakin ja yksilöstä, siihen pääsee helpommin toisen kanssa, toisen kanssa voi joutua enemmän töitä tekemään. Ja tässä taas tullaan siihen, että kuinka tärkeää on miettiä se rotu ja omat resurssit sen kanssa.
        Minusta namit ja leikit ei ole koskaan turhia. Ne perustuu vietteihin, ja niiden avulla taas vaikutetaan koiraan. Ja on siis yksi tekijä auktoriteetin (positiivisen) luomisessa. Ja merkitys korostuu paljonkin, kun taas lähdetään miettimään rotuja.

        "Tilannetajua..." Aivan samaa mieltä :) Ja mieluummin jo tutustumaan asioihin ennen koiran ottoa. Nykypäivänä saa jo aikahyvin teoriatietojakin tuosta.

        "en ole varma..." Saa ja ei saa :D . Riippuen ihan kouluttajasta. Tosin ihan en tiedä, mitä tarkoittaa nami ja temppu koulu.

        Itse kouluttajana (tottelevaisuus) koulutan pääasiassa positiivisen ja palkitsemisen kautta. Minusta on myös ihan ok vaikka kouluttaa jotain pelletemppuja koiralle. Kaikki se on kotiinpäin, mitä mukavaa koiran kanssa tekee. Vahvistaa yhteenkuulumista, mukavaa sellaista, koiran ohjausta ja sitä kautta myös sitä auktoriteetin vahvistamista.


      • Joopajootaas
        rtnhthtbrh kirjoitti:

        Ja lisäksi vastaehdollistamiseen pitäisi ihmisen oppia jotain: millanin menetelmiin voi vaan päteä egollaan ja syyttää koiraa kaikista virheistä. Lempeät tavat vaativat sitä, että myös ihminen oppii ja opettelee ja joutuu luopumaan joskus egostaan ja siitä Helvetin Suuresta Johtajuudestaan, missä sitten Alistaja Alistaa koiran tottelemaan. Lempeissä tavoissa pitää oikeasti miettiä mitä itse tekee väärin tai mistä tilanne johtuu jne. miten koira käyttäytyy ja mitä se oikeasti haluaa. Se on paljon vaikeampaa. Joku sanoikin että osaako kaikki sen. No ei todellakaan osaa, ja siinä onkin se suurin syy paskoihin koirankoulutustapoihin kun ei riitä järki, taidot eikä viitsiminen opetella. Onhan se paljon hienompaa kun voi esittää olevansa suuri ja voimakas Johtaja ja nakella koiraa selälleen ja syyttää sitä, sekä pistää se arvailemaan (peloissaan/stressaantuneena) mitä se karvaton apina seuraavaksi haluaa ja miksi se ei tunnu tajuavan yhtään mitään.

        Tosin uskon että moni varmaan kuitenkin tarkoittaa hyvää. Ihminen vaan on tyhmä.

        Lapsi vertaus taas oli edelliseltä täysin typerä, koska me emme edelleenkään ole sama eläinlaji edes. Ihmisen lapsi on nääs ihminen ja koira on koira.

        Itseasiassa Millanin mielestä koiran ongelmakäytös johtuu ihmisestä, ei koskaan koirasta. Hän ei syytä koiria ikinä... Kannattaisiko ottaa asioista oikeasti selvää, ennen kuin alkaa kritisoimaan?


    • Seefferinainen

      Koulutustapoja on niin paljon, kuin on kouluttajiakin. Itse henk.koht poimin parhaimmat palat, toimin koiran mukaan. Joillekin toimii namit, joillekin lelut,joillekin palkkana on tilanteesta poispääsy ja joillekin kerrotaan ensin, mikä on sallittua. Ja siitä lähdetään palkkaamaan oikeasta käytöksestä.

    • rusettirinta

      Katsoin tuon videon. Siinä koira tietää saavansa namit. Ei kait mikään koira ole niin tyhmä, että jättää tilanteen käyttämättä. Koiralle on luonteen omaista olla "kilttinä" ruokaa saadessaan. Miten on, jos sille vieras ihminen alkaisi puhaltamaan, ilman nameja. Varmasti koira toimisi toisin. Kunnioitus ja sen myötä tuleva tottelevaisuus ei tule lahjomalla, eikä myöskään Millanin alistamalla. Ensin luodaan hyvä suhde, jolloin koira luottaa. Sen jälkeen voidaan alkaa vaatimaan tottelevaisuutta.

      • drgdgdg

        Huomaat varmasti, että videon lopussa koiran elekieli on avointa ja ystävällismielistä puhaltamisesta huolimatta. Koira ei näytä edes pidättelevän itseään - sillä ei ole tarvetta pidätellä itseään, koska pidäteltävää aggressiota ei enää ole. Koiran peruskäyttäytymistä on muutettu. Sillä ei ole enää tarvetta aggressioon.

        Nappulakoulutuksen lopussa koira ei enää vaadi palkkiota toimiakseen halutulla tavalla. Se oppii toivotun käytösmallin, käytettiin sitten porkkanaa tai piiskaa. Porkkanan käyttäminen on esitettyjen videoiden perusteella kouluttajallekin turvallisempi vaihtoehto ;)


      • rusettirinta

        drgdgdg. Niin koira hyväksyy puhaltamisen, kun on huomat, että nami tulee sen jälkeen. Pidäteltävää aggressiota ei ole tätä ihmistä kohtaan, kun koira omaksui saavansa tältä palkan.

        Koirat yleensä muistaa pitkään, kuka ihminen on palkitsija ja sitä kannattaa mielistellä. Siitä syystä aggressiivisuus on poistunut ainoastaan tätä namittajaa kohtaan. Koira ei kohdista samaa käytöstä kaikkiin ihmisiin, vaan käyttäytyy heihin, heidän antaman viestin mukaan. Kyse tuossa ei ole koulutuksesta, jossa vaaditaan tottelemista. Luottamus luotiin ainoastaan namin välityksellä, mutta koiralle se ei tarkoita, että kun ihminen käskee, niin pitää totella. Tottelevaisuutta koulutettaessa koira opetetaan jättämään taakseen vietit (videolla saalisvietti) ja tekemään yhteistyötä omistajan kanssa, pelkästään siitä syystä, että omistaja antaa koiralle sen tarvitseman turvan ja hyvinvoinin..


      • sefsefef
        rusettirinta kirjoitti:

        drgdgdg. Niin koira hyväksyy puhaltamisen, kun on huomat, että nami tulee sen jälkeen. Pidäteltävää aggressiota ei ole tätä ihmistä kohtaan, kun koira omaksui saavansa tältä palkan.

        Koirat yleensä muistaa pitkään, kuka ihminen on palkitsija ja sitä kannattaa mielistellä. Siitä syystä aggressiivisuus on poistunut ainoastaan tätä namittajaa kohtaan. Koira ei kohdista samaa käytöstä kaikkiin ihmisiin, vaan käyttäytyy heihin, heidän antaman viestin mukaan. Kyse tuossa ei ole koulutuksesta, jossa vaaditaan tottelemista. Luottamus luotiin ainoastaan namin välityksellä, mutta koiralle se ei tarkoita, että kun ihminen käskee, niin pitää totella. Tottelevaisuutta koulutettaessa koira opetetaan jättämään taakseen vietit (videolla saalisvietti) ja tekemään yhteistyötä omistajan kanssa, pelkästään siitä syystä, että omistaja antaa koiralle sen tarvitseman turvan ja hyvinvoinin..

        Olet väärässä. Lue Neetan kommentti ylempää.


      • Koulutuksen voi yleistää kyllä koskemaan muitakin ihmisiä. Koirien väitetään olevan huonoja yleistäjiä, mutta kummasti vain munkin pässinpää tottelee ihan vieraassa ympäristössä ja toisaalta kenen tahansa käsi taskussa merkitsee sen mielestä mahdollista nakkipiiloa. Okei, tokoa se ei tee vieraan kanssa, mutta siinä on jo niin monta muuttujaa pelissä, kuten se, että vieraan elekieli käskyjä annettaessa poikkeaa minusta.


      • "Koulutuksen voi yleistää..." Siis että tottelee muidenkin kanssa?
        Tässä tullaan myös pitkälti rotukysymyksiin. On rotuja, jotka helpostikkin tottelevat muita myös, ja taasen niitä, jotka ei kovinkaan herkästi.
        Se, että koira tottelee vieraassa ympäristössä, niin kuuluukin. Siis omistajaa/omaa ohjaajaa. Mutta vieraita, niin eri juttu, vaikka koiran kotonakin. Omat koirat ei pahemmin tottele ketään vieraita. Eikä tarvitsekkaan. Aikoinaan, kun isäni joskus hoisi koiria, niin toki käyttäytyi ihan hyvin, esim. lenkillä. Mutta se oli lähinnä sitä, että se oli niille ohjeistettu, ylipäätään.

        Tuo käden laittaminen taskuun, jos nyt puhutaan sellaisesta, että koira voi yhdistää sen namin saamiseen, sekin riippuu vähän koirasta. Jos koira on vieraalta saanut, niin toki reagoi. Jos ei koskaan, niin riippuu eri tekijöistä. Jos koira ei ylipäätään ole "ruokahassu", niin välttämättä sitä ei kiinnosta. Jos taas on ylipäätään "ruokahassu", niin helposti reagoi, jos tietää, mihin se voi johtaa.
        Viimekädessä kuitenkin, jos koira ei ole koskaan saanut mitään, ja esim. kielletty ottamasta mitään muuta kuin luvalla, niin se ei reagoi. Koska se on turhaa.

        Rusettirinta puhui luottamuksesta. Ja olen samaa mieltä. Totteleminen kunnolla on viimekädessä monentekijän summa. Yksi tärkein siinä on luottamus. Yksi osa siihen johtamiseen on koiran motivointi. Vaikka juuri makupaloilla, myös.
        Se miksi kaikki ei tottele, kuin omaa ihmistä, lähtee pitkälti myös tuosta. Se täytyy saavuttaa, eikä onnistu ihan hetkessä. Ja siihen liittyy paljon.

        Itse käytän makupaloja/ruokaa paljonkin. Ihan peruskasvatuksessakin. Ja ne on äärimmäisen hyvä apu, varsinkin kun on kyseessä vähemmän laumaviettiset/itsenäiset rodut.
        Toki makupalat häivytetään, ei koira siitä pety. Kun on hyvin opittu, ja se luottamuskin ja kunnioitus saavutettu, niin kaikki on ok, mitä ohjaaja "käskee".
        Toki itse käytän makupaloja myöhemminkin, satunnaisesti. Ainahan se motivoi entisestään. Varsinkin jos vaikka joku "tiukka paikka" ollut, tai joku vaativa koiralle esim- Ja kun koirat siitä hyvää mieltä saa, niin mikä ettei :D


    • Kello11

      Vaikka en mikään asiantuntija näissä asioissa olekaan niin tässä ketjussa on ollut todella fiksuja ja järkeviä juttuja mielestäni. Pakko myös kompata itse ylläolevien posteja, on sen verran hyviä tekstejä:)
      Tässä hyvä video luottamuksesta ja sen luomisesta. Huomatkaa, että kouluttaja on RAUDANLUJA ja todella kokenut ammattilainen joka tietää tasan tarkkaan mitä tekee minkäkinlaisen koiran kanssa. Mattimeikäläisen ei kannata edes uneksia tekemästä samaa. Tämähän on sitä taitoa, mitä harvalla on, mutta joillain sitä onneksi kuitenkin on. Hienoa katseltavaa kun joku sen osaa ja vaikka näyttäisikin helpolta sitä se ei varmasti ole. Videon lopussa tuli jotenkin hyvä fiilis ;)
      https://www.youtube.com/watch?v=IJRvJS3dY5s

    • rusettirinta

      Neeta:
      Varsin hyvin kirjoitit, mutta tuo tyyli ei mielestäni ole koulutusta, vaan jonkin tietyn asian poistamista, kuten videolla siedätetään koira hyväksymään puhaltamisen. Vastaavasti siedätetään esim. kynsien leikkaaminen ym. Ehkä suurin ristiriita siinä on se, että namitusta vähennetään asteittain ja viimein namitus lopetetaan kokonaan. Koira ei sitä ymmärrä, vaan pettyy. Luottamus on tärkeä osa koiran ja omistajan suhteessa ja koirat tekevät kaiken pienen palkkion toivossa. Omat koirani eivät osaa edes kuvitella namipalkkaa, kun en ole niitä siihen totuttanut. Koiran kokonaisvaltainen koulutus antaa koiralle käytösmallin, että omistajaa on kuunneltava. Yleensä koirien kanssa kulkiessa tapahtuu odottamattomia asioita, joihin ei aina voi etukäteen varautua. Silloin tottelemaan opetettu koira kuuntelee omistajaa ja vältytään hankalilta tilanteilta.

      "mutta kummasti vain munkin pässinpää tottelee ihan vieraassa ympäristössä ja toisaalta kenen tahansa käsi taskussa merkitsee sen mielestä mahdollista nakkipiiloa."

      Kyllä, tuo onkin ihan tyypillistä varsinkin laumaviettisillä koirilla, tukeutua omistajaan. Samoin vieraan eleet, kuten käsi taskussa= nami, koska koira on sen oppinut yhdistämään. Mutta jonkin käsiään huitovan tyypin elekieli kertoo koiralle ihan muuta. Siinä tilanteessa koira odottaa omistajan reakointia, eli käskyä.

      • hiukanerimieltä

        Okei, kerropa sitten miten itse koulutat koirasi.

        Jos pentukoira haukkuu tyhjänpäiväisiä, niin käytkö läppäisemässä sitä sanomalehtirullalla persuuksille? Joka kerta, kunnes pelkkä pötikän vilauttaminen lopettaa haukkumisen? Ja lopulta koira ei enää rangaistusta edes tarvitse?

        Tai hihnassa kulkeminen. Repäisetkö hihnasta joka kerta, kun koira vetää? Kunnes pelkkä pieni nyppäisy saa koiran hidastamaan tahtiaan? Kunnes nyppäisyäkään ei enää tarvita?

        Eihän koira "kunnioita", se vain yhdistää vetämisen ja haukkumisen rangaistukseen.

        Täsmälleen samalla tavalla, kuin vetäminen tai haukkuminen yhdistyy rangaistukseen, niin hiljaisuus tai löysä hihna voidaan yhdistää palkkioon.

        Kukaa ei temmo koiran hihnaa kahtatoista vuotta, mutta ei "namituskaan" jatku kuin sen lyhyen ajan, kun koira omaksuu uuden toimimistavan.

        Koira oppii tottelemaan aivan yhtä lailla ;)


    • Sakupoika1

      Mielipiteitä on yhtäpaljon kuin ihmisiä,mutta rusettirinnan kanssa olen samaa mieltä,mitä hän kirjoitti tuossa edellisessä.

    • rusettirinta

      hiukanerimieltä
      7.2.2016 13:43
      "Jos pentukoira haukkuu tyhjänpäiväisiä, niin käytkö läppäisemässä sitä sanomalehtirullalla persuuksille?"

      Koira ei koskaan hauku "tyhjänpäiväisiä", haukkuun on aina koiran mielestä jokin syy, vartio, kutsu, saalis ym. Haukkuminen on koiralle psykologisesti raskasta. Riippuu aivan pentukoiran tulevasta tehtävästä, kannustaako vai mitätöikö pennun haukun. Kerrostalon pennun ohjaan tavoittelemaan leluaan. Lelu kädessä ja pentu tarkkailee, koska saa. Huomio kiinnitetään muualle ja siinä pentu oppii, ettei omistajakaan reakoi porraskäytävän ääniin. Siinä tilanteessa on tärkeää, ettei pentua villitä lelulla, vaan pentu joutuu keskittymään ja samalla kuulee porraskäytävän äänet.

      "Repäisetkö hihnasta joka kerta, kun koira vetää? Kunnes pelkkä pieni nyppäisy saa koiran hidastamaan tahtiaan?"

      Pentukoira saa innostua myös hihnalenkillä. Lyhyiden seuraamisharjoitusten lomassa pennulle opetetaan "vapaa" ja silloin saa poukkoilla miten tahtoo. Katulenkin pitää sisältää vaadittua käytöstä "seuraa" mutta myös riekkumista. Ja tämän vuorottelun antaa omistaja.

      "Eihän koira "kunnioita", se vain yhdistää vetämisen ja haukkumisen rangaistukseen. "

      Tässä tullaan koiran perimmäiseen alkuun. Koirilla on synnynnäinen kyky pyrkiä hyväksytyksi tulemiseen. Ja koska koira ei voi valita laumaa, jossa elää, sen on sopeuduttava juuri siihen ympäristöön, mihin se joutuu. Pentukoiran ja omistajan välille luotu hyvä suhde antaa koiralle eväät. Mutta millainen yhteys on koiran perimän luonneominaisuuden ja omistajan tietotaidon osalta on merkittävä. Aina ei nämä kohtaa ja syntyy ristiriitaa omistajan ja koiran välillä. Silloin yleensä haetaan kouluttajan apua.

      Kouluttaja joutuu esineellistämään koiran. Toiset käyttävät koirilla luonnollista mielistelyä, (suupielien nuoleminen), apunaan, eli namittelua. Ja toiset taas ottavat ohjat käsiin alistamisella, jolloin koira luovuttaa ja koittaa sopeutua, jotta ei koe negatiivisuutta. Näissä molemmissa on kouluttaja luomassa omansa tyylistä koiraa. Omistaja on kolmas pyörä, joka joutuu ottamaan koiralta vastaan sen, minkä tyylin kouluttajan on valinnut. Mutta entäs koiran perimä, hermorakenne, terävyys, toimintakyky ym. Näitä ei kouluttaja huomioi, kuin vasta ehkä koiran purressa.

      Omistajan ja koiran välille jo pentuna syntynyt tiivis, luottamuksellinen suhde on koko koulutuksen ydin. Sitä ei mikään kouluttuja pysty luomaan.

    • Sakupoika1

      Viimeisen kommenttisi voisi alleviivata paksusti ja huutomerkit perään:)

    • rusettirinta

      Sakupoika 1, Näin on! Moni ei sitä ymmärrä, että kun pentu tulee uuteen kotiin, niin omistajan pitäisi olla emon korvike. Usein puhutaan, ettei koiraa saa inhimillistää. Mutta minusta inhimillistäminen on ehdottoman tärkeää pikkupentu vaiheessa. Sitten, kun hyvä suhde on saavutettu, voidaan olla tiukkojakin koiralta suoritusta vaadittaessa.

    • Kello11

      Rusettirinta, todella hieno postaus ja mukava kun jaksat kirjoitella noinkin perusteellisesti. Täysin samaa mieltä, että kaikki lähtee luottamuksesta.

    • rusettirinta

      Kello11, kiitos. Toisinaan en tahdo jaksaa, varsinkaan, jos aloitus on liian kaukana omaa näkemystäni. Palautteet aina innostaa keskustelemaan ja saamaan uusia ideoita.

    • Taasko_tätä

      Mitä järkeä on aina hakea näitä vastakkain asetteluja? Tässäkin on kaksi täysin erilaista ja eri syistä johtuvaa ongelmakäytöstä, joten ei niitä voi edes verrata...

      Mitä Millaniin tulee ja siihen, että on joutunut lukuisia kertoja purruksi - niin tuo labbis on itseasiassa ainut, jonka vuoksi on joutunut käymään tikattavana, muiden kanssa on selvitty laastareilla. Kannattaa myös ottaa huomioon, että hänelle tulevat "tapaukset" on yleensä ns. toivottomia tapauksia, joiden seuraava päätepysäkki on se viimeinen piikki... Että aika hyviä tuloksia siihen nähden on saanut aikaan. Näin ei ole läheskään kaikkien kouluttajien kohdalla ja esim. Victoria Stilwell on määrännyt osan omista "asiakkaistaan" piikille, vaikka ne koirat on aika kesyjä tapauksia verrattuna Millanin ohjelmassa esiintyviin. Joltain kanavalta telkkarissa tulee joku Philadelphian eläinpoliisit vai mikä lie - no siinä otetaan huostaan huonosti pidettyjä eläimiä. Aika useinkin on tosi kammottavassa kunnossa olevia koiria, jotka kyllä saadaan paikattua kuntoon fyysisesti, mutta loppujen lopuksi lopetetaan, koska todetaan että kaikesta namittamisesta ja positiivisin menetelmin kouluttamisesta huolimatta koira käyttäytyy edelleen aggressiivisesti.

      Millan osaa kouluttaa monilla eri tyyleillä ja soveltaa tyylin aina koiran mukaan. Hän käyttää myös palkitsemista, ihan nameja ja leluja, eli harrastaa positiivista kouluttamista ns. normaalien koirien kanssa. Eikä ne hänen koiransa ole alistettuja häntä koipien välissä kulkijoita, vaan hyvin iloisia ja rentoja koiria. Esim. epävarmojen koirien hän sallii aluksi kulkea edellään flexissä, vaikka muuten ei flexiä käytäkään eikä anna koirien kulkea koko aikaa edellään (välillä päästää edelleenkin, yleensä pitää mielellään rinnallaan tai takanaan). Hän vain tahtoo tällä tavalla kasvattaa koiran itseluottamusta ennen kuin alkaa mihinkään muuhun. Sopiiko tämä jotenkin yhteen sen niin paljon puhutun alistamisen kanssa?

      Positiivinen kouluttaminenhan se tietysti on helpoin keino saada asiat menemään perille ja kaikkien osapuolten kannalta paras. Se kun vaan on niin, että toisinaan ihmiset osaa ryssiä senkin. Tiedän ihan itse koiran, joka alkaa riekkua ja räksyttää saadakseen nameja... Tässä namittamisessakin kun on sellainen kiva pikku -juttu, että se pitää osata ajoittaa oikein. Kuten myös KIELLOT... Hui kamalaa! Saako koiraa kieltää? Intohimoisimpien namittajien mielestä ei missää nimessä... Mutta, mutta - kun se emokoirakin kieltää pentujaan, jos ne on tekemässä jotain ei toivottua. Ei siitä kauan ole, kun Koiramme -lehdessä oli tästä juttua. Se lienee nyt sitä "uusimpien tutkimusten" mukaista tietoa koirankouluttamisessa... Kiellot on taas sallittuja, koska joku yliopistossa opiskellut tutkija on huomannut, että koiraemotkin kieltää pentujaan. Ottavat riehuvan pennun jopa kiinni ja painavat maahan niin kauaksi aikaa, että se rauhoittuu... Alistamistako? Ehkä se Millan ei niin väärässä olekaan ollut...

    • Kello11

      Nyt syytetään herraa eläinrääkkäyksestä porsaan takia. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000001136103.html

      "Pelkät tulokset eivät puhu puolesta. Hän käyttää pakotteita, kuten sähköpantaa. Ei ole hyvää elämää koiralle olla aina peloissaan, stressaantunut ja varuillaan, vaikka se tottelevaiselta näyttääkin, Suomen eläinsuojeluyhdistyksestä kerrottiin tuolloin Ilta-Sanomille."

      Jotenkin ristiriitaiselta kuulostaa Suomen eläinsuojeluyhdistyksen kanta.

      • KoiriaKoiria

        Pätkän (mainoksen) näin tuosta kyseisestä possun rääkkäämisestä, ja vaikka Millanista yleensä ottaen pidän, niin tässä on pakko sanoa että meni mielestäni väärin. En tiedä mitä possulle tapahtui, koska sitähän ei näytetty mainoksessa - näin vain että koira lähti hyökkäämään kohti possua... Mielestäni oli väärin asettaa possu vaaraan. Koiria Millan ei mielestäni rääkkää, mutta possun kohdalla saattoi asiat olla toisin - ainakin tällä kertaa. Nuo piikkipannat ja sähköpannat on jenkeissä sallittuja ja Millan käyttää niitä vain, jos omistaja näin haluaa. Jos ko. välineet kiellettäisiin jenkeissä, hän tuskin vastustaisi sitä... Nuo puheet pelokkaista stressaantuneista koirista on kuitenkin ihan paskaa. Millanin koirat eivät ole sellaisia, ne on hyvin rentoja ja onnellisen oloisia. Katsokaapa vaikka tästä ja sanokaa - onko ahdistunut, pelokas, stressaantunut epäluuloinen ja epävarma koira, vai iloinen, rento, leikkisä omistajaansa luottava ja olonsa hyväksi ja itsevarmaksi tunteva koira:

        https://www.youtube.com/watch?v=zUJJjrj_gLM


    • TeminatorStaffi

      Taitaa monet ihmisetkin olla eläinrääkkäjiä kun pureskelevat ja jopa tappavat eläimiä syödäkseen. Suomen eläinsuojeluyhdistys = kitiseviä heikkohermoisia akkoja koko sakki :D
      Siitä vaan lukemaan tätä loistavaa tuotosta minkä ovat saaneet aikaiseksi http://www.sey.fi/images/koira_ihminen_koira_sanakirja_print.pdf
      Lempparini oli s.7 "koirakielen syventävä kurssi - rauhoittavat signaalit". Mitenhän koira tulkitsee, jos kaartaen lähestyy (10.), paikalleen jähmettyy (5), lipottaa kuonoa (4)? Koira varmaan on sitten on rauhallinen ja näitä signaaleja kun oppii tulkitsemaan tämän oppaan oppien mukaan saa sitten elinikäisen ystävän:)

    • vierasssass

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe