Sairauspäiviltä työkyvyttömyyseläkkeelle

EPÄTIETOAilmassa

Pitääkö paikkansa että työnantaja perii sairauslomalla maksamansa palkat takaisin , mikäli sairausloma johtaa työkyvyttömyyseläkkeeseen ?
Eli jos sairausloma on alkanut 1.12.2015 ja sinulle on maksettu täysi palkka. Niin ja sairausloma jatkuu edelleen aina huhtikuun loppuun ja sinulle on maksettu taas alkuvuonna täysi palkka ja jatkossa kaksikolmasosaa palkasta, niin peritäänkö tuo maksettu palkka takaisin jos sairausloma johtaa työkyvyttömyyseläkkeeseen.
Näin työnantaja asian ilmaisi ja pitääkö se paikkansa?

10

141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfg5465465

      Ei pidä paikkaansa. Ei perustu mihinkään lakiin. Kysy liitosta neuvoja. Työnantajasi on rikkomassa lakia.

    • fdfdfdfdfdfd

      Itselläni työnantaja kertoi samoin, mutta olin päättänyt siirtyä eläkkeelle 63 vuotiaana. Ota yhteyttä liittoon ja liiton lakimieheen. Niin loppuu laittomat uhkailut sekä laittomat teon yritykset!

    • EPÄTIETOAilmassa

      Sydämellinen Kiitos vastauksista.
      Vaikuttaa siltä näissä sairauteen liittyvissä jutuissa, että pitäisi olla alaan perehtynyt lakimies, tai siihen verrattava asiantuntija, jotta osaisi pitää puolensa näissä koukeroissa. Tai vastavaasti kokemusta asioista. Kiitos todella paljon teiltä saamistani tiedoista ja siitä on varmasti jatkossa apua mikäli , kuten pelkään sairaus johtaa työkyvyttömyyseläkkeelle.
      Olen 61 vuotias ja sinnitellyt sisulla työssä ja kieltäytynyt useamman kerran minulle tarjotusta sairauslomasta, jopa osin peitellyt lääkärillekkin vaivojani. Nyt seinä tuli vastaan ja oli pakon sanelemaa tämä sairausloma ja siitä todennäköinen työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen, mikäli ei ihmeitä tapahdu. Ja nyt pitäisi jo työnantajan mielestä tietää, etteivät maksaisi palkkaani, kun joutuvat heidän mukaansa perimään takaisin jo maksetut palkat, ja tivattuani asiaa ja ihmeteltyäni, niin he kyllä kuulemma maksaisivat, sitten puolestaan kelan maksaman sairauspäivärahan minulle takaisin tuolta ajalta.
      Nämä koukerot ovat kyllä vaikeita ja palstalla vilkastuani artikkeleita, huomasin myös että monilla on tullut vaikeuksia kelan sairauspäivärahan kanssa ja niitä on usein myös hylätty, joten pelottaa jo sekin mahdollisuus.

    • Ystäväraukka

      Kaupungin palveluksessa ollut ystäväni kertoi joutuneensa yllätyksenä maksamaan takaisin kuulemma liikaa maksettuja palkkoja peräti 6000€ kun joutui kuntoutuseläkkeelle. Hän oli aivan kuutamolla eikä ymmärtänyt täysin miksi ja jotenkin kertoi se liittyneen sairausloman palkkaan. En osaa sanoa liittyikö tämä kysyjän kaltaiseen tapahtumaan, kun henkilö ei itse ymmärtänyt miksi otettiin. Hän oli syvästi masentunut ja ehkei siksi pystynyt selvittämään asiaa. Tietysti tapahtunut oli omiaan vaikeuttamaan tilannetta, seurauksin hän joutui joksikin aikaa sairaalaan. En osaa kertoa kykenikö kertomaan siellä asiasta ja jos niin olisiko siihen voitu puuttua.

    • SeppoTarkko

      Kunta-ala. Mikäli sairauslomasi johtaa työkyvyttömyyseläkkeelle tai kuntoutustuelle, työnantajan maksamat palkat peritään takiaisin alkaen siitä päivästä jolloin eläketapahtumaan johtanut sairaus alkoi.

    • Epäileväinen

      Seppo Tarkko !
      Ei pidä paikkaansa. Palkkaa maksetaan, ennen eläketapahtumaa täydellä palkalla kunnalla 60pv ja 120 pv 2/3 osaa palkasta, riipumatta vuoden vaihtumisesta.
      En usko väittämääsi että tuo raha voitaisiin jälkikäteen periä takaisin jos sairaus johtaisi työkyvyttömyyseläkkeelle.

    • Eisaaollatotta

      Olen aloittajan kanssa vastaavassa tilanteessa, joten oikea tieto asiasta olisi tervetullut. Olisin myönteisesti otettu, jos joku osaisi selvittää asian.
      Olen ymmärtänyt aiemmin asian niin, että jos on saanut palkkaa ajalta jolta taannehtivasti maksetaan eläkettä, niin palkka perittäisiin takaisin tuolta ajalta .
      Mutta tuo väite sairauslomalta maksetusta palkasta ennen eläketapahtumaa hämmentää.

    • hynys

      Kyllä kunta-alalla peritään palkat takaisin osittain, ei tietenkään kaikkia. Tessissä sen pitäisi lukea mistä alkaen palkka muuttuu 2/3 osaiseksi ja mistä palkattomaksi kun päiväraha johtaa eläkkeeseen. Ei tästä palkansaajalle pitäisi kuitenkaan hirveästi tappiota tulla, tai siis ei yhtään, koska takautuva eläke kuittaa tuon palkanmaksun osuuden. Taustalla tässä on nimenomaan tuo takautuvasti myönnetty eläke. Eläkkeellä olevalle ei palkkaa makseta ja eläke monesti myönnetään pitkälti takautuen käsittelyaikojen pituudesta johtuen.

    • Noinko

      Esimerkki miten käytännössä, jos sairastut syyskuussa ollen sairauslomalla kaksi viikkoa. Viikon kuluttua sairastunet flunssaan ja olet viikon sairauslomalla. Marraskuussa syyskuussa oireillut sairautesi johtaa pitkään sairauslomaan ja johtaa kuntoutus-tai työkyvyttömyyseläkkeelle, niin peritäänkö palkka kokonaisuudessaan takaisin tuosta syyyskuun sairauslomasta alkaen, eli tuo 2vk 1vk 8vk aina eläkkeen myöntämiseen saakka.
      Sairaus on vaivannut vuosia ja sen vuoksi ollut jo ennestään osatyökyvyttömyyseläkkeellä, niin lasketaanko jo aiemmat saman sairauden vuoksi olevat sairauslomat ja peritään maksetut palkat takaisin, jos niin olisi tulisi henkilökohtainen konkurssi.

      Itse olin tulkinnut, että palkkaa maksettaisiin aina 60pv täydet ja 120pv 2/3 osaa palkasta riipumatta kalenteri vuodesta ja tuon jälkeen saisit sairauspäivärahaa itsellesi, yht alusta alkaen sairauspäivärahaa 300 pv. Ja että tuo 300 pv olisi ensisijainen ja vasta sen jälkeen mahdollinen työkyvyttömyyseläke voitaisiin myöntää. Ja tulkintani mukaan tuo 60pv ja 120pv maksetut palkat olisi sinulle kuuluvia, ja niin ettei niitä voitaisi periä takaisin. Olisi eri asia mikäli työkyvyttömyyseläke myönnettäisiin taannehtivasti. Mutta jos ei ole ennakkoon edes varmaa tietoa että sairaus johtaa eläkkeeseen, niin ei siten eläkettä ole edes voitu laittaa hakuun heti sairausloman alusta.

    • Hyjfjjf

      60 päivää palkka täytenä ja 120 pv.2/3osaa palkasta on sinulle kuuluva osuus. Mutta jos sinulle on maksettu 1.11.-15 - 31.12.-15 maksettu täysi palkka ja kalenteri vuoden vaihtumisen jälkeen jälleen 2kk täyttä palkkaa, niin silloin sinulta otettaisiin taannehtien alkuvuonna maksettu liika palkka pois , koska jos sairauspäiväkautesi päättyy työkyvyttömyyseläkkeeseen niin sinulle olisi näin ollen kuulunut maksaa vain 2/3 osaa täydestä palkastasi 120pv.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe