Olin sitten oikeassa

Mitäs-minä-sanoin

Tästä on neljä tai viisi vuotta kun täällä käytiin kinastelua ok-talojen järkevistä neliömääristä. Minä ennustin silloin, että talojen koot tulevat pienenemään huomattavasti. Tuolloinhan talo oli vähintään sen 200 neliöö. Sitä pienempi oli mökki ja sellaisia hankkivat vain köyhät.
No, nyt ollaan juuri siinä mitä ennustin. Talotehtailla isojen talojen myynti on romahtanut ja kiinteistöjen välittäjät kiroavat noiden kartanoiden myynnin mahdottomuutta.
Viime keväänä poikani oli ostamassa taloa jonka p-a hiukan yli 200 neliöö. Sain puhuttua hänelle järkeä ja tulevana keväänä ja kesänä alkaa rakentua 120 neliön ok-talo (taisi olla hiukan alle). Hinta, jonka poika oli varautunut maksamaan siitä liian isosta kartanosta, on sellainen, että sillä saisi aika paljon "herkkuja" tähän pienempään kotiin, mutta hän katsoi paremmaksi tehdä halvemmalla ihan tavallisen kodin.
Kyllä tuntuu hyvältä. Viisas lapsi on isänsä ilo:-)
http://yle.fi/uutiset/talokaupoilla_pieni_on_nyt_kaunista__ihannetalo_on_130_neliota_tai_pienempi/8644613

13

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 120120120

      Kaikille ei 120 neliötä riitä ja uusi 200 neliöinen on myös energiatehokas. Mutta Itse kanssa päädyimme näiden välimaastoon vaikka aluksi n. 200 neliöisen rakentamista mietinkin.

      Ja hyvä muistaa että 120-130 neliöinen monesti yhdessä tasossa. Jos rakentaa kahteen tasoon, tulee väkisin "hukkaneliöitä" jotka eivät varsinaisesti lisää asuinpinta-alaa. Esim. 130 neliötä yhdessä tasossa on tilavamman tuntuinen kuin 140 neliötä kahdessa tasossa.

      • kommarivaltio

        Kaava-alueella vaan ei voi vaikuttaa siihen onko talo yksi vai kaksikerroksinen. Kommarivaltiossa kommarit sanelevat miten rakennetaan ja heistä kerrostalo on paras paikka asua (yhdyskuntarakenteen tiivistämissekoilu) ja siten uudet ok-talot 2 kerroksisia. Ei suomessa rakenneta taloja itselle vaan kommunisteille.


    • keskikokosenperheenäippä

      Luulisi että jokainen hankkii kotinsa sen mukaan paljonko tilaa tarttee elämiseen.
      Harva käsittääkseni rakentaa taloa vaan sen takii että voi näyttää muille isoa egoaan.

      Pieni talo sopii 2-3 ihmiselle, mutta jos perheessä on useampi lapsi, niin ei se homma pelitä jos ihmiset ei mahdu kotonaan kunnolla edes kääntymään.

      Itselläni on 4 lasta mies ja koira. Meillä käy päivittäin myös lasten kavereita ja viikonloppuisin piipahtaa kylässä ystäviä ja sukulaisia.

      Jo pelkästään eteinen, vaatesäilytystilat jne. Mihin sinä laitat 6 ihmisen kengät, takit sun muut jos eteinen on 1-2 neliöö? ei vaan toimi ison perheen kanssa.. Vaikka kuinka minimalistisesti eläisi, niille tarvitaan riittävästi säilytystilaa ja myös sitä tilaa missä pukea päälleen.

      Keittiö, et sinä pysty säilyttään 6 ihmisen ruokatavaroita, astioita, yms. yhdessä komerossa. Kyllä siinä pitää olla isot pakkaset ja kylmäkaapit paljon säilytystilaa kuivakamoille, muroille, puuroille, maidolle sun muulle.
      Me sienestetään ja marjastetaan itse, omalla pihalla kasvaa viinimarjoja, omppupuita jne. Me tehdään ruoka itse, ei se onnistu jos ei ole laskutasoa eikä tilaa siihen hommaan. Meillä mahtuu ruokapöydän ympärille hyvin 8 ihmistä koko ajan.
      Hyvin usein nämä 8 paikkaa on täynnä jos lasten kavereita on leikkimässä.
      Päihin laittamalla, tiivistämällä ja lisäpaloilla saadaan 14. Ei riitä esim lasten synttäreillä, mutta sitten pistetään lisää olkkariin.

      Minusta ihmisellä pitää olla tilaa makuuhuoneessakin enemmän kuin sängyn verran. On oltava tilaa leluille ja leikille, on oltava läksyjen tekopaikka ja tilaa, että kaveritkin mahtuu yökylään silloin tällöin.

      Me molemmat tehdään päivätyön lisäksi myös ylitöitä etänä kotona joten jossakin pitää olla työpiste meitäkin varten. Ei ole kiva ruokapöydältä keräillä kamoja pois ja taas takaisin eikä lasten huoneessakaan voi työpapereita säilytellä.

      Samaten olkkari, eihän siitä tule mitään jos edes oma perhe ei mahdu yhtäaikaa samaan tilaan telkkaria katsomaan ja pienemmät siinä leikkimään ja omia hommiaan puuhastelemaan. Kyllä nyt minimivaatimus on että olkkarissa on vähintään omalle porukalle sohva- tai nojatuolipaikka parille vieraalle myös tilaa.
      Ja pitää siinä jäädä liikkumavaraakin ympärille. Ei niitä huonekaluja voi pistää yhteen nippuun.

      Eikä 6 hlöö pärjää yhdellä vessalla. Ei mitenkään, minimi on 2 vessaa ja sittenkin ahdistaa aamuisin ja iltaisin. Samaten sauna suihku = tarvitaan tilaa jos useampi henkilö on samaan aikanaan nakupetterinä pesutiloissa pyörimässä.

      Kodinhoitohuone.
      Kuraeteinen koiralle ja kurahousuissa liikkuville hiekkaisille kakruille on oltava tai sitten joutuu imuri kädessä hyppäämään 4 krt päivässä suurimman osan vuotta.
      Pyykinpesut, kuivatukset, imurit sun muut, Jossakin nekin pitää säilytellä ja vaatehuolto tehdä. 6 ihmistä jo pelkästään lakanoiden vaihtoshow, käyttövaatteiden pesut ja viikkaukset ja silitykset ja mankeloinnit. Ei onnistuisi jos ne olisi keittiössä tai pesutiloissa.
      Sen lisäksi kun on 2 rasavilliä poikaa ja 2 prinsessaa, niin pakko on ollut opetella korjaamaan risoja vaatteita, ompelemaan nukenvaatteita sun muuta, eli jossain pitää säilyttää ompelukone, saumuri, kankaat, keskeneräiset työt yms yms.

      Nykyinen yhdessä tasossa oleva 177m2 on tosi hyvä meille. Pohja on hyvä, tilaa on ei tunnu ahtaalta eikä näytä siltä että olisi tupaten täynnä olevassa kodissa. On tilaa ja ilmaa hengittää.
      Tosin kaikki urheiluvälineet, laskettelukamat, fillarit yms säilytetään lämpimässä ulkorakennuksessa, eli kodin neliöt ovat vain asumiseen, ei varastointiin tarkoitetussa käytössä.

    • vanhahkokääpä

      juuri näin.
      Turha on tunkea isoa perhettä koirankoppiin ja turha on kahden ihmisen ostaa hehtaarihallia.

      Itse olen ihmetellyt asuntomessuilla viimeiset 10 vuotta omakotitalojen kahden kerroksen korkuisia olohuoneita.
      Tuntuu ettei järjen hiventä ole suunnittelijalla ollut.
      Korkea olohuone vie kahden makuuhuoneen tilan yläkerrasta on 30-40m2 poissa.
      Olohuoneessa kaikuu perskatisti, pitää pistää akustolevyjä. Ikkunat ovat lattiasta kattoon ja tietenkin pakko olla kallista turvalasia. Ovat todella ikävät pestä eikä niihin saa minkäänlaisia verhojakaan. Naapurin vastaavat isot ikkunat ovat 5-10 m päässä joten siinä sitä asutaan kuin näyteikkunassa..

      • ftgyhujiklö

        Ja lämpö nousee kauas lattiatasolta katonrajaan.


    • omassatalossa

      Varmaan meidän perheen kolmelle riittäisi 130 m2. Muutimme ajan myötä ahtaaksi tulleesta 85m2 rivarista 215 m2 taloon. Alussa oli väljää mutta ei enää tunnu että liikaa tilaa olisi.. Jokainen asuu halunsa ja kykynsä mukaisesti.

    • hyi-hyi

      Isot tilat vain oravaihmisille, ei tarvii ajaa kaatopaikalle romukuormaa, kun tuotakin tavaraa voi joskus tarvita.

      Kakrut eri huoneisiin jokainen, että tulee varmasti niistä epäsosiaalisia yksilöitä.

      Makkarista saa hyvän työhuoneen ei sitä tarvii pelkästään nukkumiseen pyhittää ja muu aika tyhjänä. On se vain lyhyt aika elämästä, kun musikat teini-iässä ja silloinkin nukkuvat yöaikaan ja muulloin lennossa.

      Se on kontrollifriikki äidin touhua, kun pitää järjestää koko naapuruston lapsille harrastetilaa, että kuulee kaikki lasten touhut.

      • omassatalossa

        Kyllä meillä kaikki vanha ja risa lähtee kaatopaikalle. Ja harrastetilat vain meidän käyttöä varten. Harrastan moottoripyöräilyä ja pojan kanssa kauko ohjattavia lennokkeja ja niitten rakentelua. Olisi makkarissa melko hankalaa liimailla 3 metrin lennokki sarjaa läpi talven. Saatipa noin 10 kpl valmiin lennokin säilytys. Vaimo tykkää saneerata autotallissa mm. huonekaluja etc. Myös veneilyvarusteiden säilytys tilaa tarvitaan. Tässä jo muutama harrastus joka vaati tilaa. Kaksi olohuonetta on joten meidän ei tarvitse kuunnella pojan ja kavereiden keskustelua ja telkkarin katselemista. Yläkerrasta kun ei kuulu keskikerrokseen. 85m2 riitti kyllä asumiseen mutta eipä muuhun. Sen lisäksi vaimo on aloittamassa sivutoimista lakitoimisto palveluja jolle löytyy pohjakerroksessa oma tila omalla ovella. Ei tarvitse asiakkaita juoksuttaa keittiön ja olkkarin kautta. Eli talo hankittiin ihan omaa käyttöä varten eikä vieraiden ja kavereiden takia.


      • naapurinemäntä

        hyi hyille.
        Mitenkähän huoneiden jakaminen onnistuu kun kakrut ovat 10 kk-4v-6v-12v-17v. Sekaisin tyttöjä ja poikia. Kuka menee ja kenen kanssa samaan huoneeseen nukkumaan?

        Meinaatko tosiaan ettei esim. meillä ole aika paljon vaatteita ja monta paria kenkiä?

        Työhuonetta emme tarvitse, mutta jos aikuisten makkari on 10m2 kooltaan, yksi seinä on vaatekaappeja niin aika ahtaaksi käy ison sängyn ja vauvan pinnasängyn kanssa.

        Vai on se kontrollifriikin toimintaa jos lapsilla käy kotona kavereita?
        Vink vink Johtuisiko se siitä, että ne sinun lapsesi ovat meillä kun meillä saa leikkiä ja naapurin täti antaa lämmintä ruokaakin.


    • Max2_o

      Kyllä nykysuomen standardi on kaksio kalliosta. max 45m^2 ja 4 hlöä. Lähimpään metsään matkaa vähintään kilometri ettei lapset pääse "multaantumaan" ja kiipeilemään. Sitten ihmetellään jonkun sukulaisen mökillä miten grillin, takan tai saunan saa lämpenemään ilman sähkövastuksia.

    • Wjhhggg

      Täältä seudulta on koitettu vanhoja hoitamatta jätettyjä pientaloja koitettu myydä kiskuri hinnoilla mutta ei onnistu nykypäivänä. 20-30v vanhasta on pyydetty uuden asunnon neliöhintaa eikä mene taatusti sillä kaupaksi vaikka olisi kuinka hyvällä paikalla ja koko paska on päästetty rapistumaan, tonttikin ihan surkea ettei ole siihen mitään rahaa uhrattu niin aivan kamala hintapyyntö. Ei joku sipulikukkien kukkapenkki tee tontista arvokasta. Maksaisin siitä jos vanhalla tontilla olisi isoja komeita hedelmäpuita joidenka kasvattamiseen menee aikaa.

      Ei ole tehty sadevesi viemäröintiä ja katto on kamalassa sammaleessa ja punajäkälässä ja pihassa pari ruusupenkkiä ja sipulikukkapenkkejä ihan idiootin riputtelemina sinne sun tänne niin pyyntihinta on ihan uuden veroisessa omakotitalossa. Kokeileeko ne että jos joku idiootti maksaa?

    • JoopaJoo___

      Nuukuus on sitä että ei ole rahaa.

    • onnellinen-tyttö

      Itsellä ostossa juuri 245neliöinen kun pienempi ei riitä....hintaa 395th.Ei paha mielestäni,,,,,pikkuraha tosta kun tonttia on kuitenkin 3000neliötä nurmijärvellä.Kun lainaa saa ,kannattaa mielestäni ottaa silloin kunnolla velkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1857
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1553
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1256
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      8
      1139
    Aihe