Hyvätuloiset muuttavat H:gin keskustasta pois!

Yllättävä_fakta

Tutkimus: Hyvätuloiset helsinkiläiset muuttavat kauemmaksi keskustasta

( Ihan päinvastoin kuin vallitseva aso-asunto markkinoiden asukasmateriaali haluaa tehdä!?)

Kaupunki 7.2.2016 18:12
Ossi Mansikka Helsingin Sanomat (katso kartta -linkki)

http://www.hs.fi/kaupunki/a1454816441145
Helsingin asuinalueiden kielteistä eriytymistä eli segregaatiota liioitellaan, ja kaupunki on asuntopolitiikallaan onnistunut jopa ehkäisemään asuinalueiden kielteistä eriytymistä. Eriytyminen kuitenkin jatkuu ja se voi kiihtyä.

Tätä mieltä ovat muuttovirtojen vaikutusta pienalueiden eriytymiseen vuosina 2001–2012 tutkineet Helsingin yliopiston tutkijat, joiden loppuraportti julkaistiin tammikuussa.

Esimerkiksi läntisen Helsingin radanvarsialueille on muuttanut pieni- ja keskituloisia opiskelija- ja hitas-asuntojen takia, jolloin kaikki pienituloiset eivät sijoitu Itä-Helsinkiin.
”Toisaalta radanvarsialueille on ehkä liikaakin keskittynyt pienituloisia vetävää asuntotuotantoa. Hyvien kulkuyhteyksien varteen pitäisi rakentaa myös asuntokantaa, joka vetää parempituloisia”, sanoo yliopistotutkija Hannu Kytö.

Kantakaupungista mutta myös ratojen varsilta muuttavat pois etenkin varakkaat lapsiperheet ja koulutetut, tutkimusraportti kertoo.

He muuttavat voimakkaan täydennysrakentamisen alueille sekä joillekin pientaloalueille, kuten Länsi-Pakilaan ja Paloheinään.

”Keskiluokka, varsinkaan perheet, eivät onneksi enää muuta kehyskuntiin siinä määrin kuin ennen vuonna 2008 alkanutta taantumaa vaan jäävät yhä useammin kaupunkimaisille alueille”, Kytö sanoo.

Hänen mukaansa aiemmin kehyskuntiin muuttaneiden perheiden kaltaiset taloudet suuntaavat esimerkiksi Pakilaan, missä on käynnissä sukupolvenvaihdos.
Hyvätuloisia on muuttanut radanvarsilta pois. Laajemmin tarkasteltuna alueiden eriytyminen näyttääkin jatkuvan etenkin Helsingissä, jossa hyvätuloiset ja osin keskituloiset kerääntyivät samoille alueille.

Hyvätuloiseksi lasketaan yli 52 000 euroa vuodessa ansaitsevat. Kun helsinkiläiset hyvätuloiset muuttivat seurantajakson aikana kaupungin sisällä, he suuntasivat etenkin Aurinkolahteen, Arabianrantaan, Latokartanoon ja Lauttasaareen. Mutta saman verran tienaavat, muista kunnista muuttavat puolestaan suosivat Kamppia, Ullanlinnaa, Etu-Töölöä ja Punavuorta.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että hyvätuloiset helsinkiläiset muuttavat kauemmaksi keskustasta, sillä eniten hyvätuloisia muutti pois kantakaupungin asuinalueilta sekä Haagasta ja Ruskeasuolta. Muista kunnista Helsinkiin muuttavat puolestaan hakeutuvat keskustaan.

Espoossa ja Vantaalla hyvätuloiset puolestaan keskittyivät samoille alueille riippumatta siitä, mistä he muuttavat. Espoossa heitä muutti pientaloalueille Saunaniemeen, Jupperiin, Tillinmäkeen ja Kuurinniittyyn. Vantaalla pientaloalueet, kuten Ylästö, Kivistö ja Tammisto, keräsivät eniten hyvätuloisia.

Vuosina 2001–2012 Helsinki menetti muuttajien mukana verotettavaa tuloa 783 miljoonaa euroa. Samalla Espoo voitti 71 miljoonaa euroa ja Vantaa 26 miljoonaa euroa.

Tämän jälkeen verotulojen virta Helsingistä laantui, ja vuonna 2012 Helsingin verotulomenetykset olivat enää kolmannes huippuvuosien 2004–2006 menetyksistä, Kytö kertoo.

Helsinki menetti vielä kuitenkin hyvätuloisia muuttajia Espooseen ja Vantaalle. Keskituloisia muutti puolestaan hieman enemmän Espooseen ja Helsinkiin kuin Vantaalle.

Erot pääkaupunkiseudun kuntien muuttovirroissa johtuvat pitkälti asuntokannan eroista. Helsingissä noin puolet asunnoista on vuokra-asuntoja, kun taas Espoossa ja Vantaalla vuokra-asuntoja on noin kolmannes koko asuntokannasta, Kytö sanoo.

Muuttovirratkin koostuvat lopulta yksittäisen ihmisen muuttopäätöksistä. Tutkijoiden mukaan etenkin asuinalueelta pois muuttavilta pitäisi ahkerammin kysellä muuttoon johtaneita syitä. Näin mahdolliset kielteiset eriytymisen syyt voitaisiin tunnistaa ja ehkäistä.

”Alueelta pois muuttavat kertovat herkemmin alueen epäkohdista kuin sinne juuri muuttaneet. Poismuuttajat saattavat liioitella, mutta heillä on usein pidempi kokemus alueelta ja siten parempi asiantuntijuus”, Kytö sanoo.

Tutkimuksessaan Kytö kollegoineen kysyi Espoon keskuksesta ja Vantaan Länsimäestä pois muuttaneilta syitä lähtöönsä. Espoon keskuksesta muuttavilla tärkeimpiä niin sanottuja työntötekijöitä olivat asunnon koko, halu muuttaa lähemmäksi työ- tai opiskelupaikkaa sekä korkeat asumiskustannukset.

Länsimäessä työntötekijöiden kärjessä olivat korkeat asumiskustannukset, asunnon koko ja asuinalueen epäviihtyisyys.

3

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liitä_leikkaa

      Kivasti osaat leikata ja liittää

      • Asustellen

        Kyllä hyvä huomio ja sen tarkoitus on helpottaa kaikkien otsikosta kiinnostuneiden huomiota aiheeseen.
        Lisäisin se on kylläkin "kopioitu -siirretty - ja liitetty" tänne Helsingin Sanomien artikkelista joka huomionarvoinen tässä "aso-kiimassa" jossa kisaillaan kuka pääsee aina uusimpaan rakenteilla olevaan kaupungin KESKUSTAN asuin taloon!

        No Helsingin keskustassa ei edes läheisessä Kalliossa josta nyt artikkelin mukaan paljon poismuuttoa, - ole mitään Ison Maailman "slummiutumisen" uhkaa, siellä on paljon pieniä ns. työläisaikojen asuntoja ja siten mainion kokoisia yksin asuville ja ensimmäistä omaa asuntoaan hankkiville.
        Perheen lisääntyessä on siten melkein pakko muuttaa etäämmäksi jos mielii saada tilaa enemmän käyttöönsä. Tämä nuorten perheiden suosikki asuinpaikka onkin Arabianranta ja Vanhankaupungin alueilla, jossa kaupungissa suurin tiheys lasten lukumäärän nähden, ja onhan se pieni alueena mutta tiheään rakennettu ja asukkaita likemmäs 8000 ym. toimintaa, perheasuntoja suurin osa ja kaikenlaisia seka-mallisia asumisen hallinnan muotoja.

        Ja yhä Helsingin arvokkaimmat asuinalueet ovat varsin lähellä keskustaa nekin. Mutta arvokkuus ei ole enää arvo sinänsä, jos haluaa muutakin toimivuutta ja nykyajan mukavuuksia.
        Itä-Helsingin Vuosaaren uhkaavan 'mamuttamisen' ja vuokra-asuntojen keskittymän ja muodostumassa olleen huonon imagon pelasti tarkoituksella sinne Aurinkolahdeksi nimetyn alueen omistusasumisen rakentamisella.
        Jonne onkin nyt tunkua aivan eri tavalla kuin muualle juuri itäisellä puolella kaupunkia joka sinänsä on ihan mukava luontonsa ja yhteyksiensä vuoksi, mutta liika mamutus niille alueille on leimannut ne ei halutuiksi asuinpaikoiksi!

        Valitettavasti näin, mikä on seuraava keskittymä jää nähtäväksi, trendinä eli tavoitteena kun on kaikkien asumisen muotojen riittävä sekoittaminen mutta kuka niitä lopulta haluaa jos seurauksena on jatkuvat ongelmat monessa mielessä, ja vanhemmat eivät halua lapsiaan puolikielisten kouluihin tms..


    • paloheinäläinen

      Yhdysvalloissahan näin on ollut jo pitkään. Kaupunkien keskusta-alueiden tuntumassa on isoja, etnisesti värittyneitä slummeja. Keskiluokka asuu kehämäisesti lähiöissä jotka ovat aivan kuin toisesta maailmasta.

      Asun itse Paloheinässä. Lapsi suurehkossa päiväkodissa täällä. Päiväkodin työntekijä totesi hiljattain eräässä palaverissa, että tässä päiväkodissa ei ole yhtään monikulttuurista lasta. En tiedä miten tuon määrittelevät, mutta oma kokemus vanhemmista ja lapsista samanlainen. Olettaisin että verrattain harvinainen tilanne nykyisessä Helsingissä. Eli kyllä pääkaupunkiseutu eriytyy, kuten tuossa aloittajan linkissä todettiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2779
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      370
      2645
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2200
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1866
    5. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      71
      1818
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1783
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1774
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      142
      1687
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1593
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1462
    Aihe