Kolmen kimppa

pekkaolavi.mäkelä

Erityylistä jännitystä

Hiihtokelien häivyttyä lukaisin putkeen kolme uudenkarheaa jännäriä genren äärirajoilta. Olisko senkin ajan voinut käyttää paremmin onkin vaikeampi sanoa. Ehkä.

Virolaisen Mihkel Raudin Sininen on sinun taivaasi ilmestyi jo 2011, mutta osui vasta nyt silmiini. Rikos kannattaa-sarja ei ehkä ole oikea foorumi tälle yhteiskuntakuvaukselle. Jossa toki ruumiita tulee monisatakertaisesti perinteiseen salapoliisiromaaniin verrattuna. Juonenkäänteet heittää häränpyllyä ja logiikan perään voi perustellusti kysyä. Kyseessä on kai lähinnä julma satiiri EU-ajan Virosta. Sen korruptiosta ja oman edun tavoittelusta kaiken kaaoksen keskellä. Heistä, joiden loistojahtien moottorit on lämpimänä Suomenlahden rannassa valtion lopullisen romahduksen ja äkkilähdön varalta. Kyllä Raud kirjoittaa osaa ja rakentaa joukon mieleenjääviä, vaikka vain hetkeksi vilahtavia henkilöitä. Kuten uudelleen syntynyt saksalaisterroristi Ulrike, pyörätuolipianisti tyttärineen tai navettaan vangittu neito. Mitään uskottavaa ei kuitenkaan synny. Toisaalta, kuka uskoi Orwellin Eläinten vallankumoukseenkaan. Itseäni naurahdutti hieman rouva Ratian, Anu Sagimin työsuhde Kapoon eli Viron Supoon. Se selittäisi osan kohunaisen tempauksista.

Yhdellä ruumiilla selviää dekkarin tekemisestä sanataiteen monialaosaaja Tuula-Liina Varis. Naisen paras ystävä kuulunee psykologisen trillerin alalahkoon. Mieleni ajatti sen jonnekin Arhipan ja Pakkasen välimaastoon noin tyylillisesti. Toki keski-ikäinen naiskomisario ja kokkailuvimmainen tyttärensä ohjasivat luokittelua. Pyörätuli täälläkin, poliisin tyttären kulkuneuvona. Tapahtumapaikka on nimetön pikkukaupunki, jolla kummasti piirteitä Joensuusta vaikka savolaisukoista puhutaankin. Kesäinen helle on yksi läpi kirjan kulkeva osatekijä ja lienee pieneltä osin vaikutin psykopaattinarsistin äkkinäiseen surmatyöhön uhrin kassista pilkottavan rahanipun lisäksi. Varsinainen poliisityö jää minimalistiseksi, komisario hoitaa sen vasemmalla kädellä kesälomallaan liian selvien sattumien johdattamana. Jännitys toki säilyy koko 187 sivua, joista suuri osa käytetään tappajan synkeän lapsuuden ja kieroontuneiden ihmissuhteiden vatvomiseen. Lukijaa saattaa tympiä Variksen tapa pistää repliikit, kokijan aatokset ja kerronta samaan pötköön ilman mitään viitettä kuka mitäkin sanoi ja mihin puhe loppuu ja ajatus jatkuu. No, pysyypähän lukijakin hereillä kun yrittää rivivälilyönneistä laskea kuka puhui ja vielä samalla tajuta mitä.

Turun romaanifabriikki Mäki OyAb on pistänyt Vareksen hetkeksi tauolle (katkaisuhoitoon?) ja kaivanut alimmasta pöytälaatikosta parin vuosikymmenen takaisen keskenjääneen Roivas-trilogian päätösosan. Slussenissa sarjamurhaaja riehuu Tukholmassa ja poliisit on pihalla kuin lumiukot. Mikään ei tunnu yhdistävän uhreja ja julkinen paine rassaa tutkijoita poliisipomojen lisäksi. Toisin kuin Vares ylikonstaapeli Roivas on juoppoutensa voittanut ja AAn voimin pystyy hommiinsa. Joita todella kahvikuppitarkkuudella kuvataan. Variksesta poiketen Mäen tekstistä totisesti erottaa kuka minkäkin puujalkavitsin tutkijapalaverissa lausahtaa. Mielessäni on haalea muistikuva Mäen alkupään Ruotsidekkareista, jotka ilmestyessään tuntuivat jopa virkistävän jännittäviltä. Tämä ei ollut. Junnaavaa jahkailua ja murhaajan ihmiskuva jää täysin ontoksi.

Jos laskuttaisin lukuajastani keskitason asianajajan taksalla niin mikään näistä ei olisi siihen haaskatun ajan arvoista. Onneksenne en veloita kommenteistani. Jos näistä yksi pitäisi luettavaksi suositella niin tuo virolainen. Omituisen lonkeroisen erilaisuutensa vuoksi.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

        Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
        Maailman menoa
        203
        4902
      2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

        On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
        Maailman menoa
        288
        3019
      3. 134
        1787
      4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

        Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
        Sinkut
        228
        1607
      5. Luovutetaanko nainen?

        En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
        Ikävä
        67
        1431
      6. J-miehelle toivon

        Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
        Ikävä
        84
        1206
      7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

        Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
        Ikävä
        64
        1164
      8. By the way, olet

        mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
        Ikävä
        75
        1149
      9. Onko kaivattunne suosittu?

        Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
        Ikävä
        78
        1109
      10. Haluatko S

        vielä yrittää?
        Ikävä
        59
        1107
      Aihe