Aihe

Toimeentulotuki nostaa vuokratasoa

vuokra83

Toimeentulotuen vaikutus yleiseen vuokratasoon on turmiollinen, koska se vähentää kilpailua ja nostaa näin vuokratasoa. Jos toimeentulotukena maksetaan millaisia vuokria hyvänsä, ei vuokranantajilla ole mitään tarvetta vuokranalennuksiin. Murheellista kuitenkin on se, että toimeentulotuen lihottamat vuokrat heijastuvat kuitenkin joka paikkaan ja nostavat asumiskustannuksia merkittävästi.

19

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • SossullePataan

   "Jos toimeentulotukena maksetaan millaisia vuokria hyvänsä"
   Kun ei makseta, kunnissa on normi jonka yli meneviä vuokria ei makseta toieemtulotukena kun tilapäisesti tai jollain eritysiperusteilla. Myös asumistuessa on kuntakohtaiset ylärajat jotka huomiodaan asumistuessa.

   Tosi kuitenkin on että jos vuorkat nousee niin nuo normit ja asumistuen ylärajat nousee, tosin muutaman vuoden viiveellä. Joissain kunnissa on tuota normia jopa alennettu mutta se tuskin vaikuttaa vuokriin alentavasti.

   Kyllä noihin jatkuuviin vuokrien nousuihin pitäisi jokin tehokas "lääke" löytää, hankalaa sen käyttö saattaisi olla kun polliittista tahtoa ei tuolle lääkkeelle ole. Minulla kävi tänä vuonna ensimmäistä kertaa "valovuosiin" niin ettei vuokra noussut yhtään.

   • vuokra83

    "Kun ei makseta, kunnissa on normi jonka yli meneviä vuokria ei makseta toieemtulotukena kun tilapäisesti tai jollain eritysiperusteilla."

    Niin, onhan ne normit olemassa. Vanhalta ajalta muistelen, että vielä 90-luvulla maksettiin toimeentulotukena todella ylisuuria vuokria. Esimerkiksi edesmennyt ystäväni asui kerrostaloneliössä (noin 110 neliötä) ja sosiaalitoimi maksoi kaiken. Nykyisin on käsittääkseni 37 neliötä rajana yksin asuvalle saadakseen täyden toimeentulotuen vuokraan?


   • vuokra83

    Toimeentulotuen houkuttelevin puoli on se, että sitä voidaan laillisesti myöntää ilman ylärajaa. Vain taivas on rajana. Subjektiivinen oikeus on vain alarajana. Taitava puhuja voi saada merkittävästi enemmän toimeentulotukea vuodessa täydentävän toimeentulotuen muodossa, kuin "mykkä asiakas".


   • vuokra83

    Mieleeni tuli eräs naisihminen, jonka harrastus oli "toimeentulotuen maksimointi" ja elelee ihan mukavasti ja hyvin. Sosiaaliperusteiselle lomallekin hienoon hotelliin pääsi viikoksi monta kertaa ja sosiaalitoimi maksoi hotellilomien omavastuuosuuden täydentävänä toimeentulotukena.


   • vuokra83

    En sinänsä kiistä lainkaan toimeentulotuen yhteiskunnallista tarpeellisuutta. Kuitenkin juuri täydentävä toimeentulotuki on liian paljon harkinnanvarainen. Käytännöt vaihtelevat kunnittain ja toisaalta suomalaiset ovat tottuneet tasa-arvoon. Valitettavasti myös asiakkaan oma käyttäytyminen täydentävän toimeentulotuen osalta ratkaisee paljon: Esimerkiksi edellä mainitsemani hotellilomia saava naisihminen on kuvankaunis yksilö ja miessosiaalityöntekijä on sulaa vahaa hänen käsittelyssään.


   • KuntakohtainenJuttu
    vuokra83 kirjoitti:

    "Kun ei makseta, kunnissa on normi jonka yli meneviä vuokria ei makseta toieemtulotukena kun tilapäisesti tai jollain eritysiperusteilla."

    Niin, onhan ne normit olemassa. Vanhalta ajalta muistelen, että vielä 90-luvulla maksettiin toimeentulotukena todella ylisuuria vuokria. Esimerkiksi edesmennyt ystäväni asui kerrostaloneliössä (noin 110 neliötä) ja sosiaalitoimi maksoi kaiken. Nykyisin on käsittääkseni 37 neliötä rajana yksin asuvalle saadakseen täyden toimeentulotuen vuokraan?

    Omalla kohdallani tilanne oli 90-luvulla (ja vielä myöhemminkin) se, että toimeentulotukeen huomioitiin vain ne kulut, jotka huomioitiin asumistukipäätöksessä, eli maksimissaan 37 neliön kustannukset... ja sen suuruisena, kuin ne on asumistukipäätöksessä hyväksytty. Kaikki ylimenevä oli "ylisuuria kustannuksia", joita siis ei hyväksytty.


  • vuokra83
  • vuokra83

   "Täydentävä toimeentulotuki on siis harkinnanvaraista. Se tarkoittaa, että työntekijällä on enemmän valtaa ja vastuuta päätöstä tehdessään (verrattuna laskennalliseen perustoimeentulotukeen). Kuitenkin em. esimerkit sekä asumiskohdassa mainittuihin menoihin myönnetyt enimmäissummat on määritelty Jyväskylän kaupungin toimeentulotukiohjeessa. Tällä on pyritty tasa-arvoistamaan kuntalaisten saamat päätökset."

   Juuri tämä on suuri ongelma täydentävän toimeentulotuen oikeudenmukaiselle määräytymiselle.

   Mielestäni suurempi toimeentulotuen perusosa ilman mitään täydentäviä toimeentulotukia olisi oikeudenmukainen kansalaisia kohtaan.

  • AsumistukiVääristää

   Asumistukisysteemi nostaa vuokratasoa vielä enemmän, kaiken lisäksi tuo "asiakkaalle myönnettävä asumistuki" on käytännössä suoraa tulonsiirtoa valtion varoista vuokranantajille.... eli toisin sanottuna nuo kiinteistökeinottelijat lypsää vielä tuollakin systeemillä veronmaksajien rahat omiin taskuihinsa. Jos asumistukea ei olisi, niin vuokratasoa olisi pakko kohtuullistaa, jolloin huonokuntoiset, huonosti varustellut, huonolla sijainnilla olevat jne -asunnot olisivat selkeästi halvempia.. nythän mistä tahansa läävästä kiskotaan samaa vuokraa kuin tuliterästä keskustan kämpästä.

   • äläsäläm

    Höh höh, asumistuen voi myös maksattaa asumistuen saajalle itselleen, eli asumistuki ei nosta vuokratasoa millään tavalla vaan vähentää asumistukiasiakkaan asumismenoja.
    En tiedä mistä olet "viisautesi" perinyt ja eipä tuolla ole niin väliäkään.

    Ainoa mikä nostaa vuokria on AHNEUS, ei yhteiskunnantuilla ole mitään tekemistä nousun kanssa ja lisäksi se vuokrien kohtuullistaminen ja määrääminen asumaan jonkun kokoisessa asunnossa on perustuslain vastaista ja todellisuudessa ajaa ihmisiä asunnottomiksi, koska myöskin tuolla on oikeastikkin vain tarkoitus vähentää kuntien menoja eikä turvata ihmisille asuminen.

    Perustuslaissa on kaksi tärkeää MÄÄRÄYSTÄ julkiselle vallalle ja ne on PL. 1lku 2§ 3mom., että myöskin PL. 2lku 19§ 5mom ja 22§.

    sitten PL. 2lku. 23§ kertoo sen milloin noita perusoikeuksia voidaan rajoittaa jollei perustuslainpykälässä erikseen ilmaista: "lailla säädetään", määrätään lailla", säädetään lailla rajoitettavaksi" taikka jotenkin muutoin perustuslakia alemmalla lainsäädännöllä


  • wwerwewer

   vuokraovi.com, Tampere. "Kohtuulliset asumiskulut" 411 €.
   Suihkulliset asunnot, joiden vuokra <= 411 €: 4 kpl.
   Yli 411 € maksavat asunnot: 1040 kpl.

  • Petu_

   Tässä taannoin (palaveri 9.2.) kysyin Porin perusturvatoimelta, että kuinka monta sellaista yksinasuvaa toimeentulotuen saajaa on Porissa joiden vuokra ylittää normin. Heillä ei ollut asiasta mitään tietoa, kysymystä pitivät mielenkiintoisena.

   Eivätkä osanneet siihenkään vastata, että löytyisilkö jokaiselle yli normihintaa maksavalle nomihintainen asunto.

   • SossullePataan

    On ne joskus ihan pihalla. Minä kysyin meidän sosiaaliasiamieheltä kuinka monesta lautakunnan hylkäävästä päätösestä on valitettu HaO:een ja kuinka monesta tapauksesta on tullut "pataan". Vuonna 2014 tapauksia oli 256 ja hylkäysprosentti sama kuin joidenkin "demokratioiden" vaalitulos eli tasan 100 %. Minun kohdalla molemmat prosentit on 100%.

    Sosiaaliasiamies ei tiennyt vastausta kysymyksiin eikä kertonut oliko kysymys mielenkiintoinen vai jotain muuta. Vuosikertomuksessaan sosiaaliasiavirknilkki kuitenkin väitti että hylkäysprosentti kertoo sen että päätöksiä tehdessä on on noudatettu lakia. Omien kokemusten perusteella ei ole mitään syytä uskoa väitettä.


   • tympeääon

    Täällä on ainakin yksi. Tällä hetkellä vesi- ja vuokramenot nappaavat 50 euroa perusosasta.
    Asumistuki nykyisellä menolla on vain yksi laillinen keino siirtää varoja niille, joilla jo muutenkin on rahaa. Porin kaupungin tulisi pitää yllä omia edullisia vuokra-asuntoja, mutta kun ei.


  • väliinputooja

   Eniten tästä kaikesta kärsii se pienipalkkainen työssäkävijä, jonka tulot on hilkun yli sen, että mitään tukia ei saa.

  • uutta-tulee

   Onhan tuet muuttumassa. Tulee yleinen toimeentulotuessa maksettava maksimi raja joka lasketaan koko maan keskimääräisestä hinnasta. Eli maksi tulee olemaan noin 349€/kk. Jos ei ole itse varaa loppuja maksaa on jokaisen oma asia sillä työtön voi muuttaa minne tahansa vaikka Lappiin Helsingistä. Onneksi Sipilä jotain oikeaa tekemässä.

  • kokemustaon

   Huutajat saavat asua kalliisti ja jos sattuu kaiken uskova kukkahattutäti niin luxus jatkuu.

  • aktivkapitaal

   Kyllä se näin on, et asumistuki sun muut on mädättäny vuokramarkkinat.

   Kun kunnat viä jäädyttää hyväksyttäviä asumismenoja vuosia samalle tasolla vuokrien ja veden hinnan noustessa, asuu ns. jokainen tuen hakija "ylihintaisessa" asunnossa ja maksaa erotuksen perusosastaan vastoin lakia TTT:sta.

   Veden tasauslaskut maksatetaan myös asiakkaan ja muidenkin persnahasta tyyliin:
   Jos vededen hinta (esim. jkl) on noussu sen 100% alle 10:ssä vuodessa, ei vastaavasti vesiennakkomaksua ole nostettu kaupungin omistamissa asunnoissa lainkaan..?

   Ja kun asunto on jo "ylihintainen", tulee asiakkaan suoriutua "ylimääräisistä" kuluistaan itse, perusosastaan.

   Muut kuin kaupungin asunnoissa asuvat saavat sen sijaan enemmän, 25e/hlö/kk kuin nylkyreiden asunnossa asuvat 18e/hlö/kk huomioitavaksi laskelmissa.

   Et tälleen,- ja KHO:hon täytyy ny mennä.
   Oli sen verta erikoinen ratkasu eräälle jeesattavalle vaihteeks Hao:lta.. ?

  • Kohtatuleekonkurssi

   paras tapa olisi lopettaa koko vuokratuki järjestelmä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   269
   17912
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   299
   5074
  3. Maisa otti raskauskirtin esille

   Viimeinen oljenkorsi.... Miten "yllättävää".. .. :D
   Kotimaiset julkkisjuorut
   159
   2793
  4. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   199
   2328