Kumpi sopii paremmin, vai sopiiko kumpikaan?

Niinettämitä

Heippa! Olen tässä pohdiskellut kahden rodun välillä. Rodut siis ovat saksanpaimenkoira ja valkoinenpaimenkoira. En osaa oikein hahmottaa, kumpi roduista sopisi itselle paremmin. Itse olen hurahtanut täysin seeffereihin, mutta kuullut, että valkkari sopii paremmin ensikoiraksi? Omistajien tietämyksiä rodusta kaipaan eniten ! Eniten mietityttää nämä asiat:

Sopiiko kumpi paremmin lenkki-, toko-, näyttely- ja raunio kaveriksi?

Onko erityistä aktiviteetin määräeroa?

Terveys, kummalla parempi?

Onko kouluttavuudeltaan erilaisia?

Suhtautuminen toisiin koiriin ja kissoihin?

Kumpi parempi ensikoiraksi?

Näihin vastauksia myös kaipailen :)


Kerron vähän itsestäni:

ASUINALUE YMS.: Asun yksin keskikoisoisessa rivitalossa lähiössä. Asunnossani on pieni takapiha. Hyvät lenkkeilymaastot lähistöllä. Melko rauhallista aluetta...

MINKÄLAISTA KOIRAA ETSIN?: Etsin keskikokoista koiraa lähinnä lenkkeilyyn, tokoon, näyttelyihin ja mahdollisesti raunioon sekä suojeluun kaveria. Kotonakin toki saa jotain pientä aktiviteettia. En etsi mitään hirmu hankala luonteista kusipäätä, joka koettelee kaikkea mahdollista. Eikä sekoaisi täysin, jos jää ilman aktiviteettia pariksi päiväksi. Enkä halua mitään tappaja koiraa, joka uhittelee kaikille vastaantulijoille, ei mitään koirapuistokoiraa tarvitse, mutta toimeen täytyy tulla... Riistaviettiä saa olla, mutta ei haitaksi.

KOULUTETTAVUUS:

Ei mielellään mitään "teen mitä tahansa hetinyt mitä pyydät" tyyppistä, eli itsenäisyyttä sekä itsepäisyyttä saa olla, mutta rajansa kaikella. Kuitenkin, että saa koulutettua luotettavan ja tottelvan koirakansalaisen ilman suurimpia ongelmia.


Vastailen lisäkysymyksiin mielelläni. Kiitos etukäteen!

14

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liibalaaba123123

      http://koirarodut.suntuubi.com/?cat=78

      "Rodusta on tullut nopeasti suosittu ja suuren kysynnän vuoksi pentuja on teetetty myös huonoluonteisilla ja sairailla yksilöillä. Sen vuoksi rodussa esiintyy myös heikkohermoisia, arkoja ja aggressiivisia (sekä muita koiria että ihmisiä kohtaan) yksilöitä."

      Koskee tosin sakujakin, mutta tuntuu että valkoisissa vielä enemmän. Itse rohkeina tunnettujen rotujen ystävä enemmänkin :) kauniitahan nämä ovat!

      • 13215

        Ainakin meidän asuinalueella pk-seudulla tämä on nimenomaan näin. Kaikki valkkarit on enemmän tai vähemmän pelkoaggreja.

        Sakujen ikävä terveystilanne näkyy myöskin. Harmillisen moni meidän tuttavasakuista alkaa olla parhaat päivänsä nähneet. Jo hyvin nuorina.

        Tuon "millaista koiraa etsin" kohdan perusteella olet tekemässä väärää valintaa jos jomman kumman noista otat. Molemmat nimittäin ovat sellaisia perskärpäsiä ja pyydä-mitä-haluat-minä-teen-sen-tyyppisiä koiruuksia että jos et kokoajan jotain pyydä, niin ne keksivät kyllä aktiviteettinsa ihan itse. Sen sitten huomaat "hirmuhankalaluontoisena kusipäänä joka uhittelee ja koettelee kaikkea".

        Kuvailusi perusteella ehkä olisi parempi jos käännät katseesi noutajiin tai settereihin tai pienempiin pystykorviin. Helpompia ensikertalaisen kouluttaa eivätkä anna koulutuksessa tapahtuneita virheitä niin järkyttävällä tavalla huomata kuin sakut ja valkkarit.


    • Whitelikeone

      Valkkareissa on HITAASTI noussut taso niin, että suojelussakin on euroopan puolella niitä päästy näkemään ja Suomen puolella A-listalle pääsyn ehtona tietääkseni on luonnetesti tätä nykyä. Itse sykin sakuihin nyt ja aina kuitenkin ;)
      Esim. täältä löytyy noita suojelussa kääntymässä käyneitä valkoisia: http://www.btww.ee/puppies ja http://vomhousesavacium.weebly.com/

    • Sukupuolesta

      Ainakin narttu on urosta parempi ensikoira. Eli ota huomioon myös sukupuolileima.

    • Tässä vähän omaa pohdintaa...
      Kummatkin käy ensikoiraksi, tai sitten ei käy ollenkaan...
      Ihan ihmisestä kiinni. Toisaalta ehkä valkkari, mutta niissäkin on sitten ne vähemmän hyvät, josta omat ongelmansa.
      Kummatkin käy mainitsemiisi harrastuksiin, kuten moni muukin rotu. Mutta jos tavoitteellisesti ja kunnianhimoisemmin tähtää, niin itse valitsisin saksanpaimentimen ilman muuta. Jos suojelua alkaisin, niin sakemanni myös ilman muuta.
      Toisaalta nyt kannattaa muistaa, että suojelu on ihan oma juttunsa, ja jos ottaa ensikoiran, ja kysyy tietoa keskustelupalstalla, niin on ehkä vähän utopistinen ajatelma. Tämä ei siis millään pahalla.

      Noi muut jutut on aika yksilöjuttuja. Tosin oma kokemukseni, niin sanoisin, että valkkarit olisi asteen sosiaalisempia, kuin sakemannit.

      "Ei mielellään mitään..." Noh, öh, tuohon kriteereihin sopisi pikemminkin sitten enemmänkin ihan toisentyyppiset palveluskoirat tai muut :D

      Se, että saa koulutettua luotettavan ym. riippuu enemmänkin ihan omista kyvyistä viimekädessä. Ja osaltaan toki siitä, että osaa hakea koiran "oikeasta" paikasta. Kun lähtee hakemaan käyttökoiraa, niin suosittelen hyvää kokemusta omaavaa ja itse harrastavaa kasvattajaa, millä myös sitten pätevyyttä myös siis autaa ja ohjata myös ongelmissa.

      Sakemanneilla on omat ongelmansa, valkkareilla omansa. Se sitten miten kukin pelittää koiransa kanssa, on kumminkin aina kahden kimppa eli jollekkin sopii toinen ja taas jollekkin toinen, ihan ylipäätään tai ekaksikin. Ja tämä ihan yleispäteväksikin. Mutta jos olisi pakko sanoa, kumpi ensimmäiseksi, niin valkkari.

      Minulla on kokemusta tosi hyvistä kummistakin, mutta myös toisin päin.
      Tutulla on ollut useita sakemanneja, ja viimiset vuodet valkkareita, tietyistä syistä.
      Mutta hänellä on selvä mielide, sakemanni ilman muuta ykkönen, valkkari kakkonen vasta :D
      Ei sen puolen, noin minäkin, mutta taas korostan, että kannattaa miettiä AINA tarkoin, mikä nimenomaan omaan käteen miellyttää ja mihin kapasiteetti ;)

      Suosittelen lukemaan kummankin rodun jto:n tarkoin. Ja riippuen millä mielen ja kapasiteetein haluaa harrastaa, niin jalostustietojärjestelmän myöskin.

      • Ai niin, itse otsikkoon. Sopiiko kumpikaan, viimekädessä siis tosiaan pitää itse määrittää tuo.
        Kuin myös miettiä, mitä harrastuksista haluaa painottaa. Se sitten jos sakemannilla sekä käyttöön, että näyttöön, niin voi olla haasteellista. Tai riippuu taas siitä, kumpaa haluaa painottaa. Makuasioita, mutta itse arvosta aina käyttökoirilla nimenomaan niiden käyttöä siihen mihin on lähinnä tarkoitus...


    • haastaviakoiria

      Meilläpäin on noita molempia.
      Sakunarttu oli pentuna ihan suht ok, tosin arahko, mutta tuli haistamaan lopulta kun maanittelin.Sitten kun ikää tuli alkoi rähjätä ,ja tempoa vimmatusti ohituksissa.Nykyään se ei enää tule lähelle, omistajat ei ilmeisesti luota siihen, kiertävät jostain todella kaukaa ettei tarvitse muita koirakoita kohdata.
      Valkkari myös yritti luo nuorempana, väkisin melkeimpä, nykyään se on ihan kauniisti ohitukset.Kävelee omistajan rinnalla, eikä vedä ja on hiljaa.Omistaja ei tosin päästä sitä koirani luo, pitänee kysyä miksei joskus.
      Molemmat nuo on narttuja, jotain kolmen neljän vanhoja nyt.Yksilöistä varmaan paljon kiinni tuo myös.
      Mätsäreissä käy useampia valkkareita, ne on ihan hyväkäytöksisiä.Yksi käyttölinjainen saku uros myös nuorempana se rähjäsi muille uroksille, nyt käyttäytyy hyvin,ja rohmuaa melkeimpä aina palkintoja.
      Itsellä ei ole noista kumpaakaan rotua ollut koskaan, eikä varmaan tulekkaan.Aika vaativia ovat kouluttaa,ja kovin on pideltävä ja koulutettava ettei käsistä lähde.

    • Sagut

      Kiitod vastauksista! En siis ole todellakaan ottamassa koiraa keskustelupalstojen kertomuksien perusteella! Tulin vaan vähän kysymään mielipiteitä ;) Itse taidan nyt kuitenkin sakuun päin kaatua. Pitääpä mennä lueskelemaan lisää kirjoja rodusta ;)

      • vinkkejätutustumiseen

        Kannattaa hakeutua katselemaan sakun omistajan/kasvattajan luo.Mennä vaikka lenkille mukaan, näet miten koira toimii ohituksissa yms.Kun olet useamman yksilön käytöksen nähnyt kylillä, on helpompi tehdä ostopäätös.Kotona kaikki koirat on kivoja mussukoita,jotkut muuttuu räkyttäjiksi ja rytkijöiksi kylillä, joita on raskasta hallita ;)


      • Faceryhmät

        Liity Facebookissa ryhmään Saksanpaimenkoirat ja esitä kysymyksiä siellä. Saat vastauksia rodun aidoilta omistajilta.


      • Thegesd

    • Aloittajalla

      Oli puhtaasti olettamuksia koiran luonteesta. Monet asiat kuten sosiaalistaminen riippuu kuitenkin omistajan aktiviteeteista ja taidosta,ei siis luonteesta,kuten myös aggressiivisuus. Suosittelen aloittajalla aluksi seurakoiraa,koska aloittajalla on aika vajavaiset tiedot koirista ja niiden ajatusmaailmasta.

      • Vhfji

        Ensinnäkin, minulla kyllä on tietoa koirista sekä niiden ajatusmaailmasta! Mitään noutajaa/"seurakoiraa" En halua, enkä sellaista koskaan hanki. Palveluskoirat vain kolahtavat kuin pala paikalleen. Itse ne miellyttää paljon enemmän.

        Ap


    • koir

      miten olisi esim. labradol

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      143
      2202
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      172
      1304
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1157
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      168
      1047
    5. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      990
    6. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      95
      982
    7. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      77
      967
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      47
      892
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      860
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      59
      753
    Aihe