Listaraoista hajua

Stressaaja

Hei,
ostimme viimevuoden puolella omakotitalon vm. -67 maanvaraisella laatalla. Talo on osittain puu- ja pystyhirsirunkoinen rapattu tiilitalo. Taloon oli tehty kuntokartoitus sekä kosteusmittaukset ilman mitään huomautuksia. Olemme tehneet tänne pintaremontit ja edelliset omistajat olivat teettäneet putki- ja viemäriremontin vuonna -95, sähköt, katon korotuksen, osittain uusineet ikkunat yms. Remontoidessa otimme alta pois myös vanhat lattiamatot ja kaikki pinnat mitä rempattiin oli kyllä kuivia. Talossa on salaojat, jotka laskee kunnan viemäriin, mielestämme veti hyvin kun oli sateisempaa viime vuonna muutettaessa. Talossa ei ole patolevyä vaan styroksit joka sivulla.

Edellliset asukkaat myös lisänneet huipparin pelkällä poistolla taloon. Poistot siis suihkutilassa, saunassa, wc:ssä keittiön liesituuletin. Korvausilmaventtiileitä on 110 neliön talossa (4h k) 2 kpl olouoneessa sekä meidän makkarissa. Tarkoituksena keväämmällä lisätä 2 kpl venttiileitä toiseen olkkarin ikkunaan sekä työhuoneeseen. On huomattu, kun huippari on päällä niin vetää korvasilmaa listaraoista, jonka takia venttiileitä tullaan nyt sitten lisäämäänkin. Remppaa tehdessä tosiaan huomattiin muutaman huoneen listarakojen haju, maakosteuden tuoksu? Nousee huoneilmaan selkeesti huipparin päällä ollessa muuten ei huomaa kun tunkemalla nenä lattianrajaan. Listat on osittain nyt laitettu ja samalla ollaan tukittu raot akustolla. Maakosteuden haju halutaan nyt selvittää. Vaihtoehto ei ole tällä hetkellä alkaa avaamaan lattioita ja mielestäni on turhaa lähteä niin rajuilla toimenpiteillä liikkeelle, ylimääräisiä kustannuksia jos mitään ei löytyisikään. Mielenrauhan takia halutaan tuo tarkistuttaa, eli mikä olisi hyvä vaihtoehto?

Mietimme uuden kosteusmittauksen teettämistä, koska kohdat mistä hajua tulee on jo selvillä. Esim. homekoira siis turha. Jostain luin, että olis mahd. myös itse porata kohtaan reikä ja ottaa villanäyte ja lähettää labraan joka näitä tutkii?

Kokemuket, vinkit, kysymykset tervetulleita!

8

234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raksaaja

      "ollaan tukittu raot akustolla"
      Mikäs se tuo akusto on? Jokin massa?

      Se on ainakin oikea homma että maanvaraisen laatan saumat tiivistetään hyvin.
      (pitäisi tehdä myös kaikissa uudisrakennuksissa, oli radonia tai ei)

      • riippuumistäroikkuu

        Betonilaatan ja sokkelin välissä voi olla isokin rako josta tulee hajua. 60-70 luvuilla ei paljoa kiinnitetty huomiota millä tehtiin maanvaraisen laatan täyttö. Jos siellä on vaikka hiesua joka nostaa kapillaarisesti kosteutta ja jossa seassa orgaanista maa- ainesta, niin maakellarin haju on takuuvarma kun väylä hajulla on olemassa suoraan sisätilaan. Nykypäivän rakennusmääräyksissä alapohjaan pitäisi laittaa vesiseulottu kapillaarikatkosepeli jolloin haju ja kosteusongelmaa vastaavassa tapauksessa ei tule.

        Aloittajan asunto ei silti todennäköisesti kuitenkaan homekämppä. Kosteus jää vain homehtumattoman laatan alle sijoitetun styroksin pintaan ja päällä oleva laatta on täysin kuiva ja terve.


      • JoOmanKorjannut

        Hajua voi tulla nykytaloissakin jos laatan ja sokkelin (huom. myös kantavan väliseinän sokkeli voi tulla laatan läpi) välissä on rako. Betonihan kutistuu ajan mittaan ja rakoja tuppaa tulemaan.
        Maaperässä on aina mikrobitoimintaa ja vaikka siellä olisi sepeliä tms. kapillaarikatkona, se haju nousee silti sen sepelikerroksen läpi.
        Muurahaisetkin tuppaa tekemään pesiä talojen alle ja niiden jäljiltä sinne kerääntyy lisää organista ainetta mikä mätänee vaikka perustus olisi rakennut kuinka tahansa.

        Ainoa keino on se sama mikä radonin suhteenkin.
        1. tiivistetään sokkelin ja laatan välisen raot. Myös hyvä varmistaa että kaikki putkien läpiviennit laatan läpi on tiiviit.
        2. jos sokkelit on lekaharkkoa niin kaikki harkon sisälle näkyvät osuudet pitää myös tiivistää liimamassalla (sika flex tms.) nimittäin lekaharkkosta menee kaasut ja höyryt läpi.
        3. radon imuri on sitten seuraava askel. Sellainen voidaan asentaa ilman radon putkistoakin. Sillä saadaan laatan alle aikaa lievä alipaine ja johdettua radon ja muut kaasut pois.

        Nämä em. toimet ei voi vahingoittaa mitään joten jos rakoja on ne kannattaa tukkia. Tapauksesta riippuen voi olla pakko purkaa parkettiakin jos se ulottuu niin lähelle seinää ettei rakoa pääse tukkimaan. parketin ja seinän välistä rakoa ei parane tukkia liimamassa koska tällöin kosteus voi nousta parkettiin kun se nykyisellään nousee haihtuu hajujen myötä ilmaan.


    • Stressaaja

      Kiitos teille vastauksista!

      Meillä on nyt edetty siten, että homekoirat ovat käyneet ja merkanneet muutaman kohdan. Seuraava vaihe on kahdesta kohtaa lattian avaus ja yhdestä seinästä otetaan poraamalla kosteusarvot. Noihin avattaviin laitetaan kolmeksi vuorokaudeksi kosteusmittarit. Rakennenäytteet otetaan jos katsotaan tarpeelliseksi. Nyt luulisi ainakin selviävän. Kallista lystiä, mutta pakko tehdä varmuudeksi.

    • Tumpeloinen-2

      Rakenteita tietämättä on vaikeata tietää millä hajun tulon voi estää, mutta huippuimuri kyllä tehostaa ilman tuloa lattian alta. Jos kosteusvaurioita ei ole, voi seinänvarsiraot tiivistää ja kokeilla ilman huippuimuria vapaalla tuuletuksella. Radon imurin laitto saattaa pahentaa tilannetta ajan saatossa. Imuilman mukana menee lattianväliin siitepölyjä yms. muuta pölyä ja talvella pakkasilmaa ulkoa.

    • ak.us.to

      Vähän asian vierestä, mutta..
      Akryylimassallako niitä laatan ja seinän rakoja tukitte? Mitä isompi sauma, sitä varmemmin akryyli pettää. Massa kutistuu, eikä nuo kestä vanhenemistakaan. Olisit laittanut jotain kunnollista tavaraa, esim. Sikaflex 11FC tai jotain vastaavaa..

      • Sisäilman

        Ne pitää tehdä vesieristemassalla esim Ardex 8 9.


      • miksisillä
        Sisäilman kirjoitti:

        Ne pitää tehdä vesieristemassalla esim Ardex 8 9.

        Miksi vesieristemasalla ?
        Sen pitää aina olla kuiva tila eikä siinä tarvita kosteussulkua pitsi ehkä keittiössä jääkaappien ja altaan takana jos valuma-allasta ei ole!

        Vai onko aine parasta markkinoilla olevaa elastisuuden kannalta ?
        Tällöin puun eläminen ei pitäisi rikkoa saumaa?

        Koveneeko ja halkeaako aine ikääntyessään? Pitääkö se uusi yhtä usein kuin silikooni?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      133
      1342
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1195
    3. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      846
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      156
      832
    5. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      746
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      150
      733
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      728
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      27
      588
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      575
    Aihe