Aihe

Miten Suomessa pystyy elämään??

Aplikas

Hei, muutin Suomeen takaisin 30 vuoden Kanadassa asumisen jälkeen, ja olen ollut nyt täällä 3 kuukautta. Tampereella siis. Miun kysymys on, miten täällä voi aloittaa elämän, kun ei ole töitä, ei saa asuntoa kun ei ole rahaa kun ei ole töitä, Kela kielsi miulta peruspäivärahan koska en asunut EU maassa, sain 5 kuukauden karenssin Kelalta työttomyysrahaan, ja nyt saan sossulta vähän vaille 500 euroa kuussa, luojan kiitos heille koska muutenhan en söisi mitään. Olen Suomen kansalainen, mutta kyllä tuntuu siltä, että oma maani on potkaissut minua päähän, koska apua ei näytä saavan. Miten 30 vuoden kuluttua voin aloittaa uudelleen? Onko mitään muita juttuja, jota voisin katsastaa, että saisin yhteyden vaikka vaan muihin ihmisiin, joilla on ollut samat kokemukset? Tai onko mitään muuta rahallista apua, jonka perään voisin mennä ja josta en vielä tiedä? Kaikki ei tietenkään ole rahasta kiinni, mutta kyllähän raha auttaa. Kela on ollut niin vaikea, koska he eivät selitä oikein mitään, aina vaan antavat vastauksena että ei ei ei. Alkaa ottamaan aivoon tämä koko juttu nyt... ja olen ollut täällä vaan 3 kuukautta! Kiitos.

33

3020

  Vastaukset

  • Yleensä kun haet rahallistatukea ja apua, sitä saa kun osaa esittää oikeat kysymykset oikeassa paikassa. Kun menet Kela-aan asioimaan, ota puheeksi mitä tukia sinun tulee hakea ja millä perusteilla. Jos on asunnoton, posti tulee 'posterestanteen', ja sinulla tulee olla vuokra-asunto hakemus vireillä. Sen avulla voit osoittaa olevasi Tamperelainen vaikka osoite onkin posterestante. Tällöin myös sosiaalitoimistosta varaa aika ja hae sosiaalitukea juokseviin kuluihin, ruokaan jne. Kun pääset asuntojonoon ja saat sen vuokra-asunnon, pääset hakemaan asumistukea. Sosiaalitoimistosta kannattaa hakea toimeentulotukea, sen saa karenssista huolimatta.

   • Ainahan voi hakea eri asia myöntääkö sossu yhtään mitään. Siitäkään huolimatta että olet suomen kansalainen näin se valitettavasti on. Perusteluina kuulemma on että rahaa on niukasti.

    Aika kumma väite koska mamuille myönnetään varsin runsakätisesti niin asunnot kuin toimeentulokin. Viime aikoina on alettu myöntää jopa laittomasti maassa oleville samoja etuisuuksia. Olisikohan tässä joninlainen ristiriita ? Mistä moinen ?


   • Onnistuuko tällä tavalla myös suomalainen aina Suomessa asunut mies, joka on 58-vuotias ja työtön, eronnut ja asunnoton, bunkkaa äitinsä asunnossa, elää Kelan tuella, ei pysty korvaamaan äidille asumistaan, päin vastoin, äiti kustantaa koko elämisen.
    Ulosottokierteessä. Pikavippien puristuksessa. Syrjäytynyt ja lamaantunut.
    Äiti tarvitsisi ohjeita ja neuvoja ulkopuolisilta, että voisi auttaa poikaa eteenpäin.


  • Ota yhteyttä Suomi-Seuraan.
   Siellä tietävät paljon.
   Se on Mariankadulla Helsingissä.

  • Miksi tulla Suomeen tukia nauttimaan, jos on elämäntyönsä tehnyt muualla.

   • Ai että miksi tuoda Suomen kaltaiseen virkamiesdiktatuuriin ulkomaanvuosiensa työeläke, josta Suomen verotoimisto on heti sormet syyhyten vetämässä siivua? Ei varmaan kannatakaan. Jos voi, eläkke saattaa olla hyvä jättää pankkitililleen entisessä asuinmaassa. Nimim. tukien 'nauttija'.


   • Käymään vain sinne tullaan eikä olemaan.- Ollos huoleton paskavarvas :) Mutt eläkettä sieltä saadaan : -Muahhhahah


  • Sinulla on varmaan hyvä englannin kielen taito nyt.
   Kysyppä jos voisit toimia jossain koulussa vaikka apuopettajana tai jos voisit vetää jotain englanninkielistä keskusteluryhmää.
   Entäs jossain vientiyrityksessä?
   Tai maahanmuuttotöissä? Sinulla on kokemusta mitä on olla maahanmuuttaja.

   Voi olla ihan jännää!

   Kyllä asiat aina jotenkin järjestyvät!

  • Saitko sen viiden kuukauden karenssin siksi, että sinulla oli edelleen toiminimi entisessä asuinmaassasi? Jos olisit sanonut olleesi palkkatöissä, olisi odotusaika kai ollut vain pari viikkoa? Jos taas olisit väittänyt, ettet ollut ollut lainkaan töissä viime vuosina, karenssi olisi ollut puoli vuotta. Jos tarkoituksesi oli jatkaa yrittämistä Suomessa, saatat huomata sen vaikeaksi. Täällä verotoimisto, yrittäjäeläkefirma ja vakuutusyhtiöt ovat uskollisimpia laskuttajiasi, saatpa tuloa tai et. Ja työttömyysturvasi (sitten, kun sitä saat) katkeaa. Sinun ei tosiaan tarvitse hankkia euron euroa, ja työvoimatoimisto voi määritellä sinut kokoaikaiseksi 'yrittäjäksi'. Suomi ei halua pieniä yrityksiä kilpailemaan monopolisoituvien suuryritysten kanssa. Suomen ennen niin työteliäs kansa halutaan alistaa nöyräksi orjatyövoimaksi. Ehkä sama meno on Kanadassakin, vaikka siellä oltaisiin eri vaiheessa kuin Suomessa. Tämä on kansainvälinen suunnitelma.

  • Sait monia hyviä neuvoja. Ota selvää lisää, ettet toimi vahingoksesi.
   Minä en saanut koskaan mitään neuvoja Suomessa, vaan itse oli ensin hankittava se oikea tieto ja virastoissa korkeintaan vastasivat kysymyksiin.
   Eri virkailijat "tulkitsevat" annettuja sääntöjä eri tavalla.
   Kerran sattui harjoittelija, joka selvitti minulle oikeuksiani. Rassu sai viharyöpyn toisilta virkamiehiltä sen seurauksena ja luulen, että hänelle annettiin lopputili.
   Siis seilaa internetissä ja kirjoita muistiin tarvitsemisiasi neuvoja.
   Itse "leikin" ostavani/vuokraavani asuntoa. Todella vaativaa ja vastuullista.
   Paljon uusia käsitteitä ja sanastoa pelkästään. Jännittävää ajanviettoa.

   Sinulla on kykyjä, kuten kielitaitosi hyvän suomenkielitaidon lisäksi.
   Voitko ottaa oppilaihin yhteyttä tarjoten yksityistunteja?
   Yritä luovia niin, että et polta siltoja myöskään Kanadaan.
   Minusta se on tosi kiehtova maa. Ehkä Suomi on muuttunut liikaa.
   Ehkä olosuhteet muuttuvat ratkaisevasti, joten "istu kahdella tuolilla".

   • Kiitti tästä lenkistä! Hyvä lukea pelkästään verestääkseen kielitaitoa.
    Muualla asuneilla on käsitteissä iso lovi, joka on paikattava.
    Mainio lenkki opiskella käytännön yhteiskuntatietoa.


  • taitaa olla paree,etta sina kanukki teet niinkuin mina ..pakkaat kamasi ja menet sinne mista tulit..mina kestin 2v suomea,,en yhtaan enenpaa..eika kaduta kanada on ja pysyy minun maana,,olet ollut vasta 3kk suomessa,,ja olet ilmeisesti kanadan kansalainen,,eli helppo juttu lahtea..
   aivan kauheaa byrokratiaa koin suomeen takaisin muuttaessani.....asuin ylojarvella..ei suomalaiset suhtaudu kauniisti takaisinmuuttajiin,,ainakaan yleisesti..
   perus suomalainen kateus on jokapaikassa ..ja kun saat tuntuman verotus,,ym systeemeihin niin kauhistut..

   • Minut ottas Muuramen kunta mielellään vastaan kuulemma, ja sit ne ottas yli 30% mun eläkkeestä veroina. Olen asunut norjassa 355 vuotta ja on norjasta myös eläke. Ei hätäpäivää sama mihin muutan, mutta olenkin päättänyt muuttaa Viroon. Jää yli 1.200 € enemmän käteen kuussa, kun ottaa asumiskustannukset huomioon.


   • Eikka59 kirjoitti:

    Minut ottas Muuramen kunta mielellään vastaan kuulemma, ja sit ne ottas yli 30% mun eläkkeestä veroina. Olen asunut norjassa 355 vuotta ja on norjasta myös eläke. Ei hätäpäivää sama mihin muutan, mutta olenkin päättänyt muuttaa Viroon. Jää yli 1.200 € enemmän käteen kuussa, kun ottaa asumiskustannukset huomioon.

    35 vuotta se piti olla.


  • Miten voi olla ulkomailla 30 vuotta huolehtimatta tulevaisuudesta.
   Jos olet ollut laillisesti töissä kanadassa nin on sinulla etuisuuksia sieltä suomeenkin. (eläke osv.)
   En tiedä oletko työiässä vai mitä, mutta on se ihme ettet etukäteen tutkinut asiaa, ja laittanut hakemukset ji kanadassa ollessa.

  • ainoa pelastava juttu muuttajalle on jos haet turvapaikkaoikeutta suomessa ja sinulla ei ole passia..niin saat kaikki mahdolliset ja mahdottomat tuet,,hammashoitoa myoden,,namaasi voit kenkalankilla hiukka mustata,ja kielesi taytyy olla heikko soome..

  • Miten Suomessa pystyy elämään?? lyhyt vastaus ..eiMITENKAAN KIPIN KAPIN TAKAISIN KANUKKEIHIN

  • Hae kanadasta työttömyyskorvausta.
   Ja kyllä suomikin maksaa kun täyttää ne eri vaatimukset.
   Eli kahdesta maasta korvaukset.
   Mikäs siinä.
   Mustalaisetkin haki suomesta ja ruotsista. korkea elintaso.
   Ja näin tekee nyt uudet matutkin.
   Matut saa heti kaikki tuet, eikä niillä ole karensseja yms. haittana. Pakolais turisti ja kotoutus turisti lomat ovat laajaa korruptiobisnes, jota ei näytetä saatavan poikki..
   Korruptio siis on syvällä rakenteissa !

  • kyllä et pääse alkuun millään,sillä olet kaikkista suurin rikollinen,kun olet pettänyt suomen maan,vaikka,varmaan kävi niin kuin minulle että suomen maa petti minut,mutta en tiedä olosuhteita,sinun,kun lähdit suomesta,minä olen asunut ulkomailla yli 50vuotta,ja olen sen haistinut että ei ole mitään asiaa suomeen,kun olin yhteydes vero viranomasiin,etukäteen,kun suunitelin muuttoa suomeen eläkelle jäätyäni,olisin ostanut omakotitalon käteisellä,niin veroherrat olis pitänyt saada estin päältä fömökenhetet veron,sitten auton olis ptänyt jättää tulliin,ja olis pitänyt ostaa udestaan,ja kaikki oli niin kuin olisin maan petturi missään en kohdeltu asallisesti,ja on niin monta versiota näillä myndihetillä että ne jo sekos toisiinsa minu esm:piti aloittaa siitä kunnasta missä olin viimeksi kirjoialla suomessa,ja aloitin kävin 10 eri toimistos,ja viimesessä toimistos kehotettiin kääntymään sinne mistä aloitin; ETTÄ VOI HELVETE ainot neuovo maalaat kenkä plankilla naaman niin kaikki muuttuu kerralalla,ei muuta kuin semppiä,mutta SUOMEEN EN MILLOINKAA VERÄ NOKKAANI !!!!! TOIVON ETTÄ KUMMINKIN SINUN ELÄMÄSI KÄÄNTYY PARHAIN PÄIN !!!

   • Itse tein virheen että muutin takaisin Suomeen pääkaupunkiseudulle asuttuani 14 vuotta ulkomailla. Lähdin ulkomaille heti armeijan jälkeen 1986 kun en saanut töitä ja opiskelemaan ei päässyt. Palasin Suomeen terveydenhuollon osaajana ja töitä löytyi heti.
    Paluumuuttajana yritin saada elämää käyntiin Suomessa 5 vuotta mutta Suomen yhteiskunta oli muuttunut niin etten enää tuntenut itseäni suomalaiseksi ylipäätään.
    Myös vanhempani, sisarukseni ja aiemmat tuttavani olivat muuttuneet täysin, tunsin olevani ulkopuolinen kaikissa yhteyksissä.
    Tuntui siltä että keskeinen osa elämästä Suomessa koostuu jatkuvasta ilkeilystä ja juonittelusta kanssaihmisiä kohtaan. Epärehellisyys ja perustavaa laatua oleva oikeustajun puute oli aivan käsittämätöntä.
    Myös työpaikalla vaistosin alusta lähtien kummallista kyräilyä, epäluuloa ja juonittelua henkilökunnan kesken.
    En suosittele paluumuuttoa Suomeen kenellekään joka on asunut ulkomailla useamman vuoden.


  • En suosittele paluumuuttoa Suomeen kenellekään joka on asunut ulkomailla useamman vuoden.//

   tuossahan se on sanottu oleelinen..vain jos olet multimiljonaari voi onnistua,,ja sittenkin valtio kuppaa rahasi tavalla,tai toisella..

  • Olen asunut norjassa pian 40 vuotta . Nyt eläkkeellä ja miettinyt takaisin muuttoa suomeen . Paljon on negatiivistä näissä kommenteissa ja pistää todella harkitsemaan onko mitään järkeä
   muuttaa takaisin . Moni haukkuu suomen ilmastoa , mutta se ei ainakaan norjan ilmastoon eroa
   mitenkään . Etelään muutto ei kiinnosta . Siellä joutuisi kaiken aloittamaan alusta , kieliongelmista
   puhumattakaan . Sen tiedän että jos ei ole varallisuutta niin ei sinne ainakaan sossun asiakkaaksi
   kannata muuttaa . Käyn noin kerran vuodessa suomessa ja ainakin se asia että voi kommunikoida
   äidin kielellään on mielestäni yksi asia mitä sieltä kaipaa . Ulkomailla olet aina ulkomaalainen ja
   siksi sinut luokitellaan riippumatta siitä kuinka kaun olet asunut maassa . Siksi vaikea saada tosi
   ystäviä , koska sinulla on toisenlainen tausta kuin paikallisilla asukkailla .

   • Kyllä täällä Suomessa pärjää.Itse muutin takaisin 15 vuotta sitten. Asuin Ruotsissa lähes 30 vuotta. Oma kieli on aina plussaa kun voi asua omassa kotimaassaan. Jonkun aikaa kestää sopeutua suomen systeemiin,mutta ihan hyvin on mennyt.
    Rohkeasti vain kokeilemaan,sittenhän sen näkee kuinka menee.Paljon sopeutuminenriippuu itsestään. Usein annetaan turhan negatiivinen vaikutelma paluumuutosta.


  • minä ostin pikku torpan syrjäkylältä käteiseillä, ja tulin siihen vitut välitän mitä muut kyräilee.
   esität olevsi persaukinen kun tulet kanadasta kai sulla joku 100 000 dollaria on säästössä ihan normaalsiti vai mihin olet rahasi hävittänyt

   • Minäkin ostin pikkutorpan syrjäkylän rauhasta, ja velkaa on enää hiukan. Olen onnellinen muutostani Suomeen. Työtähän täällä ei saa tehdä ja kohdellaan kuin orjia ja vammaisia ja rikollisia muissa maissa kohdeltaisiin, mutta sekös minua vain innostaa. Kampanjoin takaisin parempaan Suomeen, takaisin entiseen hyvinvointimaahan. Tarvitsemme täällä sinun ja minun kaltaisia, maailmaa hiukan nähneitä ihmisiä. Suomessa aina asuneet ovat monet uskomattoman aivopestyjä. Auttaa, jos osa pesuista on tehty ulkomailla;)


  • kerrohan kuin on mennyt tampereella,,,vai oletko muuttanut takaisin kanukkeihin? niinkuin kirjoittelin 85-muutin suomeen perheeni kanssa,,ylojarvelle.. vain 2 v kesti suomimatkani,,heti kun sain auton myyda ponkaisimme takaisin...eika ole kaduttanut,,,nyt elakkeella vierailemme suomessa melkein joka vuosi,,ja suomi -ikava on tuolla helposti kuitattu. kotiin tunnemme tulevamme,,kun takaisin tulemme.....asumme bc ssa sisamaassa ja 10 elakevuotta on mennyt lentaen..terveisin

  • No luettu on ja vaikuttaa silta etta vastaukset hahmottavat paljon sita mita itsekullakin on korvien valissa.

   Tulispa kunnon rysakka niin se karsisi noi voivottajat sinne minne kuuluvat

  • "minä ostin pikku torpan syrjäkylältä käteiseillä, ja tulin siihen vitut välitän mitä muut kyräilee.
   esität olevsi persaukinen kun tulet kanadasta kai sulla joku 100 000 dollaria on säästössä ihan normaalsiti vai mihin olet rahasi hävittänyt"

   Hyvin sanottu , olen samaa mielta kanssasi.
   Vituttaa noi vinkujat.

   Kaikki pitaisi pudota taivaalta

  • Ei sitä saa suomalainenkaan sen enempää avustusta kuin sen vajaa 500e jos on asunnoton ja työtön. Se tulee joko työttömyystukena tai toimeentulotukena.

  • Eu:n ulkopuolelta tulleet saavat 5kk karenssin. Itsekin tämän huomasin kun muutin takaisin 8 Kanadan vuoden jälkeen. Samoin "luottotiedot: menivät tuossa ajassa, puhelinta oli vaikea saada. Onneksi sain heti töitä ja olen viihtynyt hyvin. Muutin pian saapumisen jälkeen Itä-Suomeen mikä näyttäisi olleen oikein hyvä ratkaisu: täällä ihmiset ovat puheliaita samoin kuin Kanadassa ja heihin on helppo tutustua. Etelämmässä tulee heti nihkeä olo kun ihmiset vain tuijottavat ja kulkevat enemmän nenä pystyssä kiireidensä kanssa. Ainakin tällä puolella Suomea on hyvä elää, luonto lähellä ja kaikki on puhdasta ja ystäviä riittää.

  • Onpas täällä paljon negatiivisia kirjoituksia. Tainneet olla feikkitrollit palstalla mellastamassa...

   Suurin osa Suomeen paluumuuttoa miettivistä varmastikin osaa selvittää asioista itsenäisesti mm. internetin avustuksella, mutta tässä on muutamia vinkkejä sekä linkkejä.

   Ehdottomasti kannattaa käyttää aikaa tiedon hankkimiseen erilaisilta viranomaisten ja järkevien järjestöjen nettisivuilta. Tällaisilla keskustelupalstoilla on paljon trolleja ja muita omaan elämäänsä kyllästyneitä nettihäirikköjä. Lisäksi hyvääkin tarkoittavat ihmiset saattavat antaa väärää tietoa, koska maahanmuuttoon liittyy niin paljon asioita, jotka vaihtelevat esim. sen mukaan, mistä maasta henkilö on Suomeen muuttamassa. Alla on linkkejä hyvistä nettisivuista.

   Useimmat Suomeen muuttoa harkitsevat tai sen toteuttavat joutuvat kuitenkin vielä lisäksi ottamaan henkilökohtaisesti yhteyttä eri virastoihin saadakseen vastauksia itseä askarruttaviin asioihin. Tällainen tiedonhakeminen ja asioiden selvittäminen on luonnollinen osa maahanmuuttoon kuuluvaa prosessia. Mitä paremmin asiat selvittää ja hoitaa etukäteen, sitä helpommin varsinainen muutto ja Suomeen asettuminen sujuu.

   INFO FINLAND:
   https://www.infofinland.fi/
   https://www.infofinland.fi/fi/muutto-suomeen

   TERVETULOA SUOMEEN -esite:
   http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161191/TEMoppaat_16_2018_TervetuloaSuomeen_FI_PDFUA.pdf

   MAAHANMUUTTOVIRASTO:
   https://migri.fi/etusivu
   https://migri.fi/haluan-tulla-suomeen

   VÄESTÖREKISTERIKESKUS:
   https://vrk.fi/etusivu
   https://vrk.fi/muuttoilmoitus#

   KELA:
   https://www.kela.fi/sosiaaliturvaan-kuuluminen-ulkomailta-suomeen
   https://www.kela.fi/kv-keskus

   TE-PALVELUT (työelämän palvelut):
   https://www.te-palvelut.fi/te/fi/pdf/esitteet/suomeentyohon_esite.pdf

   TULLI:
   https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/muuttajalle

   VERONMAKSAJIEN KESKUSLIITTO (järjestö, joka auttaa veroasioissa):
   https://www.veronmaksajat.fi/
   https://www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Kansainvalinen-palkka--ja-elakeverotus/

   SUOMI-SEURA:
   Auttaa ulkomailla asuvia suomalaisia kuin myös Suomeen paluumuuttoa suunnittelevia ja toteuttavia. Suomi-Seura järjestää myös tapaamisia Suomeen muuttaneille paluumuuttajille.
   https://suomi-seura.fi/fi/

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   13751
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   9682