50 vuotta sitten

Kaukomiel

50 vuotta sitten olin armeijassa Kajjaanissa. Samassa komppaniassa oli Sotkamon vallesmannin poika Simo Oskari Soriola. Vieläköhän on maisemissa tai edes hengissä. Tunteekohan joku miekkosta.

25

2677

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käsnäkoura

      Minä taas olin Kainuun Prikaatilla v. 81- 82 urheilujoukoissa ja siellä oli Sotkamosta yksi juoksija, jonka nimi oli Erkki. En muista enää sukunimeä, mutta ilmeisesti piti jotakin rautakauppaa Sotkamossa ja oli Napiksenkin touhuissa mukana. Samoin oli komppanian kirjurina yksi Veikko Sotkamosta, joka oli joskus töissä Sotkamon Shellillä, enkä muista hänenkään sukunimeä. Olivat hyviä kavereita intin aikaan ja olisi kiva kuulla, että mitä ''poijille'' nykyään kuuluu ja vieläkö vaikuttavat Sotkamossa..

    • Tietääkseni

      Osku on vaihtanut sukunimeä, ottanut takaisin suvun vanhan (vuoteen 1906 saakka käytössä olleen) sukunimen von Schöneman. Isä-Heikki ja sisar Aiju seurasivat Oskun esimerkkiä, mutta toinen sisar, näyttelijä Eira Soriola, piti Soriola-nimensä. Aiju vaikuttanee kulttuuripersoonana Turussa edelleen, mutta Oskun vanhemmat ja Eira ovat jo edesmenneet.

      Itselläni ei valitettavasti ole tietoa eikä havaintoja Oskun Sotkamosta lähdön jälkeisistä vaiheista, mutta Google-haku tuotti tällaista:

      ”699. SCHÖNEMAN von, Oskari: Romaanisen kuvanveiston uskonnollisesta symboliikasta. Uskontotieteen pro gradu -tutkielma 1983. 81 s., 14 liites.”

      http://kultut-arkistot.utu.fi/tku/utopin.html

      Maisterismies siis ainakin.

      Osku oli koulussa muutamaa luokkaa ylempänä kuin minä enkä tullut hänen kanssaan läheisemmin tekemisiin. Aika velikultana ja rehtorin mieliharmina hän saavutti melkoisesti mainetta!

      Oskun isä oli Sotkamossa vallesmannina vielä oman aikuistumiseni aikoihin, Hänen toimistossaan kävin asioimassa ensimmäistä passiani ja ajokorttiani hakemassa. Ei mikään vähäpätöinen persoonallisuus hänkään!

      • Kaukomiel

        Kyllä se Osku oli aikamoinen persoona myös intissä. Iltalomilla talvella ostettiin manneilta pullo ja mentiin työväentalolle tansseihin ja kesällä Karankaan. Ei syljeskellyt Osku lasiin, ei. Armeijaankin tuli vasta 22 vuotiaana, kun kävi opinnot peruusteellisesti.


    • Alikersu

      Minäkin olin 60-luvun alussa Kuopiossa intissä ja muistan yhden Paavon. Sukunimee en muista. Mahtokoha olla sama henkilö kyseessä en tiiä.

      • Alikersu

        Piti tietysti sanoo että 90 luvun alussa. Enhän ollu vielä 60-luvulla edes syntynykkään.


    • sissipäällikkö

      ite olin kaipr sissikomppaniassa v1978-1979, oli sotkamosta paanasen niminen soturi samassa paikassa palveluksessa vieläköhän on maisemissa.

      • tuttumiesonpekka

        Paanasen Pekkaa jos tarkoitat, taitaa asustaa etelä suomessa. Pekka kyllä käy aika usein täällä Sotkamossa


      • sissipäällikkö

        Hieno kuulla, että pekka on kuvioissa, oli kyllä huippu tyyppi oltiin samassa tuvassa ryhmänjohtaja kautena terviisit pekalle ,jos lukee tän viestin.


      • varmatieto

        pekka asustelee tätä nykyä sotkamossa käypi töessä entisessä talkoovaarassa


      • Viitasaarelainen

        Olin myös 79 sissikomppaniassa ja raukissakin. Jostain syystä meillä oli yhellä mehtäkeikalla tykistön kaveri lääkintämiehenä. ´Murikkakuski ei päässyt traktorilla peräkärry perässä mäkeä päälle, tää kaveri käski sen kuskin pois hytistä ja ajoi traktorilla mäkeä ylös. Joutui puhutteluun tää kaveri, muistan kun meijän kapiainen huuti sille, että onko Sotkamoon kaikki hullut keräytyneet. Tää kaveri vastasi sille lutille, että sinua enää siellä puuttuu. Muuten on kaikki. Voi vee, siitä meinasi rähinä tulla. Sotkamon mies oli pitkä, reilusti yli 189 cm,
        musta tukka sillä oli, erikoisen oloinen jotenkin ja kovapäinen sekä sanavalmis. Sitten sama kaveri oli myöhemmin kesällä muutaman päivän hevostalleillakin. Syntymävuosi 1959, kuten minullakin. Tunnistetaanko, tiedetäänkö?


    • eiköniin

      Tuhkasen Erkki taisi olla kova 800 metrin juoksija, mennen tullen juoksi alle 1,50, taisi olla peräti maaottelujuoksija. Erkkihän se nosti napiksen tanssipaikankin uuteen nousuun, muut ovat vain korjanneet kunnian Erkin tekemästä työstä.

    • käsnäkoura

      Suuri kiitos teille tietäjille:):) Kyllä se Tuhkasen Eki oli!!! Kun tulen ensi kesänä Kainuuseen käymään lomallani, niin menen kyllä yllättäen hänen kauppaansa vierailulle:) Katsotaan ''loksahtaako'' Ekin naama. Eki juoksi nimenomaan 800 m:iä.

    • kolviperseessä

      en ole ollut armeijassa mutta siellä oli ryynäs kake, mussähän lie kake?

      • Jamesbonderolli

        Työnnä Kaheli se kolvis omaan perseeseen.


    • Rakkauden__Ammattilainen

      Suurin sissipäällikkö Kainuussa on eräs S. Kemppainen Sotkamosta.

    • jiäkär

      Olihan siellä myös yksi maileri Kuhmosta, liekkö ollut Huotari aina hänellä sattui treenit, kun jotain olisi pitänyt tehdä. Joskus v._77

      • Korkea_koulutettu

        Elä poika satuja keksi. Täällä juostaan matkat kilometreissä eikä maileissa. Ne on niitä ameriikan hommia, joista te toukopoukot ette tiiä mitään.


    • jiäkär

      Samapa tuo ,oli kumpi tahansa , maileri tai kilometristi, mutta ei edes minulle pärjännyt.

    • veteläine

      Osku asustaa nykyisin Turussa. Olin yhteydessä hänen siskonsa kanssa.

      • Anonyymi

        Osku nukkui pois jokunen vuosi sitten. Aiju, äitini ja Iskin toinen sisko kuoli helmikuussa 2022.


    • Kaarvastekemä

      Osku on lähtenyt Tuonelaan.

    • Anonyymi

      Enoni, Oskari , kuoli jokunen vuosi sitten.

    • Anonyymi

      Oon minähi ollu intissä, van en enä muista missäse oli!!??

      • Anonyymi

        Kävikö sinulle kuten Turhapuro elokuvan vanhainkodin asukkaalle jota näytteli Pentti Siimes. Hän muisteli: "Minulla oli kerran Loviisa niminen heila. Vai oliko se Porvoo".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe