Synteettinen vs luonnollinen

J-K_Toivanen

Teen väitöstä ihmiselle välttämättömistä ravintoaineista vs. synteettiseet valmisteet. Olen lukenut n. 2 vuoden aikana yli 100 tutkimusta vitamiineista, hivenaineista jne. Tulokset vaihtelee melko rajusti ja on esitetty monenlaisia toisiaan kumoavia väitteitä. Merkittäväksi kiinnostuksenkohteeksi muodostui synteettisten valmisteiden ja luonnollisten yhdisteiden yhteisvaikutukset. Joissain tutkimuksissa esitettiin esimerkiksi B-12 vitamiinin ja foolihapon (synteettinen folaatti) olevan mahdollisesti yhteyksissä syöpään. Myöskään alzheimerin ehkäisyssä ja muistinmenetyksen ehkäisyssä B-12 ja foolihappo ei vaikuttanut ollenkaan positiivisesti. Alzheimerin taudin on epäilty johtuvan mm. veren korkeasta homokysteiinipitoisuudesta. B-12 ja foolihappo ei ole kokeissa vähentänyt homokysteiinin määrää, mutta B-12 yhdessä B9-vitamiinin (luonnollinen, folaatti), homokysteiinin määrä väheni. Kyseinen yhdistelmä muuttaa haitallista homokysteiiniä takaisin metioniiniksi, joka on välttämätön aminohappo. Homokysteiini on myös sv-tautien riskitekijä.

Purkkituotteiden teho voi olla paitsi positiivinen myös haitallinen. Vaikuttaa siltä, että nykylinjan mukaan terveys voi olla arpapeliä ja pelkkien oletusten varassa. Yksi uskoo yhteen tutkimukseen, tai luontaistuotekaupan myyjään, tai kaveriin, ja toinen taas uskoo toisenlaisiin lähteisiin. Itse olen tehnyt selkeän johtopäätöksen, että vaikka puhtaasta prosessoimattomasta ruuasta saatavat ravintoaineet ei ole niin helppoja ja edullisia kuin purkkituotteet, se vaiva ja rahallinen sijoitus kannattaa oman terveytensä eteen "kärsiä".

Aidot luonnolliset ravintoaineet ehkäisee/hidastaa kaikkia tunnettuja sairauksia, vanhenemista, hiusten lähtöä, ihon muutoksia jne. sekä parantaa vastustuskykyä ja pitää yllä aivojen, sydämen ja muiden sisäelimien normaalia toimintaa luonnollisesti. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki synteettinen ja prosessoitu vaikuttaa olevan "sokeria bensatankissa", joka osaltaan vaikuttaa monenlaisten sairauksien syntyyn. Purkista otettu ravintolisä voi siis edesauttaa sairauksien syntyä, tai häiritä elimistön omaa vastustuskykyä.

7

183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tutkimuksetjatulokset

      > Tulokset vaihtelee melko rajusti ja on esitetty monenlaisia toisiaan kumoavia väitteitä......

      Tutkipa myös mitkä tekijät vaikuttavat tällaisiin tuloksiin!

      Aloita vaikkapa tutkimusten rahoittajista!

    • copypaste
    • B12-Methylcobalamin

      "Itse olen tehnyt selkeän johtopäätöksen, että vaikka puhtaasta prosessoimattomasta ruuasta saatavat ravintoaineet ei ole niin helppoja ja edullisia kuin purkkituotteet, se vaiva ja rahallinen sijoitus kannattaa oman terveytensä eteen "kärsiä"."

      Tuo on ideaali ja samalla varsin haastava toimintamalli, lisättynä hyvällä ravitsemustiedolla voidakseen tehdä oikeita valintoja tasapainoisen viikkomenun koostamisessa, niitä hyviä ruoan valmistutapoja unohtamatta.

      Synteettisiä vitamiineja valmistetaan runsaasti koska ne tarjoavat valmistajilleen huomattavan tuottavat katteet orgaanisiin verrattuna.

      Sitten tulee edelleen ongelmaksi ko. tuotteiden annostukset muine lisäaineineen.

      Vaikkapa B-vitamiinikoosteen löytäminen jossa kaikki B:t ovat orgaanisia ja lisäksi kohtuullisella anoostuksella on suorastaan mahdotonta.

      - http://keskustelu.suomi24.fi/t/13987338/multi-b-strong

      ***

      "Luonnon vitamiinit vastaan purkkivitamiinit − kumpi voittaa?"

      "Ristiriitaiset tulokset johtuvat bio-orgaanisten vitamiinien luonteesta. Heti kun bio-orgaaninen vitamiini eristetään, se menettää suuren osan biologisesta vaikutuksestaan. Vain elollinen (orgaaninen) organismi voi tuottaa tarkasti bio-orgaanista ja bioaktiviteetiltaan moitteetonta vitamiinia."

      - http://www.studio55.fi/terveys/article/luonnon-vitamiinit-vastaan-purkkivitamiinit-kumpi-voittaa/125628

      ***

      "Purkkivitamiinien käyttö voi olla haitallista − lue miksi!"

      - http://www.studio55.fi/terveys/article/purkkivitamiinien-kaytto-voi-olla-haitallista-lue-miksi/126026

      ***

      "Vitamiinit - mistä ja miten paljon?"

      - http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/vitamiinit_mista_ja_miten_paljon

      ***

      Mikäli aloittajalla ranskankieli taipuu, niin netissä olisi saatavilla ostettavaksi ranskalaisen kokeneen syöpäkirurgin, sekä toisen elinsiirtoihin perehtyneen kokeneen kirugin kirjoittamat kirjat, jotka ovat tulosta ammatissaan toimisessa tehdyistä havainnoista.

      Tiivitettynä ne kertovat miten tulisi kartaa maksimiinsa prosessoituja teollisia valmisteita (bannata mm. sokeria ja vaaleita jauhoja jne.), syödä vain vähän punaista lihaa ja painottaa vahvasti ruokavaliotaan tuoreen kasvisruokavalion suuntaan, kalaa ja kanaa, sekä hyviä oljyjä, jyviä, pähkinöitä jne., eli melko Välimerellinen ruokavalio.

      Ps. Rasittavaa kun tämä s24 herjaa milloin mistäkin virheestä mm. nikissä, jossa väittä olevan space vaikka ei ole tai sen olevan liian lyhyt vaikka ei ole jne. Kovalla työllä saa menemään läpi.

    • Anonyymi

      Itse molekyyli on samanlainen synteettisessä ja "luonnollisessa" vitamiinissa, valmistus- tai valmistumisprosessi ei sisällä mitään taikaa. Tutkimuksia on tehty aiheesta paljon. Eri juttu on se, että täysissä ruokatuotteissa, esim hedelmissä on paljon muitakin hyviä aineita mukana.

      K2-vitamiinin synteettistä muotoa on tutkittu ja todettu (suunnilleen) perinteisesti valmistuneen veroiseksi. Kuitenkin itse lopullinen vitamiininappi saattaa olla epäilyttävä. Moni nappien myyjä korostaa esim eurooppalaista valmistusta, mutta missä tehdyistä ja kuinka laadukkaista aineista napit on puristettu kokoon Euroopassa, sitä ei kerrota. Kiinassa näyttää olevan runsaasti K2-raaka-ainetta tarjolla.

      https://www.made-in-china.com/products-search/hot-china-products/Vitamin_K2.html

      Kuinka moni eurooppalaiseksi mainostettu nappi sisältää noita aineksia, kuinka puhtaita nuo ovat, se saattaa jäädä arvailun varaan.

      Aineksien laatua luultavasti valvotaan, mutta kuinka tiiviisti, sitä saa pohtia.

      • Anonyymi

        "Aineksien laatua luultavasti valvotaan, mutta kuinka tiiviisti, sitä saa pohtia."

        Tuo on hyvä kysymys. Alla oleva teksti löytyyy netistä, kovaa tekstiä jos pitää paikkansa.

        "Tarkastuksien todellisuus Suomessa

        Lisäravinteiden laatua on hankala valvoa. Tietämätön kuluttaja voikin luulla, että tutut GMP (Good Manufacturing Practices) & HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) leimat pitävät huolen siitä, että tuote on sekä kontrolloitu että laadukas; nehän kuitenkin löytyvät monen lisäravinneyrityksen nettisivuilta laadun takeena. Eri pakkausmerkinnät luonnollisestikin luovat turvallisuuden tunnetta kuluttajalle sillä automaattisesti otaksumme, että on jokin taho, joka valvoo tuotantoa. Siitä huolimatta yllättävä tosiasia on se, että Suomessa ei löydy mitään tahoa joka valvoisi laatuluokituksia lisäravinteissa.
        Evira tarkistaa esimerkiksi vain pakkausmerkinnän oikeellisuuden, ei sen sisältöä. Toisin sanoen Evira varmistaa sen, että tuotteen pakkausmerkinnät ovat riittävät ei sitä mitä tuote sisältää. Tutkimuksia aletaan tehdä vastan kun epäillään niiden olevan virheelliset. Eli jos tuotetta mainostetaan huippulaadukkaana D-vitamiinina, ei kukaan muu kuin itse valmistaja tiedä totuutta.
        Mitä monet kuluttajat eivät myöskään tiedä on se, että GMP jaetaan useampaan eri osaan, ja suurin osa markkinoilla myytävistä tuotteista valitettavasti kuuluu GMP Food Grade laatuluokkaan. Tämä Good Manufacturing Practices ei velvoita tuotetestauksia tai säätele minkä laatuisia tuotteiden kuuluisi olla. Pharmaceutical GMP vaatii tuotetestauksia, mutta tähän kuuluu vain murto-osa yrityksistä maailmassa.
        HACCP arviointi rajoittuu ainoastaan elintarviketurvallisuuteen liittyviin tekijöihin, ei laatuseikkoihin, joten se ei myöskään testaa tuotteita tai vaadi tiettyä laatutasoa lisäravinteissa.
        Eikö olekin mielenkiintoista ettei lisäravinteissa juuri koskaan näy laatumerkintää tai esimerkiksi palautusjuomissa heran alkuperää?
        Suurin osa suomalaisista lisäravinneyrityksistä ovat markkinointiyrityksiä. Ne eivät omista tehtaita missä he tuottavat omat raaka-aineensa vaan ainesosat ostetaan muualta päin maailmaa ja markkinoidaan vastaamaan kuluttajan tarpeita. Hyvin usein yritysten tuotteet eivät perustu tieteeseen sillä ne eivät pysty vaikuttamaan tuotantoketjuun. Tämä avaa oven epäpuhtaille ravintoaineille sekä huonolle laadulle.
        Tässä hieman tarkempi esimerkki. Kun lisäravinnevalmistaja ostaa raaka-aineita tuotettansa varten, saadaan jokaisesta raaka-aineesta C.O.A. (Certificate of Analysis) eli tuotteen alkuperästä, laadusta ja puhtaudesta kertova analyysi. Raaka-aineiden valmistajilla on luonnollisestikin oma hinnasto eri laatuisille ainesosille, mutta koska monet yritykset pyrkivät mahdollistamaan suurimman tuoton, valitaan raaka-aineiksi hyvin usein ne edullisimmat vaihtoehdot. On selvää, ettei laadukkaita ja elimistölle terveellisiä tuotteita voida myydä halvalla jos raaka-aine hintoihin ei pysty itse vaikuttamaan; sehän olisi liiketaloudellisesti kannattamatonta.
        Meiltä monesti kysytään miksi X valmistajan proteiinit ovat halvempia kuin meidän kunnes asiakkaat itse testaavat ja huomaavat eron. Ero puhtaan sekä heikompilaatuisen lisäravinteen välillä on suuri, ja sen yleensä huomaa siitä kun virtaa alkaa löytymään enemmän ja mikä tärkeintä, koko elimistö voi paremmin." https://www.suomenparasvitamiini.fi/40849


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Aineksien laatua luultavasti valvotaan, mutta kuinka tiiviisti, sitä saa pohtia."

        Tuo on hyvä kysymys. Alla oleva teksti löytyyy netistä, kovaa tekstiä jos pitää paikkansa.

        "Tarkastuksien todellisuus Suomessa

        Lisäravinteiden laatua on hankala valvoa. Tietämätön kuluttaja voikin luulla, että tutut GMP (Good Manufacturing Practices) & HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) leimat pitävät huolen siitä, että tuote on sekä kontrolloitu että laadukas; nehän kuitenkin löytyvät monen lisäravinneyrityksen nettisivuilta laadun takeena. Eri pakkausmerkinnät luonnollisestikin luovat turvallisuuden tunnetta kuluttajalle sillä automaattisesti otaksumme, että on jokin taho, joka valvoo tuotantoa. Siitä huolimatta yllättävä tosiasia on se, että Suomessa ei löydy mitään tahoa joka valvoisi laatuluokituksia lisäravinteissa.
        Evira tarkistaa esimerkiksi vain pakkausmerkinnän oikeellisuuden, ei sen sisältöä. Toisin sanoen Evira varmistaa sen, että tuotteen pakkausmerkinnät ovat riittävät ei sitä mitä tuote sisältää. Tutkimuksia aletaan tehdä vastan kun epäillään niiden olevan virheelliset. Eli jos tuotetta mainostetaan huippulaadukkaana D-vitamiinina, ei kukaan muu kuin itse valmistaja tiedä totuutta.
        Mitä monet kuluttajat eivät myöskään tiedä on se, että GMP jaetaan useampaan eri osaan, ja suurin osa markkinoilla myytävistä tuotteista valitettavasti kuuluu GMP Food Grade laatuluokkaan. Tämä Good Manufacturing Practices ei velvoita tuotetestauksia tai säätele minkä laatuisia tuotteiden kuuluisi olla. Pharmaceutical GMP vaatii tuotetestauksia, mutta tähän kuuluu vain murto-osa yrityksistä maailmassa.
        HACCP arviointi rajoittuu ainoastaan elintarviketurvallisuuteen liittyviin tekijöihin, ei laatuseikkoihin, joten se ei myöskään testaa tuotteita tai vaadi tiettyä laatutasoa lisäravinteissa.
        Eikö olekin mielenkiintoista ettei lisäravinteissa juuri koskaan näy laatumerkintää tai esimerkiksi palautusjuomissa heran alkuperää?
        Suurin osa suomalaisista lisäravinneyrityksistä ovat markkinointiyrityksiä. Ne eivät omista tehtaita missä he tuottavat omat raaka-aineensa vaan ainesosat ostetaan muualta päin maailmaa ja markkinoidaan vastaamaan kuluttajan tarpeita. Hyvin usein yritysten tuotteet eivät perustu tieteeseen sillä ne eivät pysty vaikuttamaan tuotantoketjuun. Tämä avaa oven epäpuhtaille ravintoaineille sekä huonolle laadulle.
        Tässä hieman tarkempi esimerkki. Kun lisäravinnevalmistaja ostaa raaka-aineita tuotettansa varten, saadaan jokaisesta raaka-aineesta C.O.A. (Certificate of Analysis) eli tuotteen alkuperästä, laadusta ja puhtaudesta kertova analyysi. Raaka-aineiden valmistajilla on luonnollisestikin oma hinnasto eri laatuisille ainesosille, mutta koska monet yritykset pyrkivät mahdollistamaan suurimman tuoton, valitaan raaka-aineiksi hyvin usein ne edullisimmat vaihtoehdot. On selvää, ettei laadukkaita ja elimistölle terveellisiä tuotteita voida myydä halvalla jos raaka-aine hintoihin ei pysty itse vaikuttamaan; sehän olisi liiketaloudellisesti kannattamatonta.
        Meiltä monesti kysytään miksi X valmistajan proteiinit ovat halvempia kuin meidän kunnes asiakkaat itse testaavat ja huomaavat eron. Ero puhtaan sekä heikompilaatuisen lisäravinteen välillä on suuri, ja sen yleensä huomaa siitä kun virtaa alkaa löytymään enemmän ja mikä tärkeintä, koko elimistö voi paremmin." https://www.suomenparasvitamiini.fi/40849

        Nykyään maailmassa työnjako on semmoinen, että monet lääkkeiden raaka-aineet valmistetaan halvemman työvoiman maissa. Samoin varmaankin vitamiinien raaka-aineet.


        https://yle.fi/uutiset/3-12186304

        "Kiina ja Intia ovat nousseet maailman lääkeaitoiksi muutamien vuosikymmenten aikana. Kiina valmistaa etenkin lääkkeiden tärkeimpiä raaka-aineita, niin sanottuja vaikuttavia aineita. Vaikuttavat aineet tekevät lääkkeistä lääkkeitä."


    • Anonyymi

      Joidenkin vitamiinien - kuten E-vitamiinin - kohdalla on tärkeää, että vitamiini on luonnollisessa muodossa.

      Vastapainoksi on myös vitamiineja, joiden synteettinen ja luonnollinen muoto ovat täysin sama asia, kuten C-vitamiini. https://vitamincfoundation.org/NaturalC.htm

      Tiesittekös muuten, että kaikki Suomessa myytävä C-vitamiini on valmistettu Kiinassa? Tätä ei tietenkään suoraan kerrota, vaan purkissa lukee "valmistettu EU:n ulkopuolella" tai muuta epämääräistä. Ainoa muualla kuin Kiinassa valmistettu C-vitamiini on DSM:n Skotlannissa valmistama Quali-C, jota ei Suomessa myydä. https://www.dsm.com/human-nutrition/en/talking-nutrition/committing-to-quality-and-sustainability-with-quali-c.html

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      189
      2188
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      2012
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      161
      1776
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      156
      1662
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      12
      1239
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      13
      1164
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1158
    Aihe