Miten vahvistaa linnunpöntön lentoaukko?

Nikkari

Olen tekemässä pönttöjä ja tarkoitus olisi vahvistaa lentoaukko pellillä, jotta tikka tai muu jyrsijä ei pääse kyläilemään. Peltisakset löytyy, mutta niillä en saa tehtyä reikää. Mikä olisi sopiva työkalu, tai onko joku muu aine parempi vaihtoehto?

13

8500

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmm.

      En osaa sanoa, miten reiän parhaiten saisi tehtyä, mutta kerronpa toisen vinkin: rautakaupassa (muistaakseni Rauta-Otra Tampereella) katselin jokin aika sitten valmiita lintupöntön vahvistuslevyjä, joita myytiin kappalehintaan. Levyt olivat sydämen muotoisia ja niissä oli pyöreä reikä keskellä. Olivat niin nättejä, että itse ainakin ajattelin hakea sellaisia seuraavan kerran, kun pöntön rakennus tulee ajankohtaiseksi.

      • Nikkari

        En arvannut, että kaupassa myydään valmiita reikiä. Käyn katsomassa vähän isommasta rautakaupasta ja jos en löytäisi, käytän saksia kuten alla neuvottiin.


    • ideoija

      Kun sinulla on neliön muotoinen pellinpala, leikkaat vain reunasta suoraan kohti keskustaa ja muotoilet keskustasta pyöreän. Sitten reikäkohta putoaa itsestään pois, ja levy on ehyt, vaikka siinä onkin pieni "halkeama". Ei kai se sentään tikkoja läpi päästä?

      • tapaus

        Itse teen reiän siten että taitan peltilevyn keskeltä kaksinkerroin ja leikkaan taitetusta syrjästä (siis kaksinkertaisesta pellistä) puoliympyrän pois. Sitten taitos auki ja pelti vasaroiden suoraksi. Pikku vekki keskellä ei haittaa lintusten elämää eikä esteettistä silmääni.


      • fogeli
        tapaus kirjoitti:

        Itse teen reiän siten että taitan peltilevyn keskeltä kaksinkerroin ja leikkaan taitetusta syrjästä (siis kaksinkertaisesta pellistä) puoliympyrän pois. Sitten taitos auki ja pelti vasaroiden suoraksi. Pikku vekki keskellä ei haittaa lintusten elämää eikä esteettistä silmääni.

        löydät jostakin ohutta alumiini-peltiä,niin siihen saa reiän vaikka keittiö-saksilla.


    • reikä-reiska

      Voithan porata reiän? Ostat muutaman euron reikäsahan jossa tulee erikokoisia teriä. Parhaiten onnistuu pylväsporakoneella, mutta käy se tavallisellakin. Tai sitten poraat pienen reiän josta sitten voit lähteä saksimaan.

    • öljhlökjf
    • pönttöpartio123

      Ohuesta filmivaneristakin tehty vahvike sisäänmenoreiän ympärillä ajaa asiansa ja on helpompi porata reikä vaneriin kuin peltiin. Se linnunpöntön reiän vahvistus on lähinnä oravia varten. Tikkahan tekee puiseen pönttöön reiän mihin vain haluaa.
      Toki helpompi tikan ryhtyä suurentamaan jo olemassaolevaa reikää, että suojelee se vahvike tikoiltakin ainakin jonkin verran.

      • Itse.sen.kokenut

        Pari kertaa kun ajat sen tikan pois pönttöä nakuttamasta, niin oppii pysymään poissa. Äläkä sitten muuten vainoa sitä tikkaa!
        Tikka on älykäs lintu ja oppii kyllä, mitä saa tehdä ja mitä ei.
        Kokemuksella!


    • näinmeillä

      Ihan tavallisesta kaljatölkistäkin saa leikattua tavallisilla saksilla sen pellinpalan....hyvin on toiminut jo monta vuotta

    • Kivatikka

      Olen käyttänyt isoja aluslevyjä eli prikkoja, sisähalkaisijan tulee olla noin 35 mm tai enemmän, pöntön lintulajitarkoituksesta ja reiän koosta tietysti riippuen. Levyn saa paikoilleen esim. kolmella- neljällä pienellä naulalla. naulat tasaisesti renkaan ympärille mutta ei lyödä kokonaan sisään, jätetään 6- 7 mm lyömättä ja se osa naputellaan levyn päälle. Jos ka kun pönttö joskus menee vaihtoon, levy on helppo ottaa pois ja käyttää uudelleen. Nämä eivät tietysti suojaa kovin leveältä, mutta aika hyvin ovat toimineet, yksi tapaus taitaa olla missä tikka oli aloittanut hakata reikää levyn reunan ulkopuolelle, siinähän ei silloin ole enää kyse reiän laajentamisesta vaan aivan uuden reiän tekemisestä. Huomasin tuonkin ja tukinkin ennen kuin oli tikanmentävä reikä. Ei ole edes jatkanut työtään, ymmärsi ettei noin saa tehdä. Ja kuten edellä joku jo totesikin, tikat ovat upeita ja viisaita lintuja. Ihmisten touhuja tulevat usein muutaman metrin päähän tarkkailemaan!

    • Aurajuust0

      Vanhojen 5.12 tuuman kiintolevyjen kiekoista saa hyvän suojan pönttöön. Ovat kovaa alumiinia ja sopiva reikä keskellä. Myös 3.5 tuuman kiintolevyistä saa mutta reikä on jo aika pieni. Joskus kiekko saattaa olla myös lasia, mutta todella harvinaista. Usein myös kiintolevyn kuoresta saa tehtyä isompireikäisen suojan kun irrottaa moottorin.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1920
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1509
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      130
      1307
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1298
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1210
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      1009
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      962
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      925
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      110
      890
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      47
      733
    Aihe