Hormonikorvaushoito?

Vaihtareita

Miten on, olen päättänyt välttää viimeiseen asti hormonien syömistä, ajattelen niin että yritän selvitä tästä myllerryksestä ilman lääkitystä. Käykö siinä niin että korvaushoito vain siirtää vaihtareita eteenpäin? Onko ketään jotka olisivat selvinneet vaihtareista hyvin huomaamatta ja ilman sen kummempaa tuskaa? Oma äitini aikoinaan sanoi ettei hän huomannut mitään, vuoto vain loppui! Toisaalta saattoi olla syy niin raskaat ja aikaavievät maatalontyöt ettei vain ollut aikaa edes vaihtareille. :-)

16

461

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei_kokemusta

      Joskus olen kuullut väitettävän, että vaihdevuodet ovat hyvinkin samanlaiset äidillä ja tyttärellä.

    • yritäilman

      Äidilläni oli korvaushoito ja joka kerta kun yritti lopettaa, alkoi hurjat oireet. Tuli ikäänkuin useammat vaihdevuodet aina. Itse kokeilin kuukauden ajan hormoneja ja luovuin sopimattomuuden vuoksi. Luomut vaihtarit olivat n. puolen vuoden ajan yöllisiä heräilyjä, kuumia aaltoja (ilman varsinaista hikoilua), mielialan heittelyjä. Vuoden, parin kuluttua ei enää mitään. Nykyään tulee hyvin satunnaisesti muutama kuumotuksen tunne. Se hormonipläjäys, mikä murrosiässä meille annetaan, se nyt pois otetaan. Luonnon tapahtuma. Selviäähän murkutkin ilman roppeja :)

    • vaihtari

      Minulla vaihdevuodet alkoi tuossa 47 vuotiaana ja 53 vuotiaana jäi kuukautiset pois. En ensin tunnistanut alkavia vaihtareita, mutta ystävä joka oli samanikäinen kertoi oudoista oireista ja tunnistin ne sitten itsekkin. Sitten kun kuumat aallot alkoi vaivata öisin olin varma asiasta. Kuumat aallot olivatpahimillaan 53vuotiaana. En ole koskaan käyttänyt mitään hoitoja ja lääkkeitä vaan jotenkin sopeuduin niihin oireisiin että ne kuuluu elämään kun vanhenee, äidiltäni kun kysyin asiasta hän vastasi että ei sellaisia ole ehtinyt ajatella oliko oireita vai ei. Nyt 56 vuotiaana vaihtareista on vain joskus lieviä kuumia aaltoja jäljellä. Olen omasta mielestäni selvinnyt niistä hyvin vaikka aikaisemmin ajattelin kauhulla että kuinkahan kamalat vaihtarit tulee. Kyllä niistä selviää ilman hoitoja.Tseppiä ja sisulla.

    • Progynovafani

      Itellä rysähti vaihtarit päälle, kun kohtu poistettiin. Yö-3 heräsin enkä yleensä nukkunut uudelleen. Kokeilin melatoniiniä, muttei se auttanut. Nyt olen syönyt Progynova 1mg ja voin hyvin. Gyne ei kertonut sitä, että kun lopetan joskus Progynovan, kuulun sydänriskiryhmään 5v! Kolesteroli on korkealla, mutten syö statiineja.
      Äiti eli liki 80v. Sillä oli ainakin aaltoja. Tosin meillä ei aalto lähde varpaista vaan ollaan yhtäkkiä hiestä märkiä.
      Ne, jotka ovat tyytyväisiä omaan oloonsa, voivat kysyä perheeltään ja muilta, ovatko he joutuneet kärsimään oireistasi. Joskus luokka (ja useampikin) joutuu kärsimään vv-maikasta ym. On riski, että vv:t kaatuu muitten niskaan, kun muija on mitä on.

    • hikeäpukkaa

      Itsellä alkoi kolmisen kk sitten ihan hirvittävät kuumat aallot kymmeniä kertoja päivässä ja öisin, jonka vuoksi heräilin jatkuvasti. Jossain vaiheessa loppuivat. Nyt taas uudestaan iskee päälle. Tuskallinen olo töissä, kun vähän väliä hiki ja hetken päästä kylmä. Vielä en ole aloittanut mitään, vaikka gyneltä reseptin sainkin vaihdevuosioireisiin. Kokeilen vielä pärjäänkö ilman, kun ei muita oireita. Täytän kohta 50, kuukautiset olleet 3 kk poissa, epäsäännölliset n. kolmen vuoden ajan.

      • Nainen47v

        Onko sulla kuuman aallon tullessa myös kasvot punaiset? Itse aikoinaan olen ollut kovakin jännittäjä ja kärsinyt punastelusta, siitä juuri eroon päästyäni en toivoisi itselle niin käyvän että punoittaa kuin tomaatti! "Lämmin olo" joskus tuntuu mutta en ole kokenut mitään varsinaista aaltoa, tiedä sitten onko vasta tulossa vai säästynkö moiselta. Olen aina ollut huono hikoilemaan saunassakaan tai urheilussa, joten toivon säästyväni siitäkin.


      • hikeäpukkaa

        Kyllä kasvot myös todella hehkui punaisena niiden pahimpien hikoilukohtausten aikana minulla. Minäkään en ole ollut hikoileva aiemmin, hiki ei tullut missään tilanteessa herkästi, paitsi rankassa liikuntasuorituksessa.


    • fhgfhgfhghgfhgfhgf

      Omalla mummollani oli kohtuullisen nuorena huomaamattomat vaihdevuodet. Anemiajakso siinä oli alussa, muttei muuta poikkeavaa. Äidilläni oli myös huomaamattomat vaihdevuodet oireiden puolesta. Tosin hänellä oli muun syyn vuoksi vahvoja kipulääkkeitä ym. Hänelläkin oli jokin erikoinen anemiatyyppi ennen vuotojen loppumista.

      Itselläni on ollut tosi nuoresta yöhikoiluja, mutta nyt tilanne on parempi, kun olen paremmassa kunnossa ja liikun. Vuodot tulevat varsin säännöllisesti. Nuorena minulla oli syömishäiriöjakso ja vuosi ilman menkkoja, eikä siihen mitään erityisempiä tuntemuksia liittynyt hormonipuutoksen puolesta (syömisongelmat ovat itsessään raflaavia). Joten olettaisin, että itse vaihdevuodet menevät varsin mallikkaasti.

      Jos ei halua varsinaisia hormonikorvaushoitoja, niin paikallisesti voi käyttää Vagifemiä suojaamaan emättimen ja virtsateiden limakalvoja. Kohtuullinen liikunta ja normaalipaino on mielestäni hyväksi. Kuulemma ylipainoiset oireilevat enemmän kuin normaalipainoiset. Onkohan kyse vain fyysisen kunnon eroista?

    • pöh1

      Mitä pahaa siinä hormonihoidossa voi olla? Samaa estrogeeniä, joka kropasta vähenee. Itse aloitin jo viikon oireiden jälkeen, ja määrää on nostettu 2 kertaa kun oireet selvästi alkaa nostaa päätään. Ensin 1mg, sitten 2mg ,nyt 2mg ja 1 annos geeliä lisäksi. Olo on ihan hyvä, ei mitään univaikeuksia eikä hikoilua. Sexi maistuu ja kaikki pelaa. En alkaisi mistään hinnasta kitumaan , kun näin helppo apu on saatavissa.

      • Asdfgghhhjkkl

        No eikö sen kuulu ikääntyessä kropasta vähentyäkin? Miksi sitä pitää keinotekoisesti jatkaa, siis hormonien saamista? Eli siirtyykö vaihtarit vain eteenpäin?


      • mietippppäsitä

        Jos päätäsi särkee, niin miksi otat särkylääkettä? Eikö päätä kuulu välillä särkeä? Särkylääke ei edes ole ihmisen kehon omaa tuotetta vaan täysin keinotekoista.

        Vanhemmiten verenpaine nousee. Koholla oleva verenpaine lyhentää elinikää suoraviivaisesti ja rappioittaa kehoa. Siihen otetaan verenpainelääkettä. Miksi ei tyydytä kohtaloon ja kuolla infarktiin tai aivoverenvuotoon? Tärkeämpi kysymys, miksi ei eletä huonoa elämää korkea verenpaineen aiheuttaman sydän- ja verenkiertosairauksien kanssa, mahdollisesti sänkypotilaana, vaan otetaan siihen lääkettä (joka ei ole millään tavalla kehon omaa tuotantoa)?

        Meillä suvussa on estrogeenin loppumisen aiheuttamaa korkeaa verenpainetta. Vaihtarien jälkeen verenpaine nousee huimiin lukuihin. Verenpainelääke auttaa, mutta ei niin hyvällä teholla kuin yleensä. Lääkkeillä on myös sivuvaikutuksia ja ne ovat kalliimpia ja hankalampia käyttää kuin hormonikorvaushoito. Onko sinusta jotenkin moraalisesti hienompaa, jos otan verenpainelääkettä kuin jos otan estradiolia? Miksi? Vai pitäisikö vain tyytyä kohtaloonsa ja antaa verisuonten tuhoutua paineeseen?

        Entä jos sairastut syöpään, niin miksi menet hoitoon? Eikö ole luonnonmukaista kuolla kun sairastuu syöpään?


    • VarokaaHormooneja

      On luonnollista, että hormoonitoiminta aikanaan loppuu. . Hormonikorvaushoidothan ovat synteettisiä! Eivät voi olla kropalla hyväksi!

      • mietippppäsitä

        Jos sinulla ei ole vaivoja, et tarvitse lääkettä. Vaivoja on nykypäivinä mahdollista lääkitä.

        Oletetaan, että sinulta joudutaan amputoimaan käsi. Valitsetko synteettisen puudutuksen/ nukutuksen vai luomun amputoinnin hereillä? Vai todellisen luonnollisen vaihtoehdon kuolla ilman mitään hoitoja?

        Itsesi kohdalla se sinun luonnollisuuden kaipuusi punnitaan eikä toisten ihmisten lääkkeiden rääpimisessä.


      • Miksi_kiusata_itseä

        Ihminen elää nykyisin "liian" pitkään eikä kroppaa ole "suunniteltu" näin pitkäikäiseksi. Alunperin nainen kuoli yleisesesti siinä vaiheessa kun sukukypsyys loppui ja estrogeenintuotanto hyytyi. Vuosikymmeniä sitten kun elinikä nousi, esiin tuli vaihdevuosioireet. Koska lääkitystä ei ollut (ei tunnettu estrogeenia eikä sen toimintatapaa) pahimmat "tapaukset" suljettiin hullujenhuoneeseen hysteerikkoina. Miksi kieltäytyä hormoonikorvaushoidosta jolla terveydentilakin säilyy parempana (mm. välttyy sydän- ja verisuonisairauksilta ja osteoporoosilta) vedoten luonnonmukaisuuteen. Olisiko taustalla vanha uskonnollinen sanonta: Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat.
        Vaihdevuosioireet ei yleensä siirry jos hormoonikorvaushoito on riittävän pitkä. Hormooneilla tavallaan ohitetaan tuo haitallinen kausi.


    • Jubilee55vuottakokenut

      Hei hyvä naiset! Miksi ihmeessä estrogeenin käyttäjiä syyllistetään ja oireita vähätellään?????
      Se joka oireettomana selviää olkoon onnen pekka ja älköön muiden valintoja arvottako.
      Me muut yritämme selvitä kuka miitenkin parhaakseen kokee. Ihanaa, että vaihtoehtoja on ja elämänlaatua voi helposti saada takaisin.
      Turha palata äitien tai isoäitien sankarikertomuksiin. Ei heidän aikana ollut tämän päivän lääketiedettä eikä myöskään avointa suhatutumista vaihdevuosien vaivoihin. Menneillä sukupolvilla ei olkut vaivoja kun niistä ei puhuttu. Tuntuu, että monilla tämänpäivän naisillakin on tarve saada pyhimyksen sädekehä kieltämällä tai vähättelemällä tosiasiat.
      Juu, on naisian, pieni vähemmistö, jotka selviävät ihan vain reippaalla kielellä.

      Tärkein sanomani on, että armoa, ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta siskot!

      • Progynovafani

        Kuinka paljon naiset jäi sinne kotimökkiin, kun oli naisten riesoja eikä voinut niistä puhua eikä hakea apua? Ja muut ihmetteli erakoitumista. Ja siihen sitten ne jutut, että mies kulkee kylillä ja hoitaa asiat silloin ennenvanhaan! Paljon jäi kärsimystä pimentoon.
        Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, että muut kärsivät, kun yksi ei hoidata vaihtariongelmiaan? On mielestään niin hyväkuntoinen, ettei tarvitse. Ja tosiasiassa on täysi hirviö..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe