Myooman hoito? Mitä teen????Auttakaa!!!

LeilaKoo

Moikka! Minulta löytyi pari kk:tta sitten kohdusta kaksi isoa myoomaa. Toinen on 6-7 cm ja toinen 10cm. Lääkärissä käyty pari kertaa ja nyt on päätös minulla, miten niitä hoidetaan? Sen kun tietäis?
Olen 38 vuotias nainen, avoliitossa ja lapseton. Enpä usko että lapsia koskaan tulen tekemään enää, ei ole koskaan ollut vauvakuumetta, mutta joskus toki noitakin asioita miettinyt ja "haaveillut" mutta en silleen tosissaan kuitenkaan.
Kierukka on ehkäisyvälineenä. Runsaat kuukautiset. Nyt kohtuni on niin iso, kuin olisin 16. viikolla raskaana.
Hoitovaihtoehtona on lääkityshoito (kallis), ultraäänihoito ( pienentää myoomia pikkuhiljaa, mutta kivuton ja silleen helppo) tai sitten tietysti kohdunpoisto.
Myoomat ovat sen verran isoja, että ei niitä ainakaan hoitamatta jätetä. Nyt sitten mietin, uskallanko tuohon kohdunpoistoon ryhtyä...vai olisiko ultraäänihoito kevyempi hoito.
Mitä sulle on tehty tässä tilanteessa? Jos kohdusta löytynyt näinkin isot myoomat? Lääkäri ei sanonut juuta eikä jaata ja olen vähän pettynyt siihen.

20

2968

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • copypaste

   Mulle tehtiin kohdunpoisto.

   Olen todella tyytyväinen, kun monkut loppuivat ja monta muuta vaivaa.

   Lapsia ei ole.

   Jos vauvakuumetta ei tuossa iässä ole tullut, niin alat olemaan liian vanha siihen ja tuskin sitä edes tulee.

   • LeilaKoo1

    Olitko kauan kipeä ja tehtiinkö se avoleikkauksella vai tähystyksellä? Onko sulla tullut sellaista "valumaa", kun luin että se yleensä tulee kohdun poiston jälkeen. Kohtu kuitenkin tukee lantiota ja sisäelimiä. Odotitko kauan leikkaukseen? Julkisella vai yksityisellä? Kiitos vastauksestasi. Nyt oloni on todella tukala, enkä jaksaisi odottaa kuukausia leikkaukseen/ kuukausia uä-hoitoon...


  • klklkjlk

   Kohdunpoistoon liittyy paljon riskejä ja on peruuttamaton toimenpide. vaivat voivat tulla myös vuosien viiveellä.... Kannattaa aloittaa vaikkapa uä-hoidolla. Selvitä sopisiko sinulle kohdun embolisaatio hoito. Tehdään harvoissa paikoissa mutta esim. Kuopioon pääsee toimenpiteeseen ulkopaikkakuntalaisena kunnan maksusitoumuksella. Googleta niin löydät asiasta enemmän tietoa. Lääkärit eivät yleensä paljon mitään puhu ja kaikki asiat ja faktat pitää itse selvittää... Zemppiä!

   • LeilaKoo11

    Kiitos vastauksestasi. Itse asun suurkaupungissa, joten meillä on ainakin yliopistollinen keskussairaala, sikäli vaihtoehtoja ehkä on.... Onko tuo embolisaatiohoito kallis?Luinkin siitä netistä jo. Juu, itsehän tässä päätökset pitää tietää...nyt on tarkoitus saada vähän kokemuksia naisilta, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. Ainakin tämä olotila on tosi ikävä :-(


  • TheSunflowerX

   Moikka, mua kiinnostaisi kuulla kokemuksia tuosta embolisaatiohoidosta. Minulla todettiin isokokoinen myooma elokuussa. Myoomasta ei ole tällä hetkellä muuta haittaa kuin turvonnut vatsa ja runsaat kuukautiset. Lääkärit eivät ole sanoneet juuta eikä jaata, mitä tilanteessani olisi parasta tehdä. Sain Esmya-reseptin, mutta en ole aloittanut lääkettä sen kalliin hinnan, mahdollisten sivuvaikutusten ja vain väliaikaisen avun takia.
   Embolisaatiohoito (tai joku muu vaihtoehtoinen hoitomuoto, mikä?) kiinnostaa minua siksi, että siinä on lyhyempi toipumisaika ja pienemmät riskit kuin kohdunpoistossa. Luin että kohdunpoisto on Suomessa yleinen hoitomenetelmä myoomien hoidossa, mutta ulkomailla myoomia hoidetaan muilla keinoin. Leikkaus on itselleni viimeinen vaihtoehto, koska myooman suuren koon vuoksi leikkaus pitäisi tehdä avoleikkauksella ja vaatii lääkärin mukaan pystyviillon.
   Jos teillä on siis kokemuksia tuosta embolisaatiohoidosta tai jostakin muusta kuin leikkaushoidosta, niin kuulisin niitä mielelläni.

   • TheSunflowerX

    Onko kellään kokemuksia HIFU-ultraäänihoidosta? Missä näitä hoitoja tehdään ja mitä ne maksavat?


   • LeilaKoo111

    Heippa! HIFU ultraäänihoitoja tehdään tietääkseni ainakin Hesassa, Tampereella ja Turussa. Kuopiossa enemmän noita embolisaatiohoitoja. Minulle sanottiin että tuo emb.hoito on jo vanhanaikainen hoito! Mutta jotenkin tuntuu että se on kaikki lääkäreistä kiinni. Toinen sanoi taas että kohdun poisto on kivikaudelta. No ota siitä sitten selvää.


   • TheSunflowerX

    Heissan! Selvittelin tätä HIFU-hoitoa myoomien poistossa ja sain selville, että ensimmäinen laite on juuri hankittu Suomeen TYKSiin. Hoidot aloitetaan nyt toukokuussa. Tätä ultraäänihoitoa on käytetty myoomien hoidossa ulkomailla yli 10 vuotta hyvin tuloksin. Esimerkiksi youtubesta löytyy videoita aiheesta ja netistä paljon lisätietoja englanniksi.
    Olen huomannut, että lääkärit eivät ole kovinkaan hyvin perillä eri hoitomuodoista. Esimerkiksi tuo embolisaatiohoito on monelle gynekologille aika tuntematon eivätkä he osaa kertoa siitä kovinkaan paljoa.
    Yleensä myoomat eivät vaadi kohdunpoistoa, jos ne eivät aiheuta hankalia oireita. Itselleni tuo kohdunpoisto on viimeinen vaihtoehto.


   • Lorelai66

    Mitenhän tuohon Hifuhoitoon pääsisi itäsuomalainen? Minä olen kysynyt kahdelta eri lääkäriltä embolisaatiomahdollisuudesta niin kumpikin sivuutta sen, eivät edes yritä selittää miksi ei.... ja kun mun kaverille tehtiin se Kysissä ja hänelle sanottiin samoin kuin minulle, että kohtu on kuin perunapelto.....


   • TheSunflowerX

    Vaadit lääkäriltäsi lähetteen TYKSiin jatkotutkimuksiin HIFU-hoitoa varten. Jos tämä hoitomuoto ei sinun tapauksessani ole mahdollinen, niin seuraavaksi kannattaa selvittää embolisaatio mahdollisuus. Niitä tehdään ainakin Kuopion ja Tampereen yliopistosairaaloissa.
    Potilas saa nykyään itse valita hoitopaikkansa, joten ei ole väliä, mihin sairaalaan hakeudut jatkotutkimuksiin.


  • nuorenamummo

   Jos todellakaan et lapsia aikomustaakaan tehdä..kohdunpoistoa suosin.Itselleni tehtiin myoomien ja runsaitten menkkavuotojen takia kohdunpoito tähystysleikkauksena..ei edes muuta vaihtoehtoa esitetty,koska vuodot runsaat ja vei hb 89...aika heikko olo oli! En ole päivääkään katunut, nyt jo 12 vuotta aikaa kulunut,olin 42 vuotias silloin. pääsin leikkaukseen vajassa kuukaudessa jkl:äänl..

  • Progynovafani

   Ei ollut myoomia vaan muuta riesaa kuten k.laskeuma. Leikattiin alakautta kohtu pois 50v. Odotin leikkausta 9kk ja olisi varmaan pitänyt odottaa pitempäänkin, mutta kiirehdin ja soitin polille (kerran). Himanen t. Hiltunen oli taitava ja toivuin hyvin.

   Lekurit saisivat puhua enemmän. Mulle ei kertoneet, että vahtarit rysähtävät niskaan k-poiston jälkeen. Siihen sain Progynovaa. Ei kertonut, että kuulun sydäririskiryhmään, kun lopetan tuon vaihtarinapin.
   Jos lapsia ei muutenkaan tule, mikset poistaisi kohtua? Hyvää kirurgia kannattaa odottaakin.

  • Pupse

   Ilmeisesti poikkeaa aika paljon lääkäreittein ja gynekologien näkemykset.
   Itselläni on 6cm kohdun ulkopuolinen myooma, löydettiin viime marraskuussa, olen 33v. Ei suurempia oireita, maha pömppö kokoajan, mutta veikkaan että mahassa myös ihan rasva aiheuttaa pöhötystä..
   Meinasivat laittaa suoraan leikkausjonoon ja kävin magneetissakin, mutten suostunut leikkaukseen. Leikkauksessa aina oma riski ja myoomat voi uusiutua ja mitäs jos sitten tulee kohdun sisälle.. sitten on vaan muistona leikkausarvet. Sen verran oon lukenut aiheesta ja kyselly, ettei tää pelota, vaikka lapsia haluan. Koetan pienentää sitä itse ensin elämäntapoja parantamalla, koska parantamisen varaa on, esim. liikuntaa ja puhdasta ruokaa kehiin ja stressi pois..uskon että oon ite myötävaikuttanut sen kasvuun, vaikka lekurit sanoo että itse siihen ei voi vaikuttaa..mutta eipä ne muutenkaan ole näistä niin kovin perillä..

  • BerttaIrmeli

   Menossa kohta kohdunpoistoleikkaukseen ja mieltä askarruttaa moni asia, tällä hetkellä päällimmäisenä inhottava tunne ilmasta mahassa leikkauksen jälkeen!
   Oliko teillä kaikilla sitä tähystysleikkauksen jälkeen, kuinka paljon ja kuinka nopeesti sen saa pois???
   -Mitä riskejä tuos leikkaukses on? En osaa pelätä niitä.
   49 v.

   • Progynovafani

    Siis oletko jo ollut poistoleikkauksessa? Kirjoitat epäselvästi, oliko jokin muu leikkaus?
    Riski on se. ett lekuri ruopasee joko pissa- tai kakkapuolelle haavan ja kärsit vaippojen kanssa kuukausikaupalla. Siitä löytyy ketjuja tältäkin sivulta. Puudutukseen t. nukutukseen liittyy omat riskinsä.


  • riila

   Olin kohdunpoistoleikkauksessa, jota kadun. Ihanat orgasmit loppuivat siihen, ne voimakkaat supistuksen tunteet. Kohtu ilmeisesti osallistuu orgasmiin.

  • mälsää

   Kertokaa aiheesta lisää.. Itsellekin ajankohtainen myooman ja anemisoivien vuotojen kera.. Jotain tehtävä mutta mitä!!

  • tietova

   Mitä tuo uä hoito maksaa??

  • endokohdussa

   Hifusta enemmän tietoa? Kertokaa jotka käyneet tuolla adenomyoosin/adenomyooman takia? Millaista oli ja lähtikö kivut pois?

  • Anonyymi

   Hifu on potilaalle kevyt ja helppo. Ei haavoja eikä toipumista. Olet työkykyinen heti.
   Kipuja minulla ei ollut joten en tiedä niiden poistumisesta. Myoma ja adenomyoosia kohdussa, mutta itselläni ei kaikkea saatu tuhottua joten joudun olemaan keltarauhashoidolla jatkossakin.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   108
   4063
  2. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   122
   1777
  3. Sofian kylppärikuva.

   Pyllistys! Miten voi tuon ikäinen nainen olla noin pissis ja lapsellinen? Hoh hoijaa...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   1425
  4. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   109
   1129
  5. 331
   1083
  6. Illat ilman sua (mies)

   ovat niin turhia! Toivittavasti sulla on kaikki hyvin. Miettii yksi pieni sydän ikävissään!
   Ikävä
   102
   935
  7. Jos meistä tulis jotain,

   niin sulle mies pitäis eka opettaa hieman käytöstapoja. Mut ootkohan sä liian vanha oppimaan yhtään mitään? 🤔
   Ikävä
   60
   901
  8. Rikoin sun sydämen.

   Se oli silti sulle oikein.
   Tunteet
   74
   813
  9. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   224
   803
  10. Iso vaalee vauhdissa

   Onko hyvä vai paha jotta tällä muutamalla taitaa olla aika huono itsetunto kun pitää jokapaikassa ja tilanteessa tuoda oma erinomaisuutensa ja muiden
   Suomussalmi
   13
   776
  Aihe