Myooman hoito? Mitä teen????Auttakaa!!!

LeilaKoo

Moikka! Minulta löytyi pari kk:tta sitten kohdusta kaksi isoa myoomaa. Toinen on 6-7 cm ja toinen 10cm. Lääkärissä käyty pari kertaa ja nyt on päätös minulla, miten niitä hoidetaan? Sen kun tietäis?
Olen 38 vuotias nainen, avoliitossa ja lapseton. Enpä usko että lapsia koskaan tulen tekemään enää, ei ole koskaan ollut vauvakuumetta, mutta joskus toki noitakin asioita miettinyt ja "haaveillut" mutta en silleen tosissaan kuitenkaan.
Kierukka on ehkäisyvälineenä. Runsaat kuukautiset. Nyt kohtuni on niin iso, kuin olisin 16. viikolla raskaana.
Hoitovaihtoehtona on lääkityshoito (kallis), ultraäänihoito ( pienentää myoomia pikkuhiljaa, mutta kivuton ja silleen helppo) tai sitten tietysti kohdunpoisto.
Myoomat ovat sen verran isoja, että ei niitä ainakaan hoitamatta jätetä. Nyt sitten mietin, uskallanko tuohon kohdunpoistoon ryhtyä...vai olisiko ultraäänihoito kevyempi hoito.
Mitä sulle on tehty tässä tilanteessa? Jos kohdusta löytynyt näinkin isot myoomat? Lääkäri ei sanonut juuta eikä jaata ja olen vähän pettynyt siihen.

20

4655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • copypaste

      Mulle tehtiin kohdunpoisto.

      Olen todella tyytyväinen, kun monkut loppuivat ja monta muuta vaivaa.

      Lapsia ei ole.

      Jos vauvakuumetta ei tuossa iässä ole tullut, niin alat olemaan liian vanha siihen ja tuskin sitä edes tulee.

      • LeilaKoo1

        Olitko kauan kipeä ja tehtiinkö se avoleikkauksella vai tähystyksellä? Onko sulla tullut sellaista "valumaa", kun luin että se yleensä tulee kohdun poiston jälkeen. Kohtu kuitenkin tukee lantiota ja sisäelimiä. Odotitko kauan leikkaukseen? Julkisella vai yksityisellä? Kiitos vastauksestasi. Nyt oloni on todella tukala, enkä jaksaisi odottaa kuukausia leikkaukseen/ kuukausia uä-hoitoon...


    • klklkjlk

      Kohdunpoistoon liittyy paljon riskejä ja on peruuttamaton toimenpide. vaivat voivat tulla myös vuosien viiveellä.... Kannattaa aloittaa vaikkapa uä-hoidolla. Selvitä sopisiko sinulle kohdun embolisaatio hoito. Tehdään harvoissa paikoissa mutta esim. Kuopioon pääsee toimenpiteeseen ulkopaikkakuntalaisena kunnan maksusitoumuksella. Googleta niin löydät asiasta enemmän tietoa. Lääkärit eivät yleensä paljon mitään puhu ja kaikki asiat ja faktat pitää itse selvittää... Zemppiä!

      • LeilaKoo11

        Kiitos vastauksestasi. Itse asun suurkaupungissa, joten meillä on ainakin yliopistollinen keskussairaala, sikäli vaihtoehtoja ehkä on.... Onko tuo embolisaatiohoito kallis?Luinkin siitä netistä jo. Juu, itsehän tässä päätökset pitää tietää...nyt on tarkoitus saada vähän kokemuksia naisilta, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. Ainakin tämä olotila on tosi ikävä :-(


    • TheSunflowerX

      Moikka, mua kiinnostaisi kuulla kokemuksia tuosta embolisaatiohoidosta. Minulla todettiin isokokoinen myooma elokuussa. Myoomasta ei ole tällä hetkellä muuta haittaa kuin turvonnut vatsa ja runsaat kuukautiset. Lääkärit eivät ole sanoneet juuta eikä jaata, mitä tilanteessani olisi parasta tehdä. Sain Esmya-reseptin, mutta en ole aloittanut lääkettä sen kalliin hinnan, mahdollisten sivuvaikutusten ja vain väliaikaisen avun takia.
      Embolisaatiohoito (tai joku muu vaihtoehtoinen hoitomuoto, mikä?) kiinnostaa minua siksi, että siinä on lyhyempi toipumisaika ja pienemmät riskit kuin kohdunpoistossa. Luin että kohdunpoisto on Suomessa yleinen hoitomenetelmä myoomien hoidossa, mutta ulkomailla myoomia hoidetaan muilla keinoin. Leikkaus on itselleni viimeinen vaihtoehto, koska myooman suuren koon vuoksi leikkaus pitäisi tehdä avoleikkauksella ja vaatii lääkärin mukaan pystyviillon.
      Jos teillä on siis kokemuksia tuosta embolisaatiohoidosta tai jostakin muusta kuin leikkaushoidosta, niin kuulisin niitä mielelläni.

      • TheSunflowerX

        Onko kellään kokemuksia HIFU-ultraäänihoidosta? Missä näitä hoitoja tehdään ja mitä ne maksavat?


      • LeilaKoo111

        Heippa! HIFU ultraäänihoitoja tehdään tietääkseni ainakin Hesassa, Tampereella ja Turussa. Kuopiossa enemmän noita embolisaatiohoitoja. Minulle sanottiin että tuo emb.hoito on jo vanhanaikainen hoito! Mutta jotenkin tuntuu että se on kaikki lääkäreistä kiinni. Toinen sanoi taas että kohdun poisto on kivikaudelta. No ota siitä sitten selvää.


      • TheSunflowerX

        Heissan! Selvittelin tätä HIFU-hoitoa myoomien poistossa ja sain selville, että ensimmäinen laite on juuri hankittu Suomeen TYKSiin. Hoidot aloitetaan nyt toukokuussa. Tätä ultraäänihoitoa on käytetty myoomien hoidossa ulkomailla yli 10 vuotta hyvin tuloksin. Esimerkiksi youtubesta löytyy videoita aiheesta ja netistä paljon lisätietoja englanniksi.
        Olen huomannut, että lääkärit eivät ole kovinkaan hyvin perillä eri hoitomuodoista. Esimerkiksi tuo embolisaatiohoito on monelle gynekologille aika tuntematon eivätkä he osaa kertoa siitä kovinkaan paljoa.
        Yleensä myoomat eivät vaadi kohdunpoistoa, jos ne eivät aiheuta hankalia oireita. Itselleni tuo kohdunpoisto on viimeinen vaihtoehto.


      • Lorelai66

        Mitenhän tuohon Hifuhoitoon pääsisi itäsuomalainen? Minä olen kysynyt kahdelta eri lääkäriltä embolisaatiomahdollisuudesta niin kumpikin sivuutta sen, eivät edes yritä selittää miksi ei.... ja kun mun kaverille tehtiin se Kysissä ja hänelle sanottiin samoin kuin minulle, että kohtu on kuin perunapelto.....


      • TheSunflowerX

        Vaadit lääkäriltäsi lähetteen TYKSiin jatkotutkimuksiin HIFU-hoitoa varten. Jos tämä hoitomuoto ei sinun tapauksessani ole mahdollinen, niin seuraavaksi kannattaa selvittää embolisaatio mahdollisuus. Niitä tehdään ainakin Kuopion ja Tampereen yliopistosairaaloissa.
        Potilas saa nykyään itse valita hoitopaikkansa, joten ei ole väliä, mihin sairaalaan hakeudut jatkotutkimuksiin.


    • nuorenamummo

      Jos todellakaan et lapsia aikomustaakaan tehdä..kohdunpoistoa suosin.Itselleni tehtiin myoomien ja runsaitten menkkavuotojen takia kohdunpoito tähystysleikkauksena..ei edes muuta vaihtoehtoa esitetty,koska vuodot runsaat ja vei hb 89...aika heikko olo oli! En ole päivääkään katunut, nyt jo 12 vuotta aikaa kulunut,olin 42 vuotias silloin. pääsin leikkaukseen vajassa kuukaudessa jkl:äänl..

    • Progynovafani

      Ei ollut myoomia vaan muuta riesaa kuten k.laskeuma. Leikattiin alakautta kohtu pois 50v. Odotin leikkausta 9kk ja olisi varmaan pitänyt odottaa pitempäänkin, mutta kiirehdin ja soitin polille (kerran). Himanen t. Hiltunen oli taitava ja toivuin hyvin.

      Lekurit saisivat puhua enemmän. Mulle ei kertoneet, että vahtarit rysähtävät niskaan k-poiston jälkeen. Siihen sain Progynovaa. Ei kertonut, että kuulun sydäririskiryhmään, kun lopetan tuon vaihtarinapin.
      Jos lapsia ei muutenkaan tule, mikset poistaisi kohtua? Hyvää kirurgia kannattaa odottaakin.

    • Pupse

      Ilmeisesti poikkeaa aika paljon lääkäreittein ja gynekologien näkemykset.
      Itselläni on 6cm kohdun ulkopuolinen myooma, löydettiin viime marraskuussa, olen 33v. Ei suurempia oireita, maha pömppö kokoajan, mutta veikkaan että mahassa myös ihan rasva aiheuttaa pöhötystä..
      Meinasivat laittaa suoraan leikkausjonoon ja kävin magneetissakin, mutten suostunut leikkaukseen. Leikkauksessa aina oma riski ja myoomat voi uusiutua ja mitäs jos sitten tulee kohdun sisälle.. sitten on vaan muistona leikkausarvet. Sen verran oon lukenut aiheesta ja kyselly, ettei tää pelota, vaikka lapsia haluan. Koetan pienentää sitä itse ensin elämäntapoja parantamalla, koska parantamisen varaa on, esim. liikuntaa ja puhdasta ruokaa kehiin ja stressi pois..uskon että oon ite myötävaikuttanut sen kasvuun, vaikka lekurit sanoo että itse siihen ei voi vaikuttaa..mutta eipä ne muutenkaan ole näistä niin kovin perillä..

    • BerttaIrmeli

      Menossa kohta kohdunpoistoleikkaukseen ja mieltä askarruttaa moni asia, tällä hetkellä päällimmäisenä inhottava tunne ilmasta mahassa leikkauksen jälkeen!
      Oliko teillä kaikilla sitä tähystysleikkauksen jälkeen, kuinka paljon ja kuinka nopeesti sen saa pois???
      -Mitä riskejä tuos leikkaukses on? En osaa pelätä niitä.
      49 v.

      • Progynovafani

        Siis oletko jo ollut poistoleikkauksessa? Kirjoitat epäselvästi, oliko jokin muu leikkaus?
        Riski on se. ett lekuri ruopasee joko pissa- tai kakkapuolelle haavan ja kärsit vaippojen kanssa kuukausikaupalla. Siitä löytyy ketjuja tältäkin sivulta. Puudutukseen t. nukutukseen liittyy omat riskinsä.


    • riila

      Olin kohdunpoistoleikkauksessa, jota kadun. Ihanat orgasmit loppuivat siihen, ne voimakkaat supistuksen tunteet. Kohtu ilmeisesti osallistuu orgasmiin.

    • mälsää

      Kertokaa aiheesta lisää.. Itsellekin ajankohtainen myooman ja anemisoivien vuotojen kera.. Jotain tehtävä mutta mitä!!

    • tietova

      Mitä tuo uä hoito maksaa??

    • endokohdussa

      Hifusta enemmän tietoa? Kertokaa jotka käyneet tuolla adenomyoosin/adenomyooman takia? Millaista oli ja lähtikö kivut pois?

    • Anonyymi

      Hifu on potilaalle kevyt ja helppo. Ei haavoja eikä toipumista. Olet työkykyinen heti.
      Kipuja minulla ei ollut joten en tiedä niiden poistumisesta. Myoma ja adenomyoosia kohdussa, mutta itselläni ei kaikkea saatu tuhottua joten joudun olemaan keltarauhashoidolla jatkossakin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe