Kirvesmies ja Led-valaistus ?

huijattuasiakas

Miten teillä on toimittua remontissa tälläisen asian kanssa? Onko kirvesmies remontissa tehdessään esim kattoa laittanut itse ledjohdot katon panelin tai levyn läpi, vai onko hän vaatinut vierelleen sähkömiestä pujottamaan johdot reiästä? Ledithän eivät ole kuin 12 V ja siihen ei sähkömiestä vaadita muuta kuin kytkentään?

13

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nipsa

      12 V asennukset voit tehdä vaikka kokonaan itse kunhan käytät suoraan pistorasiaan liitettäviä 12 VDC teholähteitä (230 VAC pistorasioiden asennus vaatii sähkäriä). Kirvesmieskin voisi nuo tehdä, mutta ei ilman ei tarkkaa ohjeistusta: kuinka paksua johtoa, minne teholähteet, kuinka monta lamppua per teholähde, johtoreitit, jne.

    • huijattuasiakas

      Annoimme ohjeet kirvesmiehelle että laittaa valot itse, eikä tilaa vierelle seisomaan sähkömiestä. Olimme itse matkoilla työn aikana eikä voitu olla laittamassa johtoja reikiin. Ennen lähtöä käytiin ilmoittamassa miten valot laitetaan kirvesmiehelle. Tullessa olikin suolainen lasku sähkömieheltä ja valot eri tavalla kun sovittiin. Sähkömies oli muuttanut kuviota vaikkei toimeksiantoa ja ohjetta annettu edes hänelle :( Kirvesmies ja sähkömies vain hokee ettei kirvesmies ole sähkömies. Minulla on sellainen käsitys että yleinen käytäntö on että kirvesmies tekee yleensä näin helpot hommat tilaamatta siihen lisäapua.

    • BauHerr

      Sähkötyöt eivät kuulu työsuhteiselle kirvesmiehelle. Alan TESissä mainitaan sana "sähkö" ainoastaan sähköisen kulunvalvonnan yhteydessä. Lisäksi sähköä tulee olle työkaluja varten.

      Muurari voi putkittaa sähköjä TESin mukaan noin 1,50 per metri ja asentaa rasioita suurinpiirtein samaan hintaan. Ei koske kirvesmiestä.

      Jos kyseessä on ammatinharjoittaja, niin siinä tapauksessa sopimus ratkaisee. Mikäli sähkötöistä ei ole sovittu sopimuksessa, eivät ne kuulu kirvesmiehelle. Asia riippuu siitä, mitä on tosiasiallisesti sovittu ja miten se on dokumentoitu.

    • vaikuttaakiusalle

      Kyseessä oli yksityinen ammatinharjoittaja ja kun hänelle sanottiin että laittaa itse johdot itseporaamiensa reikien läpi, hän ei kieltäytynyt sitä tekemästä. Kyseessä ei ollut sähköjen kytkentä vaan johtojen helppo pujottelu. Oletukseksi jäi että hän sen tekee. Työohje annettiin vain tälle kirvesmiehelle ja sähkömies väittää saaneensa ohjeet meiltä vaikka hänelle ei ole asiasta mainittu mitään, koska hätä ei pitänyt käyttää siinä.

    • BauHerr

      Sähkötyöt ovat yleensä osaurakkasopimuksia, jossa pääurakoitsija sopii sähkötöistä tilaajan lukuun. Teknisesti kyseessä on principal-agent -suhde tilaajaan nähden.

      Sopimuksessa yleensä lukee, mihin se perustuu. Jos työn on tilannut yksityishenkilö, niin yleensä mennään RYSin mukaan.

      Eri asiakirjoilla on erilainen todistusvoima. Hierarkia on tämä:

      urakkasopimus
      urakkaneuvottelupöytäkirja
      tilausvahvistus
      tilaus
      tarjous
      tarjouspyyntö
      yleiset sopimusehdot
      työselostukset
      sopimuspiirustukset

      Jos paperit eivät ole kunnossa, niin tilaajaa voi syyttää siitä itseään. Rakentaminen on nykyään äärettömän byrokraattista pakertamista.

      Työohjeita ei sopiumushierarkiassa ole mainittu ollenkaan, joten tilaaja on tässä erittäin heikoilla jäillä.

      Useat eivät viitsi myydä urakointia kuluttajille, kun näissä perusasioissakin tulee ongelmia. Alalla on tietyt toimintatavat (vertaa yleinen kauppatapa) ja niiden mukaan mennään.

      No sillä voi tilaaja lohduttautua, ettei kirvesmies tilannu mittamiestä paikalle. Niinkin olisi voinut käydä.

      • vaikuttaakiusalle

        Sopimuksessa sovittiin että muiden kuten putki- ja sähkömiesten käytöstä sovitaan aina erikseen. Kirvesmies ilmoitti siis aina kun tarvitsi muun alan ammattilaisia ja kertoi luonnollisesti syyn. Tällöin sovittiin kuka tilaa kyseisen ammattilaisen, me vai kirvesmies. Tällä kertaa kirvesmies ei kysynyt mitään (koska tiesi jo ettei asiaa hyväksyttäisi koska siitä oli puhuttu kolme kertaa).


    • Rakennus.mies

      Onpas tunari remonttimies.

      Itse laitan mielluummin johdot ja rasiat yms. paikoilleen, kun sähkärit tuppaa vetämään piuhansa siitä mistä helpoiten saa ja sitten ne on jossain vaiheessa muiden töiden tiellä. Sähkäri käy sitten viimeksi tekemässä kytkennät rasioissa ja keskuksella.

      • BauHerr

        Tuo on yleisesti ottaen melko haastavaa. Vastuuvakuutuksen menevät melko tarkkaan sen mukaan, kuinka monella toimialalla toimit. Vakuutusyhtiöillä on vielä tapana jakaa tietyt toimialat riskipitoisiin ja vähemmän riskiä sisältäviin. Tämä taas johtaa keskittymiseen jopa saman toimialan sisällä (esim ei-tulityö/tulityö).

        Esimerkki: bitumikattoja paistavan kannattaa keskittyä vain ja ainoastaan siihen, ellei sitten satu olemaan suuri konserni, jolla on varaa huseerata useammalla alalla.

        Vastaavasti kirvesmiehen ei kannata koskea sähkötöihin jo ihan vastuiden ja niiden hallinnoimiseksi otettujen vakuutusten vuoksi. Tämän vuoksi toteamus siitä, että kirvesmies ei ole sähköasentaja on ihan perusteltu, ja asiakkaan olisi ollut syytä se hyväksyä.


    • vttumtätouhua

      Meillä sähkäri oli jättänyt ledipiuhat katosta roikkumaan, jotta paneloinnin yhteydessä kirvesmies saisi ne sitten reiätä sopivista kohdista. Noh, kirvesmies ei tietenkään tajunnut että ledipihoille olisi pitänyt porata 12mm reiät. Kirvesmies oli tehnyt ns tiukat reiät, pontin kohdalta paneelien saumaan. Sieltä katosta sitten johdot roikkuivat tiukoista reijistä, jossa johto hädin tuskin mahtui liikkumaan. Sitten kun niissä ledijohdoissa on se neliskanttinen liitospää, jonka paksuus on puoli senttiä, niin eihän se sieltä reiästä tietenkään mahtunut takaisin paneelin taakse. Ei auttanut muuta kuin katkaista nämä johdot, tökätä johdot paneelin taakse, porata 12mm reiät, ja surrata liitospäät taksisin johtoon, ja teippiä päälle. Ei hyvä ratkaisu, mutta ei paljoa muutakaan vaihtoehtoa. Toinen vaihtoehto purkaa koko kattopanelointi pois, ei kiitos. Kirvesmies vain vittuili ja sanoi että se on sähkömiehen ongelma, ei häntä kiinnosta.

      • tina.kolvi

        Olisit liittänyt piuhat tinaamalla ja suojannut liitokset kutistesukalla. Teippiviritykset ei ole lopullisia ratkaisuja.


    • suunnitelmanmukaan

      Kirvesmiehet EI yleensäkään ottaen ymmärrä raksalla yhteistyöstä tuon taivaallista,vain minä olen tärkein asenne sotkee työjärjestykset,kun kysyäkin voisi viksummalta,eli säkäriltä,jos ei jotain ymmärrä.
      Kysy jos et osaa päättää,miten tehdään,on viisautta.

    • InsinööriX

      Kyllä ne kaikkien alojen tekijät (kirvesmies, sähkäri, putkimies,...) on siellä remontissa nimenomaan oman alansa asiantuntijoina ja suorittajina. Kokonaisuudesta vastuussa on remontin teettäjä (tai hänen palkaamansa pääsunnittelija/valvoja). Jos tieto ei kulje eli kaikkia "alihankkijoita" ei selvästi ohjeisteta suunnitelmista ja tavoitteista, niin juuri tuollaisia "törmäyksiä" tulee taatusta. Ja tulevat kalliiksi.

      Näiden töpeksimisten perimmäinen syy löytyy lähes poikkeuksetta, kun remontin tekijä katsoo peiliin.

      • InsinööriX

        Korjaus: siis peiliin pitää katsoa remontin teettäjän (ei tekijä)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7571
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4506
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      65
      3047
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2156
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1699
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1677
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      351
      1463
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      14
      1379
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1109
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1060
    Aihe