Idiootti, kun asuu vuokralla?

ffefwlqf

Tässä kolme esimerkkiä vuokralla asuvista. Ottakaa kantaa, olemmeko kaheleita ja idiootteja sekä täysin taloudenpidosta tietämättömiä!

Me vaimon kanssa, molemmat vakinaisessa työelämässä ja ikää yli 50 v: asuttu samassa vuokratalossa kaksiossa Helsingissä 11 vuotta. Neliöitä 61 ja autohallipaikka, vuokra yhteensä nyt 820 e/kk ja vuokrankorotusperuste sidottu vain elinkustannusindeksiin, eli ei prosenttikorotusmahdollisuutta. Useina vuosina ei ole vuokra noussut lainkaan. Varjopuolia: nyt hivenen viileä asunto, ja äänieristys huono. Plussaa: hyvät julkisetkin yhteydet ja palvelut lähellä, vehreä tontti ja ympäristö lenkkiväylineen.

Naapuri: mies, asunut 21 vuotta, vakinaisesti työelämässä, ikää 55 paikkeilla. Asuu yksiössä, aikoo muuttaa saman talon alimpaan toimistotilaan valmistuvaan asuntoon, kaksioon, keväällä. On viihtynyt.

Toinen naapuri: pariskunta, noin 65 v, eläkkeellä: asuneet talossa samassa asunnossa 37 vuotta! Mies ollut hyvässä asemassa töissä, matkustelevat kesäisin autolla Euroopassa ja talvisin mm.Thaimaassa. Sanoi että aluksi työkaverit nälvivät asiasta mutta so what. Kertoi että nauttivat elämästä, matkailusta, jne, ja säästössä kuulemma sijoitusasunnon verran varallisuutta.

Olemmeko idiootteja vai fiksuja?

20

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kjbkj

      Kysy itseltäsi:
      Haluaisitko, että asunto olisi omasi ? Voisit vaikka asuntosi myydä ja käydä sinäkin mm. Thaimaassa.

    • Idioottejako

      Me myös viihdymme vuokralla. Ollaan noin nelikymppinen lapseton pariskunta, molemmat vakityössä. Meillä viihtyisä saunallinen rivitalokolmio, neliöitä 70 ja vuokra 580. Eikä ole kunta paljoa nostanut vuokria viime vuosina.
      Me viihdytään, on takka ja viihtyisä piha. Vastikään tehtiin remontti ja kaikki materiaalit ja värit saimme itse valita. Ja alue on todella rauhallinen vaikka kyse onkin kunnan asunnosta.
      Meidän valinta on siis tämä, käytetään sitten rahat matkailuun ja itseemme, ja säästöjäkin on mukavasti.
      Jos siis olette idiootteja, niin täältä ilmoittautuu pari lisää.

      • halpaan_menit

        > neliöitä 70 ja vuokra 580

        OK, eli teillä on niin huonot tulot tai hyvävelisuhteet (KEPUN jäsenkirja ntakataskussa?), että olette päässeet kaupungin vuokraslummiin, jossa vuokra on vain puolet markkinavuokrasta. Ja vappu ikuinen...

        Vaihtoehto B on, että talo on taantuvalla paikkakunnalla sijaitseva ns. alkuperäiskuntoinen 60-70 -luvun kerrostaloläävä, muovimatot lattiassa jne. Omaksi tuollaiseen saa alta 100 k€! Korjaaminen ei kannata (ellei rahaa saada kupattua jostain muualta ... siis tämä VVO co harrastama "vuokrien tasaus", jossa PKS asukkaat kustatavat tuppukylien remontit).

        Ihmisten ilmoilla eri hinnat. Yksiötkin ovat kalliimpia!

        Esim. eläkeikää lähestyvä duunikaveri asuu vuokrakaksiossa Kehä I:n liepeillä & ihan juna-aseman lähellä. Vuokra jotain 1200 €. Talo on uusi eli kämppä on priimakuntoinen ... ja kuten vuokrasta voi päätellä, varustus/laatutaso on jotain muuta kuin mallia "70-luku" & "sopii sossun raameihin".

        Tällä duunikaverilla on vaimokin töissä & autoakaan ei ole, joten luulisi rahaa piisaavan. OK, kyllähän he matkustelee jne. mutta kaikki isommat hankinnat, kuten oma vene, ovat jääneet elinikäisiksi haaveiksi.


    • oppiaikäkaikkiii

      No kyllähän tuo ihan idiootilta kuulostaa....varsinkin nämä kirjoitukset:
      "ikää yli 50 v: asuttu samassa vuokratalossa"
      "Ollaan noin nelikymppinen lapseton pariskunta"

      Itse olen alle 40-vuotiaana maksanut kokonaan oman omakotitalon ja nyt maksan vain sähkö ja vesilaskun ja on kuule rahaa matkustella tms....mitä vaan, ettei sen takia tarvii asuu vuokralla.

      Vuokralla asuin 18-22 vuotiaana kun ei vielä ymmärtänyt talous asioita..

    • idi.oo.tti

      Niin no.. Jos ajatellaan, että asuu esim. 1000 € maksavassa vuokra-asunnossa 50 vuotta, niin tässä ajassa on vuokriin mennyt rahaa 600.000 euroa. Idiootti tai ei, mutta melkoinen läjä euroja. Niistä ainoatakaan et saa koskaan takaisin.

      • onko.idiootti

        No ajatellaas näin, asut "omistusasunnossa", kuolla kupsahdat, et saa "omistusasuntoa" kuitenkaan mukaasi minne muutat, ja kaikenlisäksi olet vielä yksinäinen, ei perillisiä.


      • viis.ysi

        Jos en kuolla kupsahda ennen kuin olen hoivakunnossa ja järki on tallella..
        75-80 vuotiaana myyn asuntoni, omasta terveydentilasta ja jaksamisesta riippuen..
        Niillä rahoilla meinaan sitten ostaa hieman parempaa hoivaa, mitä kuntapuolella on tarjolla. Ei mitään väliä, vaikka palveluasuminen maksaisi siinä vaiheessa 3000 € / kk - siihen minulla on varaa.


      • vuokravankila
        onko.idiootti kirjoitti:

        No ajatellaas näin, asut "omistusasunnossa", kuolla kupsahdat, et saa "omistusasuntoa" kuitenkaan mukaasi minne muutat, ja kaikenlisäksi olet vielä yksinäinen, ei perillisiä.

        Ajatellaan näin: nyt vuokraYKSIÖÖN, vuokra kokonaisedulliset 700 €/kk.

        Vuokra nousee maltilliset 3 %/vuosi. 10 vuoden kuluttua, vuonna 2026 vuokra on 940 €/kk ja rajaa on hukattu kankkulan kaivoon yht. 107 586 €.

        20 vuoden kuluttua vuokra on 1264 €/kk ja rahaa on palanut 240 882 €. Mikä on 2x rahasumma, jolla tällaisen kämpän olisi 2016 ostanut omaksi! Omistusasuja olisi jo maksanut lainansa pois ja kuluina olisi enää vastike, joka on 1/5 osa vuokrasta. Toki vanhassa talossa voi hoitovastikkeen lisäksi olla maksettavana putkirempan tms. rahoitusvastikettakin, mikä tekee toisen mokoman päälle .... eli pahimmillaan velattoman omistusasunnon kulut n. 50 % vastaavan kämpän vuokrasta.

        40 vuoden kuluttua siirrytään eläkkeelle. Piirongin laatikosta löytyy vuokranmaksukuitteja 660 772 € edestä. Niitä polttamalla voi lämmitellä? Muutoihan saattaa olla talous hieman tiukalla, kun pitää maksaa 2283 €/kk vuokraa.

        10 vuotta eläkkeellä kituuttamista ja rahaa on palanut 984 319 €. Vielä kun muutaman vuoden jaksaisi, saisi miljoonan rikki!

        Toki vuokraloisten toiminta on siinä mielessä järkevää, että alempien sosiaaliluokkien elinikä jää ainakin 4 vuotta lyhyemmäksi kuin omistusasujilla. Tästä huolimatta moni vuokraloinenkin yltää eläkeikään saakka. Se on kova kohtalo kärvistellä 50 vuotta ankeassa yksiössä. Vähän niinkuin vankilatuomio.

        Huom tietenkin palkat & eläkeet ovat nykyistä suurempia 2060 -luvulla, mutta... tuskin näiden suhde vuokraan on parempi kuin nyt. Tänä päivänä normi eläkeläinen saa käteen (verojen jälkeen) reilun tonnin/kk, mistä onkin kivaa maksella yksiöiden n. 700 €/kk markkinavuokria!


      • Mistä kehitit tuon 3% vuokrannousun laskevien vuokrien aikana?


    • vuokralla.ja.omassa

      Taisi olla vuosi 1984 ja minä 28 vuotias. Siihen asti olimme asuneet vuokralla. Lapsi oli tulossa ja mietin, että nyt ratkaisu on tehtävä.. Jos nyt ei toimita niin asutaan loppuikämme vuokralla. Silloinen vaimoni oli eri mieltä, mutta sain kuitenkin puhuttua hänet ympäri ja aloitimme ASP-säästämisen.
      Säästöaika oli tiukkaa, mutta saimme kuitenkin säästettyä maksimisumman kahdessa vuodessa. Taisi olla 2500 mk kuukaudessa, koska säästösumma oli mielikuvani mukaan 60.000 mk. Laina saatiin ja 1986 ostettiin Helsingin lähiöstä 4 h k asunto, se maksoi 360.000 mk.

      Sen jälkeen on tapahtunut niin paljon, etten viitsi alkaa kaikkea tarinoimaan. Kuitenkin tuo asunto myytiin 1993 ja sillä n. 250.000 markalla rakennettiin omakotitalo kaupungin vuokratontille.

      Erottiin 2004 ja myytiin talo. Tuosta 600.000 markan talosta saimme 360.000 €

      Tällä hetkellä asun nykyisen vaimoni kanssa kaksin uudessa omakotitalossa. Lisäksi meillä on kolme pientä sijoitusasuntoa. Ne tuottavat sen verran, ettei oma asuminen maksa mitään ja jää vähän ylikin.
      Näin jälkeenpäin sanoisin, että 1984 tuli tehtyä oikea ratkaisu. Velat oli maksettu kutakuinkin neljäviitosena, eikä ole tarvinnut sen jälkeen minkäänmoista velkaa ottaakaan.

      Näyttää näissä vuokra / omistusasuntojutuissa käyvän pääsääntöisesti näin: Jos et ole ostanut asuntoa ennen 30-vuotis syntymäpäivää, niin vuokralla asut loppuikäsi

      • Ihan uteliasuudesta, miten olisit selvinnyt tilanteessa jossa se eka talo olisi myyty heikoimpana aikana 100.000 tai 50.000 markalla? Tosin niihin aikoinahan inflaatio ylitti korkokulut ja pisin laina-aika oli 10 v. Entä nyt deflaation aikana ja 30 v laina-ajalla, onnistuisiko sama? Laskelmassa pitää sitten huomioida, että omistusasunnon ostamisessa kuukausikulu asumista on esim. Helsingissä n. 1,3 x vuokrakulu, eikä siinä ole huomioitu vuokrien jatkuvaa laskua.


      • sekaisin_kuin_kusettaja
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Ihan uteliasuudesta, miten olisit selvinnyt tilanteessa jossa se eka talo olisi myyty heikoimpana aikana 100.000 tai 50.000 markalla? Tosin niihin aikoinahan inflaatio ylitti korkokulut ja pisin laina-aika oli 10 v. Entä nyt deflaation aikana ja 30 v laina-ajalla, onnistuisiko sama? Laskelmassa pitää sitten huomioida, että omistusasunnon ostamisessa kuukausikulu asumista on esim. Helsingissä n. 1,3 x vuokrakulu, eikä siinä ole huomioitu vuokrien jatkuvaa laskua.

        Kusettaja ei ennen näin sekaisin olekaan ollut.

        Asunnon vaihtajaa kiinnostaa yleensä väliraha. Isompaan vaihto sujuu helpoiten, kun hinnat ovat alhaalla.

        Dyflaatio ja ikuinen hintojen lasku (joka ei näy tilastoissa) näkyjään kusettajalla hyvin mielessä. Selvää ikivuokralaisainesta.

        Omistusasuja joutuu tosiaan laina-ajan alussa maksamaan hieman enemmän kuin vuokraloinen. Pitkän laina-ajan (20 vuotta) kun ottaa, niin lainakulu = vuokra ja tappioksi tulee vastike. Mutta vuokra nousee joka vuosi, lainanhoitokulu ei. Noin 10 vuodessa vuokra kirii omistusasujan kulut kiinni. Sen jälkeen vuokraloinen maksaa ENEMMÄN per kk. Tämä seurauksena 20-25 vuoden asumiskulut ovat molemmilla yhtä suuret. Mutta toinen omistaa pinon kuitteja ja toinen velattoman asunnon, josta maksetaan enää vastiketta, joka on luokkaa 1/5 -osa vuokrasta.


    • MaksuAsia

      On laskettu, että jokainen maksaa elämänsä aikana yhden asunnon. Kun asunto on maksettu, omistaja voi olla joko maksaja tai vuokranantaja.

    • tyyyyytyvvääinen

      Eri mallit sopivat eri ihmisille! Itse ostin ASPilla ekan asunnon ja sitten tokan jne. Nyt 55v velaton ja 5 sijoitusasuntoa. Onnea ollut kun eka asunto nousi 5 vuodessa 400%. Vuokralainen maksaa sijoitusasuntoni toiseen kertaan, itse maksoin ne ekaan kertaan!
      Ei aina hauskaa, häätöjäkin saanut hakea ja käräjäoikeutta ja ulosottoa.

      • Lopettanut

        Minä en maksanut ensimäistänikäään sijoitusasuntoa itse se kuuluu vuokralaisen tehtäväksi. Vuokrahomma on osaltani nähty vuokralaisriski on liian suurta enään ei ole tarvetta minulla pitää vuokralaisia.


    • ouyboi

      Asuminen muoto on aina oma valinta jollekkin hyvä toiselle huono.
      Itse on aina pyrkinyt ostamaan ja omistamaan, aluksi oli yksiö, kaksio omakotitalo, useampia kaksioita joista tuloja, sijoitusmetsää 200ha josta tuloja. Olen aina halunnut omistaa olen onnistunut ostamaan laskukauden huumassa, tavallisella palkkatyöllä ostettua vaimo vastusteli aikoinaan. Vuokra-asunnot olen myynyt kunnon vuokralaisia ei oikein löydä.

    • kannatti_omistaa

      1981 rakensin omakotitaloni hintaa tuli 240.000 MK lainat maksettu 10v sitten asumiskulut olivat sähkön lämmityksen ja veden kanssa 190€/kk. 6 kk sitten myin taloni sain siitä 347.000€ ja muutin vuokralle, nyt maksan vuokraa 715 € kk ja olen erittäin tyytyväinen kun on mistä maksaa vuokraa. Ensi vuonna on tarkoitus muuttaa Kanarialle mutta en luultavasti vuokralle.

    • ärsyyyttääääääää

      Vuokralaisten pitäminen on suuri stressinaihe. Vaikeaa kun kuhettajia liikkeellä koko ajan.

      • "Vaikeaa kun kuhettajia liikkeellä koko ajan."

        Mitä sinulla on kalastusta harrastavia vastaan?


    • NeljänAsunnonNainen

      Minulla on 3 asuntoa vuokralla ja itse asun tilavassa kolmiossa. Velkaa on jonkun verran, mutta vuokratuloilla hoituvat kaikki vastikkeet ja lainanlyhennykset. Muutama satanen jää jo itsellekin tuloa. Muutama asunto vielä lisää, niin voin lopettaa päivätyöt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4633
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe