Saako elävää syöttiä käyttää?

KallaaTulloo

Kärtyttiin kaverin kanssa koukkukalastuksesta. Se sanoo että saa pyytää vaan kuolleella kalalla mut itse olen sitä mieltä että koukkukalastusta ei kannata edes harrastaa jos ei laita elävää syöttiä. Mikä kala nyt mätää syöttiä syö? Elävä se olla pittää.

39

9262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liukerteleva

      Mato on aika elävä kun sen ongenkoukkuun laitan.

      • 14plus9

        Matoa, hyönteisiä, nilviäisiä, kaloja, hämähäkkejä yms ei olla inhimillistetty nisäkkäiden ja lintujen tasolle. Ja kaikki mitä ei olla inhimillistetty saa kiduttaa. Näinhän tämä menee.


      • Dwerty

        Kuulostaa loogiselle ja noin se menee. Löytäisitkö kuitenkin asian tueksi linkkiä tms?


    • tikutakutäky

      Esimerkiksi Tanskassa on elävän täkykalan käyttö kielletty. Suomessa ei. Briteissä asiasta on väännetty, mutta siellä suurin osa täkykalastajista käyttää jo nyt kuollutta syöttiä.

      Hauen talvisessa täkypyynnissä kuollut kala toimii yhtä hyvin, kuin eläväkin ja matalassa sekä sameassa vedessä jopa paremmin. Kesällä kuhan ja ahvenen pyynnissä elävä on tehokkaampi, mutta kuolleella saa myös saalista ja keskikoko on parempi.

      Itse olen viimeiset kymmenen vuotta käyttänyt vain kuolleita täkykaloja inhimillisistä ja logistisista syistä. Myös kalatautien leviäminen vesistöstä toiseen estyy pakastettua kalaa käytettäessä.

      Hyvänä apuna toimii edullinen vakuumikone, millä täyt saadaan pakattua hapettomaan tilaan. Oleellista on myös täyn hidas sulattaminen jääkaapissa, jolloin täyn rakenne ja tuoksu pysyy tuoreena.

      Ruotsalaisen tuttavani tämän talven haukienkka on hiukan yli 13 kiloa ja kala otti kaupan silakkafileistä käärittyyn rullaan. Ihan noin kovaa uskoa ei minultakaan löydy vaan käytän kokonaisia kaloja.

      • Anonyymi

        Ei toimi


      • Anonyymi

        Kyllä elävä syötti, täkykala on aina kuollutta pyytävämpi. Esimerkiksi entisessä Kemijoessa, nykyisessä padoilla porrastetussa kurarännissä, mateen koukkupyynti ei onnistu pohjaan lasketulla syötillä, kuten raikkaana vapaana välkkyvässä lohipitoisessa Tornionjoessa, sillä kuollut syötti painuu mutaan.


    • Elävien kalojen käyttö täkynä on lailla kiellettyä. Valvonta ja kansalaisten tottelevaisuus onki sitte oma tarinansa.

      • VäiteHatustaVai

        "Elävien kalojen käyttö täkynä on lailla kiellettyä."

        -Unohtuiko linkki lainkohtaan, vai tempaisitko hatusta väitteen?

        Pari poimintaa:

        "Elävien kalojen käyttö täkynä on kiellettyä NORJASSA. "

        "Hauen kalastuksessa kyllä toImii kuollutkin syötti , on kokeiltu niin silakalla kuin särjelläkin. "


        Ja Finlex ja kalastuslaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150379


        -Ei mainintaa "elävistä täkykaloista".

        Toisen kerran: "Unohtuiko linkki lainkohtaan, vai tempaisitko hatusta väitteen?"


        Minulla on varaa ottaa tässä takaisinkin mutta jos mustan vyön googlettaja ei löydä netistä mainintaa elävistä täkykaloista niin väite on vähintään epäilyttävä.


      • ElävälläSaatSaalista

        Niinpä. Ja kyllä elävä syötti on se millä koukkukalat saadaan. Harva laji maassamme on kuolleiden ja mätien kalojen raadon syöjä. Ehkä joku monni aikanaan oli. Jos syötti ei ole elävä saa koukkukalastuksen unohtaa samantien. Joskus tein kokeen ja pidin talvella kymmentä koukkua aina elävällä syötillä viritettynä ja kymmentä koukkua kuolleella. Kuolleista koukuista ei saanut koko talvena kalaa ja kerran kaks viikossa elävissä syöteissä oli aina saalista. Jotka tyhjää haluatte pyytää niin viritelkää niitä kuolleita sitten.


    • Syöttipyydystäjä

      Eläväsyötti paras, löytyy puoliksi sulaneena hauen tai kuhan vatsasta.
      Laittaa syötit illalla ja kokee amulla.

    • JunttiKuntaa

      Jurpot ei piittaa eläinten kiduttamisesta ...

    • Tutkijakalamies

      Valitettavasti Suomen lainsäädännössä ei yhtä suorasanaisesti kielletä elävien kalojen käyttämistä syötteinä kuin useiden muiden Euroopan valtioiden lainsäädännössä. Elävien kalojen käyttäminen syötteinä on kuitenkin eläinrääkkäystä. Suomen eläinsuojelulakia tosin voi myös tulkita niin, että elävän syöttikalan käyttäminen on turhan kärsimyksen aiheuttamista eläimellä, koska myös kuolleella kalalla, kalan palalla tms. saa myös hyvin saalista.

      Yllä nimimerkki "ElävälläSaatSaalista" kommentoi että kuolleella ei saa saalista, tämä ei pidä paikkaansa ja kommentti oli lähinnä trolli. Noin 20 vuoden kalastuskokemuksella voin sanoa että kyllä varmasti saa myös kuoleella syötillä, kalan palalla tms. Näin muuten huomiona vielä että passiivisten pyydysten kokemisajat täytyy muistaa pitää sopivan lyhyinä.

      • KalavesilläJoVuodesta-80

        Mikään trolli ollut ja nyt puhuu 35 vuoden kalastuskokemus. Kuten sanottiin mikä on suomessa sellainen kala joka syö kuolleita ja mätiä kaloja? Niinpä. Aika harvassa ne on. Esim petokalojen kuten hauen saalistus perustuu nimenomaan kylkiviivan aistimuksiin ja saaliskalan aiheuttamiin liikkeisiin. Jos koukussa on elävä syötti rimpuilemassa se herättää hauen kiinnostuksen todella suurella varmuudella jo kauempaakin. Kuolleena koukussa hiljalleen mätänevä kala ei aiheuta lähialueen hauelle minkäänlaisia saalistusrefleksejä. Hauki on vaistojensavarainen tappokone joka reagoi kaikkeen liikkeeseen. Ei raatoihin kuin esimerkiksi meressä hait joille kelpaa myös verinen raato haistaessaan veren jo kilometrien päähän.

        Niin kauan kun suomen laki ei ota kantaa elävän syötin käyttöön on kaikki ok. Esim ahven kestävänä kalana ei kärsi yhtään kun koukku asetetaan selkäevän alapuolelta varovasti. Käytän vain isoja kolmihaarakoukkuja koska syötin asettaminen on inhimillisempää ja iskukoukku ei valikoi saaliitaan vaan rikkoo aina hauen kuonon niin että pienempiäkään ei voi enään vapauttaa kasvamaan.
        Sinä kyllä otat kantaa kalan ns kiduttamiseen koukku pyynnissä mutta löisin isonkin summan senpuolesta vetoa että pilkillä ollessasi et tapa niitä samaisia pikkukaloja heti saadessasi vaan annat hyppiä ja pomppia jäällä kunnes jäätyvät tai tukahdutat muovipussiin eikös vain? Kiellät varmasti tuon asian kuten näin ruudun takaa on helppoa mutta varmasti omatuntosi soimaa kun mietit sitä todellista pilkkikäyttäytymistäsi.


      • VäiteHatustaVai

        Joitain vuosia sitten tapasin pyytää ankeriasta muikkusyöteillä. Siis sellaisilla muikuilla joita saa K-kaupasta ja toreilta. Luulisin että kaikki tietää miten herkästi muikku heittää henkensä.

        Syynä kalatiskin kalan käyttöön on se että lapsuudenaikaisia ruutanalammikoita ei täälläpäin enää juuri ole kiitos tehokkaiden metsäojitusten ja peltojen salaojitusten kaiketi. Ruutana oli tavattoman sitkeähenkinen ja kestävä pitkäsiimakalana; sitä pidän edelleen parhaana syöttikalana ainakin sisävesillä.

        Toiseksi paras on pienenpuoleinen max 10cm muikku tai muu tiura mitä sattuu saamaan. Kalatiskiltä sitä saa kaikista helpoiten.

        "Esim petokalojen kuten hauen saalistus perustuu nimenomaan kylkiviivan aistimuksiin ja saaliskalan aiheuttamiin liikkeisiin"

        On varmaan osin totta; mutta....

        -Onneksi ne kymmenet -sadat ahvenet, kuhat, ankeriaat ja hauet eivät meilläpäin olleet kuulleet tästä. Suurin saamani siimahauki 8kg tuli muikkusyötillä. 12 ankeriasta yhdellä nostolla 100-koukun siimasta ahvenista ja osin kuhista puhumattakaan. Voin vannoa ettei yksikään muikku ole potkinut tai näyttänyt mitään muuta elonmerkkiä ei tiskillä, paperikääreessä tai koukussa syöttinä.

        Väitteet siitä ettei kuollut syötti toimi kalanpyynnissä kertoo vain siitä ettei kirjoittaja itse ole saanut kalaa. Minä olen saanut ja voin laittaa vaikka käden biblialle rosiksessa siitä asiasta.


      • VäiteHatustaVai

        Tarkennuksena vielä se että vaikka yritys oli pyytää ankeriasta niin välillä tuli vain ja ainoastaan muuta kalaa kuten haukea ja ahventa. siis niillä kuolleilla muikuilla.

        Kannattaa koittaa muidenkin.


    • AngryBirdi

      On se nyt kumma kun pitää puuttua siihenmiten ihmiset hankkii ruokaa pöytään. Täkykalan kohtalo on tulla syödyksi oli se sitten elävä tai kuollut. Ja Elävä tuo ripeämmin kalaa pöytään niin aivan järjetöntä alkaa kieltämään.Tätähän viehevalmistajat haluaa, että syydetään lisää kumia ja lyijyä veisitöjen pohjiin jotta kalat ei kohta osaa edes lisääntyä. No tällä teitty kasvatetaan kalakasvattajien tilipussia kun kaloja tuodaan lisää kun loppuvat.

    • Helsingin-herra

      Itse en ole käyttänyt ikinä elävää syöttiä ja silti ei yhtään mp päivää ole osunu viimisen 20v aikana.. toki en joka päivä käy, koska ei ole leipälaji.
      Tänävuonna 7 reissua jäille, syöttinä itiksen citymarketista ostettu silakka. Ylös 51 haukea. Kalojen keskikoko 4,34kg.
      Pienin 2,07kg, isoin 7,44kg/96cm.
      En tiedä yhtään sivistynyttä joka käyttää elävää täkyä.

      • Järkihoiäläjätä

        Hah! Ituhippien provosointia taas että muka kuolleella saa. Varmaan olet niitä pääkköstelijöitä jotka vielä antaa pusun hauen otsalle ja laskee takas. Herää kysymys kumpiko se on kiduttamista laittaa hellävaroen kestävä syöttikala evän alta koukkuun kiinni vai se että ensin riuhdotaan useampi kiloista kalaa suupielestä ja sitten vapautetaan.
        En tunne yhtään ruuaksi pyytävää koukkukalastajaa joka liotuttaa kuollutta fisua koukun päässä ja olettaa että siihen mikään tarttuisi. Ihan samahan se olisi kesä uistelukin. Miksi ajella suuri päästöisellä polttomoottorikoneella ympyrää järven selällä jos kerran veteen kellumaan heitettyihin vaappuihinkin ne hauet suurella innolla iskevät?


      • Asiastaperillä
        Järkihoiäläjätä kirjoitti:

        Hah! Ituhippien provosointia taas että muka kuolleella saa. Varmaan olet niitä pääkköstelijöitä jotka vielä antaa pusun hauen otsalle ja laskee takas. Herää kysymys kumpiko se on kiduttamista laittaa hellävaroen kestävä syöttikala evän alta koukkuun kiinni vai se että ensin riuhdotaan useampi kiloista kalaa suupielestä ja sitten vapautetaan.
        En tunne yhtään ruuaksi pyytävää koukkukalastajaa joka liotuttaa kuollutta fisua koukun päässä ja olettaa että siihen mikään tarttuisi. Ihan samahan se olisi kesä uistelukin. Miksi ajella suuri päästöisellä polttomoottorikoneella ympyrää järven selällä jos kerran veteen kellumaan heitettyihin vaappuihinkin ne hauet suurella innolla iskevät?

        Onpas harvinaisen pihalla tämä mutuilija.

        Englannissa hauenonkijat siirtyivät paljolti kuollesseen täkykalaan kylmän veden aikaan ongittaessa jo noin 50 vuotta sitten. Syy oli yksinkertainen: kuollut (pohjalla makaava) täky pyytää paremmin suuria yksilöitä. Tämä siis jo aikana, jolloin elävä täkykala oli sallittu, mitä se ei enää ole (ei myöskään mm. Irlannissa, Saksassa ym. maissa, joissa hauet on perinteisesti pyydetty täyllä vieheiden sijaan.)

        Suuret hauet ovat osa vesistöjen "jätehuoltoa". Siksi ne korjaavat tuoreet ja tuoreehkot kuolleet kalat tehokkaasti suihinsa. Hauki pyrkii maksimoimaan saaliista saadun energian, joten varsinkin kylmään vuodenaikaan, kun energiaa palaa helposti saalistuksessa "liikaa", paikallaan oleva saalis houkuttaa paremmin kuin liikkeessä oleva.

        Hauki on pääasiassa näkö- ja kylkiviiva-aistisaalistaja, mutta se käyttää hajuaistiaankin saaliin löytämisessä. Tästä syystä Englannissa ongitaan haukea pohjalta paljon rasvaisilla ja voimakashajuisilla merikaloilla, sillillä ja makrillilla. Meillähän tämä ei käy, koska merikalan ja sen osien käyttö syöttinä on sisävesillä lain mukaan kiellettyä.

        Olen onkinut haukea pohjalla lepäävällä kuolleella täyllä Irlannissa. Samana päivänä (marraskuu) käytimme sekä uistinta että raksissa uitettua täkyä. Eipä hävinnyt saalismäärässä paikoillaan oleva täky muille houkuttimille.


      • Asiastaperillä

        Ja kielitaitoisia epäilijöitä suosittelen tutustumaan aiheeseen laittamalla hakukoneeseen vaikkapa "deadbaiting for pike".


      • Anonyymi
        Järkihoiäläjätä kirjoitti:

        Hah! Ituhippien provosointia taas että muka kuolleella saa. Varmaan olet niitä pääkköstelijöitä jotka vielä antaa pusun hauen otsalle ja laskee takas. Herää kysymys kumpiko se on kiduttamista laittaa hellävaroen kestävä syöttikala evän alta koukkuun kiinni vai se että ensin riuhdotaan useampi kiloista kalaa suupielestä ja sitten vapautetaan.
        En tunne yhtään ruuaksi pyytävää koukkukalastajaa joka liotuttaa kuollutta fisua koukun päässä ja olettaa että siihen mikään tarttuisi. Ihan samahan se olisi kesä uistelukin. Miksi ajella suuri päästöisellä polttomoottorikoneella ympyrää järven selällä jos kerran veteen kellumaan heitettyihin vaappuihinkin ne hauet suurella innolla iskevät?

        Kyllä jauhat paskaa ettei kuoleella syötillä ei saa haukija 50v kokemuksella voin sanoa että toimii aivan loistavasti no jos pyytäjä on täys urpo se ei saa kaloja vaikka käyttäis dynamiittia


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä jauhat paskaa ettei kuoleella syötillä ei saa haukija 50v kokemuksella voin sanoa että toimii aivan loistavasti no jos pyytäjä on täys urpo se ei saa kaloja vaikka käyttäis dynamiittia

        Kommentistasi näkee ettet juuri kalastusta ole harrastanut. 🤣


    • Haukeatulee

      Itse joskus koitin iskukoukkuihin laittaa eläviä täkykaloja, mutta elävä kala usein laukaisi iskukoukun omia aikojaan, joten käytän kuolleita kaloja. Kaikilla kaloilla tuntuu haukea tuleva, olen käyttänyt syöttinä, ahventa, kiiskeä, särkeä, salakkaa, muikkua ja silakkaa. Kyseessä on järvi ja silakkakin toimii.

    • Kalastuksenvalvoja

      Elävää täkykalaa ei saa lain mukaan käyttää. Sen kieltää niin kalastuslaki kuin myös eläinsuojelulaki:

      Kalastuslaki 46 §
      Kielletyt kalastustavat, pyyntimenetelmät ja kalastusvälineet
      Seuraavat kalastustavat, pyyntimenetelmät ja kalastusvälineet ovat kiellettyjä kalastuksessa:
      ...
      5) koukun tahallinen tartuttaminen kalaan ulkopuolelta;

      Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150379

      Eläinsuojelulaki: 3§ Yleiset periaatteet

      Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty.

      Terv. Kalastuksenvalvoja ELY-keskus

      • Lopettakaakidutus

        Tuosta voi hyvin päätellä että pyydystä jä päästä kalastus on laitonta eläinsuojelulain nojalla. Ettäs tiedätte.


      • Anonyymi

        "5) koukun tahallinen tartuttaminen kalaan ulkopuolelta"

        Tällä tarkoitetaan ns. ryöstökalastusta. isoilla koukuilla. Eli kala vain kiskaistaan kiinni isoihin koukkuihin usein vaelluskalan vaellusaikaan, jolloin niitä on paljon. Tämä on tässä se lain kirjain.

        Syöttikalojen käyttöä ei ole kalastuslaissa kielletty. Ainoa maininta syöttikaloista on 78§. Siinä erikseen kielletään siirtämästä syöttikaloja Tenojoen, Näätämöjoen, Paatsjoen, Tuulomajoen ja Uutuanjoen vesialueille.


    • Syönsaaliini

      Pyydystä ja päästä kalastus on aivan järjetöntä, miksi kalastaa, ellei halua sitä saalista syödä. Josnihan vain huvin vuoksi, niin sama on katso kalastusta vaikka juutupesta.

    • Anonyymi

      Itse en suosi eläviä kaloja syötiksi, koska onhan se melko inhottava ajatus, että jättää kala riutumaan ja kitumaan koukkuun tai muuhun pyydykseen. Ainoa poikkeus on ruutana, joka kyllä selviää koukussa useammankin päivän vesistöstä riippuen.

      • Anonyymi

        Katiskalla syötti ja sitten vetouistelemaan.


      • Anonyymi

        Niin että kiduttaa saa, jos pysyy tarpeeksi monta päivää hengissä?


    • Anonyymi

      Mato

    • Anonyymi

      Käytin joskus elävää täkyä mutta nykyään ei kantti riitä. Aika karua se on lyödä elävälle kalalle koukku selkään ja viskata veteen odottamaan. Hyvät hauet sillä tosin sai.

      • Anonyymi

        Jos kantti riittää ylipäätään kalastamiseen, niin onhan se outoa että se kantti sitten loppuu täkykalan laittoon. Toisilla jopa onkimadon viritykseen.
        Ehkä silloin joku muu kuin kalastus on parempi harrastus.
        Pyydystä ja päästä kalastuksesta on tehty muoti ilmiö. Eli ensin revitään kalojen suupielet ja lasketaan takaisin ja tämä on sitten niin hyväksyttyä. Siihen nähden täkykalan käyttö on vielä heppoisaa hommaa. Ja oikein viritettynä on tutkittu, että kala ei kärsi täkynä olon aikana.
        Jokainen miettikööt kumpi on kalalle inhimillisempää? Se että kala kalastetaan vieheellä niin, että kalan kidukset, kieli, poskipielet tai pahimmillaan silmä repeää ja vaurioituu ja se lasketaan takaisin, kun taas se että viritetään elävä täkykala koukkuun selkäevän ja nahan välistä varovasti?


    • Anonyymi

      Mitenkäs jos tuota lukis Pater nosterin ennen käyttöä?

    • Anonyymi

      Lakeja pitää noudattaa. Itse sain kolmekymmentäkiloa muikkuja. Tainnutin ja verestin kaikki.

      • Anonyymi

        Ai koskeeko tainnutus, verestys ja tappopakko pieniäkin kaloja? Luulin että vain isot pitää nirhata heti, mutta pienet saa pomppia ja sätkiä muovikassissa hamaan hapenpuutteeseen saakka.


    • Anonyymi

      Eläinsuojelulakia valmisteltiin niin pitkään, että sen nimikin ehti jo muuttua. Vuonna 2010 aloitettu valmistelu päätyi ensimmäisen kerran Eduskunnalle jo vuonna 2018, mutta vasta viime syksynä laki saatii uudelleen käsittelyyn. Keskiviikkona 1.3.2023 hyväksyttiin uusi eläinten hyvinvointilaki, joka tulee voimaan 1.1.2024. Kalastuslakiin tehdään muutoksia eläinten hyvinvointilain perusteella siten, että myös nämä astuvat voimaan 1.1.2024.

      Suhtautuminen lakiesitykseen on harrastajapiireissä ollut vaihtelevaa, eikä äänestys Eduskunnassakaan ollut yksimielinen. Lain puolesta äänestivät SDP, keskusta, vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja kristilliset. Yksimielisesti vastaan äänestivät perussuomalaiset, Liike Nyt ja Valta kuuluu kansalle. Kokoomuksesta 3/5 äänesti vastaan ja 2/5 lain puolesta. Yhden kolmanneksen vastarinnasta huolimatta eduskunta hyväksyi lain äänin 123/60.

      Yksi keskeisimpiä kalastuksen harrastajia koskeva perusperiaate on, että saaliiksi otettava tai syöttinä käytettävä kala on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla.

      Erityisesti tämä on puhuttanut pilkkipiireissä, kun vaikkapa pilkkikilpailuissa pitää vetää kaloja yhtä soittoa jäälle ja jokainen kalan lopettamiseen käytettävä sekunnin osanenkin on tärkeä. On kuitenkin hyvä muistaa, että säännöt ovat kaikille samat, joten kunhan opettelee näppärän kalan lopettamistavan osaksi nopeaa pilkkitekniikkaa, pärjää varmasti siinä missä aiemminkin. Eettisesti on tähänkin asti ollut selvää, että kala tulisi lopettaa välittömästi ja nyt se on sitä siis myös lain mukaan.

      Lakiin on kirjoitettu pari lievennystä, jotka varmasti ovat omia aiheuttamaan keskustelua siitä, miten niitä pitäisi tulkita.

      Kalaa tai rapua ei tarvitse saaliiksi ottamisen jälkeen välittömästi lopettaa, mikäli olosuhteet vaikeuttavat lopetusta, tai jos saalista säilytetään sumpussa tai muussa vastaavassa kalojen tai rapujen säilyttämiseen soveltuvassa laitteessa tai tilassa.

      Vaikeuttavilla olosuhteilla ei tarkoiteta sitä, että kaveri viereisellä pilkkireiällä kiskoo enemmän kalaa. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi kovaa tuulta tai merenkäyntiä, jotka edellyttävät vaikkapa katiskan tai verkkojen nostamista ensin veneeseen, sen jälkeen siirtymistä rantaan, ja kalojen lopettamista vasta siellä.

      Lopetusvelvollisuus ei koske kerralla saatavaa suurta saalismäärää.

      Tälläkään tarkennuksella ei tarkoiteta kilpapilkkijöitä vaan esimerkiksi sellaisia pyydyksiä, joissa saalista tulee yhdellä kokemiskerralla paljon, kuten troolilla, nuotalla tai rysällä. Täyteen silakoita uinut verkkokin voidaan katsoa tällaiseksi tapaukseksi. Oleellista siis on, että saaliin määrä kerralla tekee välittömän lopettamisen haastavaksi tai mahdottomaksi.

      Elävän täyn käyttö loppuu

      Elävä täkykala on ollut harrastajapiireissäkin eettinen kiistakapula jo ennen asian päätymistä lakiin. Teoreettista kiistelyä asiasta voi edelleen jatkaa, mutta käytännössä asia on uuden lain myötä selvä. Koska syöttinä käytettävä kala on lopetettava mahdollisimman nopeasti, elävää täkyä ei voi jatkossa enää käyttää. Elävän täyn käyttö on ollut jo aiemminkin kiellettyä monissa Euroopan maissa, joten Suomi ei tässä asiassa ole ladunavaajan asemassa.

      Kalan käsittelyä ja vapauttamista tarkennetaan

      Ensinnäkin kalaa on käsiteltävä mahdollisimman varovasti; aiheuttamatta tarpeetonta kipua ja kärsimystä, jotta kala on mahdollisimman elinvoimainen vapautettaessa.

      Toiseksi kalan vapauttamista säädellään jatkossa tarkemmin; takaisin veteen laskettavaa kalaa on käsiteltävä mahdollisimman varoen. Jos kala on selvästi vahingoittunut, kala on lopetettava ennen kuin se lasketaan veteen. Selkeitä kalan todennäköiseen menehtymiseen johtavia ennusmerkkejä ovat suuri verenvuoto ja kalan liikkumattomuus sitä kosketettaessa.

      Jotta vapautettava kala olisi mahdollisimman elinkelpoinen, kalan koskettelu ja kuivillaoloaika on minimoitava, kala on irrotettava nopeasti mutta varovasti koukuista, katiskasta tai verkosta sekä palautettava varoen veteen.

      Jos on odotettavissa, että kala menehtyy pian vapauttamisen jälkeen, kannattaa kala yleensä ottaa ruuaksi. Jos vahingoittunut kala on kuitenkin alamittainen tai rauhoitettu, kala on lopetettava ja siitä huolimatta laskettava takaisin veteen. Alamittaisen kalan ruuaksi ottaminen ei ole sallittua siinäkään tapauksessa, että se on kuolettavasti vahingoittunut.

      • Anonyymi

        Kuolleella syötillä ei tunnetusti kalaa saa joten koukkukalastus tulee loppumaan. Tosin sehän näiden kaikkien metsästystä ja kalastusta koskevien "uudistusten" päätavoite on.
        Pyydystä ja rääkkää kalastukseen ei yllätys puututa edelleenkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuolleella syötillä ei tunnetusti kalaa saa joten koukkukalastus tulee loppumaan. Tosin sehän näiden kaikkien metsästystä ja kalastusta koskevien "uudistusten" päätavoite on.
        Pyydystä ja rääkkää kalastukseen ei yllätys puututa edelleenkään.

        Itse olen käyttänyt kaupasta ostettuja silakoita ja muikkuja matikkakoukuissa ja iskukoukuissa ja kyllä niilläkin kalaa on tullut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4964
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3257
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1395
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1235
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      71
      929
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      728
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe