Kauan seisseen aseen ja patruunoiden käyttäminen

SatunnainenMetsämies

Ostin tutulta pois käyttämättömäksi jääneen Sakon 222:n, L461 ja vuodelta -63. Aseella on omistajan mukaan ammuttu viimeksi 70-luvulla. Sain myös 222 patruunoita, ostettu aseen ostovuonna 1963. Kaikki on ehjän näköistä, mitä nyt patruunat vähän patinoituneet. Aseen piippu näyttää kirkkaalta ja lukko ym. toimii moitteettomasti. Aseen ampumamäärä on myös omistajan mukaan vähäinen.

Nyt tekisi mieli mennä radalla testaamaan asetta. Mutta mahtaako aseella ja patruunoilla uskaltaa ampua ilman asesepän tarkastusta?

8

2649

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kylläpä

      en epäile aseen kuntoa mutta patruunat kyllä ostaisin jos nuo sinulla ovat jo 50 vuotiaita.

    • Latailija

      Niissä vanhoissa pateissa, saattaa olla luoti hapettunut kiinni hylsyyn. Se on sitten tiukassa, voi aiheuttaa vaurioita aseelle, jopa poskelle, kun ampuu.

    • sitsennäkee

      Hae puupölkky sisälle suuntaa ase siihen, laita pyssy vinkalla pöytään kiinni, laita naru liipasimeen ja nykäse.

    • joo

      Kannattaa ammuskella pois ne ikivanhat panokset(!)

      Asesepät tiedä hittojakaan mistään ampumisista. Ne vaan vaihtaa uuden piipun jos entinen on revennyt tai pullistunut(!)OK

    • jägaren

      Jos ne patruunat on säilytetty koko ajan kuivissa olosuhteissa ei ole mitää syytä miksei voisi ampua. Itsekin olen ammuskellut sota-aikaisia paukkuja 7.62x53R ja toimii ihan hyvin. Säilytys on ratkaiseva tekijä, jos ne ovat saaneet kosteutta, ruuti voi olla paakkuuntunutta ja palamisnopeus voi olla silloin liian raju jolloin paine kasvaa kohtuuttomasti.

    • Ravista_patruunaa

      jos sisältä kuuluu rapinaa, niin ruuti on edelleen toimintakunnossa.

    • tyhmänrohkea

      Ase varmaan toimii. Putsaa piippu hyvin kuivuneen öljyn jäämistä.

      Siviilipatruunoita en ampuisi, sillä siviilipatruunat on tehty ammuttaviksi. Sotapatruunat ovat tehty säilytettäviksi, joten vanhempiakin voi aika suritta ampua.

      Siviilipatruunan hylsyssä tapahtuu helpommin sellainen mielenkiintoinen ilmiö kuin messingin varastohaurastuminen. Pienetkin epäpuhtaudet saavat hylsin hiljalleen haurastumaan ja se voi revetä ammuttaessa.
      Siviilipatruunan luotia ja nallia ei ole kunnolla niipattu tai jopa lakattu tiiviiksi hylsyyn, jolloin ilmankosteus pääsee vaikuttamaan ajoaineisiin. Saattaa käydä niin, että nalli lähtee, mutta ruuti ei syty ja luoti kiilautuu piippuun. Jos tätä ei huoma, ja ampuu toisen perään, niin aseräjähdys on lähellä. Ruuti voi myös syttyä ja palaa epätäydellisesti hienojakoisemmaksi pölyksi, joka syttyy sitten palotapahtuman toisessa vaiheessa ja palaa erittäin nopeasti. Paine ei ehdi purkautua työntämällä luotia, jolloin lukko tai patruunapesä antaa periksi 10cm päässä kasvoista.
      Käväise aseliikkeessä ostamassa uudet patruuna ja kysäise ottaisivatko vanhat paukut hävitettäviksi.
      Itse ammun .308 sakolaisella ja 80-luvun lopun sakon tekemiä siviilipaukkuja. Vähän hirvittää, sillä silloin tällöin joissakin lootissa on pari patruunaa, joissa hylsyn kannan tienoille tulee millin parin repeämiä. Ei niitä muuten uskaltaisi ampua, mutta on hyvä ase, tiivis lukko ja suojalasit. Lisäksi jos on vähän hullu, niin sekin on eduksi.

    • HyväAse

      Osta pullo Brunoxia (puhdistaa hyvin jäämät)ja hyvät piipun puhdistusvälineet aseliikkeestä. Tulppaa se luodikon piippu lukon puolelta esim talouspaperilla ja ruiskuta Brunoxia piippuun. Anna vaikuttaa jokunen tunti. Sitten poista paperitulppa ja puhdista patruunapesän suunnasta työntäen piippu puhdistusvälineellä. Piippu on puhdas kun tuppoon /suppoon ei jää enää likaa.(jos rassaat piipun suuaukon kautta käytä rihlasuojaa)Tarkasta piippu esim. taskulampun avulla vastavaloon.

      Pura aseen lukko ja puhdista brunoxilla ja nukkaamattomalla rievulla. Pyyhi ylimääräinen öljy pois. Kasaa lukko oikein.
      Asenna lukko paikoilleen.

      Tee TYHJÄLLÄ aseella latausliike. Kytke varmistin ja lyö esim kuminuijalla aseen perälevyyn napakasti. Ase ei saa laueta.Jos laukeaa. Toimita asesepälle huoltoon. Älä käytä jos varmistin ei toimi.

      Osta uusia hyvälaatuisia Sakon tai Lapuan patruunoita. Ja käytä niitä. Hylkää ehdottomasti vanhat ammukset !
      Luovuta aseliikkeelle ne hävitykseen.Kun kyse on kymmpien sijoituksesta patruunoihin, on turha ottaa riskejä.
      70 luvun patruunat missä näkyy kertomaasi "patinaa" ( olleet luultavasti edellisellä omistajalla ulkona mukana joskus) on vanhoja. Vanha patruna voi esim katketa patruunapesään kaulastaan ammuttaessa ja kun lataat seuraavan ja laukaiset rikkoontuu aseesi ja paine voi purkautua sinuun aiheuttaen ruumiinvamman.Toinen vaihtoehto on että ruuti ei syty kunnolla ja syntyy alilatausdetonaatio. Luoti jää piippuun ja uusi laukaistu patruuna halkaisee piipun.
      Käytä siis vain hyvälaatuisia patruunoita.Älä käytä mellotetuin rautaydin luodein ladattuja patruunoita. Ne voivat rasittaa piippua ja aseen käyttöikä voi lyhentyä.

      Kun ammut ensimmäisen patruunan tutki ulos tuleva hylsy. Katso tuleeko hylsy kakistelematta pesästä. Tutki nallin kohtaa , onko nallin pohja ehyt ja pullistumaton eikä puhki? Jos kaikki vaikuttaa ok:lta ja osuma siellä missä pitääkin niin varmaan ase on kunnossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      123
      1875
    2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      193
      1488
    3. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      64
      1198
    4. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      45
      1172
    5. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      87
      1057
    6. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      102
      995
    7. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      900
    8. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      65
      846
    9. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      45
      817
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      771
    Aihe