Varokaahan aurinkorannikollakin

Varokaahan

Täällä aurinkorannikolla on ja asuu näitä verkostomarkkinointi huijareita. Varokaa helposta rahsta. Suomen TV 1 pääuutisissa oli nyt sunnuntai iltana: "Haluatko tehdä miljoonan kuukaudessa?" – Uusi virtuaalivaluutta muistuttaa pyramidihuijausta
Yli kymmenen tuhatta suomalaista on laittanut rahojaan virtuaalivaluutta OneCoiniin. Tietotekniikan asiantuntijan Petteri Järvisen mielestä kyse on pyramidihuijauksesta. Suomalaisten OneCoinille maksamat rahat päätyvät bulgarialaiselle yhtiölle, jonka omistusketjun päässä on yhtiön perustajan lähisukulainen.


One Coin -sivusto
OneCoin mainostaa itseään virtuaalirahana. Arvostelijoiden mielestä kyse on verkostomarkkinnoinnista, joka muistuttaa pyramidihuijausta. Kuva: One Coin -sivusto / Yle
Yrittäjä Kari Wahlroos on vauhdissa. Hän puhuu ihmisille, jotka ovat tulleet kuuntelemaan uuden virtuaali- tai kryptovaluutan OneCoinin esittelyä.

YouTube-videolla näkee, että Wahlroos on hyvä puhuja ja esiintyjä. Hän kuulostaa vakuuttavalta, höystää puhettaan huumorilla ja osaa selvästi markkinoinnin.

OneCoinin "suurlähettiläänä" eri puolilla maailmaa kiertävä Wahlroos lupaa läsnäolijoille kovia asioita.

– Haluaisiko joku tehdä vuoden päästä miljoonan kuukaudessa? Kannattaa jäädä tänään sitten vähän pidempään.

– Meitä on 25 000, jotka tienaa pari tonnia viikossa. Me ollaan eniten maksava yhtiö tällä hetkellä. Siitä kertyy kuusinumeroinen numero. En ole ihan varma, en ole sitä lukua tarkistanut, mutta me ollaan todennäköisesti sellainen yhtiö, joka maksaa maailmassa eniten palkkoja.

Kovia lupauksia - näin OneCoinia markkinoidaan

OneCoin maailmalla markkinoiva suomalainen Kari Wahlroos lupaa OneCoinin avulla miljoonatuloja. Yle keräsi sitaatteja Wahlroosin puheista OneCoinin esittelyvideoilta.

Haluaisiko joku tehdä vuoden päästä miljoonan kuukaudessa? Kannattaa jäädä tänään sitten vähän pidempään.
Meitä on 25 000, jotka tienaa pari tonnia viikossa. Me ollaan eniten maksava yhtiö tällä hetkellä. Siitä kertyy kuusinumeroinen numero. En ole ihan varma, en ole sitä lukua tarkistanut, mutta me ollaan todennäköisesti sellainen yhtiö, joka maksaa maailmassa eniten palkkoja.
Me tehdään tästä kansan raha. Tämä ei ole vain rikkaille, vaikka teistä kaikista tuleekin aika rikkaita.
Me ollaan tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava yhtiö. Me otetaan joka päivä raha sisään 10–40 miljoonaa euroa.
Tästä tulee oma pankkijärjestelmä, meistä tulee maailman isoin pankki, se on se juttu.
Meillä on jonossa käsittämätön määrä kavereita, jotka haluaisivat sijoittaa miljoonia tai satoja miljoonia. Me ei oteta niitä, koska ei haluta pilata tätä hommaa.
Wahlroos vertaa OneCoinia kuuluisaan Klondiken kultaryntäykseen 1800-luvun lopun Yhdysvalloissa. Ensimmäiset paikalle menneet "löysivät kultaa vuoren reunalta, löivät pari kertaa hakulla ja kultaa tuli ämpärikaupalla." Viiden vuoden päästä paikalle tulleet kaivajat saivat sen sijaan painaa töitä "hiki hatussa" ja "löysivät sentään jotain".

– Ihan sama on meillä. Mitä myöhemmin tulee mukaan, sen hikisempi homma, Wahlroos sanoo.

Viesti on selvä: lähde mukaan nyt, niin tulet rikkaaksi. Jos jäät odottamaan, kerran elämässä tilaisuus menee sivu suun.

Mistä tässä oikein on kyse?

Bulgarialaista neroutta – vai hyvin suunniteltu huijaus?

OneCoinin kehittäjänä julkisuudessa on esiintynyt bulgarialainen Ruja Ignatova. Hän kertoo suorittaneensa muun muassa lakitieteen tohtorin tutkinnon Oxfordin yliopistossa Englannissa ja työskennelleensä kansainvälisessä konsulttitoimistossa McKinsey & Companyssa.

Yhtiö hehkuttaa luoneensa uuden merkittävän virtuaalivaluutan, joka lyö laudalta markkinajohtajan eli Bitcoinin. Tosiasiassa yhtiö myy kuitenkin ennen kaikkea koulutuspaketteja. Niiden avulla OneCoiniin liittyville henkilöille kerrotaan, kuinka kryptovaluutat toimivat ja miten niitä "louhitaan".

– Ihmisten pitäisi tietää, mitä he virtuaalivaluutalla tekevät, eikä ostaa sokkona jotain, mitä eivät sitten osaa hyödyntää, Ruja Ignatova selitti liikeideaansa Ylelle vuosi sitten antamassaan haastattelussa.

Aloittelijan paketti on vain sata euroa, mutta tarjolla on myös selvästi kalliimpia tuotteita. Kallein on "Infinity Package", joka irtoaa 25 000 eurolla.

Suurella sijoituksella saa lopulta koulutusta sekä optioita kryptovaluuttaan, jolla ei voi toistaiseksi ostaa mitään. Raha otetaan käyttöön ehkä loppuvuodesta 2016.

Yle sai haltuunsa OneCoinin koulutusaineistoa, joista normaalisti joutuisi maksamaan jopa tuhansia euroja. Materiaali on eräänlainen sekoitus taloustieteen ja sijoittamisen perusteita sekä muun muassa viime vuosien finanssikriisin analyysiä.

Kaikki aineisto on englanninkielistä. Ylen hallussa olevien tasojen 1–5 kurssivihkoissa puhutaan suhteellisen vähän OneCoinista tai muista kryptovaluutoista. Vastaavan materiaalin voisi käytännössä hankkia kirjastoista – suomenkielisenä.

Mikä ihmeen kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on hajautettu, kryptografiaan perustuva digitaalinen valuutta.
Kryptovaluuttoja eivät hallinnoi pankit tai keskuspankit. Niiden

1

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huijareita_liikkeellä

      Näkyy olevan taas tilaisuus Fugessa 19.3 älkää vain haksahtako tähän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3023
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      103
      2374
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2112
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1943
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1797
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe