hiihtäjät yllättävän kovia juoksemaan?

tarmo73_tre

Kuntoilijapuolellakin olen törmännyt varsin hyviin juoksuaikoihin henkilöillä joiden pääpaino harrastuksessa on kuitenkin hiihtopuolella.

Onko hiihdossa jokin osa-alue, mikä parantaa myös juoksuvoimaa? Yllättävän kovia tuloksia juoksevat kuntoilijatapahtumissa, 1/2 maralla yms. hiihtäjät.

Itse olen enemmän juoksun ja kuntosalin harrastaja, mutta voishan sitä alkaa hiihteleenkin vielä.

14

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kelekkaaa

      Perinteisen hiihdon potku on voimantuotolta lähinnä juoksua, vapaan tyylin potku on juoksua ajatellen liian hidas ja sivulle suuntautuva.

    • seppo334

      enpä usko että tuossa muuta on kuin että molemmat lajit tuppaavat olemaan kestävyysurheilua. Tttunut kuormittamaan elimistöä pitkäaikaisella lenkillä , treeneillä. Sikäli hyvin sopivat lajit yhteen, hiki lentää ja hengästyy ja voi itsekseen painaa...

    • 2356346

      Suurin ero tulee varmasti hiihdon ylämäkiosuuksista jotka ovat paljon rankempia kuin perus juoksussa. Edes maratonissa tuskin juostaan juurikaan maksimipulssilla mutta hiihtäjät vetää ylämäet ihan maksimipulsilla ja siinä koko hapenkuljetusjärjestelmä viedään äärimmilleen.

      Toki jalkalihasten voima ja kestävyys kehittyy paljon hiihdossa, myös vapaalla tyyllillä. Vaikka potku kohdistuu eri suuntaan niin liikkuu se reisilihas kuitenkin samaan suuntaan kuin juoksussakin. Pitkillä hiihtomatkoilla jalkalihakset ovat suuremmassa käytössä kuin käsilihakset, vaikka ei välttämättä näytä siltä.

    • molempiinlajeihin

      Keskisalo valitteli, että vaikka juoksussa sai Kalevan Kisoissa mitalia, niin hiihdossa oli vaikea päästä 10 joukkoon.

      Mutta hatunnosta hänelle, työnti hienosti SM-kisoja myös vapaalla. Jos reenaa yläkroppaa tuolle fysiikalle, niin mitalikin olisi irronnut hiihdossa.

    • fasdfasdf

      ite oon aika paljon kanssa hiihdellyt ja juossut kuntoilijaksi 1/2 maraa parempaa aikaa aina tavoitellen. Kyllä vaan talven runsaiden hiihtojen jälkeen on työlästä siirtyä juoksuun. Tuntuu hitaalta olo kaikinpuolin ja kankeaa juoksua jotenkin. Kyllä se siitä taas lähtee sujumaan, mutta ei ne lajit kyllä ihan täysin toisiaan tue

    • brunner

      Tukeehan ne täysillä toisiaan siinä suhteessa, että molemmissa tarvitaan hyvää ilmankiertoa eli hapenottoa. Eri asia kun menee viimeiselle huipulle niin lajierot tietysti vaikuttaa.

    • Juoksevahiihtäjä

      Kaikki puhuvat että kun norjalaiset hiihtäjät ovat niin ylivoimaisia hiihdossa ja käyttävät sitä ja tätä. Totuus kuitenkin on että norjalaiset hiihtäjät ovat kiven kovia juoksemaan. Esim. Nortti vetää 10000m radalla 32min.

      • kjuoksi2345

        Oli aika jolloin Suomessakin hiihtäjät juoksivat aikahaarukkaan 29-30 minuuttia. Äkkiä tulee mieleen Lähtevänoja, Kirvesniemi, Tiihonen, Huttunen (Toki hän siirtyi kokonaan juoksuun) ja monia muita puolen tunnin pintaan juosseita. Norjassakin ainakin Ole Ellefsäter ja Oddvar Brå juoksivat alle puolen tunnin kympin. Tässä nyt vain joitakin nimiä tuolta hiihto puolelta tai hiihtäjä-juoksija akselilta.

        Ennen ehkä ladut olivat sellaisia, että ne suosivat enemmän myös juoksijoita, sauvapaikat upottivat ym. Nykyraiteilla vaikka ylämäissä painellaankin hiihdossa sata lasissa, niin huippukuntoinen urheilija muutaman sadan metrin laskettelun jälkeen palautuu täysin ja on valmis tekemään seuraavan vedon täysillä.

        Hiihto on tietenkin hyvää kestävyysharjoittelua, koska hiihtämällä on erittäin helppo tehdä 2-3 tunnin lenkkejä, jopa pidempiä.


      • yhtymäkohdat

        Pitäisikö juoksuharjoittelussakin juosta välillä täysiä ja sitten pysähtyä hetkeksi kokonaan, niin se vastaisi hiihdon ylä- ja alamäkiä? Mutta kyllä kai hiihtäjien kuten juoksijoidenkin harjoittelusta valtaosa on peruskuntoharjoittelua jossa mennään matalalla sykkeellä?


    • fadfasdf

      norjalaiset hiihtäjät juoksisivat ohi ja lujaa suomalaisista hiihtäjistä, valitettavasti. Kuten yllä mainittiin, norskit ovat uskomattoman kovia juoksijoita ja tuo 10 000m radalla tosiaan taittuu tuohon 32min aikaan, jossa on monilla suomalaisilla juoksijoillakin ihmettelemistä. Kestävyyslajeja juu, mutta hyvin juoksu ja hiihto toisiaan tukee. Kattelin tuossa että suomalaiset mieshiihtäjätkin juoksevat Cooperissa siinä 3800m, joka on kelpo tulosta sekin.

      • 3920

        Mutta ei kyllä vielä kansainväliseen vauhtiin hiihtoladuilla riitä.


    • 23523523

      Ei se tasaisella maalla juoksu vielä paljoa autoa, katsokaa Johaugia joka on jo nuoresta asti harrastanut ylämäkijuoksua. Siinä kauden ylivoimaisin hiihtäjä. Olen edelleen sitä mieltä että ylämäkihrajoittelu on ratkaiseva, sen takia monet hiihtäjät ovat kovakuntoisempia kuin juoksijat koska ylämäkeen hiihtäessä hapenotto joutuu ihan äärirajoille.

    • norsge

      Minä juoksen aktiivisesti kesäisin ja syksyisin noin 80-100km viikkotahtia ja talven hiihdän. Aina kun aloitan uuden juoksukauden niin huomaan että juoksukunto on mennyt paljon alaspäin. Työlästä taas päästä iskuun.

    • ööjiou9u

      Mä oon kolkyt vuotta harrastanut talvisin hiihtoa ja keväästä syksyyn juoksennellut, vajaat kolkyt maraa, ehkä 25 puolikasta jne jne Aina on vähän jäykkää aloittaa juoksu, vaikka olen pyrkinyt juoksemaan talvellakin vähintään kerran viikossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      435
      3141
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      109
      2549
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      379
      2439
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1877
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1287
    7. 168
      1280
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1121
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      977
    Aihe