Stubb lupasi toisin - hallintarekisteriä yritetään

Omistukset-piiloon

Stubb lupasi toisin - hallintarekisteriä yritetään taas



Hallitus on tuomassa eduskunnan käsittelyyn lakia, jossa kohuttu hallintarekisteri on piilotettu kiertotermien taakse.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016031821291383_uu.shtml

- - -

Alexander Stubb kertoi joulukuussa, ettei kiisteltyä lakia hallintarekisteristä tuoda eduskunnan käsittelyyn.

Alexander Stubb kertoi joulukuussa, ettei kiisteltyä lakia hallintarekisteristä tuoda eduskunnan käsittelyyn. (JOHN PALMÉN)

Hallitus ilmoitti valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) suulla joulukuun alussa, että kiistellyn hallintarekisterin valmistelua ei tuoda eduskunnan käsittelyyn.

- Totesimme hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken, että tässä tilanteessa hallintarekisterin vieminen eteenpäin ei ole järkevää, Stubb totesi tuolloin.

Stubbin mukaan hän pyysi valtiovarainministeriötä valmistelemaan EU:n arvopaperiasetukseen liittyvän lainsäädännön ilman hallintarekisteriä.

- Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Sitä ei tuoda tämän hallituskauden aikana, Stubb vakuutti erikseen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tilanne näyttää sen jälkeen muuttuneen, sillä hallitus käsitteli torstaina esitystään "laiksi arvo-osuusjärjestelmästä". Lain esitteli kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) Stubbin ollessa työmatkalla.

- Tarkoituksena on tehdä pääosin Euroopan unionin niin sanotun arvopaperikeskusasetuksen voimaantulosta johtuvia muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön, Iltalehden käsiinsä saaman lakiesityksen esittelytekstissä kirjoitetaan.

Hallituksen esityksessä ei puhuta suoraan hallintarekisteristä, mutta käytännössä laki mahdollistaisi hallintarekisteröinnin sellaisen arvopaperikeskuksen kautta, joka tarjoaa toisen EU-maan toimiluvalla hallintarekisteröintipalveluita Suomessa.

Jos eduskunta uuden lakiesityksen hyväksyy, eurooppalaiset arvopaperilaitokset voisivat siis jatkossa tarjota hallintarekisteröintimahdollisuutta myös suomalaisille sijoittajille. Eli toisin kuin ministeri Stubb viime vuoden lopulla vakuutti.

Hallintarekisterin puolustajat ovat sanoneet, että suomalaiset voivat tälläkin hetkellä käyttää ulkomaisia hallintarekistereitä, mutta esimerkiksi oikeusministeriön tuoreen lausunnon mukaan se on laitonta.

Omistukset piiloon

Tällä hetkellä suomalaiset sijoittajat omistavat osakkeensa suoraan, eli osakkeita hallinnoi esimerkiksi pankki sähköisellä arvo-osuustilillä, ja näistä tileistä pitää kirjaa yksityinen toimija Euroclear Finland Oy. Kenen tahansa suomalaisen osakeomistuksen pystyy selvittämään Euroclearin tietokannoista.

Hallintarekisteri puolestaan mahdollistaisi osakeomistusten piilottamisen niin, että yksittäisen osakkeenomistajan sijaan yhtiön omistajana näkyisi vaikkapa ulkomaisen pankin ylläpitämä sijoitusinstrumentti.

Hallituksen ja valtiovarainministeriön yhdessä ajama, Finanssialan keskusliitto FK:n voimakkaasti lobbaama hallintarekisterihanke on herättänyt vastustusta, koska lukuisten viranomaisten - muun muassa poliisin, verottajan ja syyttäjälaitoksen - mielestä se mahdollistaa veronkiertoa ja siten tukee harmaata taloutta.

Valtiovarainministeri Stubbin eduskunnassa antamasta lausunnosta nousikin kohu, kun hän väitti 90 prosenttia viranomaislausunnoista olevan hallintarekisterin suhteen myönteisiä, kun oikea luku oli vain kymmenisen prosenttia.

TOMMI PARKKONEN

[email protected]

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisitehtävä alkuviikosta Maisan kotona

      Iltasanomat: Helsingin poliisilaitos vahvistaa, että Vantaalla on ollut poliisitehtävä kyseisenä ajankohtana. Poliisin
      Kotimaiset julkkisjuorut
      86
      2048
    2. Tämä on sinulle vaikka kaikki lukee

      Vaikka kuinka olet viisas ja kaikin puolin velho, niin et tiedä tilanteestani. Senkin takia menetät mielenkiinnon. Eikä
      Tunteet
      11
      1662
    3. T-mies tässä

      Kerro nainen huolesi niin pohditaan yhdessä. 😎
      Ikävä
      102
      1152
    4. Lulu selvityttää Elokapinan lakkautusta

      Persukannattajien mielistely otti Lulu Ranteella aika tavalla runtua, kun hän aikoo selvityttää mahdollisuuksia Elokapin
      Maailman menoa
      350
      1126
    5. Ensitreffit Matti joutuu "ulkoruokintaan" - Väärinymmärrysten suossa Taina-vaimon kanssa: "Oli..."

      No nyt on kyllä väärinymmärrystä kerrakseen… Mitä luulet, pysyykö Taina ja Matti yhdessä vai onko tulevaisuudessa ero ed
      Ensitreffit alttarilla
      3
      1113
    6. Harmi, kun sillä nousi

      kaikki huomio päähän. Vaikutti aluksi niin mukavalta ja vaatimattomalta 😔
      Ikävä
      53
      851
    7. Täytyy sanoa

      Että olit kyllä mielenkiintoisin ja omaperäisin nainen mitä olen koskaan tavannut. Aivan kuin joku olisi tiputtanut sinu
      Ikävä
      21
      839
    8. Miten saisin

      Hurmattua sinut uudelleen,? Pissin omiin muroihini ensinmäisellä kerralla koska olin tyhmä ja liiaksi kiinni menneess
      Ikävä
      31
      777
    9. Persu Meri Valkama kadehtii Sanna Marinin menestystä

      Taas yksi persu tuli nolaamaan itsensä kadehtiessaan menestynyttä Suomen kansan supertähteä Sanna Marinia. https://demo
      Maailman menoa
      237
      737
    10. Raamatun tärkein lause

      Ja Mooses tuli alas vuorilta missä jumala oli, Mooseksen mukaan, ilmoittanut hänelle, että hän ja koko juutalainen väki,
      Hindulaisuus
      367
      719
    Aihe