Onko suomalaisilla liikaa aseita?

Luottamuspulako

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016032021302809_uu.shtml

Poliisi: Ihmisillä on liian paljon aseita Suomessa

Sunnuntai 20.3.2016 klo 19.22

Suomessa on liikaa aseita, sanoo Helsingin poliisin johtokeskuksen johtaja, ylikomisario Jussi Huhtela.
Hän katsoo, että mitä vähemmän aselupia on, sen parempi.

- Viime vuosina aseilla tehdyistä henkirikoksista valtaosa, Jokela, Kauhajoki, Hyvinkää, on tehty luvallisilla aseilla. Niillä tehdään myös paljon itsemurhia, Huhtela kertoo.

Huhtela on työskennellyt aiemmin Poliisihallituksessa, missä hän vastasi muun muassa poliisin alueellisten vaativien tilanteiden toimintaryhmien varustamisesta.

Suomessa on yli 1,5 miljoonaa aselupaa, eli noin 28 asetta sataa ihmistä kohden. Suuri määrä selittyy muun muassa metsästyksen yleisyydellä. Luku käy ilmi poliisihallituksen vuoden 2015 asetilastoista.

Luvattomia aseita on Huhtelan arvion mukaan vähän.

Viina ja pyssyt eivät sovi yhteen

Huhtelan mukaan ongelma on se, että aseiden lisäksi Suomessa on paljon sosiaalisia ja mielenterveysongelmia. Henkilökohtaiset ongelmat, viina ja ase kotona on usein yhdistelmänä vaarallinen.

Poliisi ampui lauantai-iltana aseistautuneen miehen Petäjävedellä Keski-Suomessa.

Poliisin mukaan mies oli itsetuhoinen ja uhkasi poliisia ampumisella. Poliisi ei vielä sunnuntaina kertonut tapahtuneesta enempää. Valtakunnansyyttäjänvirasto tutkii asiaa. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi selvittää, onko Petäjävedellä toimittu oikein ja onko poliisin voimankäytön ohjeistus ajan tasalla. Ohjeistusta tarkasteltiin viimeksi noin kuukauden takaisen Tuusulan ampumistapauksen jälkeen.

Huhtelan sekä Kolehmaisen mukaan poliisin aseenkäyttö Suomessa on hyvin vähäistä. Molemmat uskovat, että on sattumaa, että ampumistapauksia on ollut kaksi lyhyellä aikavälillä.

Voimankäytön koulutuksessa Poliisiammattikorkeakoulussa toimiva ylikonstaapeli Juha Mielonen sanoo, että koulutus on laadukasta ja muun muassa aseen hallintaa seurataan vuosittain tasokokein.

Ampuminen viimeinen keino

Poliisilla on lupa käyttää asetta vasta viimeisenä keinona. Huhtela sanoo, että ennen sitä pyritään käyttämään kaikki muut voima- ja neuvottelukeinot.

Ampuminen voi tulla kyseeseen esimerkiksi, kun poliisia tai sivullisia uhataan tai kun aseistautuneen ihmisen matka pitää pysäyttää.

Petäjäveden tapauksesta tiedetään, että poliisi tavoitti miehen iltakuudelta istumassa autossaan ja käytti asetta iltayhdeksän aikaan.

Poliisiammattikorkeakoulun Mielonen sanoo, että voimakeinoja käyttäessään poliisi pyrkii hallitsemaan tilannetta ja turvaamaan virkatehtävän suorittamisen. Kykyyn hallita tilannetta vaikuttaa muun muassa se, onko tarpeeksi poliiseja ja välineistöä saatu paikalle.

Huhtela sanoo, että Helsinkiä lukuun ottamatta partioiden matkat kohteeseen voivat olla pitkiä. Petäjävedellä poliisi oli saanut ilmoituksen ennen iltapäiväviittä ja tavoittanut miehen tuntia myöhemmin.

Kaikki 2000-luvun tilanteet, joissa poliisi on ampunut ihmisen, ovat sattuneet pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

- Haja-asutusalueilla tehtäviin ei ole saatavilla niin paljon resursseja kuin Helsingissä olisi.

Huhtelan mukaan haja-asutusalueilla yksittäinen partio voi joutua ratkaisemaan yksin isoja kysymyksiä.

Poliisi ei ole vielä tiedottanut, kuinka monta partiota Petäjäveden tapauksessa oli paikalla.
STT

KOMMENTTEJA

14

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikapöyristyttävää

      Nämä lauseet huolestuttaa varmasti harrastajia kaikkein eniten:

      "Suomessa on liikaa aseita", sanoo Helsingin poliisin johtokeskuksen johtaja, ylikomisario Jussi Huhtela.
      Hän katsoo, että "mitä vähemmän aselupia on, sen parempi."

      Mielestäni Suomeen pitää saada aseharrastajille virallinen kattojärjestö, joka tulee toimimaan myös harrastusväen edun- ja oikeuksien valvojina.Tule vahvasti tunne ettei näin voi enää jatkaa, jos poliisi on valmiiksi noin asennoitunut.

      Esim Kansallinen kivääriyhdistys NRA ei ole ottanut sitä edunvalvojan roolipaikkaa mitä aluksi kuviteltiin.

      Tuollainen puhe on vakava epäluottamuslause Poliisilta harrastajakunnalle.
      Eritoten myös siksi että Poliisi on se joka valikoi ja päättää keille ne luvat annetaan. Eihän tässä enää uskalla lupia lähteä kyselemään jos noin ajatellaan, ettei voi enää luottaa.
      Todella harmittavaa.

    • ohranauusimaa

      tän poliisin mielestä irakin miehet ei oo onkelma ja onkelmaa on suomalaisten alkoholinkäyttö ja näköjään myös aseiden määrä. että semmoinen veijari tämä...

    • aas1luu5

      Huhtelalle lisää fungeerattavaa, Trafin tilastojen mukaan huviveneily vaatii vuosittain liki 50 ihmiskuolemaa. Se on liki satakertainen määrä lupaaseilla tehtyihin tappoihin.

    • novoivoisentään

      Poliisin mielivalta taas vauhdissa, poliisi itse ei osannut selvittää tilannetta ja ampui ihmisen kuoliaaksi, ja mitenpä muutenkaan, menee aseenomistajien ja viinan syyksi?

      Tollaselle huuhentaali Huhtelalle hame ja kukkahattu?

    • AseidenRiisunta

      Jos kerran ei haluta sallia siviileille siviilissä kantaa asetta, niin viranomaisten on turha määrätä ihmisiä kertausharjoituksiinkaan ja siellä määrätä ottamaan vastaan rynnäkkökivääriä. Kyllä se maanpuoltustahto tällä tavalla saadaan kitkettyä, kun ihmisiltä viedään mahdollisyys harrastaa ampuma-ase ammuntaa. Miten ihminen muuttuu kelvolliseksi hallussapitämään rynnäkkökivääriä, jos siviilinä hänelle ei anneta edes lupaa pienoiskiväriin.

      Jaa, että luvattomien aseiden määrä on vähäinen. Luvattomia aseitahan voi olla vaikka kuinka paljon, koska eivät viranomaiset niiden määriä tiedä, kun eihän luvattomia aseita viranomaisille mennä ilmoittamaan.

    • ja_heti_pois

      Helsingin poliisin johtokeskuksen, johtaja Jussi Huhtela kirjoituksessaan, IL 20.03.2016klo. 19.22 ryntää puolustelemaan poliisin tekemää tappoa Petäjävedellä, perustelemalla että, Suomessa on liikaa luvallisia aseita tavallisilla kansalaisilla jne.. siitäkö tappo johtui?? ..uskomaton veto.

      Jo tuo ”selittely” asenne että, vika on taas muualla, kun ruumiita poliisin toimesta tulee, edellyttää päättäjiltä pikaisia toimenpiteitä asiassa ja perusteellista, puolueetonta tutkintaa sekä selvitystä, poliisin / poliisijohdon toimista tilanteessa.

      Aseet pois poliiseilta HETI, ase ole poliisillakaan, etuoikeus.

    • Ajattelija_minäkin

      "- Viime vuosina aseilla tehdyistä henkirikoksista valtaosa, Jokela, Kauhajoki, Hyvinkää, on tehty luvallisilla aseilla. Niillä tehdään myös paljon itsemurhia, Huhtela kertoo."

      No jos kahdelle kahelille on myönnetty aselupa ensimmäiseen aseeseen (Jokela ja Kauhajoki) ja henkilön ensisijainen tahtotila on tehdä joukkomurha, niin näinhän ne on tehty luvallisilla aseilla... Hyvinkään tapauksessa taas tekijällä ei ollut aseisiin oikeutta, eli ne olivat luvattomasti käytössä vaikka jollakulla niiden luvat olivatkin.

      Jos katsotaan yksittäisiä ampuma- yms. tapauksia joita näkee lehdissä lähes viikoittain, niin kyse on huume ja huumejengi sekä rikollisjärjestöjen ja etnisten vähemmistöjen toiminnasta. Näillä tuskin on lupia, mutta aseita tuntuu olevan kovasti. Ja silti vain ne lailliset aseet huolettavat arvoisaa poliisimiestä????

      Ja että luvallisilla aseilla tehdään paljon itsemurhia ? Ei kai se ase sen itsemurhan perussyy ole. Ja toisaalta jos joku haluaa päättää päivänsä, niin mieluummin tehköön sen aseella itse, kuin ajamalla tieliikenteessä päin vastaantulijaa. Näitäkin tapauksia nimittäin on.

      Ja entäs se arvokuljetusryöstö Helsingin lähistöllä? Luvallisilla konetuliaseillako siellä touhuttiin???

    • pellet_

      Tuntuu tämä helsingin poliisilaitos olevan aikas pellepaikka. Onneksi en asu pääkaupunkiseudulla.

    • Taruavaitotta

      Virkamiehen luulisi tuntevan tilastot, joiden mukaan luvallinen ampuma-ase henkirikoksen tekovälineenä on Suomessa suhteessa muihin väkivallan muotoihin suhteellisen harvinaista. Kärkisijoille on nyrkki, potkiminen, teräase ja luvattomat aseet! Lisäksi poliisit haluavat aktiivisesti unohtaa sen, että aiemmat epäonnistuneet aselait nimenomaan mahdollistivat ikävin seurauksin sen, että luvanharkinnassa katseltiin vain millaiseen ja minkä kokoiseen pyssyyn lupia annettiin, ei niinkään kenelle, jonka luulisi nyt maalaisjärjelläkin olevan lähtökohta aseluvalle. Lisäksi virkamies taitaa olla tietämätön tilastoista, joiden mukaan on viimeisen kymmenen vuoden aikana luvallisillakin aseilla tehdyt rikokset ovat jatkuvasti vähentyneet! Samaisen Helsingin poliisilaitoksen korkea virkamies antoi hiljan EU-asekieltolakiesityksiin liittyen lausunnon, jossa reserviläiskivääreitä todettiin olevan käytössä vain noin 8.000 " ja niistäkin suurin osa ei olisi missään käytössä", tämäkin lausuma, joka jo poliisinkin tilastojen mukaan lienee kaukana totuudesta? Herää kysymys, mikä poliiseja vaivaa, ja miksei tällaisiin lausumiin kukaan puutu?

      • Sori_siitä

        "Lisäksi virkamies taitaa olla tietämätön tilastoista,"

        Eipä ole poliitikoillakaan ensi kerta...


    • hiuhijnbjjk

      Mielestäni kunnon kansalaisilla on liian vähän aseita. Niitä pitäisi lisätä jotta valtiovallalla olisi edes joku pelote kansalaisten taholta. Tilanne on nyt se että hallitus ja viranomaiset pelkäävät kansannousua ja haluavat sen takia takavarikoida aseet kunnon kansalaisilta kaikenlaisilla verukkeilla.

      • Niinpä...siis

        Hitler, Stalin, Mao ja Mussolini olisivat kiimoissaan...


    • mietiskelijän
    • lupavapaahaulikko

      Suomeesa on aseita saman verran kuin eurooppalaisissa valtioissa keskimäärin. Joissain valtioissa ei esim haulikkoa rekisteröidä aseeksi lainkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      173
      7135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4172
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2095
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2019
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1859
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1676
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      32
      1642
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1588
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1418
    Aihe