Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Koulukiusaaminen tuhosi Jonin, 12, elämän - äiti:

Koulukiusatun_äiti

Koulukiusaaminen tuhosi Jonin, 12, elämän - äiti:

KIUSAAJAT_MURHAAJIA

21.3.2016 8:34

Koulukiusaaminen tuhosi Jonin, 12, elämän - äiti: "meillä ei ole enää sitä samaa poikaa"

Maanantai 21.3.2016 klo 05.41 (päivitetty klo 07.24)

Jonia kiusattiin kaksi vuotta. Liikuntatunnilla häntä iskettiin päähän pesäpallomailalla. Urheilullinen poika sairastui traumaperäiseen stressihäiriöön ja keskivaikeaan masennukseen.

12-vuotias Joni oli lahjakas jääkiekkoilija, kunnes kiusaaminen tuhosi hänen elämänsä. (JOHN PALMÉN)

LUE MYÖS

Opetusministeri koulukiusaamisesta: "Tilanteet äärimmäisen surullisia"

Tilaa Iltalehti PLUS

tai

Kirjaudu sisään

Tutustu jo tänään!

VAIN 9,90 €/KK

Yhtenä päivänä kolmatta luokkaa käynyttä Jonia vain alettiin kiusaamaan koulussa.

Vanhemmat eivät keksi siihen yhtäkään syytä.

Raju kiusaaminen jatkui helsinkiläisessä alakoulussa peräti kaksi vuotta. Kiusaaminen oli sekä fyysistä että psyykkistä. Poika yritettiin pakottaa mukaan varkauksiin, häntä haukuttiin, lyötiin, päätä hakattiin seinään. Jonia heitettiin lumikokkareilla ja hänet lukittiin vessaan. Liikuntatunnilla kiusaaja löi Jonia pesäpallomailalla päähän. Kiusaaminen oli järjestelmällistä, kolmen lapsen tekemää. Se tapahtui piilossa aikuisten silmiltä.

Jonin vanhemmat, Sari ja Jarmo, kuulivat kyllä "poikien välisestä rajummasta leikistä" Wilman kautta. Huoltajat voivat sen kautta seurata oppilaan poissaoloja sekä viestiä opettajan kanssa.

"Poikien välistä rajumpaa leikkiä" oli nimenomaan koulun käyttämä termi kiusaamisesta. Wilmassa opettajat ja rehtori kuitenkin vakuuttelivat, että kaikki on hoidossa.

- Jos nyt jälkikäteen ajattelee, ei olisi pitänyt luottaa siihen, että koulu hoitaa asiat. Me uskoimme sokaistuneina Wilmaan, Sari ja Jarmo kertovat surullisina Iltalehdelle.

Kaikki johti siihen, että Joni otettiin keväällä 2014 sisään lasten psykiatriselle osastolle. Lääkäri diagnosoi pojalla traumaperäisen stressihäiriön ja keskivaikean masennuksen. Neurologin kirjoittamissa papereissa lukee, että "Jonin psyykkisen voinnin romahdus liittyy rajuun koulukiusaamiseen".

Normaali poika

Ennen kiusaamisen alkamista Joni oli vanhempiensa mielestä aivan tavallinen, normaali poika. Hän harrasti muun muassa jääkiekkoa ja sai Fair Play -palkintoja hyvästä asenteestaan. Hänellä oli paljon ystäviä ja koulutehtävätkin maistuivat normaalin alakoululaisen tavoin.

Nyt Jonilla on joka aamu vaikeuksia päästä sängystä ylös. Öisin hän ei pysty nukkumaan eikä liikunta kiinnosta ollenkaan. Rutiinit ovat Jonille kaikki kaikessa ja jos niistä poiketaan, on raivokohtaus valmis. Ärtymys, väsymys ja tietynlainen turtuminen asioihin ovat tyypillisiä oireita traumaattiselle stressireaktiolle.

- Jonilla ei ole jäljellä mitään vanhasta elämästään. Eikä minulla ole enää sitä vanhaa poikaa. Ennen katselin, kun Joni luisteli ja pelasi jääkiekkoa, nyt istun Pasilassa traumapsykiatrin ja lääkärin luona, Sari toteaa.

Haastateltavien nimet on muutettu. Lue koko juttu IL :stä.

___________________________________________________

Opetusministeri koulukiusaamisesta: "Tilanteet äärimmäisen surullisia"

Maanantai 21.3.2016 klo 05.40

Opetusministeriö käynnistää keväällä hankkeen, jossa asiantuntijatyöryhmä pohtii, miten koulukiusaamiseen voitaisiin puuttua tehokkaammin. Myös lainsäädännöllisiä uudistuksia harkitaan.

3

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei.sijaa.todenpuhujalle

      Valejuutalainen Göbbels oli vasta oppipoika näitten rinnalla.
      Vähän Valtterin ja äitinsä taustaa: http://mvlehti.net/2016/03/23/onko-valtterin-tarina-valhe/ Ei kai ollut yllätys?
      Sauli Niinistö toimii täysin näitten Kalergiprojektien sätkynukkena. Nyt kävi Putilovin kanssa sopimassa, millaiset "Mainilan laukaukset" tehdään keväällä Suomen rajalla Naton "harjoituksissa". Se ydinsota kun on saatava keinolla millä hyvänsä...

    • Xantippa

      Milloin koulut ottavat vastuun, kun näkevät kiusaamista tai siitä kerrotaan? Opettajat ja rehtori ovat suurimpia rikollisia, kun antavat sen jatkua. Kiusaajat on erotettava koulusta, kiusatun ei tarvitse vaihtaa koulua. Kun asiasta keskustellaan, on puhuttava kiusatunkin kanssa, eikä vain vanhempien. Ja kiusattujen on uskallettava kertoa, mitä on tapahtunut.

      Olen itse todistanut kiusaamista 11-12 -vuotiaana, En ymmärtänyt mennä väliin. Olinhan vain tyttö. Vähän aikaa sitten yksi naapuri kehui, kuinka kultainen poika yksi näistä kiusaajista on, kun käy vanhaa naapuria katsomassa. Teki kovasti mieleni kertoa, että se on vain julkisivua. En raskinut sanoa mitään. Mieleni tekisi laittaa kiusaajien nimet nettiin ja kysyä, ovatko he ymmärtäneet edes pyytää uhriltaan anteeksi. En tiedä, mitä kiusatulle pojalle tapahtui, kun vaihdoin koulua. Ikuinen viha ja halveksinta siitä jäi kiusaajia kohtaan. Olen jo eläkkeellä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2464
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2163
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1576
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1545
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1498
    8. 54
      1360
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe