Päätalon Kallesta arvioita!

diagonaalipussihousut

Olen lukenut Päätaloa kymmeniä vuosia aina muutamien vuosien välin, etupäässä Iijoki-sarjaa. Nyt viimeksi luin vaikuttavan teoksen "Pohjalta ponnistaen" ja sen päälle valikoidusti "Nuorikkoa näyttämässä".

Olen aika tavalla ihastunut Lainaan ja olisi mielenkiintoista kuulla arvioita hänestä, varsinkin hänet tuntevien suusta. Huhujen mukaan Kalle piirtää Lainasta liian pikkunokkaisen kuvan. Myös kuvia Lainasta olisi kiva katsella.

Kalleen olen usein tympääntynyt lukiessa. Varsinkin hänen ärhäkkä Lainan puheiden oikominen ja armoton kiroilu ottavat pattiin. Ja omasta mielestään Kalle on huumorimiehiä, mutta mielestäni vain valikoidusti.

Ajatusleikkinä sanoisin, että en haluaisi olla Kallen kanssa samassa ruokakunnassa tai työpaikassa, on kaveri niin pinko ja näyttämishaluinen. Ja salaleuhka.

Vieraissa käyntejä hän piti jokseenkin luonnollisina, joita hän ei isommin harmitellut. Taisipa teurastaa vuokraemäntä Allinkin pari kertaa. Viinan otto Kaarlo Alvarilla meni pääsääntöisesti överiksi, tavalla tai toisella. Liekö Laina ollut oikeasti niin äkäinen viinan suhteen? Siitä olisi mukava kuulla joltain tietäjältä.

Mutta kirjoittajana Kalle on mestari, se pakko sanoa. Henkilö- ja miljöökuvaukset hakevat vertaistaan. Ja tokihan hän levittää itsensä ja elämänsä tosi auki isän sairauksineen, sukupuolitauteineen, itsariyrityksineen. Ja sukupuolielimensä pienuuden hän tuo tämän tästä esille.

60

11213

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • fvvkjhguhuyiurir

   Avaus vaikuttaa "Laina Purosen" sukulaisen laatimalta trollausyritykseltä.

   Ensin ollaan kirjailijaa kehuvinaan ja sitä käytetään keppihevosena Kallen mollaamiseen.

   Ei näitä edesmenneen Kalle Päätalon puutteellisuuksia tarvitse tällä palstalla repostella. Kirjailijalla oli kanttia tuoda ne omatoimisesti esiin jo elinaikanaan.

   • Justiisa

    Kalle vähätteli ulkonäköään. Laina oli tosissaan rakastunut Kalleen ja piti tätä komeana miehenä. Myös Alli Kuusinen kehui Kallen komeutta.

    Laina puolestaan sievä, siro nainen, jolla kimmoisat, hyvät pakarat.


   • sippikainuu

    ei kukaan ole vaivautunut kommentoimaan veikko moilasen kahdesta lehtolapsesta


  • mhjvgfuy

   Helvi Ojala oli viehättävä nainen, josta kaikki muut kuin KP tykkäsivät.

   Helvin elämän surullinen tragedia oli se, kun KP:n tyylinen ja tapainen mies iski häneen silmänsä.

   Onnellisinta elämää Helvi sai viettää parikymmentä vuotta, kun hän oli naimisissa Veikko Moilasen kanssa tämän yllättävään ja äkilliseen poismenoon saakka.

   Veikko myös oli erittäin pidetty ja ystävällinen mies, luontainen herrasmies, täysin päinvastainen kuin KP. Lisäksi Veikko osasi käsitellä naisia, josta KP oli hänelle kateellinen.

   Helvi oli varreltaan solakka, hänellä oli luonnonkiharat kullankeltaiset hiukset, kiinteät rinnat ja iloinen luonne.

   Moilasen pariskunta ei voinut saada lapsia, koska Helvi oli joutunut teettämään useita raskaudenkeskeytyksiä ollessaan KP:n kanssa naimisissa.

   • KuulepaKummaaa

    No, onpas Tampereella ollut ainakin yksi täydellisistä yksilöistä koostuva aviopari...

    Unohdit mainita heidän taiteellisista lahjoistaan ja saavutuksistaan. Tekstisi perusteella voisi ainakin odottaa, että nekin ylittävät Kalle Päätalon tulokset menen tullen.


   • mhjvgfuy

    Taiteellisten saavutusten ja täydellisen perhe-elämän välinen korrelaatio on siinä, että mitä enemmän ensin mainittua, sitä vähemmän jälkimmäistä.

    Kun perheenpään kunnianhimo kohdistuu vain työhön, joutuu perhe väistämättä kärsimään. Tavalla tai toisella.

    Kysypä vaikka Riitalta...


   • Suukki

    Suorastaan ihme, että Helvi huoli Kallen miehekseen. Viehättävällä naisella olisi ollut ottajia, mutta kymmenkunta vuotta meni Kallen kanssa taistellessa.

    Kyllä Kaarlo Alvarillakin oli ulkonäköä, mutta ärripurri-luonne teki miehestä jokseenkin sietämättömän. Toinen vaimo Leena oli Kallelle ns. täsmävaimo, joka piti talouden kunnossa ja oli ennen kaikkea hiljaa. Kalle myönsikin, ettei kyse ollut rakkaudesta vaan käytännöllisyydestä.


   • KuuleppaKummaaa

    "Kyllä Kaarlo Alvarillakin oli ulkonäköä, mutta ärripurri-luonne teki miehestä jokseenkin sietämättömän. "

    Taisi sitä ärripurria olla molemmissa osapuolissa.

    Luepa vaikka se kohtaus kirjasta "Nuorikkoa näyttämässä", kun pariskunta jumittui huonojen liikenneyhteyksien takia Ouluun. Ainakin se nuorikko oli melko kaukana viehättävästä naisesta, noin käytöksen suhteen tarkastellen ainakin.

    Ja tuo, että Kallen itsensä itsestään kertomia puutteellisuuksia aletaan käyttää kirjailijan kuoleman jälkeen lyömäaseena häntä vastaan, on todella halpamaista. Hyviin tapoihin kuuluu, että kun toinen avautuu tunnustamaan omia puutteellisuuksia tai rikkeitään, silloin vastataan samalla mitalla tai, jos ei ole kanttia vastata, ollaan hiljaa. Huonoihin tapoihin taas kuuluu, että näitä tunnustuksia käytetään jälkikäteen lyömäaseena tunnustuksen tehnyttä henkilöä vastaan.

    Ja aivan kuten Kalle jossakin kirjassaan kertoi, monilla meistä itä- ja pohjoissuomalaisista on taipumusta suhtautua sellaiseen ihmiseen, joka pystyy tunnustamaan omia rikkeitään, kuin tämä olisi parempi ihminen, kuin sellainen, joka ei ole mitään moitittavaa tehnyt. (Näiden moitteettomien kanttia tunnustaa puutteellisuuksiaan kun ei yleensä ole edes testattu.)

    Ehkä siellä Tampereen seudulla on toisenlainen suhtautumistapa näihin asioihin.


   • diagonaalipussihousut

    Ei tässä ketään olla lyömässä vaan rauhallisesti pohdiskelemassa tapahtumia.

    Sanomattakin selvää, että arvostamme Kalle Päätalon erittäin korkealle kirjailijana. Hänen romaanit ovat monessa mielessä arvokkaita, mm. lähihistorian kuvaamisessa. En minäkään mitä tahansa soopaa olisi lukenut aina ja aina uudestaan vuosikymmeniä.

    Toinen asia on sitten Kallen vaikea luonne, jota hän itse kuvaa kaikissa möllereissään. Älytön itsepäisyys ja räävitön kielenkäyttö ovat hänen ominaispiirteitään.

    Kallella oli valtavasti salattavaa kun nuoripari aloitti yhteiselon; mätä tippui vielä kullin päästä miehen saapuessa vaimon luo sotaretkeltä. Tuo juuri hoidettu tippuri oli jo toinen veneerinen tauti 2,5 vuoden sisällä. Mm. Noiden asioiden sisällä pito tietysti nakerti Kallen henkistä kanttia.

    Helvin kannalta olisi ollut parempi, jos ero olisi tullut heti. Tiedä vaikka hän olisi saanut kokea äitiyden onnen jonkun toisen kanssa.


   • ToistaKummaaa

    "Kallella oli valtavasti salattavaa kun nuoripari aloitti yhteiselon..."

    Äläpä yritä poiketa avuksesi sanomasta.

    Koko tämä trollaus "Lainasta " kirjoissa kuvattujen, vähemmän mairittelevien piirteiden kieltämisestä ja niiden päinvastaisiksi selittämisestä sillä painolla, että mollataan Kallea niillä puutteellisuuksilla, joita hän on kirjoissaan avoimesti itse tilittänyt, on jo melko lapsellista touhua.

    Jos siis väittää, että Kallen kuvaamat piirteet romaanihenkilö "Lainasta" ovat mielikuvituksen tuotetta, niin miksi eivät sitten Kallen kuvaamat piirteet romaanihenkilö "Kalle Päätalon" huonoista puolista voisi yhtä lailla olla kaunokirjallisten vapauksien ottamisen tuotetta? Siis ne kirjailijan itsestään tilittämät piirteet ja tunnustamat teot, joita täällä käytetään lyömäaseena edesmennyttä kirjailijaa vastaan, ja joiden olemassaololla yritetään tehdä tyhjäksi romaanihenkilö "Lainasta " kerrottuja piirteitä.

    Tämä "Lainan" esikuvaksi ilmoittautunut Helvi Moilanenhan eli Kirjailija Kalle Päätaloa pitempään ja antoi Kallen kuoleman jälkeen aiheesta lehtihaastatteluja. Niissä hän johdonmukaisesti kiisti kaikki Kallen "Lainasta" kuvaavat kielteiset piirteet ja väitti olleensa luonteeltaan ja käytökseltään aivan päinvastainen; siis sitä edullisempaa ääripäätä edustanut. Avioparin lapsettomuudenkin hän selitti olleen (lapsirakkaan Kallen) valintojen tulosta. Tämä siitäkin huolimatta, että Kalle hankki seuraavan vaimonsa kanssa heti avioitumisen jälkeen lapsia.

    Nämä Helvi Moilasen ja tässä avauksessa Kalle Päätalon tekstien todenperäisyyttä kyseenalaistavat kannanotot ovat siis kaikki samankaltaisiin perusteisiin nojautuvia ja siten myös samalla tavoin loogisia. Kuinka uskottavilta ne kuulostavat, onkin sitten jo eri juttu.


   • kekruusi

    Sitä voi vain arvailla, miten avioliitto olisi rentoutunut jos Helvin suhde alkoholiin olisi ollut suvaitsevampi.

    Se merkillistä, miten Kalle sairastui mustasukkaisuuteen heti yhteiselämän alussa. Ja tosiaan Helvin aikaisemmista suhteista semmoisen miehen toimesta, joka oli valmis pettämään aina tilaisuuden tullen.

    Ottiko muuten Veikko Moilanen viinaa? Kävikö pariskunta tansseissa ja ravintoloissa? Helvi oli muistaakseni Veikon kanssa naimisissa 1958 - 1978, eli Veikon kuolemaan saakka. Oliko Helvillä tämän jälkeen vielä miessuhteita?


   • Mattias123

    Mitähän tämä tarkoittaa ?


   • kärpännahka
    diagonaalipussihousut kirjoitti:

    Ei tässä ketään olla lyömässä vaan rauhallisesti pohdiskelemassa tapahtumia.

    Sanomattakin selvää, että arvostamme Kalle Päätalon erittäin korkealle kirjailijana. Hänen romaanit ovat monessa mielessä arvokkaita, mm. lähihistorian kuvaamisessa. En minäkään mitä tahansa soopaa olisi lukenut aina ja aina uudestaan vuosikymmeniä.

    Toinen asia on sitten Kallen vaikea luonne, jota hän itse kuvaa kaikissa möllereissään. Älytön itsepäisyys ja räävitön kielenkäyttö ovat hänen ominaispiirteitään.

    Kallella oli valtavasti salattavaa kun nuoripari aloitti yhteiselon; mätä tippui vielä kullin päästä miehen saapuessa vaimon luo sotaretkeltä. Tuo juuri hoidettu tippuri oli jo toinen veneerinen tauti 2,5 vuoden sisällä. Mm. Noiden asioiden sisällä pito tietysti nakerti Kallen henkistä kanttia.

    Helvin kannalta olisi ollut parempi, jos ero olisi tullut heti. Tiedä vaikka hän olisi saanut kokea äitiyden onnen jonkun toisen kanssa.

    ei ollut sonni-moilasella puhtaita jauhoja pussissa.


   • Anonyymi

    Nuo raskauden keskeytykset ovat täyttä valhetta. Ei sellaisia ollut eikä Laina olisi sellaista laillisesti saanut.


   • Anonyymi

    Kyllähän tuo Kallen persoona melko kypsymätön vaikuttaa olevan. Ja se vajaan kansakoulun sivistys ikävästi näkyy. Outo aina oikeassa oleva ihmemies. Jotenkuten räävitty teknikon tutkinto, ja sillä Jumalasta seuraavaksi - ylöspäin. Kertoja kyllä, mutta tietämykseltään varsin alkeellinen. Vai oli hänen mukaansa USA-Suomi sodass...jne.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kyllähän tuo Kallen persoona melko kypsymätön vaikuttaa olevan. Ja se vajaan kansakoulun sivistys ikävästi näkyy. Outo aina oikeassa oleva ihmemies. Jotenkuten räävitty teknikon tutkinto, ja sillä Jumalasta seuraavaksi - ylöspäin. Kertoja kyllä, mutta tietämykseltään varsin alkeellinen. Vai oli hänen mukaansa USA-Suomi sodass...jne.

    " Outo aina oikeassa oleva ihmemies."

    Ja höpö höpö.

    Tuskin kukaan toinen kirjailija on paljastanut omia heikkouksiaan yhtä täydellisesti, kuin Kalle Päätalo.

    Ja tuosta teknikon tutkinnosta: Rakennustyömailla esimiehenä toimittaessa on käytännön osaaminen ratkaisevaa, ei teknillisestä koulusta hankitun todistuksen taso. Voin entisenä metsurina ja kirvesmiehenä vakuuttaa, että Kalle Päätalon tietämys käytännön töistä ja kerronta niistä edustaa huippuluokkaa, eikä suinkaan ole alkeellista, kuten yrität väittää.


  • Häyhä

   Kalle Päätalo oli eturivin työmies myös kirjailijana. Hänessä vetoaa minuun työnteon ja kansanihmisten kuvaus sekä rehellisyys omia tyrimisiä kohtaaan. Kukaan ei muista vuosikymmenten jälkeen aivan täsmällisesti, miten tapahtumat menivät. Yleensä parhaiten se, jolle ne ovat sattuneet. Kallen muisti oli kuitenkin aivan ilmiömäinen.

   • toloho

    Toki Päätalo keksi ja väritti tapahtumia. Hän kirjoitti Iijoki-sarjaa noin neljänkymmenen vuoden viiveellä, joten pyöreäpäisinkin ymmärtää ettei yksityiskohtia voi muistaa. Mutta kaiketi kuitenkin tosipohjaisuuteen pyrki.


  • Dgjhgjkll

   Varmasti Kalle käytti mielikuvitusta koska eihän kukaan niin tarkkaan voi kaikkea muistaa. Loistava kertoja! Kun vertaa joihinkin nykyajan tapahtumiin ns paljastuksiin vaikka tuo Vanhasen kirjaan josta hänen entinen naisystävänsä joutui maksamaan tuntuvia korvauksia... mokomasta kirjasta... olisi Päätalon henkilöiden yksityiselämän kertominen ollut paljon suurempaa mutta mitään ei ole valitettu. Hieno kirjailija, joka kertoi elämästään..

  • ruuvipumppu

   Voi vain kuvitella miltä Helvistä tuntui kun Kalle tuli Iijoki-sarjassa kohtaan, jossa tapasi Laina Purosen ja meni pikaisesti naimisiin v. 1944.

   Kalle käsitteli kirjoissa tarkasti suhdetta koko liiton ajalta alkaen 80-luvun alusta aina 90-luvun puoliväliin. Siinä on Helvi saanut odotella sydän kintaan peukalossa Kallen kirjaa joka syksy viidentoista vuoden ajan, että mitä se nyt ja nyt muistelee ja paljastelee 40 vuoden takaisesta yhteiselämästä. Ja kyllähän Laina on jollain tapaa mukana sarjan loppuun asti.

   Jokseenkin epätasapuolinen asetelma puida suhdetta kun toisella on välineenä huippusuosittu kirjasarja ja toisella ei mitään. Lieköhän Kalle tullut pohtineeksi tätä seikkaa loppuun asti. Toki taisivat tehdä loppumetreillä jopa yhteistyötäkin, kun Kalle kyseli Helviltä joitain tarkennuksia.
   Veikko Moilanen ehti kuolla (1978) ennen kuin Kalle pääsi kirjasarjassaan Lainaan.

   • Muottitimpuri

    Joo, näinhän se ilmeisesti meni. Toisaalta Kalle pyrki kirjoittamaan tapahtumien kulusta rehellisesti ja omaa osuuttaan kaunistelematta. Ja olihan Helvin nimikin muutettu toiseksi. Toisaalta tulee mieleen, että eipä tainnut "Laina" arvata, millaiselle miehelle alkoi ylimielisyyttä osoittaa, kun Kalle sattui mestaroimaan sitä hänen ja Veikon asunnon naapuritontille avattua työmaata.

    Ei se silti ihan ongelmaton tapa ole kertoa epämiellyttävistä asioista tällä Kallen tavalla, että kertoo itsestään rankempia totuuksia, kuin muista muistelemisen kohteista. Joissakin sarjan alkupuolen teoksissa näyttää käyneen niin, että kirjailijaa on painostettu luopumaan joitakin henkilöitä koskevien asioiden käsittely ja muuttamaan heitä koskevat tarinat toisten kontolle, koska aiempi teksti ei ollut miellyttänyt. Alkupuolellahan käytettiin oikeita nimiä Kallen kotikyläläisistä.

    Selkein esimerkki lienee se Suomussalmen maatalousnäyttelyssä käynti, joka rakentuu paljolti Kurtti-Reinon repliikkien varaan, vaikka Reino ei oman kertomansa mukaan ole ollut koko reissulla mukana.

    Mutta olivathan ne kaikesta huolimatta ainutlaatuisen kiinnostavia lukukokemuksia.


   • analyyssi

    Jotkut ovat, tässäkin ketjussa, ihmeellisen mustasukkaisia Kalle Päätalosta. Ihan kun häntä ei saisi kritikoida ollenkaan. Onko syntynyt kieroutunut kiintymys kirjailijaan!

    Kyllä minäkin Kallesta tykkään kirjailijana, en niinkään henkilönä. Esim. Kalle pitää itseään huumorimiehenä, mutta minusta väite on vähintään kyseenalainen. Ja se että hän oli välittömästi valmis naintihommiin heti kun saumaa oli, vaikka olisi aviossa, on pöyristyttävää.

    Toki hän oli ankaran kova työmies, mutta menee siinäkin asiassa älyttömyyksiin ja aiheuttaa sillä kärsimystä läheisilleen. Jotenkin tuntuu, että vaikka Kalle ymmärsi isänsä mielisairaudesta aiheutuneet kärsimykset lähimmäisilleen, ei hän osannt ajatella miten paljon hän itse aiheutti pahaa mieltä vaikkapa Helville.

    Kiteyttäisin; lahjakas kirjailija, vaikea ihminen.


   • LyysipäLyysi

    "Jotkut ovat, tässäkin ketjussa, ihmeellisen mustasukkaisia Kalle Päätalosta."

    Siitä ei ainakaan ole kyse. Kyse on siitä, että täällä jotkut toopet ovat alkaneet käyttää Kallen itsensä tunnustamia, kaikille ihmisille ominaisia puutteellisuuksiaan lyömäaseena häntä vastaan. Näin ei pidä tehdä elävänkään ihmisen kohdalla, edesmenneestä puhumattakaan.


    " Esim. Kalle pitää itseään huumorimiehenä, mutta minusta väite on vähintään kyseenalainen."

    Ja höpö höpö.

    Kyllä Kalle on humoristin maineesta hankkinut tekstiensä ansiosta ja muiden muodostamien käsitysten ja tunnustusten perusteella, eikä omien luulottelujensa ansiosta.


   • analyyssi

    Suus kiinni ennen kuin repee!, "LyysipäLyysi"

    Sinä olet juuri sitä tosikkoa, pyöreäpäistä ainesta, joka ei pysty käsittelemään asioita objektiivisesti. Se ikävää, onneksi valtaosa meistä Päätalo-diggareista siihen kykenee. Harmi.


   • LyysipäLyysi

    "Sinä olet juuri sitä tosikkoa, pyöreäpäistä ainesta,..."

    Esitän retorisen kysymyksen: Sekö lukija on tosikko, jolle Päätalon huumori on avautunut? (Sinullehan se ei kertomasi mukaan ole avautunut, kun pidät Kallen humoristiksi tulkitsemistakin kyseenalaisena.)

    Ja sekö on objektiivinen, joka pitää em. lukijoita "pyöreäpäisenä aineksena"?


   • hikipedia

    Kuuluisia taivalkoskelaisia[muokkaa]
    Kalle Päätalo
    Priita Stiina Päätalo
    Lauri Herman Päätalo
    Martta Päätalo
    Manne Päätalo
    Aune Päätalo
    Terttu Päätalo
    Kaarina Päätalo
    Kalle Päätalo
    Aukusti Päätalo
    Jalmari Päätalo
    Arvi Päätalo
    lisäksi heidän naapurinsa, tuttavansa, melkein-tuttavansa, kyläläiset, Vienan Karjalan pakolaiset
    [näytä]


   • analyyssi

    Tosi on. Mielestäni Päätalon kirjojen huumori ei ole kummoista. Tahatonta komiikkaa niissä on sitten riittämiin, lähinnä Kallen omia töppäilyjä mm. sotaväessä. Niiden kuvaajana hän on kiistaton mestari.

    Kallioniemen mukavin henkilö on mielestäni Martan Pyrrykkä.


  • Magisteri

   Romaanikrjallisuuden epäuskottavin muoto ovat muistelmat. Miten sitten romaaniksi naamioidut "muistelmat" tai muistelmiksi naamioitu romaani?

  • uhkatiukka

   Paljonko mahtoi olla Kalle Päätalon omaisuus hänen kuollessaan.

  • uoeruoeueoruer

   Itse en elänyt tuota aikaa, mutta vanhempani elivät ja heidän kauttansa olen myös ymmärtänyt ja saanut tuosta ajasta paljon tietoa...Nämä nuoret tai nuoremmat, joilla ei ole mitään kiineikohtaa tuohon aikaan, pitävät tuota aikaa suorastaan epärealistisena ja varmasti ne ihmiset, jotka ovat edesmenneet pitäisivät tätä nykyaikaa aivan älyttömänä...niin se menee...En voi koskaan olla ihailematta Päätalon Kallea siitä sisukkuudesta, mitä hän lapsesta asti koki elättäessään perhettään isänsä sairastuttua, kukapa sellaiseen enää pystyisi tai sitä onneksi edes enää vaadittaisiin...

  • pujupäätili

   Luen romaania "Nouseva maa, 1985". Siinä mukavaa kuvausta Kallen kirvesmiesuran alkumetreiltä. Myös vuokratalon värikäs, äänekäs, elämä on hykerryttävää luettavaa. Kallen ja Lainan sovut paremmalla mallilla, kun sisar-Eeti asuu samassa kattilakunnassa. Rintamamiestontti tulee myös kuvioihin. Toki vaikeuksia on tiedossa roppakaupalla, sen tiedän kokemuksesta, sillä olen kolunnut näitä Kallen "mölläreitä" kymmenien vuosien aikana moneen kertaan.

   Moni miettii, ovatko tarinat tosia, turhaan. Romaani on romaani, ja kirjailijalla vapaus kirjoittaa mieleistään. Toki silloin asia ongelmallisempi kun kirjoitetaan oikeilla nimillä ja selvästi jostakin tietystä henkilöstä.

   Arvioisin, että Päätalon tarinat ovat 70 prosenttisesti totta ja loput on keksittyä tai väritettyä, ehkäpä jossain muualla tapatunutta, jonka Kalle taitavasti ymppää omiin juttuihinsa.

   Saattaa hyvinkin olla - niin kuin joku jo kommentoi - että Kalle kohtelee kirjoissaan kaltoin niitä, joiden kanssa riitautui tai ei muuten tykännyt. Mieleen tulee heti ainakin Laina, Salli Lisäkäs, Veikko Moilanen, Ukki Kuusinen.

   • mhjvgfuy

    "... Kalle kohtelee kirjoissaan kaltoin niitä, joiden kanssa riitautui tai ei muuten tykännyt. Mieleen tulee heti ainakin Laina, Salli Lisäkäs, Veikko Moilanen, Ukki Kuusinen."

    Tuo huomiosi pitänee paikkansa.

    Lainalle Kalle ei antanut ikinä anteeksi, että Laina jätti Kallen.

    Salliin Kalle oli salaa ihastunut, vaikka muuta antoi ymmärtää.

    Veikko Moilaselle Kalle oli kateellinen, koska Veikko oli pidetty ja suosittu naisten parissa ja sai lopulta Lainan itselleen.

    Ukki Kuusista Kalle kadehti, koska Ukki oli saanut itseään huomattavasti nuoremman ja kauniin vaimon. Lisäksi Kalle oli kateellinen Ukin tilavasta talosta ja siitä, että Ukilla oli varaa työskennellä vain kesäisin ja talven aikana hän sai lepäillä. Lisäksi Ukilla oli samankaltainen puhevika kuin Kallella, jolle se oli suuri kompleksi, joten siksikään Kalle ei voinut tykätä Ukista.


   • KalleOLiMenestyjä

    "Ukki Kuusista Kalle kadehti, koska Ukki oli saanut itseään huomattavasti nuoremman ja kauniin vaimon. "

    No, on teillä omituiset tulkinnat näistä Kallen kuvauksista.

    Ettekö te älyä esimerkiksi tämän Kuusisen Ukin tapauksessa, kuinka herkullisen latauksen Kalle hänen kauttaan rakentaa: Ensin tämä Ukki esitti ylimielistä, kaikkitietävää vuokraisäntää ja nöyryytti Kallea kaikessa, missä pystyi. Kehui vieläpä olevansa "paria tenttiä vaille" valmis rakennusmestari. Ja mitä sitten tapahtuikaan-- Ukin sijaan Kallesta tulikin paitsi rakennusmestari, myös Ukin taloa komeamman omakotitalon isäntä. Sitä ennen hän ehti tehdä tästä öykkäristä aisankannattajan pelehtimällä seksitouhuissa tämän itsetietoisen vuokraisäntänsä nuoren vaimon kanssa.

    Kyllä tämä asetelma ainakin miehistä lukijaa suuresti huvittaa, eikä Kalle tunnu ollenkaan pikkusieluiselta tai huono-onniselta surkimukselta näissä valta- ja parisuhdeympyröissä suoriutuessaan.


   • ldfjooiioiiri
    mhjvgfuy kirjoitti:

    "... Kalle kohtelee kirjoissaan kaltoin niitä, joiden kanssa riitautui tai ei muuten tykännyt. Mieleen tulee heti ainakin Laina, Salli Lisäkäs, Veikko Moilanen, Ukki Kuusinen."

    Tuo huomiosi pitänee paikkansa.

    Lainalle Kalle ei antanut ikinä anteeksi, että Laina jätti Kallen.

    Salliin Kalle oli salaa ihastunut, vaikka muuta antoi ymmärtää.

    Veikko Moilaselle Kalle oli kateellinen, koska Veikko oli pidetty ja suosittu naisten parissa ja sai lopulta Lainan itselleen.

    Ukki Kuusista Kalle kadehti, koska Ukki oli saanut itseään huomattavasti nuoremman ja kauniin vaimon. Lisäksi Kalle oli kateellinen Ukin tilavasta talosta ja siitä, että Ukilla oli varaa työskennellä vain kesäisin ja talven aikana hän sai lepäillä. Lisäksi Ukilla oli samankaltainen puhevika kuin Kallella, jolle se oli suuri kompleksi, joten siksikään Kalle ei voinut tykätä Ukista.

    "Veikko Moilaselle Kalle oli kateellinen, koska Veikko oli pidetty ja suosittu naisten parissa ja sai lopulta Lainan itselleen."

    Vaikuttaa melko tavalla "keittokirjapsykologiselta" tulkinnalta.

    Ei kahdesta häntäheikkimäisestä kaverista se osapuoli tunne kateutta sellaista kaveria kohtaan, joka joutuu ottamaan hänen entisen naisensa.

    Ja jos Veikko oli pidetty ja suosittu naisten keskuudessa, aika huonosti hän lahjojaan sovelsi, kun tämän Kallen entisen, lähes nelikymppisen eukon otti.

    Ja Kalle otti entistä vaimoaan kymmenen vuotta nuoremman uuden vaimon.


   • kuvakolli

    Kalle oli pillukade, jonka itse myöntää. Ja oli myös isokullikade, koska hänellä itsellä pieni kalu, jota harmia hän usein toistaa.

    Koon pienuuden totesi myös anoppi Emma Puronen, joka oikein sähkölampulla sen katsoi, kun Kalle oli yöllä potkinut peiton sekä housut pois ja seisokki oli kova.

    Emma totesi itselleen vävylle, että kyllä mun miehellä oli nuorena isompi.


   • poiriujvodo

    "Ja oli myös isokullikade, koska hänellä itsellä pieni kalu, jota harmia hän usein toistaa. "

    No, jos et ole tämänkään aiheen käsittelystä kirjailijan huumoria hoksannut, niin paljon muutakin hyvää olet Kallen kirjoista ohittanut.

    Oletko muka lukenut kenenkään aihetta käsittelevän kirjailijan kehuneen oman kalunsa kokoa? Kyllä asiaan kuuluu, että sitä ei ainakaan keskivertoa suuremmaksi mainita.

    Jos Kallella olisi todellakin ollut tavallista pienempi, niin silloin hän ei olisi koko aihetta ottanut käsittelyyn.

    "Emma totesi itselleen vävylle, että kyllä mun miehellä oli nuorena isompi."

    Tämän toteamuksen todenperäisyyttä tökerökin osaa epäillä. Vaikka mummo oli jo höppänä, eivät höppänätkään naisihmiset näitä alapään asioita ota puheeksi. Mutta hupaisalta tämä mummon arvio romaanihenkilön sanomaksi laitettuna silti kuulosti.


   • kuvakolli

    Justiisa! Kallella oli keskivertokulli. Tässä ote eräästä kirjasta. Siinä Kalle kertoo tarkan mitan.

    Laina sanoo:

    "Mutta kun sinä, isukki, et tunne naisia sisältä."

    "Kerranni sanot tottuuven! Olen oppinu sinnuahi tuntemaan vain viisitoista senttiä mahanpohjasta ylöspäin. Näppäsesti senhi...


   • ffiuuiiopppååå

    "Tässä ote eräästä kirjasta. Siinä Kalle kertoo tarkan mitan."

    Jo tämä paljastaa, ettei Kalle tuntenut kateutta isovehkeisiä kavereita kohtaan.

    Olen sen verran Kallen tapaan jätkäsakeissa yhteismajoituksissa asunut, että luulen tietäväni, miten miehet aiheeseen suhtautuvat. Ne, joiden haaraperissä saunareissuilla lymyili pieniä nappuloita, eivät kyllä varmaan tästä aiheesta huumoria repineet, eivätkä muutenkaan puheeksi ottaneet.

    Jo se, että Kalle vitsailee aiheesta toistuvasti, paljastaa, ettei hän ainakaan alemmuuskompleksia vehkeensä koon suhteen ollut tuntenut.


   • laattalentää

    Totta! Kyllä Kalle tuli toimeen nappulansa, kuten itse sitä kuvasi, kanssa, mutta kukapa meistä miehistä ei haluaisi omistaa isoa. "Se on tuurissa kelle kasvaa iso kyrpä", lausui Kummun Patruuna.

    "Ja näkkyy pienellähi pirrillä pystyvän elämäsä sotkemaan", hän lisäsi ja taisi suunnata sanansa veljenpoika-Kallelle.

    Hanakasti Kalle "pirriään" käytti aina kun mahdollisuus aukesi. Hän ei kaiketi pitänyt vieraissa käymistä kummoisena asiana, ainakaan isommin harmiteltavana.

    Joku oli laskeskellut kirjoista, että Kaarlo Alvar harrasti yhdyntää 22 naisen kanssa. Toki kirjailija kertoo, minkä kertoo ja vain se tieto on meillä.

    Muistaakseni Kalle oli nuorenakin vain kahden varvin miehiä. Tulee mieleen se kilpanainti hevosmies Haurun kanssa - tulitikkukisan muuten hävisi Kalle varvein 2 - 8! Hauru oli tietysti, tai Kalle hänet loi, keräilyharvinaisuus.

    Pitää muistaa, että Kalle Päätalo luo hahmoja liioittelemalla heidän ominaispiirteitään. Varmasti Lainaa kuvatessaankin hän suurentelee asioita. Vaikka hän mielestämme pistää itsensä kovasti likoon, on hän saattanut olla elävässä elämässä vieläkin vaikeampi elinkumppani. Mene ja tiedä.


   • iofvvlgjguughjjj
    mhjvgfuy kirjoitti:

    "... Kalle kohtelee kirjoissaan kaltoin niitä, joiden kanssa riitautui tai ei muuten tykännyt. Mieleen tulee heti ainakin Laina, Salli Lisäkäs, Veikko Moilanen, Ukki Kuusinen."

    Tuo huomiosi pitänee paikkansa.

    Lainalle Kalle ei antanut ikinä anteeksi, että Laina jätti Kallen.

    Salliin Kalle oli salaa ihastunut, vaikka muuta antoi ymmärtää.

    Veikko Moilaselle Kalle oli kateellinen, koska Veikko oli pidetty ja suosittu naisten parissa ja sai lopulta Lainan itselleen.

    Ukki Kuusista Kalle kadehti, koska Ukki oli saanut itseään huomattavasti nuoremman ja kauniin vaimon. Lisäksi Kalle oli kateellinen Ukin tilavasta talosta ja siitä, että Ukilla oli varaa työskennellä vain kesäisin ja talven aikana hän sai lepäillä. Lisäksi Ukilla oli samankaltainen puhevika kuin Kallella, jolle se oli suuri kompleksi, joten siksikään Kalle ei voinut tykätä Ukista.

    "Lainalle Kalle ei antanut ikinä anteeksi, että Laina jätti Kallen."


    Vai että Laina jätti Kallen...

    Johan Kalle ainakin pari vuotta ennen suhteen kariutumista eron asteelle oli valmis jättämään Lainan ja menemään sen "Raijan" kanssa naimisiin. Tämän "Raijan" esikuvahan on äskettäin asiasta lehtijutuissa kertonut.

    Kallellehan valkeni jo hääpäivän iltana, että väärä valinta tuli tehtyä. Hääpäivän herkistämissä tunnelmissa hänen alitajuntansa alkoi viestittää kokonaiskuvaa niistä pienistä tiedon ja aistimusten murusista, joita hän oli ennen vihille menoaan ottanut vastaan.


   • silihoonni
    iofvvlgjguughjjj kirjoitti:

    "Lainalle Kalle ei antanut ikinä anteeksi, että Laina jätti Kallen."


    Vai että Laina jätti Kallen...

    Johan Kalle ainakin pari vuotta ennen suhteen kariutumista eron asteelle oli valmis jättämään Lainan ja menemään sen "Raijan" kanssa naimisiin. Tämän "Raijan" esikuvahan on äskettäin asiasta lehtijutuissa kertonut.

    Kallellehan valkeni jo hääpäivän iltana, että väärä valinta tuli tehtyä. Hääpäivän herkistämissä tunnelmissa hänen alitajuntansa alkoi viestittää kokonaiskuvaa niistä pienistä tiedon ja aistimusten murusista, joita hän oli ennen vihille menoaan ottanut vastaan.

    Noh, miten sen nyt ottaa. Kallehan valitsi antaa mennä - asenteen mestaroidessaan Vesilahdella 1954. Hän aloitti varovaisesti puolta nuoremman, 17-vuotiaan Raijan luona käynnit, mutta vähitellen asiasta tuli julkinen ja kantautui myös vaimo-Lainan korviin.

    Kun Laina vielä kuuli, että Raija on raskaana ja mitä todennäköisimmin Kallelle, ei hän voinut antaa anteeksi. Kalle kyllä mourusi yhteiselämän jatkumista, mutta Laina oli ehdoton. Näin Kalle ainakin kertoo kirjassaan. Liekö sitten tämäkään totta, vain kirjailijan vapauden nimissä väritettyä tarinaa.

    Kirjassa Kalle sanoo, ettei halunnut Raijan kanssa avioliittoon. Lehtihaastattelussa Raija kertoo täysin päinvastoin, eli Kalle olisi halunnut naimisiin työmaa-aikaisen panopuunsa kanssa.


   • fjooooriirk

    "Kallehan valitsi antaa mennä - asenteen mestaroidessaan Vesilahdella 1954."

    Luepa ensin se "Raijan" kertoma versio tapahtumista. Kalle oli tutustunut Raijaan paljon ennen tätä Vesilahden keikkaa Tampereella. Kalle oli ehdottanut yhteistä taivalta jo silloin.

    Muutenkin voisit lopettaa nuo "keittokirjapsykologiset" tulkinnat Kalle Päätalon henkilöstä. tai jos et pysty lopettamaan, pidä ne ainakin omana tietonasi.


   • kom.ment.ti

    Justiisa! Oletko sinäkin niitä Päätalon henkilöstä hurmaantuneita, jotka eivät salli minkään moista Kallen arvostelua? Olen lukenut Päätaloa pitkällä periodilla ja paljon, mutta tuommoista ihastumista kirjailijaan en ole kokenut.

    Mielenkiintoista luettavaa ovat Kalle Päätalon möllerit, silihoonni! Ja kestävät aikaa. Eräskin kaverini, jolla oli vaikeuksia elämässään, luki Päätalon tuotannon puhki terapeuttisessa mielessä. Eli Kallen tuotannosta on moneksi.


   • kekruusi

    Minkä ikäisenä Emma Puronen, Lainan äiti, kuoli? Kalle ei sitä kerro.


   • tenttumäki

    Muistin virkistämiseksi/tiedoksi tämä lista, silihoonni, silittiinni, silimäänni.

    Laina Puronen = Helvi Ojala
    Ilmari Vouvila = Martti Soronen
    Mari Vouvila = Fanni Soronen
    Pilvinen & Kuru = Tähtinen & Sola
    Pentuvänrikki Karppinen = Paavo Korhonen
    Rantanen & Lehtimaa = Aaltonen & Lehtonen
    Janne Mäkitörmä = Hannes Leiskala
    Ville Lahtinen = Johan "Rousto-Jussi" Helin
    Heikinkallio = Hannunkivi
    Kuusiset = Kustaa & Mandi Lehtonen
    Jääkäriupseeri Viljanne = Iivari Kauranen
    Vänrikki Ruotsi = Vänrikki Saksa
    pioneeri Vimpari = Wimberg
    Salli Lisäkäs = Alli Liikiö
    Olli Kaartola = Ale Saarvala
    komentaja Siltauoma = Siilasvuo
    Pirtumäki = Viinamäki
    Papusniemi = Hernesniemi
    Olavi Venttila = Veikko Olavi Vänttinen


   • kbgtliu

    Kallen kirjoissa sotavuosina mainitaan muuan vänrikki (kapteeni res. 1965), josta tuli Mannerheimristin ritari, myöhemmin valtiotieteiden tohtori, professori ja yliopiston rehtori. Hänen oikea nimensä oli Paavo K o l i. Hän kuoli traagisesti ja äkillisesti kotonaan vain 47-vuotiaana.

    Mikä oli hänen nimensä Kallen kirjoissa?


   • Jonex134
    kbgtliu kirjoitti:

    Kallen kirjoissa sotavuosina mainitaan muuan vänrikki (kapteeni res. 1965), josta tuli Mannerheimristin ritari, myöhemmin valtiotieteiden tohtori, professori ja yliopiston rehtori. Hänen oikea nimensä oli Paavo K o l i. Hän kuoli traagisesti ja äkillisesti kotonaan vain 47-vuotiaana.

    Mikä oli hänen nimensä Kallen kirjoissa?

    Vänrikki Hiili.


   • hjbgtvtliuyvbuil
    Jonex134 kirjoitti:

    Vänrikki Hiili.

    Kutsuiko Kalle häntä teoksissaan Pentuvänrikiksi ja oliko hän alokkaana Kallen kanssa saman saapumiserän poikia Keuruulla?


   • nissinkulma
    ldfjooiioiiri kirjoitti:

    "Veikko Moilaselle Kalle oli kateellinen, koska Veikko oli pidetty ja suosittu naisten parissa ja sai lopulta Lainan itselleen."

    Vaikuttaa melko tavalla "keittokirjapsykologiselta" tulkinnalta.

    Ei kahdesta häntäheikkimäisestä kaverista se osapuoli tunne kateutta sellaista kaveria kohtaan, joka joutuu ottamaan hänen entisen naisensa.

    Ja jos Veikko oli pidetty ja suosittu naisten keskuudessa, aika huonosti hän lahjojaan sovelsi, kun tämän Kallen entisen, lähes nelikymppisen eukon otti.

    Ja Kalle otti entistä vaimoaan kymmenen vuotta nuoremman uuden vaimon.

    sonni moilasella oli kaksi lehtolasta, tyttö Pudasjärvellä, ja poika oulussa, moilanen muutti Tampereelle huonon maineensa vuoksi.


  • satula

   Luen juuri romaania Nouseva maa. Siinä kuvaus Kallen polkupyörän ostosta. Laina oli vihjannut kaupassa eräälle naiselle Kallen tarvitsevan polkupyörän.

   Noh, eipä aikaakaan kun muuan, härskin ilmeinen mies, Korvensuora, tuo pyörän nähtäväksi Kuusisen pihalle ja Kalle koeajaa sen. Alli räpsäyttelee taustalla silmää, kun pyörä on vanha ruosteinen rotisko, jossa satulana ihmeellinen iso möykky, ja kun saattaa olla jopa varastettu. Mutta mies puhuu Kallen ympäri ja kaupat syntyy 6000 markan hintaan.

   Ja sitten herkullista kuvausta, kun Laina ja Kuusisilla silloin myös asunut sisar-Eedit näkevät pyörän ja jeesustelevat Kallen kauppoja. Parasta on Eeditin kommentointi.

   Nähdessään pyörän, Eedit purskahti kirkkaan estottomaan nauruun ja alkoi päästellä perään vähintään puolirumia sanoja.

   "Kuusituhatta! Herra isä, hulluksiko Kake on tullu! Pelliin on velipoika yhtyny. En muuta hoksi tähän hättään sannoa."

   Ihmetellä täytyy Kallen pöljyyttä kaupanteossa. Sama kaava toistuu, kun Kalle myöhemmin ostaa loppuun ajetun Fordin kovalla hinnalla. Ihan lukiessa tekee pahaa.

   • rehfkfvjxkfoirtu

    "...härskin ilmeinen mies, Korvensuora..."

    Aika jännän nimen on Kalle tällekin kaverille laittanut. Kyseessähän on kaupunginosa Oulusta.

    Nämä Oulun ympäristöön linkittyvät yhteydet vilisevät Kallen teksteissä, varsinkin sukunimien osalta.


  • pallin.anija

   Luen juuri teosta Pyynikin rinteessä. Kalle käy teollisuuskoulua ja tässä vaiheessa vuokraemäntä Alli käy kiusoittelemaan paksuniskaista opiskelija-vuokralaista ja lopultahan Kalle "teurastaa" Allin.

   Veikkaisin Kallen naintiasennon aina olleen ns. lähetyssaarnaaja, en usko hänen panneen esim. takaapäin. Mutta mitä mieltä asiasta ovat Päätalo-asiantuntijat?

  • 6byp9b6b

   Kirvesmies Johan "Rousto-Jussi" Helin alias Ville "Rousto-Ville" Lahtinen oli syntynyt 9.8.1892 ja hän kuoli 16.9.1970 78-vuotiaana.

  • Milla_88

   Pioneeri Vimpari on Finnberg, ei Wimberg

  • trsdaaaaaaa
  • Laukula

   Olen lukenut Kallen kirjoja ja nyt menee Tuulessa ja tuiskussa. Rehellisesti sanottuna Kalle on välillä aika rehentelijä ja suurentelija ja kova naistenmies, Sitä en kyllä kokonaan usko.Muuten tykkään Kallen kirjoista. Kallehan itse sanoi että Helviä/Lainaa oli pakko haukkua enenpi kuin oli totuus koska se oli uskottavampaa. Se vielä että Kallen kirjat ovat osaksi fiktiota.

   • Anonyymi

    Mistä sais valmiiksi kootun Iijoki sarjan .


  • Anonyymi

   Kyllä lähtee Saateenkaaren pää.

  • Anonyymi

   Kalle Päätalo kirjoitti rehellisesti . Oli tietoinen " itte minästä " . Joku tuolla laittoi että ei huumoria ole Iijoki - sarjassa. Ollaankohan me luettu samaa kirjaa , kun vedet silmissä saanut nauraa lukiessa.
   Ei oo Kallen voittanutta. Kallioniemi on nähty ja Jokijärvi.

   • Anonyymi

    Olen kanssasi samaa mieltä.

    Ne, jotka mollaavat Kallen kirjoja, ovat niitä tosikoita, joille tarinoiden huumori ei omien rajoittuneisuuksiensa takia avaudu.

    Juuri Kallen kirjojen sisältämän huumorin takia niitä meidänkin perheessä joka syksy ostettiin ja uutuusteosten ilmestymistä odotettiin.

    Itämurteiden alueella lähes kaikkeen tarinoiden kertomiseen kuuluu huumoria sisältävä lähestymistapa tai sivujuonne, ja tässä tyylilajissa Kalle Päätalo on mestari.

    Muistuu mieleen se tapaus, kun mielenterveysongelmiin ajautuneelta Kallen isältä mitattiin kuumetta. Tapaus oli varmaankin perheenjäsenille kokemuksena painostavaja Kallelle muistona ahdistava, mutta hän osasi senkin kirjoittaa tavalla, minkä ansiosta lukija ei vaivu ikävystyttävään tunnelmaan: "On mahtanu elävät hopiat sullaa ja solahtaa paijan kainaloon", Herkko ennakoi mittarin reagoimista hänen korkeaksi olettamansa kuumeen määrään.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kerro kaivatustasi jotakin mukavaa.

   Itse aloitan: hyvännäköinen ja ahkera ❤️‍🔥
   Ikävä
   116
   2151
  2. Missä päin suomea kaivattusi asustelee?

   Oma kaivattuni (mies(J) asuu Uudenmaan läänissä.
   Ikävä
   89
   1591
  3. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   247
   1557
  4. Koulutus ja parisuhde

   Haluatko että sun kumppani on korkeasti koulutettu?
   Ikävä
   130
   1111
  5. Tietääkö kaivattusi

   Että kaipaat häntä?
   Ikävä
   61
   1074
  6. Minä haluan sinut

   Rakkaakseni... Vain sinut kukaan muu ei kelpaa olet sydämeni valittu rakas rakastan sinua. 💗
   Ikävä
   35
   1026
  7. Paljonko on sinun ja kaivattusi välimatka?

   Kuinka paljon on matkaa hänen syliin?Vastaan 165km 😪💔🚙
   Ikävä
   65
   1022
  8. Hurraa! Olen alkanut tulla järkiini.

   Minulla on vielä kuukausi aikaa yrittää unohtaa sinut, mies. Sitten kun tapaamme, en tarvi teeskennellä neutraalisuutta,
   Ikävä
   68
   942
  9. Mitäs mä oon sanonnu

   "Kaupungissa asuminen lisää tutkimusten mukaan mielenterveyden ongelmia." https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/24b
   Sinkut
   184
   888
  10. Tänään rohkaisin

   Mieleni (tai siis eilen jos tarkkoja ollaan ja kävelin ihan sun kodin ohi molemmin puolin 😂😆🤭 katelin tarkkaan ympäri
   Ikävä
   69
   881
  Aihe