Mistä paras ja varmin kivitalotarjous?

JoonaRakentaja06

Ostimme juuri tontin Vantaalta. Se on paalutettava tontti ja rakennusoikeutta 140 talli 20%. Ensin ajattelimme puutalon laittaa, mutta naapurusto näyttäisi olevan kivitalovoittoista, vaikkei kaava niin määrääkään. Rahaa olisi laittaa sellaiset 350t€. Osallistun itse jonkin verran ns. paperihommiin, mutta vasara ei oikein pysy kädessä. Siivoamista ja sen sellaista ajattelimme vaimon kanssa tehdä... Täältä kun lukee ohjeita, niin tuntuu olevan monenlaista kuppikuntaa. Joidenkin mielestä pitäisi kaikki tehdä itse ja joku sanoo, että avaimet-käteen on paras tapa. Jos nyt haluaisin vaikka rungon pystytettynä jostain, niin mistä kysyä. Tekeekö joku vain niitä, eli hoitaa oikean määrän tavaraa tontille oikea-aikaisesti sekä vastaa siitä, että niistä syntyy talon runko? Mieluiten sellainen toimija, joka sitten kykenee vastaamaan myös tekemistään virheistä jos sellaisia ilmenee.

Lammi ja Jämerä ovat ne tunnetuimmat merkit minulle, mutta mitkä muut toimijat kannattaa käydä läpi, sillä Lammin ja Jämerän rakennesysteemit tuntuvat olevan niin erilaisia, ettei niitä oikein pysty vertailemaan keskenään?

64

2241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viisasmies

      Runkomateriaalien hinnoissa ei ole suuriakaan eroja, kustannuksia kertyy eniten käytettävästä tekniikasta ja sisustuksesta.
      Arkkitehtuurilla kustannuksia saa nopeasti korotettua, kun rungon nysväämiseen alkaa kulua tunteja.
      Näyttävä on yleensä kallista, suuret ikkunat jne... 350.000 € kivitalo autotalleineen pääkaupunkiseudulle, unohda koko juttu tai hanki parisataa tuhatta € lisää valuuttaa.
      Paalutettavan rakenteen ollessa kyseessä, on betonivalettu kantava runko edullisin. Harkkotaloille on tehtävä laajat perustukset, jotta kantavat painavat harkot. Tarvitaan melkoisia betonipalkkeja ja paksuja paaluja tiheään.
      Halvinta on tehdä hartiapankilla niin paljon kuin osaa, hankkia tavaraa ja siivota joka ikinen ilta.
      Vastaava mestari ja rakennesuunnittelija ovat tärkeimpiä kumppaneitasi. Taloa rakentamaan ei tarvita mitään kahvikerhoa, sotajuttuineen. Yksi osaava riittää hyvin ja itse nostoapuna tarvittaessa.

    • BauHerr

      Ensinnäkin: budjetti on pahasti alakanttiin. Kivitalo on kallis, koska se sisältää enemmän työvaiheita kuin puutalo. Tarkasti laskien talo maksaa 490.000 euroa (3.500 euroa per m2), mutta nyrkkisääntö siitä, että kivitalo maksaa puoli miljoonaa on parempi arvio.

      2: pakettitarjousta ei yleensä saa ollenkaan, koska yritys joutuisi ottamaan rakentamiseen liittyviä riskejä. Esimerkiksi Lammi toimittaa kasan kalikoita ja ylihintaisa ikkunoita tontillesi, mutta ei kalikoita kasaa. Sen tekee ns. "yhteistyökumppani".

      3: Tarjojia löydät googlaamalla. Kivitalon seinien materiaali on tavalliselle kuluttajalle jokseenkin yhdentekevä. Perusvaihtoehto on kalikat vai elkut. Kummallakin on puolkensa.

      Elementtitehtaat myös pystyttävät. Saat "soralta kurkihirteen" pystytystarjouksen, mutta et esim kattorakenteita (ellet osta ontelolaattakattoa, mikä voisi olla hyväkin vaihtoehto, jos tontti on lähellä lentokenttää tai muuta melulähdettä).

      4. Käy joku rakentamiseen littyvä kurssi, sillä "oikean määrän tavaraa tontille oikea-aikaisesti" on kaunis satu, jolla ei ole mitään tekemistä reaalielämän kanssa. Jotta joku asia tapahtuisi edes osapuilleen oikean kuukauden aikana, joudut soittelemaan akkusi tyhjäksi lähes joka päivä. Aamulla kello 7.00 otat työntekijät vastaan työmaalla ja annat tarvittavat rakennustarvikkeet, jotka olet käynyt edellisenä iltana hakemassa. Ja jotta voit toimittaa tavarat, joudut käymään työmaalla myös kello 14.30, koska joudut kysymään seuraavan työpäivän puuttuvista tarvikkeista ennen kuin lähdet kauppaan niitä ostamaan. KAS: jos ei ole tavaraa, istuvat duunarit peffalleen ja nauttivat venttatunneista, jotka taas tulevat maksettavaksesi urakan päälle.

      Viikonlopun siivoat ja kuskaat roskaa lähimmälle Sortti-asemalle.

      Rakentamista voi simuloida pienellä nuotiolla, jonne heittelee 100 euron seteileitä 10 minuutin välein.

      Ei muuta kuin tsemmpiä ja tervetuloa alalle :)

      • betoniEtalontehnytespoo

        Kivitalossa avaimet käteen ja SAFA touhut niin tuo 3500e/m2 on aikas totta. (rapattu, lasia, hyvät materiaalit jne.)

        Avaimet käteen ei sis. arkkitehtia ja tonttia saa täystiilitaloa 2500e/m2 yksitasoisena jos hakee simppeliä ja riskitöntä ratkaisua. Ei SAFAA....

        Googlesta löytyy firma. Tiilerin tiilet.
        Hinnan saa ihan puhelimella


      • BauHerr
        betoniEtalontehnytespoo kirjoitti:

        Kivitalossa avaimet käteen ja SAFA touhut niin tuo 3500e/m2 on aikas totta. (rapattu, lasia, hyvät materiaalit jne.)

        Avaimet käteen ei sis. arkkitehtia ja tonttia saa täystiilitaloa 2500e/m2 yksitasoisena jos hakee simppeliä ja riskitöntä ratkaisua. Ei SAFAA....

        Googlesta löytyy firma. Tiilerin tiilet.
        Hinnan saa ihan puhelimella

        Nostan hattua ja vedän ristin seinään, jos olet onnistunut "arkkitehdin" suunnitteleman talon tekemään Espooseen ilman SAFAa.

        Tietysti, jos on Kokoomuksen jäsenkirja ja ....

        Toinen vaihtoehto on, että joku muu suunnittelee ja SAFA allekirjoitta sekä käy esittelemässä.


      • Yhdenvertaisuus

        No en mä tossa niin sanonut. Omassa projektissa oli Safamies ja 3600e lasku. Ei nyt mikään huippu.

        Tiilerin urakoitsija antoi 2500e hinnan 1-tasoiselle talolle. Toki on normaalitasoinen varustus.

        Messuille tekivät myös sen yhden keltasilla ikkunoilla.


      • Yhdenvertaisuus

        Seuraava tiilistä jos tosiaan saan virallisen tarjouksen maalämmöllä 2500e. Silloin tontin kanssa 130m2 menee n. 3800e/m2. Rakoik m2 makselee sen 1000-1100e/m2 espoossa.

        Katsotaan saako sen kirjallisena.


    • Pernasaari

      Ei se kyllä tuolla rahalla irtoa. Oma lammikyökki nielee varmaan pikkasen alle tuon mutta kaikki itsetehtynä mitä nyt ikinä keksii. Ei toki lattiavalua tms. hommia mitkä menee vituiks jotta hujahtaa kun ei ole ikinä tehnyt.

      • turrbohuul

        Kivitaloon pääsee ilman rahaakin ja velallisetkin.Paitsi tummakulmat saavat kyllä ihme ja kumma ehdonalaista....


    • Siltsu70

      Jaa, no minä teetätin Vantaalle harkkotalon kiviyläpohjalla n. 350t€. Neliöitä 150 ja autokatosvarasto. Kustannukset karkeasti. Paalutus muut maatyöt 40t€, runko vesikattoon pystyssä suunnitteluineen 160t€, tekniikkatyöt 60t€ pinnoitukset 35t€, kalustukset ja viimeistelyt 35t€ muut 20t€.... Itse katsoin päältä kun mesu johti projektia. Mesulle meni reilu puolet tuosta muista kuluista. Aivan budjetissa mentiin ja kaksi vuotta jo asuttu. Sanoisin, että osaava arkkitehti ja mesu olivat avaintekijät projektissani. Niissä ei kannata säästää, mutta referenssit kannattaa tsekata.

      • Pernasaari

        No joo, oma on kahdessa kerroksessa ja kerrosalaa koko rakennelmalla autotalleineen ja varastoineen 300 m2. Ihmeesti sitä fyrkkaa vaan uppoaa.


      • BauHerr

        Jaa se on kummallista kuinka näitä puoli-ilmaisia rakennusprojekteja näkyy verkkokeskusteluissa muttei esimerkiksi asuntomessuilla. Verkkokeskusteluissa talot rakentuvat itsestään ja maksavatkin neliöhinnoiltaan puolet ARA:n tilastojen mukaisista.

        Pitäisikö tästä päätellä se, että ARA valehtelee - systemaattisesti vuodesta toiseen? Vai olisiko se oikeasti niin, että pääkaupunkiseudulla neliön rakentaminen maksaa noin 3500 euroa?

        Ihan vihjeenä: katso Vantaan asuntomessujen hintatietoja, niin tiedät, mitä rakentaminen maksaa silloin, kun kaikki menee Strömsö-periaatteen mukaan.


    • Näinsevaanmenee

      Jos et saa kiinteähintaisia kokonaisuuksia alan toimijoilta, älä tilaa. Tapana on kertoa aluksi minimikustannukset ja rokottaa myöhemmin kaikesta mahdollisesta.

    • BauHerr

      Tarkista budjetti esimerkiksi tuolla laskurilla: https://www.rakentaja.fi/kustannusarvio/

      Ota huomioon, että tietty tasovaatimus tulee jo rakennusmääräyksistä ja energialaskelmista. "Perusmallille" tuskin saa rakennuslupaa ja pakolliset invaympyrät vaativat turhaa tilaa. Perustuksissa taas ei kannata säästää, koska niiden korjaus jälkikäteen ei ole taloudellisesti järkevää.

      • Joonarakentaja06

        No tein tuon laskelman 130m2 huoneistoalalla ja autokatoksella. Laskurin mukaan budjettini ylittyisi 20t€ ollen 370t€. Eli ei tuo nyt hirveästi näyttäisi menevän pieleen


    • raksaaja-kertarakentaja

      Rakennettiin 260m2 lammi komplexi 10vuoden aikataululla oulun kylkeen.
      Käteisvaroja oli 10t€.
      Ja lainaa varattiin n. 200t€
      Talopeli arvuutteli kustannuksia olevan 380t€ (samoin pankin laskurit, rakentaja.fi laskuri yms)
      Kun muutettiin, asumiskunnossa oli 114m2 ja lainaa nostettu noin 150t€ ja 3 vuotta kulunut, ehkä n. 40t€ tienestejä ja 5000h omaa työtä käytetty. Runkoa oli pystyttämässä kaksi ukkoa ja kirvesmiestä ym. käytettiin aina kun joku järjellinen saatiin palkattua johonkin hommaan.
      Jne jne...

      Loppuviimein arvaan että 400t€ ja 10th omaa insinööritupeksintaa hommaan hukkaantui tavalla tai toisella.
      Ja arvelen että huoleliisella suunnittelulla, maltillisella aikataululla ja pienpaikkakuntalaisilla työmiehillä teetettynä 400t€ pitäisi riittää lyhyemmässäkin ajassa talon tekemiseen. Tosin pintamateriaalit eivät voi olla kullattuja yms. hienoimpia materialeja.

      Kevytbetoniprojekti varmaan helpompi hallita, ilman kohtuutonta oman ajan käyttöä, ilman että budjetti räjähtää.

      Avaimet käteen ja talo valmiiksi vuodessa, tällöin varmaan 600t€ on mahdollista tuollaiseen polttaa rahaa.

      • raksaaja

        HUVIN VUOKSI, rakentaja.fi:
        Rakennuskunta ja perustiedot
        Paikkakunta: Muhos
        Rakennusvuosi: 2016
        Huoneistoala: 190 m2
        Lämminvarasto: 50 m2 (autotalli kellarissa, kuntosali/tekninen jne)
        Kylmävarasto: 50 m2 (puolilämmintä 30m2)

        Talon ja tontin perusominaisuudet
        Tasoratkaisu: Rinne -tasoratkaisu
        Pohjaolosuhteet: Erittäin helpot
        Kerrosluku: 2 kerrosta
        Rakennuksen muoto: Yksinkertainen
        Kattomuoto: Harjakattoinen

        Talon runko ja pintamateriaalit
        Runkomateriaali: Kevytbetoniharkko
        Julkisivut: Rappaus
        Vesikatteen materiaali: Huopakate

        Lämmitys ja lämmönjako
        Lämmitystapa: Maalämpöpumppu
        Lämmönjako: Lattiaputket/-kaapelit

        Ilmanvaihto ja muu tekniikka
        Ilmanvaihto: Lämmön talteenotto

        Autotallit ja katokset
        Autotallit: Ei autotallia
        Autokatokset: 2:lle autolle

        Omatoimisuusaste
        Avaimet käteen hinta (!!!!!)

        Kustannusarvio yhteensä
        495�984 €

        HUOM: Jos rakennuttaa ja tekee kaikki ammattityöt itse, ei tuo laskuri alenna hintaa vs avaimetkäteen. Jännää.
        Ja jos vaikka talon tilaa "postimyynnistä" talon betonielementteinä hintaa tulee laskurin arvauksena vain 2t€ lisää.


      • ihmeuttelijä
        raksaaja kirjoitti:

        HUVIN VUOKSI, rakentaja.fi:
        Rakennuskunta ja perustiedot
        Paikkakunta: Muhos
        Rakennusvuosi: 2016
        Huoneistoala: 190 m2
        Lämminvarasto: 50 m2 (autotalli kellarissa, kuntosali/tekninen jne)
        Kylmävarasto: 50 m2 (puolilämmintä 30m2)

        Talon ja tontin perusominaisuudet
        Tasoratkaisu: Rinne -tasoratkaisu
        Pohjaolosuhteet: Erittäin helpot
        Kerrosluku: 2 kerrosta
        Rakennuksen muoto: Yksinkertainen
        Kattomuoto: Harjakattoinen

        Talon runko ja pintamateriaalit
        Runkomateriaali: Kevytbetoniharkko
        Julkisivut: Rappaus
        Vesikatteen materiaali: Huopakate

        Lämmitys ja lämmönjako
        Lämmitystapa: Maalämpöpumppu
        Lämmönjako: Lattiaputket/-kaapelit

        Ilmanvaihto ja muu tekniikka
        Ilmanvaihto: Lämmön talteenotto

        Autotallit ja katokset
        Autotallit: Ei autotallia
        Autokatokset: 2:lle autolle

        Omatoimisuusaste
        Avaimet käteen hinta (!!!!!)

        Kustannusarvio yhteensä
        495�984 €

        HUOM: Jos rakennuttaa ja tekee kaikki ammattityöt itse, ei tuo laskuri alenna hintaa vs avaimetkäteen. Jännää.
        Ja jos vaikka talon tilaa "postimyynnistä" talon betonielementteinä hintaa tulee laskurin arvauksena vain 2t€ lisää.

        Sivu pitää päivittää jos haluaa, että omatoimisuus muuttaa hintaa. Tuossa se muuttaisi varmaankin sellaiset 59t€.... isompi kysymys on, kuka hemmetti tarvitsee 190m2 huoneistoalaa... jos tietysti makkareita pitää olla 5-6 ja hallitilaa, niin sitten tietysti


      • BauHerr

        PKS on n. 45 % muuta maata kalliimpi. 200.000 Oulussa on 290.000 Vantaalla. 5.000 h työtä maksaa kuluttajahintana ALVillisena 300.000. Ekvivalentti pääkaupunkiseudulla maksaisi tuonkin mukaan 590.000 euroa.

        "kuka hemmetti tarvitsee 190m2 huoneistoalaa... " Minulla taitaa olla 560 m2. Tosin neliöitä ei ole tarkistusmitattu.

        Joku kerää autoja, postimerkkejä ja joku neiliöitä. En pelaa golffia ja jotainhan ihmisen on syytä tehdä.


      • raksaaja

        neliöt kertyy suunnilleen näin
        14m2 MH1 vanhemmat
        10m2 MH2 tyttö
        11m2 MH3 poika
        26m2 OH Ruokailutila
        20m2 Keittiö (leivinuuni, arkiruokailupöytä)
        8m2 ATK/Työ/Harrastehuone (Isin)
        8m2 KHH
        26m2 Takkahuone/pelihuone/TVhuone käytävä portaikko
        6m2 KPHWC
        2m2 WC2
        2m2 WC3
        6m2 Tuulikaappi 1 ulkovaatesäilytys
        2m2 Tuulikaappi2
        10m2 Eteinen/käytävä (hukkatila?)
        12m2 PH (kaksi suihkua poreammevaraus)
        9m2 S

        3m2 Vaatehuone1 (päivittäisvaatteet, liinavaatteet)
        4m2 Vaatehuone2 (kausivaatteet)

        10m2 Tekn/kuntosali
        26m2 Autotalli(lämmin) varastoa

        27m2 Ulkovarastot, puolilämmin
        18m2 Autokatos
        9m2 Pyöräkatos
        16m2 Parveke
        20m2 Terassit

        50m2 Varastoullakko (100% turha, työläs virhe)

        18m2 Puuvaja
        xxm2 Muuta varastoa ...

        Pienemmälläkin pärjäis mutta toimivan rinnetalon aikaansaaminen rajoitti suunnittelua.
        tietyt tilat haluttiin ehdottomasti pääkerrokseen, teknisen yksinkertaisuuden takia kellarista tuli samankokoinen.
        Vahingossa (?) tuli sama määrä tiloja kuin synnyinkodissani.
        Talo olisi saanut olla 0,6m pidempi, ehkä aavistuksen kapeampi.


    • Joonarakentaja06

      Eli summa summarum. 140m2 kivitalon rakentaa helposti 350t€ Budjetilla. Kiitos tästä varmistuksesta

      • BauHerr

        Ei onnistu, mutta omapahan on asiasi.

        Perustelu: Vantaan asuntomessut 21. Profin House as A6h k s ph kph khh puh wc e aula 129 hum2
        Ulkotiloja 31 m²
        Varastotiloja 22 m²
        Autotalli/-katos 42 m²


        Yhteensä kustannukset
        Tontin kustannus 0 €
        Käyttäjän lisäämät kustannukset 24 000 €
        Laskettu kokonaiskustannus 543 300 €
        Omatoiminen säästö 0 €
        Yhteensä 567 300 €

        Juu, olihan siinä hieman suurempi k-m2, mutta sillä ei juuri ole merkitystä.

        Summa Summarum: tarvitset 0,5 miljoonaa. PISTE


      • Jaseonvarma

        Talossani on neljä nurkkaa ja pulpettikatto. Ei isoja ikkunoita, korkeita tiloja tms. ökyjä. Teen saletisti paljon itse, eli kaikki aputyöt ja hankin tavarat. Pärjään taatusti 350t€


    • Pernasaari

      No se pitää kokeilla. Omassa kyökissä on tuplapulpetti (on muuten ihan* vitusti lisää hommaa), isot ikkunat järvelle........taloautomaatiota, aavakattoa, yms muuta ei niin ihan halpaa, josta varmaan päästään siihen että hinta vähän kohoaa vaikka itse värkkää..

      • Einiinvaikeaa

        Peruskivitalon harkoista (ei mistään muottivirityksistä) tekee helposti 2500€/m2 ja siihen tontihommat päälle. Arkkitehti kun on ajan tasalla ja hyvä runkotoimittaja, niin paljon on jo hyvin.


    • Virupoikka

      Lieju ja rapa on viron laatu rakentaja. Takuu on voimassa lavan jähtöön asti

    • pöööööö

      RAHA POIS soomi poikka. terv Sipilän rahastus

    • BauHerr

      Yleensä rakennusprojekteissa menee kaikki rahat ja usein myös avioliitto. Sen vuoksi harva kertoo toteutuneista kustannuksista. V-käyrä estää oikean tiedon jakamisen.

      Tuossa vanhan rakennusmestari kävi kahvilla turisemassa ja kertoi, ettei enää ota omakotitaloprojekteja, koska niissä tunnelma kiristyy loppua kohti samaa tahtia kuin rahat hupenevat. Koska näin on, kannattaa budjetti tehdä inhorealistisesti.

      Tuossa on joitakin blogeja, jotka eivä ole yhteismitallisia (paikka, aika, rakenne, laatutaso vaihtelee, joissain on tontin hinta joissain ei).

      http://kalliollekukkulallerakennan.blogspot.fi/p/rakennuskustannukset.html
      749538,59

      http://talo-rautio.talovertailu.fi/rakentamisen-kulut/
      Kustannuksia on kertynyt 526.380,05€ ja omia työtunteja 2266
      HUOM! Rautio osaa rakentaa ja oman työn markkina-arvo on noin 135.000 euroa, kustannukset eivät ole ”lopullisia”


      http://hullujenhommaa.blogspot.fi/p/kustannukset.html
      Yhteensä talopaketin kokonaiskustannus tällä hetkellä 296133 EUR (puutalopaketti)

      http://kotilato.blogspot.fi/2013/02/valitilinpaatos-ja-ennuste.html

      450.000 (budjetti)

      http://tontti-nro-2.blogspot.fi/p/budjetti-ja-kustannukset.html

      Budjetti ja kustannukset
      Poistan toistaiseksi budjetin näkyvistä, mietin mitä tämän kanssa teen tulevaisuudessa.

      KOMMENTTI: En tiedä, mitä on tapahtunut, mutta budjetin toteutuman poistaminen puhuu minulle karua kieltä.


      http://koti.ts.fi/tehdaan-talo/mita-maksaa-talomme-hinta/
      279983,28 Puutalo, hinta ei ilmeisesti ole lopullinen)

      http://villavertikaali.blogspot.fi/2013/03/paljonko-maksaa-yksi-kivitalo.html

      Blogi X: 2700 € / huoneistoneliö
      Rakennusinsinööri Y: 3000 € / huoneistoneliö
      Arkkitehti Z: 2800 - 3000 € / huoneistoneliö
      Arkkitehti Å: 3000 € per / bruttoneliö

      HUOM! Lupasi laittaa toteutuneet kustannukset. missä on? Oliko Arkkitehti Å oikeassa, vai arvioiko hänkin alakanttiin?

    • eimallikelpoisia

      Tumpelot ne söheltää.. ei siitä kannata esimerkkiä ottaa

    • BauHerr

      "Tumpelot ne söheltää.. ei siitä kannata esimerkkiä ottaa"

      Jos tumpelo tarkoittaa 5 laudaturin ylioppilasta, DI:tä, joka on ammatiltaa isännöitsijä (toi paremminkin yritksen toimitusjohtaja), niin sitten Rautiota voi sellaisena pitää.

      Kuvaus ei vastaa minun käsitystäni"tumpelosta", vaan on jokseenkin sen vastakohta.

      Ehkä Rautiota ei kannata pitää esikuvana sen vuoksi, että hyvin harva kykenee vastaavaan omaaan rakennuspanokseen (joilloin hinta nousee 135.000 euroa - ainakin).

      Pointti on se, ettei alkuperäisen kysymyksen asettajan budjetti voi pitää. Jo rakenteet ovat kalliita. Esim. paalutus => ryömintätila, kivirakenne => alapohja ontelolaattaa tai valu esim. Liittolevyille => rahaa palaa ja paljon.

      • TeppoByggman60

        Noita puolen miljoonan budjetteja kivitalojen osalta yhdistää noissa blogiesimerkeissä yksi asia. Valuharkkorakenteen käyttäminen... ei minulla muuta ;)


    • kekaiieja

      itse rakennutettiin samankokoinen yhden tason puurunkoinen omakotitalo autokatos varastolla avaimet käteen periaatteella. Ilman tonttia meni aika tasan 300 t € sisältäen kaiken muun liittymineen ja lupamaksuineen.

      Tutut rakentaneet kivi/harkkotaloja ja tehneet todella paljon itse. Ja silti kustannukset aika korkeat. En siis usko että alle 400 t € järkevästi mahdollista rakennuttaa kysymääsi taloa. Ellei sitten itse tee paljoa työtä.

      • järkikäteen

        Hei haloo... siis nyt puhutaan pienestä, huoneistoalaltaan n. 100-120m2 talosta.... en millään voi uskoa, että jos tekee itse aputöitä ja vetää projektia (hankinnat, työntekijöiden/urakoitsijoiden palkkaus yms.), niin kustannukset rakennuksen osalta mitenkään voisivat olla yli 3500€/htm2... eli kokonaiskustannus yli 350t€. On selvää, jos huoneneliöitä alkaa olemaan sen 150-200, niin kustannukset alkavat olemaan puolen miljoonan luokkaa. Kyllä se niin on, että neliöt ne maksavat.

        Ja tässä ei oltu tekemässä uima- tai porealtaita joka nurkkaan tai kultaamassa keittiötasoja. Haluttiin vain hyvälaatuinen perus -kivitalo. Sen saa kyllä tuohon hintaan.. Olen itse jo kolme vastaavaa toteuttanut. Runkomateriaalina olen käyttänyt umpiharkkoa ja tasoissa sekä onteloita, että kevytbetonia.... todella laadukkaita taloja siis.


      • eioleerotsuuria

        ... sitä paitsi puutaloon riittää laminaattilattiat ja perustekniikka. Kivitaloihin tupataan laittamaan parkettia, lasia, ja älysähköä ihan eri tavalla kuin puutaloon. Sieltä ne erot tulevat... kukaan ei kuitenkaan pakota niitä laittamaan ja jos mieltänsä malttaa, niin kivitalon tekee lähes samalla hinnalla kuin puutalonkin samalla julkisivulla.


      • Jokamiesrakentaja2
        järkikäteen kirjoitti:

        Hei haloo... siis nyt puhutaan pienestä, huoneistoalaltaan n. 100-120m2 talosta.... en millään voi uskoa, että jos tekee itse aputöitä ja vetää projektia (hankinnat, työntekijöiden/urakoitsijoiden palkkaus yms.), niin kustannukset rakennuksen osalta mitenkään voisivat olla yli 3500€/htm2... eli kokonaiskustannus yli 350t€. On selvää, jos huoneneliöitä alkaa olemaan sen 150-200, niin kustannukset alkavat olemaan puolen miljoonan luokkaa. Kyllä se niin on, että neliöt ne maksavat.

        Ja tässä ei oltu tekemässä uima- tai porealtaita joka nurkkaan tai kultaamassa keittiötasoja. Haluttiin vain hyvälaatuinen perus -kivitalo. Sen saa kyllä tuohon hintaan.. Olen itse jo kolme vastaavaa toteuttanut. Runkomateriaalina olen käyttänyt umpiharkkoa ja tasoissa sekä onteloita, että kevytbetonia.... todella laadukkaita taloja siis.

        Nuo lisäneliöt kivitaloon ovat nimenomaan niitä halpoja neliöitä. Esim. kivitalon päälle vetäistään toinen kerros puutalona pelkkiä makuuhuoneita ja yksi wc. Ei lisää talon kokonaiskuluja mahdottomasti. Neliöhinta tippuu siis 250m2:n talossa hirmuisesti.

        350k€ on täysin mahdollinen, mutta vain hartiapankkirakentajalle. Tee lista etukäteen kaikista tarvittavista materiaaleista ja selvitä hinnat. Monet laatutekijät nostavat äkkiä kokonaiskuluja (esim. lattilämmitys, varaava takka/hormi, maalämpö jne.)


      • eipidäkuulepaikansa
        Jokamiesrakentaja2 kirjoitti:

        Nuo lisäneliöt kivitaloon ovat nimenomaan niitä halpoja neliöitä. Esim. kivitalon päälle vetäistään toinen kerros puutalona pelkkiä makuuhuoneita ja yksi wc. Ei lisää talon kokonaiskuluja mahdottomasti. Neliöhinta tippuu siis 250m2:n talossa hirmuisesti.

        350k€ on täysin mahdollinen, mutta vain hartiapankkirakentajalle. Tee lista etukäteen kaikista tarvittavista materiaaleista ja selvitä hinnat. Monet laatutekijät nostavat äkkiä kokonaiskuluja (esim. lattilämmitys, varaava takka/hormi, maalämpö jne.)

        Ei puhuta kerrosmäärien korotuksesta vaan pinta-alan korotuksesta... jos kasvatat pohjan pinta-alaa, kasvavat kustannukset pitkälti samassa suhteessa sinne 180-200m2 asti, minkä jälkeen ne alkavat suhteessa halpenemaan.


      • thunderotto
        Jokamiesrakentaja2 kirjoitti:

        Nuo lisäneliöt kivitaloon ovat nimenomaan niitä halpoja neliöitä. Esim. kivitalon päälle vetäistään toinen kerros puutalona pelkkiä makuuhuoneita ja yksi wc. Ei lisää talon kokonaiskuluja mahdottomasti. Neliöhinta tippuu siis 250m2:n talossa hirmuisesti.

        350k€ on täysin mahdollinen, mutta vain hartiapankkirakentajalle. Tee lista etukäteen kaikista tarvittavista materiaaleista ja selvitä hinnat. Monet laatutekijät nostavat äkkiä kokonaiskuluja (esim. lattilämmitys, varaava takka/hormi, maalämpö jne.)

        Sukulaismies teki juurikin samalla tavalla.Hän otti puutavaran omasta metsäpalstalta,valutyö orjuutti sukulaisia raudoituksia myöten.Eli kannattaa kysellä sukulaiset ja ystävät minkä alan ammattilaisia ovat,hän itse on kirvesmies,metsuri,putkimies ym,kaikki käy vaan sähköjen lopullisen kytkennän hoiti firma jolle kelpasi puutavara työtä vastaan. Hyvä supliikki mies saa etua jos on tarpeeksi röyhkeä pilaamaan toisten kesälomat,,,en ole katkera vähän vaan otti pattiin kun kehui rakantaneensa yli 300 neliösen talon pikkurahalla(eihän lähipiirille palkkaa makseta)


    • onnellinenSipokki

      Niin. Tätä kustannuspuolta kysellään aina säännöllisesti.

      Suosittelen lämpimästi laskureita avuksi kustannuksiin. Näitä löytyy ilmainen OP:ltä ja lisäksi muutaman kympin maksavat KotiOptimi ja Talopeli. Molemmista taitaa löytyä suppeampi ilmainen versio.

      OP:llä tehty laskelma käy esim. pankissa valmiusasteita pääteltäessä paljonko lisää lainaa luovuttavat.

      Budjettihan on siitä mielenkiintoinen, että monet eivät ymmärrä sen olevan arvio. Siinä voi huijata aivan niin paljon kuin itse haluaa. Huijata siis itseään. Budjetin voi tehdä ylä,- tai alakantitin niin paljon kuin haluaa itse itseään huijata.

      Talot ovat keskenään niin erilaisia muodoiltaan, varustelutasoiltaan, perustuksiltaan ym., että keskinäinen vertailu on aika turhaa.

      Jos aloitteleva rakentaja kuvittelee tietävänsä paremmin kuin nuo laskurit ja pitävänsä muutaman kympin hintaa isona suosittelen lämpimästi miettimään rakentamista uudelleen.

      Noissa laskureissa on lisäksi se hyvä puoli, että niihin on varsin nopea tehdä muutoksia ja tällöin näkee mistä voi nipistää ja mihinkä voi laittaa lisää. Auttaa myös kustannusten seuraamiseen rakentamisen aikana.

      Laskureissakin on helppo huijata itseään. Rustailee vain kaikki halvimman mukaan ja muutaman keskitasoiseksi ja sitten rakentaessa yksitellen päivittää kaikki astetta paremmalle tasolle.

      Budjetti kannattaa kuitenkin tehdä mielummin hieman yli, kuin ali. Näin ei tule yllätyksiä, varsinkin jos talous on tiukoilla.

      Aivan mielenkiintoinen näkemys on jo se, että latoo 0,5 miltsiä johonkin ja sitten haluaa kaikki halvinta. Todellako oikeassa elämässä näin? Tietenkin jos ne neliöt ovat se tärkein asia, eikä talossa eläminen, asia on eri. Miksei sitten toisaalta suoraan Älvaria...

    • Kivitalomaksaa
    • Cementbetohong

      Tuskin sinulla on varaa laittaa kivitaloa. Betonitalo ei ole kivitalo vaan kivitalo on kiveä, ei sementin ja hiekan sekoitusta johon on sössitty raudanpaloja rakennetta lujittamaan. Kivitalon eristäminen on haasteellista. Unohda kivitalo ja rakenna suosiolla hirsitalo tai sementtibetonitalo. Kivitalo on liian kallis yksityiselle jos yhteisölle ja kunnille sekä seurakunnille.

      • Minätiedän

        Katoskatos. 5v. lapsinero on tullut tänne viisastelemaan. Ei se sun hirsitaloskaan ole hirsitalo vaan rimoista yhteenliimattu puupalkkitalo... Kivitaloja ovat kaikki talot, joissa kantava runko on kiviainesta. Sementin, betonin ja hiekan sekoitus on kiviainesta, eli niistä rakennettu talo on kivitalo virallisen määritelmän mukaan. Kivitalon tekeminen maksaa 2000-3500€/m2 riippuen oman työn osuudesta. Piste!


      • Ostanteltankele
        Minätiedän kirjoitti:

        Katoskatos. 5v. lapsinero on tullut tänne viisastelemaan. Ei se sun hirsitaloskaan ole hirsitalo vaan rimoista yhteenliimattu puupalkkitalo... Kivitaloja ovat kaikki talot, joissa kantava runko on kiviainesta. Sementin, betonin ja hiekan sekoitus on kiviainesta, eli niistä rakennettu talo on kivitalo virallisen määritelmän mukaan. Kivitalon tekeminen maksaa 2000-3500€/m2 riippuen oman työn osuudesta. Piste!

        Sittenhän Lappalaisilla ja muilla vaeltajilla on nahkatalot ja mustilla aavikolla paskatalot??Ihan vain siksi kirjoitin kun ollaan niin pikkutarkkoja. Ostakaa Vuolukivitalo tai Hohkarakenteen massiivi hirsitalo niin on selvät erot.


    • vemox.fi

      Teetä kuvat
      rautakaupasta tarjoukset tarvikkeille

    • Vaihtoehto1

      Tutustu poroton/ poroterm tiileen. Eristekerroksesta saa yhtenäisen toisin kuin harkko taloissa joissa joka tiilen ympärille pitää laittaa uretaania, olen nähnyt kuinka taivaspaistaa läpi kun ei ole olut huolellista sen uretaanin kanssa. "Laittoivat tasotteen päälle niin ei kukaan huomannut kuinka ilmava seinä oli".
      Lisäksi betonia ei kulu seinissä josta tulee iso säästö

      • Sipomieshenkeenja

        Mieluummin kevytbetonista teen täyskivitalon kuin näistä poroharkoista. Löytyy kaikki rakenneosat ja kokemusta sellaiset 80 vuotta enemmän kevytbetonista kuin tuosta.


      • BauHerr

        Reikätiilet ovat Keski-Euroopassa pitkään käytettyjä. Itse olen tehnyt/teettänyt vain muutaman reikätiiliseinän. Sen perusteella en kyllä ole mitenkää ihastunut po. kalikkaan.

        Suvussani on pikkuserkkutasolla keskieurooppalaisia rakennusalan insinöörejä (LVI/talotekniikka), jotka eivät halua olla missään tekemisessä näiden kalikoiden kanssa. Ihan tarkkaa syytä en tiedä.

        Pohjan on oltava vakaa ja suora. Sähköjen ja muiden putkien asennus tapahtuu roilottamalla, mihin menee aikaa ja punaista pölyä on joka paikassa. Raskaiden rakenteiden kiinnistys seinään on hankalaa. Yhden sisäseinä ontelokolot jouduttiin täyttämään betonilla, kun hyvin raskaat kiintokalusteet eivät muuten olisi pysyneet seinässä. Rappuas tehdään molemmille puolille à 70 per m2 (verrattuna sisäseinän kipsiin à 20 per m2).

        Ääntä kalikka pitää hyvin. Lämpötaloudesta en osaa sanoa mitään, kun olosuhteet olivat talvellakin lumettomia.


      • Vaihtoehtoo1

        Kyllähän kaikkien talojen pohjan tulisi olla suora. Poroton ensimmäinen tiilirivi on totta kyllä saatava suoraan, joka onnistuu helposti muurauslaastin avulla seuraavat kerrokset onkin sitten paljon helpompia. On olemassa roilokoneita missä on pölyimurin liitäntä mahdollisuus jolloin ei punapölyt pölise.. Oikein valituilla kiinnikkeitä kyllä raskaammatkin esineet pysyy. kun kyseessä on kumminkin keittiön seinät joihin tulee kuormitusta niin mikä estää tekemästä lisälevytystä seiniin niin saa sähköputkituksen mukavasti piiloon.


      • Kiitosetukäteentiedosta
        Vaihtoehtoo1 kirjoitti:

        Kyllähän kaikkien talojen pohjan tulisi olla suora. Poroton ensimmäinen tiilirivi on totta kyllä saatava suoraan, joka onnistuu helposti muurauslaastin avulla seuraavat kerrokset onkin sitten paljon helpompia. On olemassa roilokoneita missä on pölyimurin liitäntä mahdollisuus jolloin ei punapölyt pölise.. Oikein valituilla kiinnikkeitä kyllä raskaammatkin esineet pysyy. kun kyseessä on kumminkin keittiön seinät joihin tulee kuormitusta niin mikä estää tekemästä lisälevytystä seiniin niin saa sähköputkituksen mukavasti piiloon.

        Haluan talooni yksiaineien rakenteen. Olen tekemässä taloa kevytbetonista (Jämerän harkoista), mutta ihan mielenkiinnosta olisi kiva tietää mites tämä Poroton eroaa kevytbetonirakenteesta? hinta?, saatavuus?, muut rakenneosat (aukon ylitykset, tasoelementit, portaat, väliseinät)? eristävyys? Kevytbetoniseinän rappaus ja tasoitus on melko helppoa, mites tässä? Onko tasainen ja hyvä rappausalusta? En ole rakennetta vaihtamassa, mutta ihan mielenkiinnosta olisin tiedustellut...


      • Älynväläykset
        Kiitosetukäteentiedosta kirjoitti:

        Haluan talooni yksiaineien rakenteen. Olen tekemässä taloa kevytbetonista (Jämerän harkoista), mutta ihan mielenkiinnosta olisi kiva tietää mites tämä Poroton eroaa kevytbetonirakenteesta? hinta?, saatavuus?, muut rakenneosat (aukon ylitykset, tasoelementit, portaat, väliseinät)? eristävyys? Kevytbetoniseinän rappaus ja tasoitus on melko helppoa, mites tässä? Onko tasainen ja hyvä rappausalusta? En ole rakennetta vaihtamassa, mutta ihan mielenkiinnosta olisin tiedustellut...

        Yksiaineista taloa ei ole olemassakaan, tarvitaan paljon: Muovia, rautaa, betonia, puuta jne...


      • Eeheheheeehehe
        Älynväläykset kirjoitti:

        Yksiaineista taloa ei ole olemassakaan, tarvitaan paljon: Muovia, rautaa, betonia, puuta jne...

        Saivartelijat saivartelee kun eivät muuta osaa.


      • Kysynvaannyt

        Virolaisen Siporex mainosmiehet liikkeellä, yksiaineisineen.
        Rosteriteräkset tarvitaan ja paljon muovia eristeeksi lattiaan.
        Haiseeko se Siporex vielä Neuvostoliitolle ?


      • Onnellinenperhe

        On se yksiaineinen, höyrynsuluton seinärunko kyllä tosi miellyttävä runko niin rakentaa, kuin asua. Tiivis, energiatehokas ja tasaa hyvin ulkopuolisia lämpöpiikkejä. Sisäilma todella miellyttävä hengittää ja hyvä iholle. Lisäksi 500mm runko on esteettisesti näyttävä ja tuntuu herättävän kateudenpurkauksia niin täällä palstalla, kuin luonnossakin.


      • Eheeheeheee
        Kysynvaannyt kirjoitti:

        Virolaisen Siporex mainosmiehet liikkeellä, yksiaineisineen.
        Rosteriteräkset tarvitaan ja paljon muovia eristeeksi lattiaan.
        Haiseeko se Siporex vielä Neuvostoliitolle ?

        Arvuutuksia... mitä yhteistä on valuharkkoja myyvillä talotoimijoilla? -Kaikkein parhaiten ne osaavat jauhaa sontaa Siporexista-

        Mikä on valuharkkomyyjien yhteinen harrastus? -kaivetaan lusikalla seinästä läpi-

        Mitä valuharkkomyyjien perehdytysoppaan 1. osa käsittelee? -Siporexseinän halkeilua- ... Entä 2. osa? -kansakuntien hajut ja niiden vertaaminen Siporexin hajuun-... Anna kun arvaan... 3. osa käsittelee Kelluvaa Siporex lauttamatkaa Viroon ostamaan verovapaata olutta kun omasta myynnistä saatavat varat eivät riitä edes lidl:n halvimpaan oluseen.


    • kivissäoneroja

      Ensinnäkin minusta mikään Lecasoraharkko=kukkasora talo taikka siporeks=kevytpetoni talo ei öle mikään "aito kivitalo" vaan lähinnä silkkaa hämäystä vaan,,jota nykyään niin paljon hyväuskoseksi koulutetuille mainostetaan.
      Aito kivitalo on aitoa umpikiveä aivan kuin eeskuntatalo taikka monen vanhemman talon sokkeli tai navetan kivijalka ompi eikä mitää tiiltä tai kivi jäljitelmää.
      Lecaharkot muute imee myös vettä aivan hirveesti sisäänsä ja sentakii ne painaaki märkinä noutopihasta noudettuna aiva kauheesti enempi kuin kuivina.
      Hautakivissäkin voi olla eroja niin hinnassa kun laadussakin.
      Nykyään hyvä kivi on kallista mutta yhä myös kestävää toisin kun vaikkapa Finlandia talon Carrara marmori pinnoite joka ei kestä Suomessa oikeestaan olosuhteitakaan.

      • Paluutähänpäivään

        Takaisin keskiajalle siitä siis jos kallion sisällä haluat asua...Nykyajalla tehdään kivitaloja eristävistä kivistä, kuten kevytbetonista ja kevytsorasta. Ne ovat parhaita ratkaisuja kivitalon rungoksi.


      • BauHerr

        Kivestä tehtyä taloa tuskin saa läpi edes rakennuslupaa haettaessa, koska luonnossa esiintyvissä kivissä tuppaa olemaan uraania, joka hajoaa radoniksi.

        Esimerkiksi suomalainen graniitti on loistava radonin lähde.

        Jo pelkkä graniittinen keittiötaso nostaa radonin määrää. Voi vain kuvitella, mitä kokograniittinen mörskä emittoisi.

        Samasta syystä ei ole hirveän fiksua rakentaa asuntoa kallioon. Jos niin tekee, niin vaipasta on syytä tehdä kaasutiivis. Kallion säteilyltä sekään ei suojaa.


      • kananpaskaseinäkö

        Minusta ainakin melkein kaiken kokeneena tietävänä maallikkona savesta valetulla kukkasoralla ei ole paljon mitään tekemistä oikean kiven kanssa enkä usko että keinopehmopetonillakaan. Säteilystä en tiedä säteleileekö kellä ja paljonko? kalkkikivilevykö on ratkasu tähän kivi pulmaan?


      • Oletavuntarpessa
        kananpaskaseinäkö kirjoitti:

        Minusta ainakin melkein kaiken kokeneena tietävänä maallikkona savesta valetulla kukkasoralla ei ole paljon mitään tekemistä oikean kiven kanssa enkä usko että keinopehmopetonillakaan. Säteilystä en tiedä säteleileekö kellä ja paljonko? kalkkikivilevykö on ratkasu tähän kivi pulmaan?

        Vain sinulla tuntuu olevan kivipulma... Luulisi kaiken kattavan kokemuksesi opastavan sinua, mutta jos ei, hanki joku lääkitys.


    • sijoittaja

      New Yorkin Manhattan. Siellä rötiskökin pitää arvonsa kun maapohja on niin arvokasta.

    • TotuusKirpasee

      Hyvä talo ei irtoa tuolla budjetilla tai petät itseäsi ja löydät itsesi pankinjohtajan puheilta ennen pitkää. Jos rakennat kivitalon menee rahaa enemmän, kivitalotoimijat jättää kaiken ylimääräisen ilmoittamatta mikä pitää vaan tehdä. Jos rakennat valmis puutalon, pääset budjettiin - mutta sitten sulla on muovitalo kaikkine ongelmineen. Jos rakennat hirrestä, sulla on hyvä ja hengittävä talo mutta sun budjettisi ei pidä. Eli tuolla budjetilla vedä siihen valmispuutalo, myy 2 v päästä ja rakenna oikeati hyvä talo. Tai sitten laitat budjettiin lisää.

      • tyhmyyskirpaisee

        Nyt kyllä kirpaisee tyhmyytesi. Mikä ihmeen muovitalo ja mitkä ihmeen ongelmat? Hirsitalo elää ja painuu, siinä ongelmia. Lisäksi tarvit kuitenkin lisäeristeet.

        Toisekseen herätys vuoteen 2016. Emme siis elä nyt vuotta -98. Eli rakennuttamalla nyt ja odottamalla 2 v et saa voittoa vaan turpaan helposti 100 000-200 000. Tämä siis jokamieslukkokassa. Oulussa pudotus lienee prosenteissa isompi mutta Espoossakin häviää sama fyrkka. Tiedän tämän juuri rakentaneena ja aktiivisesti markkinoita seuraavana.

        Hienoa että joku bauherrin kaltainen oikeasti asioista tietävä kaveri viitsii kommentoida tällä älämölöpalstalla. Saas nähdä kuinka kauan. Asiat nyt sattuu olemaan aika lailla siten miten hän ne kuvailee.


    • Etsimäääään

      Sinä järkevänä ihmisenä etsit jo rakentaneta ja utelet kokemuksia . Talon mallilla tai koolla ei ole merkitystä vaan tuotteen onnistumisen taso . Kysele !!! ja sensuroi hieman ylisanoja niin löydät .

    • Kohtuuskaikessa

      Rakennus ja käyttökulut pysyy kohtuullisena kunhan et rakenna liian suurta. Tosia asia on kumminkin että lapset muuttaa pois aikanaan mitä silloin tekee niillä neliöllä taikka oikeastaan kuutiolla, sillä niitä kuutiota lämmitetään. Lisäksi ikkunoissa kannattaa suosia kohtuu kokoisia eikä lattianrajasta katonrajaan....

    • anmxå

      Ei nyt kannate liiaksi maksaa asunnoista eikä keinotekoisista ylihinnoitetuista neliöistä.
      Ainakaan suomessa missä korkkojen nousu kolkuttaa jo ovella, valtion velkaantuminen lisääntyy ja työttömyys euroopan kärkeä sekä julkiset menot korkeita jotka ovat aivan sietämättömät eikä loppua näy.
      Pahenee vaan joka 4.n vuoden välein.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe