Aihe

Ajokokeissa menestyvät löysät koirat.

hölmöt_kokeet

Jos koira huutaa edelispäivän hajuillekkin niin kyllähän niitä valioita on helppo tehtailla. Rehellistä koiraa ei arvosteta ?

31

343

  Vastaukset

  • hommaa sinäkin suomen löysimmistä suvuista koira viis siitä onko jänis ajossa vai ei pää asia, että haukku kuuluu ja vedetään viivaa korttiin tälläisillä koirilla voitetaan kokeet ja saadaan pokaalit kotihyllylle.

  • Minulla on nimittäin niin löysä koira jotta puhtaalla hangellakin painelee täysi haukku päällä, meinaan syksyllä voittaa kilvan.

  • Tämän saman tyhmyyden huomannut, en ymmärrä sitä että koira jauhaa haukkua vanhoille jäljille....
   Ja jotkut pitävät sitä vielä hyvänä!

  • Tästä johtuen suomenajokoirat alkavat järestään olla löysiä.Vaihdoin rotua venäjänajokoiraan ja olen tyytyväinen,ei tyhjää haukkua.

  • Suomen Ajokoirajärjestön toiminta on mennyt täysin plörinäksi. Pienen piirin napalaiset pitävät hallussaan kaikkia asioita, jalostuksesta, kasvatuksesta ja koe- ja näyttelytoiminnasta lähtien. Vain 'sopivien' henkilöiden koirat saavat menestyä kokeissa, näyttelyissä ja jalostuksessa, ja kaikki muiden pärjääminen on pahasta. Tämä sama korruptio koskee tuomareita, ylituomareita ja ulkomuototuomareita. Ihan sama, onko kyseessä suomenajokoira, venäjänajokoira tai joku muu.

  • Nuo kaksi edellistä kommenttia oli provoja, tietokannasta näkyy kyllä mitkä koirat osaa ajaa jänestä, lisätieto kohta 56 (ajettava nähty) kertoo sen, siitä kun laskee erienvälisen keskiarvon, niin pitäisi sen olla 2 tai yli. Eli jänistä pitäisi nähdä vähintään kaksi kertaa ajoerässä.Korjaustoimia kirjoittajan puhe ei pidä paikkansa, suvut alkaa olla niin samat kaikilla astutuspalstan koirilla että hirvittää, rodunristeytys on pakko tehdä jossain vaiheessa esim. hamiltonin ajokoiraan.

   • Nimittäin ajojänis, ei mitään karkkoa. Tietysti myös koira pitää nähdä muutamien minuuttien päästä kyseisen jäniksen perässä. Tietysti on veijareita, jotka kynällä merkkaavat korttiin jäniksen tarvittaessa, vaikkei sitä olisi mailla halmeilla.


  • Ennemmin hamilttoniin kuin mihinkään venakkoon tai jenkkiin. Pysyisi värityskin aika lähelle samana uskoisin.

  • Varsinkin ajokoirajärjestön napamiesten koirat ovat kuuluisia lörppöhuulia, jotka haukkuvat heti kun ne autosta ulos löysätään. Illalla sitten haukku loppuu kun ne otetaan autoon takaisin. Ei ihme että jatkuvasti lulee lähes 100 pisteen ykkösiä. Eihän kukaan uskalla miinustaa ja sulkea mahtimiesten koiria.

  • Jalostuksessa on pieleen menty muutamissa asioissa. Asia 1. Liian paljon on pantua arvoa sellaisille koirille, jotka ovat ovaneet huipputuloksen hyvissä sää- ja kelioloissa sekä ylitiheillä jänisalueilla.
   Asia 2. Liikaa on hyväksytty sellaisten koirien ajohaukun perusteella. Ajokoirat, jotka haukkuvat paluuperillä jäniksen paluun ensin vasta jälkeen ja sitten takaisin, tekevät kaksi virhettä. Voi olla, ettei koira löydä ollenkaan jäniksen sivuloikkaa ja jatkaa vain haukkuaan. Tällaisesta ajosta ei yleensä tiedä, eteneekö se eteen- tai taaksepäin. Jalostus ei mene ainakaan parempaan suuntaan.

   Erittäin hyvän ajokoiran täytyy ymmärtää jäniksen paluuperillä, milloin jänis on tullut vastaan, lopettaa haukku eikä mennä paluuperän pohjukkaan, vaan ruveta tutkimaan, missä on sivulle menevät jäljet tai lymypaikka. Jos koiran geeneissä ei ole viestiä siitä, että jänistä pitää hakea läheltä sitä paikkaa, jossa jänis on harhautukset tehnyt, niin se lähtee hakemaan liian suurelta alueelta ja hukkaa ajettavan.

   Sellainen koira on huippu ja arvokas jalostuksessa, joka osaa ilmavainulla oikoa jäniksen paluuperillä sivuunmenojäljet ja lymyt. Tällainen koira osaa käyttää maa- ja ilmavainuista ajotapaa sää- ja keliolojen mukaan ja pysyy hyvässä tuntumassa ajettavaan, yleensä 1 - 3 minuuttia perässä.

  • Yleensä pitkäjännitteinen jalostus on niin vaikea asia, että harva siihen pystyy. Joskus joku kasvattaja saa hyvän onnistumisen ensi yrittämällä, mutta huomaa sitten useamman pentueen epäonnistuttua, ettei kasvatustyötä kannata jatkaa. Kuitenkin kaiken jalostustyön perusta on hyvät kasvattajat, jotka ovat teorian ja pitkäjännitteisen käytännön työn kautta perehtyneet rotuun ja sen käyttöominaisuuksiin. Lisäksi hyvällä kasvattajalla täytyy olla silmää ja vaistoa jättää itselleen sellaiset nartut, joissa on potentiaalia menestykselliselle kasvatustyölle.

  • Suomen ajokoesääntöjen huono ja hyvä puoli on sama asia. Kun ajosta saa oikein arvosteltuna enimmillään 70 pistettä ja muista ominaisuuksista 30 pistettä. Niin tuomareiden pitää olla täysin hommansa hallitsevia ja työnsä tunnollisesti tekeviä, jotta jalostukseen saadaan oikeaa tietoa ja kilpailevat koirat ovat arvostelun suhteen samalla viivalla.
   Jos tuomarit eivät hallitse hommaansa ja ovat leväperäisiä arvostelun suhteen, silloin huonosti ajava ja tyhjää haukkuva koira voi päästä ansiottomasti korkeille pisteille, ja tällainen toiminta ei palvele jalostusta eikä tasapuolista kilpailua. Kyllä tuomarien kunnia-asia on tehdä työnsä huolella ja hankkia riittävän hyvä tietämys ajokoesäännöistä, ajokoirametsästyksestä ja ennen kaikkea ajokoirien työskentelystä.

  • Huonojen jänikantojen takia ajokoiraharratus on menettänyt paljon harrastajia. Osa syynä on ollut muutamien nokkamiesten kyseenalainen toiminta näyttelyissä ja kokeissa. Ainakin sellaisen kuvan on saanut ajokoirajärjestön keskustelupalstoilta parin vuoden ajalta. Nyt tilanne on hieman rauhoittunut.

  • Oma koirani pääsi inssistä ekalla läpi!

  • Suomenajokoira järjestön ja kennelliiton pitää kiinnittää huomiota niihin kasvattajiin, jotka ovat vuosikymmeniä kasvattaneet hyviä suomenajokoiria ja tietävät ajokoirista erittäin paljon. Kasvattajille olisi järjestettävä nuorten narttujen alle kolmevuotiaiden kilpailu, johon asallistuvat sellaiset kasvattajat, jotka haluavat käyttää koiriaan jo suhteellisen nuorena jalostukseen. Jokaisella lohkolla olisi oma kasvattajakilpailu, johon osallistuisi eri kennelpiireiltä sama määrä koiria. Ajokokeitakin tärkeämpää on säilyttää suomenajokoiran hyvien ajo-ominaisuuksien lisäksi louheenmenon ilmaiseminen, suuntavaisto ja muitakin ominaisuuksia, jotka ovat vaarassa kadota. Rakennepuolella on tärkeitä ominaisuuksi hyvä karvapeite, sopiva koko, ei liian raskasrekenteinen ja nykyistä narttukantaa vaivaava suurinisäisyys olis saatava vähenemään. Luonteessa tulee säilyttää tervehermoisuus ja ystävällisyys.

  • Niinkuin edellä joku totesi huippukoira pystyy ajamaan jänestä 1-3 min tuntumassa oikoo paluuperät tieajo sujuu vaivatta, tälläisen koiran kanssa on mukava metsästää, mutta ei sellaisen joka on jäljessä 30-60 min, huippuajuri voi olla myös löysä huutaa yöjäljille ja joskus sekoaa ajossa kertaamaan mutta ei tee sitä jatkuvasti, huippuajurin hajuaisti on oltava hyvä , mutta tuntuu että 70-80 luvun ihannointi tiukkoja koiria kohtaan huononsi tilannetta ja hyvänokkaisia koiria menetettiin jalostuksesta.Minulla on ollut yksi tälläinen huippukoira ja väitän että vasta tälläisen jälkeen tajuaa asian paljon on ollut keskinkertaisia ja huononpia.

  • oletteko te pitkänlinjan suomenajokoira harrastajat huomanneet kuinka hitaaksi on suokin ajovauhti hiipunut? koesäännöt suosivat hitaasti etenevää, tiheä haukkuista koiraa. jänis antaa ajaa läheltä ja kokeissa lapulle tulee ajoviivaa mukavasti. kilometrejä ei paljon tule. ei aja koirat reippaalla laukalla. ei. nokkimalla menevät jäljeltä toiselle ja haukkua tulee kuin paremmassakin ajossa. eikö sen maailmanparhaaksi teidän kehuman koiran pitäisi ajaa eikä jäljittää?

   • Tosiaan, tuohon on kiinnittäny huomiota. Kaverilla on just tuommonen, ei siinä jänios paljo liiku edessä.


  • Koira joka pystyy kokeissa ajamaan yli 90 pisteen tuloksia ajovauhti tulee olla 1-15 km/h koira sopeuttaa nopeuden ajettavaan kelin ym, seikkojen vuoksi,koira jonka ajovauhti on 20-25 km/h ei pysty huipputuloksiin kokeissa, yleensä ilmavainuinen haku ja ajopuolella, ja näinollen nämä hyvät metsästyskoirat ovat jääneet jalostuksesta pois, mulla oli tämmöinen aikoinaan, ihme oli normikelillä jos ei jänes ollut jalkeilla 30 minuuttiin, ammuttiin kymmenkunta jänistäkin päivään, mutta ei pärjännyt kokeissa liian kovan ajovauhdin vuoksi.

  • ajovauhti suomenajokoiralla 1-15 km/h? dreeverikin ajaa nopeampaa. armeijan marssinopeus on 6 km/h. noin vertailun vuoksi. jos kävelemällä jänistä jäljittävät koirat saavat jalostaa rotua niin ei ihme että vauhdikkaammille ajokoirille on kysyntää.

   • Mäyräkoira ajaa 11km/h


  • Äläkää marisko, kun ollaan metsällä niin löysän koiran takia kiva istua nuotiolla ja kuunnella haukkua. Nykyään noi rusakot tahtoo raiskata oikiat jänöt ja sitten mennään 5 kilsaa yhteen suuntaan.

   Ei mikään kiva reissu.

  • kyllä se nuotiolle mukavalta kuulostaa!
   koirarodun nimi vain pitäisi muuttaa AJOkoirasta vitvettelykoiraksi!
   laukatenhan sen ajokoiran pitää metsässä ajaa! ja saa se haun aikanakin edetä rivakasti. kyllähän hidas koira kokeessa minuutteja lapulle hyvin saa mutta oikeassa metsästyksessä pitää tilanteiden muuttua nopeasti ja ampumatilanteita tulla usein.
   onneksi meillä on monen merkkisiä ajokoiria saatavilla.

  • kun vielä tajuaisivat lopettaa sen "maailman paras" jäniskoira höpöttämisen.
   tunnen sen rodun harrastajia kohtaan syvää myötähäpeää.

  • Mikä on maailman paras jänestä ajava rotu.

  • ei semmoista olekaan!
   kaikilla eri ajokoirilla on osa-alueita joissa ne ovat muita parempia. jotta jokin rotu olisi MAAILMAN PARAS, sen täytyisi olla paras KAIKISSA osa alueissa, myös fyysiset ominaisuudet pitäisi olla parhaat.

   • Älä yötä myöten valvo, ei tee hyvää mielelle.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Älä yötä myöten valvo, ei tee hyvää mielelle.

    älä veikkonen huolestu!
    yhteiskunta ei pyöri jos ei meitä yövuorolaisiakin olis!
    valvomotyön vastapainoksi tauolla ajokoira asiaa! ;-D


  • Kuinka kauan, jäniksen jälki haisee?

  • Mitä ne jänikset on teille tehneet? Onko kiva rääkätä eläimiä oman mielihyvänne vuoksi? Mitä jos itse vaikka puukottaisin koirianne aina kun huvittaa?

   • Käy nyt lapsipieni, takaisin nukkumaan. Herää sitten uudestaan, järkevämmällä mielellä.


  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   417
   22714
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   14980
  3. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   382
   14636
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   10855
  5. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   141
   5869