Ajokokeissa menestyvät löysät koirat.

hölmöt_kokeet

Jos koira huutaa edelispäivän hajuillekkin niin kyllähän niitä valioita on helppo tehtailla. Rehellistä koiraa ei arvosteta ?

31

1404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tosiväljä

      hommaa sinäkin suomen löysimmistä suvuista koira viis siitä onko jänis ajossa vai ei pää asia, että haukku kuuluu ja vedetään viivaa korttiin tälläisillä koirilla voitetaan kokeet ja saadaan pokaalit kotihyllylle.

    • Tosiväljä

      Minulla on nimittäin niin löysä koira jotta puhtaalla hangellakin painelee täysi haukku päällä, meinaan syksyllä voittaa kilvan.

    • ishlaben

      Tämän saman tyhmyyden huomannut, en ymmärrä sitä että koira jauhaa haukkua vanhoille jäljille....
      Ja jotkut pitävät sitä vielä hyvänä!

    • pitivaihtaa

      Tästä johtuen suomenajokoirat alkavat järestään olla löysiä.Vaihdoin rotua venäjänajokoiraan ja olen tyytyväinen,ei tyhjää haukkua.

    • korjaustoimia

      Suomen Ajokoirajärjestön toiminta on mennyt täysin plörinäksi. Pienen piirin napalaiset pitävät hallussaan kaikkia asioita, jalostuksesta, kasvatuksesta ja koe- ja näyttelytoiminnasta lähtien. Vain 'sopivien' henkilöiden koirat saavat menestyä kokeissa, näyttelyissä ja jalostuksessa, ja kaikki muiden pärjääminen on pahasta. Tämä sama korruptio koskee tuomareita, ylituomareita ja ulkomuototuomareita. Ihan sama, onko kyseessä suomenajokoira, venäjänajokoira tai joku muu.

    • Tosiväljä

      Nuo kaksi edellistä kommenttia oli provoja, tietokannasta näkyy kyllä mitkä koirat osaa ajaa jänestä, lisätieto kohta 56 (ajettava nähty) kertoo sen, siitä kun laskee erienvälisen keskiarvon, niin pitäisi sen olla 2 tai yli. Eli jänistä pitäisi nähdä vähintään kaksi kertaa ajoerässä.Korjaustoimia kirjoittajan puhe ei pidä paikkansa, suvut alkaa olla niin samat kaikilla astutuspalstan koirilla että hirvittää, rodunristeytys on pakko tehdä jossain vaiheessa esim. hamiltonin ajokoiraan.

      • takoituspyhittää

        Nimittäin ajojänis, ei mitään karkkoa. Tietysti myös koira pitää nähdä muutamien minuuttien päästä kyseisen jäniksen perässä. Tietysti on veijareita, jotka kynällä merkkaavat korttiin jäniksen tarvittaessa, vaikkei sitä olisi mailla halmeilla.


    • ishlaben

      Ennemmin hamilttoniin kuin mihinkään venakkoon tai jenkkiin. Pysyisi värityskin aika lähelle samana uskoisin.

    • herrojenviisaus

      Varsinkin ajokoirajärjestön napamiesten koirat ovat kuuluisia lörppöhuulia, jotka haukkuvat heti kun ne autosta ulos löysätään. Illalla sitten haukku loppuu kun ne otetaan autoon takaisin. Ei ihme että jatkuvasti lulee lähes 100 pisteen ykkösiä. Eihän kukaan uskalla miinustaa ja sulkea mahtimiesten koiria.

    • ohret

      Jalostuksessa on pieleen menty muutamissa asioissa. Asia 1. Liian paljon on pantua arvoa sellaisille koirille, jotka ovat ovaneet huipputuloksen hyvissä sää- ja kelioloissa sekä ylitiheillä jänisalueilla.
      Asia 2. Liikaa on hyväksytty sellaisten koirien ajohaukun perusteella. Ajokoirat, jotka haukkuvat paluuperillä jäniksen paluun ensin vasta jälkeen ja sitten takaisin, tekevät kaksi virhettä. Voi olla, ettei koira löydä ollenkaan jäniksen sivuloikkaa ja jatkaa vain haukkuaan. Tällaisesta ajosta ei yleensä tiedä, eteneekö se eteen- tai taaksepäin. Jalostus ei mene ainakaan parempaan suuntaan.

      Erittäin hyvän ajokoiran täytyy ymmärtää jäniksen paluuperillä, milloin jänis on tullut vastaan, lopettaa haukku eikä mennä paluuperän pohjukkaan, vaan ruveta tutkimaan, missä on sivulle menevät jäljet tai lymypaikka. Jos koiran geeneissä ei ole viestiä siitä, että jänistä pitää hakea läheltä sitä paikkaa, jossa jänis on harhautukset tehnyt, niin se lähtee hakemaan liian suurelta alueelta ja hukkaa ajettavan.

      Sellainen koira on huippu ja arvokas jalostuksessa, joka osaa ilmavainulla oikoa jäniksen paluuperillä sivuunmenojäljet ja lymyt. Tällainen koira osaa käyttää maa- ja ilmavainuista ajotapaa sää- ja keliolojen mukaan ja pysyy hyvässä tuntumassa ajettavaan, yleensä 1 - 3 minuuttia perässä.

    • Yleensä pitkäjännitteinen jalostus on niin vaikea asia, että harva siihen pystyy. Joskus joku kasvattaja saa hyvän onnistumisen ensi yrittämällä, mutta huomaa sitten useamman pentueen epäonnistuttua, ettei kasvatustyötä kannata jatkaa. Kuitenkin kaiken jalostustyön perusta on hyvät kasvattajat, jotka ovat teorian ja pitkäjännitteisen käytännön työn kautta perehtyneet rotuun ja sen käyttöominaisuuksiin. Lisäksi hyvällä kasvattajalla täytyy olla silmää ja vaistoa jättää itselleen sellaiset nartut, joissa on potentiaalia menestykselliselle kasvatustyölle.

    • jälkitarkka

      Suomen ajokoesääntöjen huono ja hyvä puoli on sama asia. Kun ajosta saa oikein arvosteltuna enimmillään 70 pistettä ja muista ominaisuuksista 30 pistettä. Niin tuomareiden pitää olla täysin hommansa hallitsevia ja työnsä tunnollisesti tekeviä, jotta jalostukseen saadaan oikeaa tietoa ja kilpailevat koirat ovat arvostelun suhteen samalla viivalla.
      Jos tuomarit eivät hallitse hommaansa ja ovat leväperäisiä arvostelun suhteen, silloin huonosti ajava ja tyhjää haukkuva koira voi päästä ansiottomasti korkeille pisteille, ja tällainen toiminta ei palvele jalostusta eikä tasapuolista kilpailua. Kyllä tuomarien kunnia-asia on tehdä työnsä huolella ja hankkia riittävän hyvä tietämys ajokoesäännöistä, ajokoirametsästyksestä ja ennen kaikkea ajokoirien työskentelystä.

    • siltänäyttää

      Huonojen jänikantojen takia ajokoiraharratus on menettänyt paljon harrastajia. Osa syynä on ollut muutamien nokkamiesten kyseenalainen toiminta näyttelyissä ja kokeissa. Ainakin sellaisen kuvan on saanut ajokoirajärjestön keskustelupalstoilta parin vuoden ajalta. Nyt tilanne on hieman rauhoittunut.

    • bokserimoottori

      Oma koirani pääsi inssistä ekalla läpi!

    • ajomies2

      Suomenajokoira järjestön ja kennelliiton pitää kiinnittää huomiota niihin kasvattajiin, jotka ovat vuosikymmeniä kasvattaneet hyviä suomenajokoiria ja tietävät ajokoirista erittäin paljon. Kasvattajille olisi järjestettävä nuorten narttujen alle kolmevuotiaiden kilpailu, johon asallistuvat sellaiset kasvattajat, jotka haluavat käyttää koiriaan jo suhteellisen nuorena jalostukseen. Jokaisella lohkolla olisi oma kasvattajakilpailu, johon osallistuisi eri kennelpiireiltä sama määrä koiria. Ajokokeitakin tärkeämpää on säilyttää suomenajokoiran hyvien ajo-ominaisuuksien lisäksi louheenmenon ilmaiseminen, suuntavaisto ja muitakin ominaisuuksia, jotka ovat vaarassa kadota. Rakennepuolella on tärkeitä ominaisuuksi hyvä karvapeite, sopiva koko, ei liian raskasrekenteinen ja nykyistä narttukantaa vaivaava suurinisäisyys olis saatava vähenemään. Luonteessa tulee säilyttää tervehermoisuus ja ystävällisyys.

    • Tosiväljä

      Niinkuin edellä joku totesi huippukoira pystyy ajamaan jänestä 1-3 min tuntumassa oikoo paluuperät tieajo sujuu vaivatta, tälläisen koiran kanssa on mukava metsästää, mutta ei sellaisen joka on jäljessä 30-60 min, huippuajuri voi olla myös löysä huutaa yöjäljille ja joskus sekoaa ajossa kertaamaan mutta ei tee sitä jatkuvasti, huippuajurin hajuaisti on oltava hyvä , mutta tuntuu että 70-80 luvun ihannointi tiukkoja koiria kohtaan huononsi tilannetta ja hyvänokkaisia koiria menetettiin jalostuksesta.Minulla on ollut yksi tälläinen huippukoira ja väitän että vasta tälläisen jälkeen tajuaa asian paljon on ollut keskinkertaisia ja huononpia.

    • me.tillä

      oletteko te pitkänlinjan suomenajokoira harrastajat huomanneet kuinka hitaaksi on suokin ajovauhti hiipunut? koesäännöt suosivat hitaasti etenevää, tiheä haukkuista koiraa. jänis antaa ajaa läheltä ja kokeissa lapulle tulee ajoviivaa mukavasti. kilometrejä ei paljon tule. ei aja koirat reippaalla laukalla. ei. nokkimalla menevät jäljeltä toiselle ja haukkua tulee kuin paremmassakin ajossa. eikö sen maailmanparhaaksi teidän kehuman koiran pitäisi ajaa eikä jäljittää?

      • Anonyymi

        Tosiaan, tuohon on kiinnittäny huomiota. Kaverilla on just tuommonen, ei siinä jänios paljo liiku edessä.


    • Läpilöysä

      Koira joka pystyy kokeissa ajamaan yli 90 pisteen tuloksia ajovauhti tulee olla 1-15 km/h koira sopeuttaa nopeuden ajettavaan kelin ym, seikkojen vuoksi,koira jonka ajovauhti on 20-25 km/h ei pysty huipputuloksiin kokeissa, yleensä ilmavainuinen haku ja ajopuolella, ja näinollen nämä hyvät metsästyskoirat ovat jääneet jalostuksesta pois, mulla oli tämmöinen aikoinaan, ihme oli normikelillä jos ei jänes ollut jalkeilla 30 minuuttiin, ammuttiin kymmenkunta jänistäkin päivään, mutta ei pärjännyt kokeissa liian kovan ajovauhdin vuoksi.

    • Anonyymi

      ajovauhti suomenajokoiralla 1-15 km/h? dreeverikin ajaa nopeampaa. armeijan marssinopeus on 6 km/h. noin vertailun vuoksi. jos kävelemällä jänistä jäljittävät koirat saavat jalostaa rotua niin ei ihme että vauhdikkaammille ajokoirille on kysyntää.

      • Anonyymi

        Mäyräkoira ajaa 11km/h


    • Anonyymi

      Äläkää marisko, kun ollaan metsällä niin löysän koiran takia kiva istua nuotiolla ja kuunnella haukkua. Nykyään noi rusakot tahtoo raiskata oikiat jänöt ja sitten mennään 5 kilsaa yhteen suuntaan.

      Ei mikään kiva reissu.

    • Anonyymi

      kyllä se nuotiolle mukavalta kuulostaa!
      koirarodun nimi vain pitäisi muuttaa AJOkoirasta vitvettelykoiraksi!
      laukatenhan sen ajokoiran pitää metsässä ajaa! ja saa se haun aikanakin edetä rivakasti. kyllähän hidas koira kokeessa minuutteja lapulle hyvin saa mutta oikeassa metsästyksessä pitää tilanteiden muuttua nopeasti ja ampumatilanteita tulla usein.
      onneksi meillä on monen merkkisiä ajokoiria saatavilla.

    • Anonyymi

      kun vielä tajuaisivat lopettaa sen "maailman paras" jäniskoira höpöttämisen.
      tunnen sen rodun harrastajia kohtaan syvää myötähäpeää.

    • Anonyymi

      Mikä on maailman paras jänestä ajava rotu.

    • Anonyymi

      ei semmoista olekaan!
      kaikilla eri ajokoirilla on osa-alueita joissa ne ovat muita parempia. jotta jokin rotu olisi MAAILMAN PARAS, sen täytyisi olla paras KAIKISSA osa alueissa, myös fyysiset ominaisuudet pitäisi olla parhaat.

      • Anonyymi

        Älä yötä myöten valvo, ei tee hyvää mielelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä yötä myöten valvo, ei tee hyvää mielelle.

        älä veikkonen huolestu!
        yhteiskunta ei pyöri jos ei meitä yövuorolaisiakin olis!
        valvomotyön vastapainoksi tauolla ajokoira asiaa! ;-D


    • Anonyymi

      Kuinka kauan, jäniksen jälki haisee?

    • Anonyymi

      Mitä ne jänikset on teille tehneet? Onko kiva rääkätä eläimiä oman mielihyvänne vuoksi? Mitä jos itse vaikka puukottaisin koirianne aina kun huvittaa?

      • Anonyymi

        Käy nyt lapsipieni, takaisin nukkumaan. Herää sitten uudestaan, järkevämmällä mielellä.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1816
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1478
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1123
    Aihe