puukkojen keräily

keräilijäminä

Minä keräilen erilaisia puukkoja. Oletteko itse keräilleet ja kuinka on onnistunut.

30

1159

  Vastaukset

  • Hyvin onnistunut. Ostin huutokaupasta, 300 kpl uusia mora puukkoja. 50 sent kappale.

   • netistä vai irl? iha nice ostos jos et pissitä :D


  • Miten sen onnistumisen mittaa??
   Keräilijöitä kun on monenlaisia.
   Jotkut kerää vain Tommia,jotkut mitä vaan.

   Itse en laske itseäni keräilijäksi mutta ostan kohdalle sattuvan puukon kun se tuntuu ostettavan kelpoiselta.

   Paras ostos on ollut satavuotias Rautalammin kaksineuvoinen.
   Löysin kirppikseltä 35 eurolla.

   Myin eteenpäin vähän suuremmalla summalla,siinä toivossa että päätyy mahdolliseen puukkomuseoon,joka kenties perustetaan Suomeen jossakin vaiheessa.

  • Minä ostin tuohipuukon ja muutaman muun. Nyt keräilen mitä saan ja katselen kirpputoreilta vanhoja käsin tehtyjä. Käsin tehdyt ovat arvossaan. Varsinkin vanhat ja hyvässä kunnossa olevat puukot.

  • Keräily voi olla hyvin laajaa tai suppeaa, jos rajaa kohteen tarkasti. Rahalla saa ja sitä voi käyttää rajattomasti. Itselleni olen määritellyt tyylin "mikä miellyttää." Kokoelmaan kuuluu minulle henkilökohtaisesti tehdyt syntymäpäiväpuukko, Lapinleuku ja muutama muu uniikkikappale. Sitten on eräitä peruspuukkoja ja pistimiä, ei harvinaisuuksiia. Harvinaisuuksiiin kuuluu J. Laurin sinipäinen partiopuukko viime vuosisadan alkupuolelta. Hankintalistalla ovat Rosellin UHC Nikkari, H&K 2000 Tanto ja perus Ka-Bar. Aito Fairbairn-Sykes olisi hieno, mutta tuppaa olemaan turhan kallis.

   • Terve,
    Sain mutkien kautta käsiini vanhan Moran, jossa on leimassa KJ Mora Sweden. Lueskelin jostain, että kyseiset firmat ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja en löytänyt ainuttakaan puukkoa, jossa nämä molemmat tekstit olisivat. Erikoinen puukko on myös siitä, että sen terä on 14,5cm pitkä. En löytänyt kuin niitä normaalimittaisella terällä olevia puukkoja. Olisi kiva tietää, että mikä tämän puukon tausta ja tarkoitus.


  • Pohjanmaalaista junki-puukkoa olen netistä katsellut ja kirpputoreilta haeskellut. Löytyy rannanjärveltä ja parilta muulta puukkosepältä.

  • Kaksineuvoinen härmän puukko ja pohjalainen junti olisi mielessä. Ovat perinnepuukkoja.

  • Löysin kirpparilta pistopuukon veriuralla. Hinta oli parin kympin yläpuolella ja pitkä terä. Lisäksi vanha vuolemalla tehty terä, iso terä, vanha käsin tehty puukko oli yksi löytö.

  • Hyvin on onnistunut ja kokoelma on hieno. Kerään perinnepuukoista ihan uusimpiin kääntöveitsiin ja miekkoihin. Rahaa saa tosiaan kulumaan ihan niin paljon kuin haluaa.

   Onko sitten järkeä ostaa hienon näköinen damascus puukko vaikka 700 eurolla tai 10 samantyylistä halvemmalla, sen voi jokainen itse arvioida aina tapauskohtaisesti.
   Joku laittaa saman rahan kurkusta alas tai polttaa huulessa. Ihan mihin itse tykkää saa rahansa laittaa.

   Itse olen sijoitellut näihin ja jos pitää käyttämättömänä niin rahansa saa pois myydessä. Useimmiten arvo nousee kun malli on poistunut tuotannosta tai seppä kuollut tms.

   Jotkut veitsistäni maksavat paljon, jotkut eivät, kokoelmassa kuitenkin kymmeniä veitsiä. Kirppareilta ja huutonetistä hankin.

   Huutonetissä vanhat puukot ovat aika kalliita, mutta uudet saa halvemmalla kuin liikkeistä, eli sieltä kannattaa katsella uusia (yhdeltä myyjältä saa kysymällä myös muita kuin huutonetissä myynnissä olevia).
   Kirppareilla taas vanhat halvempia, jos sattuu hyvä kuntoisia sattumalta löytämään.
   Uusia ei oikein kirppareilta löydä.

   • Minulla on damascus puuko myytävänä jos kiinnosta


  • Onko jollakulla, mummon hammas kiinnostaa sen terä on lyhyt ja puukko pieni.

  • Ostin kirpparilta melkein uuden luu-sarvipuukon, jonka terän pituus on 6 cm. Puukko on pieni naisten puukko ja menee matkoilla mukana sekä kätevä sieniretkellä ja retkillä. Olen kauan aikaa toivonut juuri näin pientä puukkoa ja otinkin sen lenkille mukaan "rakentajan housujen" puukkotaskuun. Tuntui nuori mies huomaavan, "kato, sill on puukko taskussa, pullottaa tasku." kukaan ei muut huomioineet minua. Sain rauhassa kävellä pyörälle ja pyöräillä kotiin. Jätän tämän keräilyharvinaisuudeksi. Ehkä sen paikka on laatikossa muiden puukkojen seassa.

   • Voi apua...jos kuljettelet puukkoa lenkillä "varmuuden vuoksi" mukana, niin sinun täytyy uskaltaa ja osata käyttää sitä. Muuten sen mukana kuljettaminen on äkkiä vaarallista. Teräaseen kuljettaminen yleisellä paikalla on muutoinkin ilman hyväksyttävää syytä laitonta.


  • Enhän minä sitä mukana kuljeta, mukana kulkee joskus 4-5 cm terällä varustettu linkkari. Ei ole iso ja hedelmän voi kuoria sekä kesällä sienessä ja marjassa apuna, ei muuten.

  • Minulla on harvakseltaan mukana kulkenut jahti-linkkari ja menneinä aikoina ilves-puukko. Nyt kokoelmani on kasvanut, mutta edelleen linkkaria kannan joskus, harvemmin puukkoa, koska siitä tulee aina sanomista, jos muut sen näkee. Nyt ostin hyvin pienen puukon ja aion joskus pitää sen mukana.

  • Onnistuin ostossa ja omistan Pohjalaisen naisten puukon, uskoisin pohjalaiset sitten, eihän naisten puukkoja muut tee, kuin iisakki järvenpää. On paljon mukavampi, kun puukko ei ole iso, vaan siro, pieni naisten puukko.

  • Aika hyvin on onnistunut, muutama jullikka on yritellyt estellä mutta lopulta olen niiltäkin kerännyt.

  • Keräilyharvinaisuuksiini kuuluu myös veistämällä käsin tehty kahva, terä taottu käsin, puukko. Vanhanaikaista liimaa tai jotain on käytetty ja puukko on kokonaan käsityötä. Toinen puukko tuohipuukko on myös harvinainen. Kahva ja tuppi kokonaan tuohta ja terä on taottu. Näistä, kuten naisten puukoista, olen ylpeä. Pitää vielä hankkia sissipuukko. Olen sitä katsellut ja jos hyvin käy, sen myös saan.

  • En ota puukkoa mukaan juurikaan, enkä käytä, mutta vuosien varrella on kertynyt muutama puukko. Eräs on otso-niminen ja isokokoinen. Käytössä harvoin. Ja harvinaisuus, ei ole tullut monta vastaan.

  • Tervehdys kaikille. Otin linkkarin vyökoteloon ja koiralenkille mukaan ja mietin sen suuruutta, mitä kukakin siitä tuumaa, jos ulospäin näkyy. Kukaan ei ole huomauttanut vielä, ei edes silloin, kun kannoin koiralenkillä naisten puukkoa vyöllä. Kuulin ja luin netistä vuosia sitten, että poliisi ratsaa puukkojen kantelujoita, mutta en ole tietoinen ainoastakaan, jolta puukko olisi pois otettu, paitsi rikoksiin syyllistyneet ihmiset. Heiltäkin puukko otetaan pois useimmiten rikosten todistusaineistoksi, jos jotain on tapahtunut. Puukko sellaisenaan on tarkoitettu vanhastaan käyttöön ja työvälineeksi. Vanhat ihmiset vielä neljäkymmentä luvulla kantoivat lähes aina puukkoa mukanaan, sillä puukolla leikattiin lihaa ja leipää ja se oli metsässä ja matkoilla mukana aina, puukkoa käytettiin apuna ruokailussa. En siis pidä kovinkaan järkevänä lakia, joka estää pienen naisten puukon mukana kantamisen tai kääntöveitsen, linkkarin, kunhan mukana ei kulje leuku tai muu vastaava, vain syyn selvitessä ja löytyessä hyväksyn myös leukun kantamisen. Mitä mieltä olette nykyajan nuorista, oppivatko koskaan, että puukko on työkalu ja käyttöesine esimerkiksi vuolemiseen ja apuväline retkillä ruokailuun.

  • Puukkojen keräily on koukuttava harrastus. Sen saa hyvin liikkeelle hankkimalla ensin muutamia alan kirjoja esimerkiksi Timo Hyytisen Suuren Puukkokirjan nro. 2 joko kirjastosta tai ostamalla kovaan hintaan huuto..netistä. Toinen hyvä keino on käydä rompetorilla tai Kauhavan puukkofestivaaleilla kesäkuussa. Sitten tulee kuin itsestään varsinainen vimma hankkia erilaisia Marttiinin keräilypuukkoja yli 100 euron hintaan, käsintehtyjä Tommi-puukkoja, Iisakki Järvenpään pohjalaispuukkoja ja Rosellin jämyjä sepäntakoja. Helposti kertyy kokoelmiin yli sata puukkoa ja tililtä on mennyt vähintään 5000 euron maksut. Vaimo muistuttaa tekemättä jääneistä Etelänmatkoista, jotka ovat kuluneet puukkoihin ja niitä varten hankittuun komeaan vitriinikaappiin. Sellaista on puukkojen keräily.

  • Tiedän kokemuksesta. En ole koskaan laskenut, millä hinnalla kaikki olen kerännyt, mutta en kerääkään aina uusinta uutta, vaan ostan hyväkuntoisen puukon kirpputorilta vitriinistä. Lisäksi omia puukkojaan myyvät kaupoissa yksityiset sepät. Käsin taottujakin olen saanut, joiden kahva on ainakin minun näkemykseni mukaan puukolla veistetty tai sillä autettu. Kyllä hinnakkaita olen varonut ja keskittynyt laadukkaisiin kotimaisiin puukkoihin, joskin on ulkolaisiakin tullut hankittua. Jotkut laittaa vitriiniin puukot, minä yksiössä asuvana laitan muoviseen laatikkoon kannen alle. Näinkin kerätään.

  • Mulla olisi myynnissä muutama keräilykohde ja arvokaskin puukko, osaatteko sanoa missä näitä kannattaisi kaupata? Googlailun tuloksena puukkoja löytyy esim. Torista, mutta onko näille tuotteille kenties jotain omaa kauppapaikkaa? Tässä keskustelussa nousee useamman kerran esiin kirpputori, mutta jotenkin tuntuu arveluttavalta myydä teräaseita paikassa jossa voi liikkua millaisia ihmisiä tahansa. Kiitos paljon avusta jo etukäteen!

  • Kyllä mammuttitori, jossa olen käynyt, myy puukkoja vitriinistä, jota ei saa itse auki. Sen avaa avaimella myyjä ja katsoo kaiken vieressä. Kassan kautta mennen puukon saa omakseen.

  • On löytynyt niin mielenkiintoisia puukkoja ettei tunnu internetkään tietävän mitä ne on, esimerkiksi Marttiinin No. 382 on melko jännä kapistus, kaikki tieto kyseisestä mallista olisi tervetullutta.

   • No se on Marttiinin valmistama metsäshtyspuukko. Ei kovinkaan arvokas keräilyhinnastojen mukaan. Mielestäni aika huonolaatuinen massapuukko. Tupikaan ei ole mitenkään erikoinen.
    Vintage J Marttiini Finland Hunt Knife no. 382
    29,99 USD


  • Löytyykö keltään Lauri A. Törnin erikoispuukkoa?

   • Minulla on tuollainen ritaripuukko kokoelmassa. Se on tavallinen tusinapuukko eikä sen terä ole kummoinenkaan. Jääkäri- ja mp sarja olisi myös voitu kokonaan jättää tekemättä. Jos tehdään tämän kaltaista keräilypuukkoa, niin laadun pitäisi ola aivan toisenlainen.


  • Minä löysin netistä Kauko raatiniemi, wood jewerly-puukot ja ostin puukon. Ovat hyvin tehtyjä eivätkä hinnatkaan ole liian korkeita. Materiaali ensi luokan tuotetta. Samoin tilasin Iisakki järvenpäältä puukon, ei ollut kallis ja käsin tehty.

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   295
   12095
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7687