pörssiosake

eiymmärrä

Voisiko joku viisa kertoa mitä hyötyä on jonkun yhtiön listautua pörssiin,ja myydä yhtiönsä osakkeita tuntemattomille ihmisille saadakseen käyttöpääomaa,eikö se voisi työllä saaduilla tuloilla itse kasvattaa yhtiötä ja pitää kaikki tulot itsellä kuin maksaa sitten osinkoja ulkopuolisille.Onhan suomessa paljon menestyviä yrityksiä jotka eivät ole pörssissä.

5

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talousgurut_täydentäkööt

      Sekoitat vähän keskenään pörssiin listautumisen ja osakeannin. Eivät ne ole naimisissa. Osakkeita voi myydä muutenkin kuin pörssissä. Pörssi on periaatteessa vain kauppapaikka, tori osakkeille.

      Miksi sitten myydä osakkeita yleensä ottaen? Jotta voi tehdä sitä rahaa tuloksen kautta, niin ensin pitää olla tietyt pelimerkit kunnossa. Esimerkiksi toimitilat, koneet, laitteet ja niin edelleen alasta riippuen. Myös työntekijät haluavat palkkaa heti alusta lähtien, vaikka ensimmäiset laskut eivät ole menneet vielä edes maksuun, tai yhtäkään tilausta ole toimitettu.

      Usein on tarkoitus myös laajentaat tai parantaa. Joko investoida uusiin koneisiin tms., avata uusi liike tai tuotantotila toisaalle ja niin edelleen. Eli sitä rahaa tarvitaan kasvuhaluiselle yritykselle vähän nopeammin kuin mitä pelkästään tulosta tekemällä voi kerätä (olettaen, että firma tekee heti alusta asti tai heti uuden investoinnin/laajennuksen tapahduttua tulosta, mikä on aika paljon oletettu).

      Lainaakin voisi tietysti ottaa, mutta lainassa on se paha vika, että sitä pitää maksaa enemmän takaisin kuin mitä on ottanut, ja yleensä vielä lainoittajan ehdoilla ja aikataululla.

      Kas, avuksi tulee osakeanti. Uudet omistajat tuovat nopeasti pääomaa sisään yritykseen, eikä sitä tarvitse maksaa takaisin kuin osingon muodossa sitten kun yritys tekee niin hyvin voittoa, että osinkoa on järkeä jakaa.

      Kyllähän kasvua ja investointeja tehdään myös tuloksen kautta ja lainarahalla. Mutta myös yrityksen osakekannan kasvattaminen (olettaen, että halukkaita ostajia löytyy), on yksi keino.

      Miksi sitten pörssiin? No potentiaalisten ostajien joukko siellä on hyvin paljon suurempi kuin jos vain mainostat paikallislehdessä tai kerrot kavereillesi.

      Siinä olet oikeassa, että meillä on paljon menestyviä (yleensä pienempiä) yrityksiä, jotka eivät ole pörssissä. Voivat ne silti osakkeitaan myydä. Mutta usein tällaiset pienet yritykset ovat yhden tai muutaman hengen puljuja, joissa samat kaverit sekä omistavat, että tekevät työt. Tuolloin he haluavatkin pitää koko omistuksen käsissään. Heille osakeanti ei ole vaihtoehto, vaan kasvu, jos sitä merkittävästi edes haetaan, rahoitetaan tuloksella tai lainalla.

      Osakeyhtiömuodossa on heille se hyvä puoli, että osakeyhtiö on oma oikeushenkilönsä, jonka varallisuus on erillään omistajiensa varallisuudesta. Toisin kuin yksityisillä elinkeinoharjoittajilla (usein sekoitetaan "toiminimeen") avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä (äänekkäiden yhtiömiestensä osalta) OY:n mennessä nurin menee omistajilta vain osakepääomaksi annetut varat hukkaan, mutta heidän oma omaisuutensa säilyy erillään.

    • utopiaako

      Kiitos tiedoistasi,olisin vielä kysellyt,jotta haluaisin ostaa jostain jostain yrityksestä esim:51% yhtiön osakkeista niin mistä saan tiedon paljonko se maksaisi.Eli mitenkä esim.Kone oy:osakkeen arvo on muodostunut,ja paljonko pitäisi olla käteistä,että pystyisi ostamaan osake enemmistön.

      • Talousgurut_täydentäkööt

        No Kone Oyj:n kotisivujen mukaan A ja B-osakekannoissa on yhteensä reilu 525 miljoonaa osaketta (vain A-osakkeet eli noin 449 miljoonaa osaketta ovat listattuna Helsingin pörssissä)

        Vaikkapa nyt Taloussanomien nettisivujen pörssikurssit paljastavat, että Kone Corporationin pörssissä olevan B-osakkeen hinta on 41 euron tuntumassa, joten nopea Ojalan laskuoppi kertoo meille, että tarvitsisit hieman vajaat 11 miljardia ostaaksesi puolet osakekannasta. Jos siis löytäisit tarpeeksi myyntihalukkaita myyjiä.

        Eipä sellaista kauppaa tosin käteisellä yleensä käydä...

        Sitten vielä on olemassa yhtiöjärjestykseen kirjattuja lausekkeita joilla rajoittamalla osakkeiden vaihtamista haetaan esimerkiksi sitä, että tällaista ns. nurkanvaltausta ei pääsisi tapahtumaan, mutta niistä en osaa kauheasti enempää kertoa. Joka tapauksessa voi olla, että et saisi ostettua 51 % Koneen osakekannasta vaikka sinulle haluttaisiin myydä, ja sinulla olisi millä ostaa.


    • 0la

      Kiitos tiedoista,nyt ei ole varaa siihen ensimmäiseenkään osakkeeseen

      • Talousgurut_täydentäkööt

        Ole hyvä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 131
      3757
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      96
      3407
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2468
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1851
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1714
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1555
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      85
      1427
    Aihe