Suonenjoen entiset pajat

Historian-havinaa

Kuka muistaa, kai monetkin, Variksen pajan? Siellähän se rakennus taitaa olla vieläkin. Veljekset tekivät mm. metallihommia ja hevosen kengitystä. Mutta kenen omistama oli siinä Valkeisen rinteessä, sorakuopan reunalla, suunnilleen rinteen puolivälissä, nykyisen ammattokoulun kohdalla ollut pieni paja, josa seppä takoi viikatteen ja auran teriä ja muuta pientä?
Ajankohta oli 50-luvun lopulla, taisi olla vielä 60-luvun alussakin.
Entäs se autokorjaamo Valkeisen mäellä, Vasaman majan risteyksen jälkeen?
Muistatteko Sammalselän koulun vieressä olleen Nurmen pajan? Kuka omisti sen viimeiksi? Oliko hän Esko S, jolla oli se Kemsusta rakennettu kivenraivausauto?

24

3622

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Historian-havinaa

      Pitääkö antaa periksi, ja lopettaa keskustelun yrittäminen? Eivät suonenjokelaiset vanhat ukot taida olla kiinnostuneita näistä palstoista, istuvat pilkillä ja sulien vesien aikaan liottavat verkkojaan.
      Hei, nuoremmat suonenjokelaset, kertokaa isoisillenne, että tietokone on keksitty ja netti on olemassa. Näillä palstoilla voisi jutella mukavia vanhoista asioista. Niin kauan kun henki pihisee. Jospa muutama harmaa äijä viitsisi muistella jotain vanhasta Suonenjoen taajamasta. Itse olen junan poisviemä, mutta pidän yhteyttä S-jokeen.

    • Historian-havinaa

      Taidan luovuttaa. Ei Suonenjoki taida olla edes keskustelun arvoinen paikka. Vaikka kaikki ikäiseni , noin 65..70 vuotiaat ukot muistavatkin, kun 60-luvun alussa oltiin Vasaman majalla rippipuku päällä nojaamassa retonkiin, ja kokemassa nuoruuden huimia kokemuksia. OK, jos kukaan ei ole kiinnostunut muistelemaan Eevan saluunan aikoja ja Suonenjoen kirkonkylän historiaa, niin antaa olla.
      Ajat muuttuvat, vanhat ukot ovat hiljaa.

      • Vaadi

        Suonenjoki on muuttunut todella paljon. Toivottavasti ei hävitetä kaikkia vanhoja rakennuksia, mutta siistimiseenkin on aihetta. Ravintolat Kyöpeli ja Kestikeisari olivat niin erilaisia paikkoja. Muistan miten paljon puoluekanta vaikutti siihen minne mentiin. Kyöpelin rento meininki, vapaa pukeutumistyyli ja mahdollisuus tanssia kiehtoivat minua. Kestikeisari tuli tutuksi 80 -luvulla työpaikkana. Ensimmäisenä tulee sieltä mieleeni portsarit, Karhun Hannes ja Keinäsen Unski, Väentupa, Kaija, Bertta ja Raija, Pirjo alakerrassa ja tietysti Jussi. Oli mukava olla töissä ja asiakkaita riitti. Sitten tuli Mansikkapaikka ja toi mukanaan uusia tuulia. Musta -Pekka ja Kyöpeli olivat sellaisia kansan kapakoita, joissa porukat viihtyi.


    • Nuorempi

      Kertokaa vanhoista ravintoloista ja kahviloista! Kinnusen kahvilasta..? Kestikeisarista.. Kiva olisi kuulla!

    • Iisveiltä_kirjotan

      Autokorjaamo Valkeisenmäellä oli Markkasen verstas, nykyään Miettisen korjaamo jo toisessa polvessa. Korjaamoita oli joskus 70-80 luvun vaihteessa ainakin toistakymmentä kylällä. Mutterissa eli Moottorihuollossa kävi kauppa hyvin.

    • Kuppilat-kunnossa

      Kinnusen kahvilassa kävin syömässä usein talvella 1965-66. Talvella olin töissä siinä Hännisen autokorjaamon yläkerrassa, eli Kinnusen kahvilan vieressä. Tehtiin niitä Eve-merkkisiä alumiiniveneitä. Joskus aamuisin käytiin Kinnusen keittiöstä takaoven kautta ostamassa berliininmakkarapala, koka paistettiin hitsaupolttimen lämmöllä syöntikuntoon. Kinnusen kahvilan levyautomaatissa pyöri silloin usein Folk-Fredin Roskisdyykkarin balladi ja Irwinin En kerro kuinka jouduin naimisiin. Fiksummat kuuntelivat Beatlesin Yesterdayta.
      Kestikeisarin historia on aika uutta, ei siitä vielä kannata jutella. Sen sijaan Sisä-Savon ravintola (kuka muistaa myöhemmän nimen) oli kulttuuripaikka.

    • paikallinen

      Valkeisen rinteessä oli Huttusen paja ja Asemakadulla Kallan ravintola toisessa kerroksessa.

    • MuijanMies

      Tuo Kalla oli kulttipaikka. Jäi mieleen monta huippumuistoa. Sekin, kun olin menossa isäni ja 22 vuotiaan vaimoni kanssa kaljalle, ei vaimoni päässyt sisälle, kun ei ollut niitä papereita. Vaimo joutui miettimään olisiko otettu vai loukattu, oli niin pennun näköinen. Nykyään pääsisi sisälle , jos pääsisi raput ylös.

    • pesti

      se paja oli huttusen paja,joka teroitti myös rautakankia,sä osti meiltä kupari lankoja joita olimme keränneet kaatopaikalta.auto korjaamo oli nimeltää markkasen korjaamo siinä oli myös huoltoasema nimeltää GULF sekä huoltohalli

    • pesti

      valkeisenmäen paja oli huttusenpaja,jokatakoi myös rautakakia.sekä osti meiltä pojilta kuparia joita kerättiin kaatopaikalta joka oli siinä lähellä markkasen korjaamo,sekä huoltamo nimeltään GULF .

    • papparainen2

      Iisvedellä oli Vetelin paja(Heikki veteli ja Alma työnteli kylällä rallateltiin).Potkurin jalaksia siellä monasti hitsuutettiin.

    • Vaadi

      Asuin lapsena Variksen pajan lähellä, ja paja ympäristöneen tuli tutuksi kun kaverini Immosen Merja asui ihan vieressä. Pajalla miehet olivat aina ns. työmiehen näköisiä, ympäristö ihan uskomaton " tehdasalue". Kerran automme etuakselisto tuli jokin vika. Ajoin Variksen pajalle ja Matti-Pekka korjasi vian isänsä Matin kanssa niin että pääsin jatkamaan matkaa. Merkkikorjaamolla oli ihmetelty miten taitavasti ja erikoisella keinolla vika oli korjattu. Sammalselän koulun lähellä olevaa pajaa en muista, Jäppisillä taisi olla joku korjaamo.

    • TuliMieleen

      Siinä Nurmen pajalla Esko rakenteli konejuttujaan. Hänellä oli tosiaankin sellainen kivennostoauto ja traktori. FordsonMajorin perässä oli kompressori ja mukana paineilmapora, jolla hän porasi pellossa olevaan kiveen viistoista senttiä syvän reiän, siihen hä pujotti lenkkipäisen tapin, jonka kiilasi kiilapalalla vasaralla naputtelemalla kiinni. Lenkkiin koukku ja vaijeri joka oli siinä rauvausautossa vinssilaitteessa ja eräänlaisen puomin päässä. Kivi nostettiin pellosta ja hinattiin puomissa olevan luistin avulla auton lavalle, ja kivet ajettiin pellon reunalle rauniolle. Se nostotapin kiinnitys oli pikkupojalle (minulle)ihme: Tappi irtosi kivestä kun sitä löi siihen lenkkipäähän, asennuksessa oli olennaista että tappi oli hieman kartio, eli paksunpi alapäästään ja sitä ei laitettu reiässä pohjaan saakka, jolloin se irtosi kiilauksestaan kun sitä lyötiin pohjaan päin jolloin kiila vapautui ja se voitiin nostaa pois ja tappi sen jälkeen.
      Esko oli huippuäijä.

    • eiautoa

      Asemakadulla oli matkustajakoti Aula. Muistanko oikein?

    • kyläluuta1

      Muistat kyllä oikein. Ehkäpä joku osaisi kertoa tuosta Aulasta. Itse en muuta muista, kuin että sellainen oli Suonenjoella. :))

    • Anonyymi

      Autokorjaamoita oli ympäri Suonenjokea aikoinaan. Nykyisen Lintharjun liikuntakeskuksen kohdalla oli Bomanin autokorjaamo. Helluntaiseurakunnan kohdalla oli Karvosen konepaja, jossa vähän aikaa toimi Suonenjoen Mororistit ry. joka ei ole sama kuin Suonenjoen moottoripyöräkerho.

      Lukion vieressä oli jonkin aikaa Korpelan Sakun autokorjaamo joka siirtyi myöhemmin entisiin Rossin konepajan tiloihin Valkeisenmäelle. Korpelan korjaamossa onnistui myös pahasti ruostuneiden autojen korjaus - hän itse ajoi Anglialla.

      Huttusen autokorjaamo Kirkkolanniemellä jossa tilassa oli myöhemmin Suonenjoen autosähkö. Huttunen siirtyi sittemmin Teboilille ja Autosähkö käpylään.

      • Anonyymi

        Muistanpa hyvin tuon Karvosen konepajan. August piti sitä poikiensa kanssa ja tuotteena oli Teho-merkkisiä lumiauroja. Jo 60-luvun puolivälissä tuotevalikoimaan tuli nivelvartinen pientareen niittokone, jolla pystyi kaatamaan tienpientareen heinikkoa tien kaiteen yli ojan puoleltakin. Firman liikevaihtoa en tiennyt, mutta metallimiehenä siirryin etelämmäksi firmaan, jonka palveluksesta jäin eläkkeelle 2011, jolloin sen firman liikevaihto oli yli kymmenen miljardia euroa. Tuon lumiauroilla alkaneen firman nykyinen liikevaihto on 17 miljoonan paikkeilla, ja tuotevalikoima laajentunut. Pysyin kuitenkin koko työikäni metallialalla, jonka ensimmäiset opit sain Suonenjokelaisesta metallipajasta.


    • Anonyymi

      10 miljardia.😮

      • Anonyymi

        10 miljardin markan liikevaihto esin 1990 vastaa euroissa 27 miljoonaa euroa, että silleen.


      • Anonyymi

        Aika iso


    • Anonyymi

      Oho

      • Anonyymi

        10 miljardia euroa vuodessa on aika iso liikevaihto. Ei niitä Suomessa perustetuista firmoista tee moni. Katsele netistä Suomalaisten pörssifirmojen sivuja. Tuon lumiauroilla alkaneen firman henkilöstöä on nyt noin 90 henkilöä. Se oli jo silloin 60-luvulla vajaan 10 hengen vahvuudellaan hyvin hoidettu yritys. Tuossa "eteläisemmässä" firmassa on henkilöstöä yli 60 000. Eli ei liikevaihto on 170 tonnia per nuppi. Todellisuudessahan tuon kokoinen, maailman joka kolkkaan levinnyt konserni käyttää myös alihankkijoittensa kautta lisää kymmeniä tuhansia työntekijöitä, joten tulos on kansainvälisesti hyvin menestyvälle ja kasvavalle/fuusioituvalle konsernille tavallinen tai hyvä. Toisaalta, tuossa firmassa on henkilöstökulujen lisäksi todella suuret "muut" kulut. Jos firmassa on vain henkilöstökuluja niin 100 tonnia/per nuppi on kohtuullinen liikevaihto. Monella yksityisyrittäjällä se jää alle sen. Tämä koko kirjoitukseni on kunnianosoitus suonejokelaiselle sepälle ja hänen perustamalleen, kansainväliseksi laajentuneelle metalliyritykselle jossa aloitin työurani.


    • Anonyymi

      Minulle Variksen paja ja Nurmen paja olivat tuttuja paikkoja, kävin niissä lähes päivittäin. Muutimme Sammalselälle vuonna 1951 ja vuonna 1962 muutimme Suonenjoelta Iisalmeen. Kansakoulun aloitin vuonna 1956 Sammalselän koululla, samalla luokalla aloittivat mm. Heikki Tervamäki ja Tuomo Airaksinen.
      Nurmen pajalla rakensivat useita kivenraivausautoja sota Kempsujen alustoille ja niitä kävin pikkupoikana tutkimassa.
      Muistan kun Variksen pajalle rakensivat betonisen korjaamon, joka on vieläkin siinä ränsistyneenä ja seppä Matille pajan sen kylkeen.
      Seppä Matti Varis oli meille pojille mukava kaveri. Hän piti talvisin sunnuntaina meille hiihtokilpailuja ja palkintoina oli aina laksitsia.
      Antti Silvennoinen

      • Anonyymi

        Lisää näitä vanhojen Suonenjokelaisten muistelmia kiitos.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      633
      20906
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      106
      17765
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      393
      9640
    4. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      106
      8284
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      24
      5397
    6. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      241
      4984
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      138
      2618
    8. Mitä hänellä oli päällään kun viimeksi näit hänet?

      Avoimia vastauksia saa kirjoitella... Ehkä joku saattaa tunnistaa itsensä kommenttien joukosta :)
      Ikävä
      62
      1585
    9. Meidän tarinako on ohi?

      Ootko niin päättänyt?
      Ikävä
      116
      1540
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      39
      1340
    Aihe