ÄLKÄÄ OTTAKO CAIRNIN TERIERIÄ!!

verybad.experience

Moi, en suosittele teitä hankkimaan tätä ns "cairnia". Olin hoitamassa kaverin kolmea cairnia hänen asuessaan kuukauden ajan ulkomailla. Koko sen ajan kun näitä kolmea cainia (2 narttua ja 1 uros) hoidin, oli se sietämätöntä kestää. Kun kävin lenkeillä niin se uros oli tosi dominoiva muita koiria kohtaan. Yhtäkkiä kesken lenkin ne kaksi narttua kävi toisiinsa kiinni ja tosi aggressiivista rähinää pitivät. Meidät ohitti eräs perhe pikkulastensa kanssa ja lapset ihan ilmiselvästi pelkäsi näitä koiria, ja niimpä päätin lähteä takaisin kotiin. Ruokin koirat ja koko sen ajan uros cairni murisi kun yritin koskea sen ruokakulhoon. Kun myöhemmin yritin leikkiä niitten kanssa niin toinen nartuista kävi mun käteeni kiinni. Sai oikein syvät jäljet aikaan. Silloin soitin kaverilleni joka sanoi että hän seuraa nartun tilannetta sen jälkeen kun palannut suomeen. No jätin koirat muutamaksi tunniksi yksin, ja kun palasin niin se minua purrut narttu oli sen toisen karvoissa kiinni. Toinen vaan uikutti ja yritti päästä tilanteeta pois.. kun kävelin koirien luo siellä oli veritippoja lattialla ja ajattelin että nyt riitti. Vein sen nartun niiden ulkotarhaan ja jätin sinne illaksi. No sitten kun olin aikeissa päästää sen takaisin sisään lähempänä yötä hoidettuani ensin toisen nartun haavat,ei sitä koiraa näkynytkään ulkotarhassa. Huomasin että se oli kaivanu itensä aidan ali ja lähteny omille teilleen. En vaivautunut etsimään koska ajattelin että kai se takaisin kotiin löytää. Yön nukuin kaverin talossa koirien kanssa. Sitten aamulla ovikello soi ja menin avaamaan, siellä oli nuorehko mies sen cairninartun kanssa ja oman koiransa (perhoskoira) kanssa. Hän siinä sitten mulle selitti että on nähnyt minut sen nartun kanssa täällä talon pihassa niin se tiesi tulla oikeaan paikkaan. Se selitti omasta koirastaan jolla oli sillä hetkellä kauluri päässä, että "minun koirani" oli käynyt hänen koiransa kimppuun, vaikka hänen perhoskoiransa oli sellainen todella rauhallinen vuoden ikäinen uros (ja tämä narttu oli siis jo 7v). Pahoittelin tietysti asiaa että niin oli päässyt käymään ja lupasin maksaa eläinlääkärikulut joita oli pojalle aiheutunut. Sanoin myös että kaverini tulee parin viikon päästä takaisin ja selvitän asiat hänen kanssaan, koska kyseessä oli hänen koiransa.

Kun sitten kuun lopussa kaveri palasi suomeen niiin selitin tilanteen ja hän otti sen hoidettavakseen viemällä nartun eläinlääkäriin ja lääkäri oli kuulemma suositellut lopetusta. Tosin ihmettelin tätä sillä mielestäni ei lääkäri sais sellaista suositella. No joka tapauksessa raskain mielin kaveri päätti että lääkäri saa lopettaa hänen koiransa koska kuitenkin mikään koulutus ei tähän koiraan ollut tehonnut. Hän palautti kasvattajalle dominoivan uroksensa ja kasvattaja myi sen eteenpäin parin viikon kuluttua. Sen nuorimman nartun (4v) hän jätti itselleen mutta se on varmaa etten enää sitä mene hoitamaan. Ties mikä ongelmakoira sekin on. Kaikki koirat oli siis samasta kennelistä, mutta nimeä en nyt viitti täälä mainita. Myöhemmin en löytänyt kasvattajan sivuja mistään että liekö lopettanut kennelin pidon vai vaihtanut sivuja tai nimeä....

Eli tämän kokemuksen perusteella voin sanoa, että cairni on erittäin epäsosiaalinen ja kyse ei ole vain yksilöstä sillä kasvattajan kaikki koirat olivat osoittautuneet jollain tavalla ongelmakoiriksi. Erittäin dominoivia ja voi käydä syyttä toisen koiran kimppuun. Voi olla vihamielisiä ihmisille. Vaikeita kouluttaa. Voi olla myös rauhallisia kotikoiria mut ulkona saattaa muuttua tappajaksi. Ehkä jollakin muulla on parempia kokemuksia, mutta itse olin hyvin kiinnostunut rodusta lapsena ja nyt kun sitten tutustuin paremmin rotuun niin tulos oli tämä. Tyydyn nykyään vain mopseihin, joita minulta nyt löytyy kaksi urosta ja samassa kodissa ovat,ei mitään ongelmia ole ilmennyt.

Itse vain en osaa suositella cairnterrieriä rotuna varsinkaan aloittelijoille.

Ja tiedoksi, jos ketää kiinnostaa,olen 24v nainen itäsuomesta.

24

6310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EI TEKIS MIELENIKÄÄN..GLENNI ON KIVA

    • ukyukyukyuk

      Asialla ei ole mitään tekemistä itse rodun kanssa. Kaveris ei vaan handlaa koiriaan. Älä turhaan rodunvaihtoa tuon takia mieti, kaikki oli sentään yhden ihmisen, eli kaveris ei vaan osaa! :D

    • kynälyijy26

      ne on yksilöitä

    • Harmillista

      No huh huh,Olipa topakka teksti!14vuoden kokemuksesta voin sanoa,ettei rodussa ole mitään vikaa.Monen asian summa.Ihmetyttää eläinlääkärin päätös??!!Vääriä päätöksen tekoja!!!!!!Sympatiat koirille!!!

      • Anonyymi

        Ihana rotu hoitajan huonous


    • Etälamautin

      Niin että koskan yhden henkilön koirat käyttäytyy miten sattuu niin se tarkoittaa että koko rotu on samanlaista, just just.

    • Kiitollinen

      kyllä se on vika useinmiten siellä hihnan yläpäässä !! koiria pitää sosiaalistaa, oma cairnini on kultamussukka.

    • justjuuhh

      Että lyttäät koko rodun vain parin koiran käytöksen perusteella.
      Itselläni on kaksi cairnia eikä ole ollut ikinä mitään ongelmia käytöksessä.

    • canis_familiaris

      Esimerkiksi jotkut länsiylämaanterrierit ovat varsinaisia mieliharmeja ja perkeleitä, koska rodun ulkomuoto ja olemus saa jotkin ihmiset suhtautumaan koiraan kuin pehmoleluun. Tapakasvatus kuuluu kaikenrotuisille koirille.

      Kaikkien rotujen kohdalla tulee koiran hankintaa miettivän tiedostaa millaisesta rodusta on pohjimmiltaan kyse. Esim. että kyse on terrieristä, laumanvartijasta, metsästyskoirasta jne! Myös tulee muistaa, että koiratkin ovat yksilöitä.

    • pienivalkoinen

      Näinpä. Meiltä löytyy westietyttö 6v ja cairnpoika 4v. Molemmat iloisia hössöttäjiä ja kaikkien kavereita. Ei ole ikinä tapelleet kenenkään kanssa. Ovat saaneet normaalin kotikasvatuksen ts tottelevat ja tekevät temppuja meidän iloksi, ja unohtavat välillä kaikki säännöt. Normaaleja, kilttejä koiria siis.

    • rochee

      Ei varmasti johdu rodusta vaan kaverisi ei ole osannut olla laumanjohtaja vaikka hänellä on lauma kotonaan. Mikä tahansa koirarotu saa tuollaista aikaan osaamattomalla omistajalla. Ja on muuten sinulle aikamoinen työmaa jätetty hoidettavaksi, lauma joka ei ole hallinnassa.

    • berso

      Otin ensimmäisen cairnin vuonna 1996 ja sen jälkee huhtikuussa 1997. Koirani olivat touhukkaita, tosin nuorempi oli ujoluonteinen ja vanhempi vähän sellainen pullistelijaluonne, mutta molemmat kyllä oikeita sydämenvalloittajia. Mitään ongelmia ei heistä olllut, tosin sairastelivat, mutta vanhempi eli munuaisten vajaatoiminnan ja sydänvian kanssa 14,5 vuotiaaksi. Nuorempi eli 9-vuotiaaksi, saattoi ehkä munuaiset tai maksa pettää, jäi mysteeriksi, ei eläinlääkärikään pystynyt antamaan selvää kuolinsyydiagnoosia. Kaikki koirat ovat yksilöitä, niin myöskin cairnilaiset.

    • pölijä

      Kyseiset huomiot ei liity koiraan, ei rotuun, eikä kyseisiin yksilöihin vaan aina ihmiseen. Lenkkeilytapauksessa sinun tapaasi lenkittää koiria. Kaikki lähtee aina hihnan toisesta päästä.

      • koiraeläin

        Vaikuttaa siltä, että joku on noitten koiruuksien kaa menny pahasti pieleen jo ennen kuin aloittaja edes tuli niitä hoitamaan. Joka tapauksessa cairnien pitäis yleensä olla jopa suht. sosiaalisia ja tervepäisiä. Mopseillä sen sijaan on pään rakenteessa vikaa pahasti ja koiraparat ei saa kunnolla henkeä tai viilennettyä itseään ja silmät on tapaturma- ja tulehdusalttiit.


    • Hyvärotu

      Pelkästään positiivisia kokemuksia siitä rodusta.

    • Anonyymi

      oon kymmen vuotias mut haluun laittaa yhen jutun. mun kaveri bröystäilee sillä et se on saamas cairnin mut niinku nyt voin näyttää tän sille ja ha haa itelläni on göötti

    • Anonyymi

      Olipa taas idiootti asialla mistä näitä pahvipäitä riittää. Cairn on maailman sosiaalisin koira ihana ja kiltti. Nämä ihmiset eivät ole ansainneet minkäänlaista koiraa ja eläinlääkärin laittaisin lopetuslistalle.

    • Anonyymi

      Perimä hyvä, se kertoo paljon.
      Kun olin hankkimassa tätä rotua, tutustuin moneen eri julkaisuun luonteesta ja mikä ehdottomasti yksi tärkeimmistä, KASVATTAjiin. Kävin mäyttelyissä ja sivusta seurasin kasvattajia.
      Valitettavasti Cairneja kasvattaa myöskin hlöt jotka viis veisaavat terveydestä, luonteista jne. Ovat olevinaan asiantuntijoita.
      Paljon soopaa puhuvat ja raha vain ratkaisee monelle , piiri pieni pyörii.

    • Anonyymi

      Ei lainkaan ole cairneille tyypillistä käyttäytymistä tuollainen. Cairnit on erittäin ystävällisiä ja ihania koiria, ihan tavallisissa kotioloissakin tapakasvatettuina. Niitten cairnien kanssa on tehty valtavasti virheitä, että on saatu niistä hermoheikkoja ja toisilleen vihaisia. Viisi cairnia ollut ja kaikki kuin luojan lahjoja ihmiskunnalle. Lapsi rakkaita, oppivaisia, iloisia ja hauskoja. Kaksi narttua ollut ja nyt kolmas uros. Meille voi tulla katsomaan, millainen on cairn ja siihen rakastuu kaikki.
      On meillä ollut muitakin rotuja, koska niitä on ollut yhtä aikaakin, ja nekin olleet ihan hyvin käyttäytyviä.
      Kaikki johtuu aina omistajasta. Tosin yksi koira ( ei cairn) tuli meille aikuisena ongelmaomistajalta, joka oli laiminlyönyt koiraa, ja silti sekin oli aivan ihana luonteeltaan, vähän pelokas ensin, mutta nopeasti siitä tuli aivan täydellinen kotikoira ja lemmikki. Eli koira ei loppujen lopuksi vaadi mitään ylivoimaisia ponnisteluja kasvaakseen normaalisti käyttäytyväksi ja ystävällisesti lemmikiksi. Se käyttäytyy niin kuin sitä kohtaan on käyttäydytty. Varsinaiset luonneviat on kuitenkin harvinaisia.

    • Anonyymi

      Kaikki koirat ovat yksilöitä. Se riippuu omistajasta millainen koirasta tulee.
      Mutta itse kun olin "kaverillani", jolla on cairninterrieri niin se hyökkäsi housuihini kiinni roikkumaan myös "kaverini" housuissa roikkui. (Toki se oli silloin pentu, mutta silti oli pelottava koira). Olen nyt käynyt kaverillani monesti, ja todennut ettei se ole vihainen vieraille vaan pelokas omistajia kohtaan. Katsokaas kun vaikka nyt puhunkin "kaveristani" niin se koiran käyttäytyminen johtui heidän takiansa. En olisi suositellut "kaverilleni" perheelle ollenkaan koiraa. Ovat paskoja lemmikin omistajia. Eivät osaa huolehtia oikein, kohtelevat liian löyhästi ja antavat pentujen, myös "kaverini" hyppiä päälle yms. Joo ei olla enää kavereita, osoittautui ihminen ilkeäksi.:( Olen itkenyt kaverini takia monta kertaa milloin mistäkin syystä.:( Mutta pointti oli, että jokainen koira on yksilö ja luonne riippuu paljon omistajasta.
      T: 11-vuotias tyttö, joka omistaa oman koiran.

    • Anonyymi

      Sattunut huono mäihä tai koiravahti,ihania koiria

    • Anonyymi

      MÄ EN OTTAS CAIRNIA MISSÄÄN NIMESSÄ
      JOS TERRIERIN OTTAISIN NII 3 KÄRKI
      1. AMSTAFF
      2. GLEN OF IMAL
      3. SILKKI

    • Anonyymi

      Minun oma cairn narttu oli mitä suloisin ja
      Kiltein koira joten on vaikea samaistua
      Äsken kerrottuun. Minulla on elämäni aikana
      Ollut monta koiraa joista wilma koirani oli
      Yksi kaikkein rakastetuimpia ja suloisimpia.
      Aina ystävällinen, ei haukkunut sisällä
      Koskaan eikä milloinkaan ollut agressiivinen.
      Wilma kuoli 13 vuotiaana ja ikävöin häntä
      Kovasti. Toivon että vielä olisi varaa ostaa
      Uusi cairn koska se oli yksi kaikkien parhaimpia
      Elämässäni omistamiamia koiria ja wilmaa on
      Kova ikävä. Suosittelen kyllä rotua jos kaikki
      Yksilöt ovat wilman kaltaisia.

      • Anonyymi

        Yksi koira voi olla ilo, useampi on jo lauma joka voi lietsoa porukkansa kun kohdataan vieraita😅


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1412
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1193
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe