Vasemmassa silmässä harmaa pallero räpäyttäessä

pallero_silmässä

Hieman yli puoli vuotta sitten huomasin vasemmassa silmässä ajoittaisen näkökenttäpuutoksen. Viivoihin saattoi ilmestyä pieni pyöristymä (noin herneen kokoinen) tai vesipisaran kaltainen pieni pallero. Kävin silmälääkärillä, joka tutki silmänpohjat eikä löytänyt mitään. Vaiva meni itsekseen ohi parissa-kolmessa kuukaudessa, kun mieli rauhottui.

Viikko sitten havaitsin vasemmassa silmässä violetin ympyrän muotoisen alueen (~sormen pään kokoinen), jonka läpi en nähnyt. Näitä on ollut joskus ennenkin, olen tosin liittänyt ne Visual Snow'hn (minulla on lumisadetta, varsin voimakkaita jälkikuvia sekä öisiä "revontulia" näkökentässä, runsaasti lasiaisensamentumia jne.) tai auraan (ilman päänsärkyä). Tuo violetti läiskä hävisi varmaan noin tunnin aikana, mutta jäljelle jäi tuollainen samankaltainen pieni vääristymä / vesipisara, jollainen oli siis viime vuoden loppupuolellakin. Näen sen hieman tarkasta näöstä alaspäin, kun olen siirtänyt katsettani, mutta sitten se häviää (2-5 sekunnissa). Vääristymän esiintyminen on vähentynyt koko ajan. Havaitsen välillä myös harmaahkon palleron vasemmassa silmässä, kun räpäytän tai siristän silmiä, ikään kuin himmeä jälkikuva jostakin kirkkaasta, vaikka en mitään kirkasta ole katsonutkaan. Mistäköhän moinen voisia johtua?

Pitäisiköhän tässä jälleen käydä silmälääkärillä? Oire on aika samankaltainen kuin viime vuoden puolella ilmennyt ja silloin ei löytynyt mitään. Eniten ärsyttää opiskelijaterveydenhuollon yleislääkäri, joka ei viime kerralla tuntunut ottavan vaivaani vakavasti ("joku lasiaisen samentuma varmaan"), vaikka tulevassa ammatissani riittävän hyvä näkö on välttämättömyys, eikä ohjannut kunnalliselle silmälääkärille, kun "siellä on monen kuukauden jonot". En haluaisi jälleen maksaa yksityisestä, kun minulla kuitenkin on oikeus julkiseen terveydenhuoltoon. Myös kesä-elokuussa paikkakunnan silmälääkärin vastaanotto oli varattu vain koululaisille ja diabeetikoille.

Vai viittaako vaiva enemmän neurologisiin vaivoihin? Esim. vasemman silmän näköhermoon, kun vaiva on vain siinä? Onko kellään ollut samankaltaista?

6

302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sentraalisseroosa

      Mene lääkäriin ja vaadi lähete silmälääkärille. Silmäjutut on niin stressaavia, että parempi käydä tutkituttamassa. Sitä vartenhan ne silmälääkärit on olemassa ja laitteet. Itseäkin kyllä vituttaa välillä TK-lääkäreiden asenne, jossa silmälääkäreille ei uskalleta laittaa lähetettä ellei ole 100% varmasti jokin silmäsairaus.

      Parasta on pyytää esim. OCT- kuvaus, josta nähdään silmänpohjan tilanne. Itsellä on toisessa silmässä silmänpohjassa arpeutumaa (retinopathia centralis serosa):n vuoksi. Tämä aiheuttaa mm. suorien viivojen kaareutumista, makropsiaa, kontrastiherkkyyttä (kirkkaat näytöt "salamoi"). Tämä on tosin aika harvinainen sairaus ja ei yleensä esiinny vielä opiskeluiässä eli veikkaisin että sulla on jotain muuta. Mutta tutkittavahan se on.

      • pallero_silmässä

        Kys. sairauden oireiden perusteella tuskin on sitä. Näkö on kuitenkin muuten hyvä ja samaa tasoa oikean silmän kanssa. Ilmeisesti tuossa kuitenkin silmän näkökyky laskee tilapäisesti ja on parantumisen aikana jatkuvaa? Tätä ilmenee vain ajoittain ja vääristymä on todella pieni. Viime vuonna oli samanlaista oiretta ja lääkäri pitkään valolla verkkokalvoja pupillini laajennettuna katsoi niin kaipa sieltä olisi jotain epänormaalia löytynyt silloinkin? Täytyy varmaan seurailla, miten tää tästä etenee. Ei ainakaan ole pahentunut viime kertoman.


      • semmonenvielä

        Täsmentääkseni vielä, silmälääkäri siis katsoi pitkään (valon kanssa) silmämikroskoopilla molempien silmien verkkokalvoja. Ja täysin terveet olivat. Eiköhän hän kuitenkin olisi ongelmat löytänyt, jos sellaisia olisi ollut?


    • jotaintiedäntästä

      Ymmärän, että haluat julkiselle puolelle, koska sinulla on siihen oikeus. Julkisella puolella on kuitenkin sellainen marssijärjestys, että erikoistuvat lääkärit tutkivat helpoiksi tulkittuja potilaita, eikä erikoislääkärille pääse ennen kuin jos löytyy jotain vikaa.

      On kuitenkin olemassa tilanteita, joissa löydökset jäävät hyvin vähäisiksi ja silmät vaikuttavat päällisin puolin terveiltä, silti on taustalla piilevää vikaa.

      Sinun asemassasi hakeutuisin kuitenkin neuro-oftalmologin yksityisvastaanotolle. Kyseinen ammattiryhmä on silmälääkäreitä, jotka ovat hankkineet lisäpätevyyden neurologisista näköhäiriöistä.

      Vastaanoton hinta (noin 100 euroa) on pieni siihen nähden, että saat vaivasi syyn selvitettyä. Sitä kautta oikaiset monta mutkaa suoraksi. Syötä Googleen: neuro-oftalmologi, ja jokin Suomen suurista kaupungeista, niin saat nimenkin lähettyvillä olevaan neuro-oftalmologiin, ota selville, missä hän pitää yksityisvastaanottoa. Ammattikunta on melko harvaa, olisikohan Suomessa kymmenkunta neuro-oftalmologia tällä hetkellä. Saattaa siis olla kannattavaa jopa ajaa hiukan pitempi matka, jos lähellä ei ole neuro-oftalmologin vastaanottoa.

      Mitä tuohon näköoireeseesi tulee, niin kannattaa lopettaa tupakointi, oman tk-lääkärin toimesta kannattaa tarkistuttaa verenpaine, verensokeri ja kolesteroli sekä tulehdusarvot: CRP ja lasko, pissanäyte ja verenkuva. Alkoholista kannattaa pitää taukoa, myös kohtuukäytöstä, mikäli sitä käytät. Nämä siis nyt ensitilassa, lisäksi siis suosittelen että hakeudut neuro-oftalmologin tutkimuksiin, hän kyllä tekee sinusta sairaalaan lähetteen jatkotutkimuksiin tarvittaessa.

      • pallero_silmässä

        Tupakkaa en polta. Alkoholia käytän kohtuudella. Verenpaine oli viimeksi mitattuna (noin vuosi sitten) normaali. Verensokerin heittelyihin liittyviä oireita en ole havainnut. Saako terveydenhuollosta laajan verenkuvan ja pissanäytteet ihan tuosta vaan pyytämällä? En usko, että ainakaan aloituspostissani mainitsemani yleislääkäri niitä tämän silmäoireen perusteella tarkistuttaisi.


      • pallero_silmässä

        Jatkaakseni vielä verenpaineesta, minulla on aina ollut vastaanotolla korkeahko verenpaine. Siis ihan reippaasti paljon, muistini mukaan parhaimmillaan ~150-160/90-110. Huomaan tämän aina itse, syke on korkea ja tunnen sydämmen iskut. Viimeksi sain mittarin kotiin ja tulokset olivat normaalit. Olen myös oppinut tunnistamaan, milloin verenpaineeni on koholla. On tässä sen verran monta vuotta pumpun kanssa eletty, että sitä on oppinut kuuntelemaan. Hulluintahan tässä olisi, että saisin vielä beetasalpaajat korkeiden vastaanotottolukemien takia normaaliin verenpaineeseen, vaikka ennemmin tarvitsisin jotakin lääkettä, joka rauhoittaisi minua näissä tilanteissa!

        Testasin äskettäin myös Amslerin kartan, ei puutoksia tai vääristymiä. Äkkiseltään tarkistettuna en löytänyt kuin neljä neuro-oftalmologia, joista lähinkin on parin sadan kilsan päässä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      258
      800
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe