Kamera matkalle

Matkaileva_kuvaaja

Perus kamera matkalle on pienikokoinen järkkäri ja siihen valovoimaiset 35 mm ja 85 mm kinovastaavat objektiivit. Myös pelkkä pokkari, jossa on 35 mm kinovastaava objektiivi, on harkinnan arvoinen vaihtoehto. Jos haluaa kuvata esimerkiksi eläimiä, tarvitaankin sitten paljon painavampi kalusto mukaan.

Koolla on väliä. Pienempää kuin m4/3 kennoinen ei kannata ottaa mukaan. Vaikka objektiivissa olisi kuinka valovoimaa, ei kennon suorituskyky riitä illalla tai sisällä.

Kameran lisäksi tarvitsee jalustan ja repun tai laukun sekä pari vara-akkua ja -muistikorttia. Jalusta voi olla ihan taskujalustakin, mutta itse kannan kyvyttä kolmijalkaa. Itse suosin reppua, jossa on pieni pehmustettu osa kameralle ja isompi muille tavaroille. Nykyiset peilittömät kamerat, joissa on vain EVF, ovat aikamoisia akkusyöppöjä, joten vara-akkuja pitää olla useampi.

Niin ja sitten joku toinen kuvaa ihan tyytyväisenä iPhonella. Sekin on hyvä ratkaisu, kunhan ymmärtää rajoitukset.

10

1145

Vastaukset

 • Kinovastaavat objektiivit... kuka vielä käyttää kiinteäpolttovälisiä objektiiveja?
  Hyvissä pokkareissa ja kiinteä objektiivissa järkkärin näköisissä kompakteissa kuvanvakautuksella on jo vuosia ollut 25...300mm kinopolttovälejä, jotka riittää normaali matkailijalle erinomaisesti, eikä tarvitse kantaa mitään ylimääräistä mukana. Aktiivikuvaajalle riittää toinen akku mukaan, mutta toki ne ladataan päivittäin hotellilla.
  Tavallinen kuvaaja tarvitsee hyvää laajakulma ominaisuutta enemmän kuin jotain pitkää putkea. Ornitologit on erikseen.

  • Hyvälaatuiset zoomit ovat niin painavia, ettei niitä kovin moni kanna mukanaan. Zoomit sopivat lähinnä automatkaajille.

   Luontokuvausmatkailijoilla on 70-200 zoomeja, mutta heillä on myös 300, 400 tai 500 mm primeja. Kalusto painaa niin paljon, etten minä ainakaan jaksaisi kantaa sellaista ilman erityistä tarkoitusta.


  • Liki kaksi vuotta vierähtänyt tuosta viestistäsi, mutta edelleen on matkoilla mukana kroppikennoinen perusjärkkäri, jossa nokalla 90% ajasta kiinteäpolttovälinen 24mm f2.8 pancake-objektiivi. Mainio kapistus ja tekee järkkäristä varsin kompaktin paketin.


 • Kyllä itselläni 50 mm on lempiobjektiivi matkalle, vaikka muutkin otan mukaan. Se on pieni ja tarpeeksi valovoimainen mihin tahansa puuhaan. Zoomailut sitten erikseen.

 • Kivoja ohjeita ja vinkkejä matkalla ahkerasti kuvaaville. Ulkomailla tulee usein räpsittyä kuvia myös hämärän aikaan, siis esimerkiksi upeat auringonlaskut ja niiden jälkihetket, kaupungit ja kylät iltavalaistuksessa jne. Silloin tulisi kuitenkin muistaa muutama sellainenkin fakta, jota päiväsaikaan ei tarvitse. Hämäräkuvaamisen abc kannattaa lukea huolella sivulta http://avuton.com/valokuva/kuvaaminen-hamarassa jotta saa ikuistettua mahtavat hetket muulloinkin kuin päiväsaikaan!

 • Nyt alkaa olla järjestelmäpaketti siinä koossa, että laiskempikin viitsii kantaa mukana:
  - Fuji X E3, 337 g
  - Fuji f/2.0 23 mm, 180 g ja
  - Fuji f/2.0 50 mm, 200 g.

  Runko on pienikokoinen, mutta tehokas. Objektiiveista viisikymppinen on loistava ja kaks'kolmosenkin laatu kelpaa. Valovoimaista joutuu tinkimään, kun hakee todella kevyttä vaihtoehtoa.

 • Itse kannoin aikoinaan digijärkkäriä optiikkalaukkuineen. Sittemmin alkoi repun paino häiritä. Viimeiset viitisen vuotta mukana kännykän lisäksi ollut ainoastaan Canon PowerShot G 12.

  Täysin riittävä optiikka, suht. pieni koko. Helppo zuumaus. Nopeasti säädettävä kuvausasento ilman salamaa. Tärkeä ominaisuus kirkoissa ym. museoissa joissa salama kielletty.
  Lisäksi harvinainen optinen tähtäin. Hyvä auringonvalossa jossa muut näytöt näkyvät huonosti.
  Kohtuu hyvä videokuvaus. Pitkä akunkesto.

  En halua mainostaa ko.kameraa, muillakin merkeillä vähintään samantasoisia ellei parempiakin, mutta pointti on se, että hyvällä ja monipuolisella pokkarilla pärjää helpommin kuin järkkärillä.

  • Minulla oli pitkään tuollainen pikkukennoinen Canonin pokkari ja siinä on omat hyvät puolensa, mutta kuvanlaatu ei sittenkään riitä, kun sitä tarkastelee kriittisesti. Muita huonoja puolia ovat kameran hitaus ja osin kovin hankalasti valikoihin kätketyt säädöt. Se oli yhdellä Ruotsin reissulla mukana ainoana kamerana. Sillä tuli jotenkin toimeen, mutta ei lähtenyt koskaan uudestaan minnekään ainoana vaihtoehtona.

   Tämän hetken peruspokkari, johon muita verrataan, on Fujin X100-sarjan uusin F-versio. Markkinoilla on pari parempaakin (Leica), mutta ne ovat sitten kalliita. Oma pokkarini Fujin X70 on vähän hankala, koska etsin on ostettava erikseen.

   https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_g12&products=canon_g16&products=canon_g9xii&products=fujifilm_x100f&products=fujifilm_x70&products=fujifilm_xe3

   Laitoin vierekkäin kolme Canonin pienikennoista pokkaria, nuo Fujin pokkarit ja Fujin X E3:n. Koko ja painoeroa on merkityksetön, kun käytetään pienikokoisia objektiiveja, kuten nuo f/2.0 valovoimaiset. Kuvan laatu on kuitenkin oleellisesti parempi kuin noiden pikkukennoisten pokkarien.

   Maailmanmatkaajan Jukka Salminen on kuvannut pari viimeisintä reissuaan Fujin X100-sarjalaisella. Samoja kameroita näkyy ammattilaisten back up kameroina. Eli jos pokkaria harkitsee matkakameraksi, on Fuji X100F tällä hetkellä ykkösvaihtoehto. Kiinteä polttoväli muokkaa hieman kuvakerrontaa, mutta sen oppii pian.


 • Fuji julkaisi uuden, pienikokoisen ja sääsuojatun laajakulman: f/2.8 16 mm. Objektiivi sopii hyvin X Pro2:n kaveriksi ja koko paketti on sääsuojattu, mikä on hyvä asia reissukamerassa. Speksit ja ensimmäiset testikuvat ovat jo DPreView sivustolla.

  https://www.dpreview.com/products/fujifilm/lenses/fujifilm_xf_16_2p8_r_wr

  Menee harkintaan, vaihtaisiko laajakulmapäästä f/2.8 14 mm tähän.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.