Pikkusiskoni käyttäytyminen huolestuttaa

holestunut_isosisko

Eli siis pikkusiskoni on 10 vuotias (perheen nuorin) ja säheltää ja riehuu koko ajan tahallaan eikä tottele kun sanotaan että ole kunnolla. Hän ei varsinkaan kuuntele minua ja muita siskoja taikka muita ihmisiä, ainoastaan hän tottelee isää ja äitiä välillä. Monesti menee siihen että pitää huutaa pää punaisena että "lopeta!!", mutta tämä vain nauraa ärsyttävää tekonaurua ja sanoo että "enkä lopeta, mä haluun tehä näin". Tai sitten alkaa vaan huutamaan että isosiskot kiusaa, vaikka ollaan vain käsketty häntä olemaan kunnolla ja lakata riehumasta.

Pikkusisko ei pysty keskittymään melkin mihinkään tekemiseensä esim. läksyjen tekemiseen ja alkaa päästää outoja äänekkäitä äännähdyksiä/rääkäyksiä ja alkaa kitisemään että ei osaa tai ei jaksa tehdä niitä. Ja sitten kun sanotaan että "älä tee nuita ärsyttäviä ääniä, vaan yritä nyt tehdä niitä läksyjä", niin pikkusikso vastaa takaisin sellaisella ärsyttävällä rääkäisyllä ja jatkaa hetken läksyjä ja sitten taas alkaa sama rumba. Tai jos joku yrittää auttaa läksyjen tekemisessä, se menee taas johonkin huomionhakuiseen säheltämiseen ja ei tahallaan muka osaa tehdä tehtäviä.

Monesti hänen käyttäytymisestään tulee mieleen 5 vuotias lapsi. Sössöttää välillä ihan tahallaan ja yrittää olla muka "söpö", mutta se on vain todella ärsyttävää että hän käyttäyntyy niin. Ja hän ei myöskään tajua että toisia ei saa lyödä. Hän välillä hakkaa toista pikkusiskoani, joka on häntä vähän vanhempi.
Ärsyttää se että pikkusisko pitää yrittää saada koko ajan jonkun huomiota eikä lakkaa mölyämästä päättömiä. Hän ei vaan kertakaikkiaan voi istua paikallaan edes yhtä minuuttia.
Välillä hän saa ihan hirveitä raivonpuuskia jos ei saa tahtoaan läpi ja rääkyy ja huitoo käsillä muita ja yrittää hakata. Hän ei myöskään välitä että sattuuko muihin jos hän lyö tai läimii toista.

Välillä tulee mieleen että hänellä olisi joku ADD:n tyylinen tai sitten häntä ehkä kiusataan koulussa ja purkaa pahaa oloaan riehumalla kotona. Kysyin yhdesti että kiusaako joku häntä koulussa, mutta hän sanoi että ei kiusaa.
Hänen käytös tekee minut ja toiset siskoni hulluksi. Äiti sanoo että tuollainen on ihan normaalia sen ikäisellä.
Alan olla jo ihan oikeasti huolissani pikkusiskosta koska hän on käyttäyntynyt näin jo suurinpiirtein 6 vuotiaasta asti kun aloitti eskarin ja huono käytös vain pahenee.

Mitä mieltä ootte? Miten saisin äitin ja isän vihdoin ymmärtämään että pikkusiskollani saattaa olla jokin ongelma ja sille pitäisi tehdä jotain?

6

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huolestunut_isosisko

      Niin ja unohdin lisätä että hän myös vetää jotain "koviksen" roolia, en tiedä miksi. Välillä hän on kiva ja käyttäytyy normaalisti, mutta yleensä hänellä on yllä tämä huonosti käyttäytyvä rooli ja riehuu.

    • Hei.

      Isosiskona koet ristiriitaisia tuntemuksia pikkusiskosi suhteen. Toisaalta tunnet ärsyyntymistä ja hänen häiritsevän sinua. Syvemmällä kuitenkin on huoli hänen voinnistaan. Toivoisit selvästi, että pikkusiskon voisi hyvin.

      Itsekin lapsena et voi ottaa vastuuta pikkusisarestasi. Se on perheesi aikuisten ja toisten hänestä huolehtivien vastuulla (aikanaan päiväkoti, nyt koulu, isovanhemmat jne). Jos esim. koulussa ei millään lailla olla häneen kiinnitetty huomiota, on epätodennäköistä, että hänellä olisi vakavaoireinen sairaus. Sinusta kuitenkin tuntuu, että äitisi vähättelee siskon käytöstä.

      Voitko ottaa asian vanhempiesi kanssa puheeksi siten, että kerrot omista tunteistasi: sekä huolesta että ärtymyksestä. Voitko ilmaista toiveen, että siskon tilanne tutkitaan? Jos saat rauhassa keskusteltua vanhempiesi kanssa, olet sitten oikeastaan voitavasi tehnyt. Voithan luottaa siihen, että aikuiset osaavat hakea apua jos siskon tilanne niin vaatii? Voit toki myös omaa jaksamistasi käydä läpi oman koulusi oppilashuoltohenkilökunnan kanssa. Eihän sinunkaan tarvitse jaksaa yli voimiesi.

      Me ihmiset olemme erilaisia ja normaaliuden kirjo on leveä. Kuitenkin jos lapsella on selvästi käytösongelmia, on hänen etunsa saada siihen sopivaa hoitoa.

      Toivottavasti tilanne jollain lailla selkenee tai voit kokea keskustelut vanhempien kanssa turvaa herättävinä!

      Merja, diakoni

      • huolestunut_isosisko

        Kiitos vastauksesta. Koitan puhua vanhemmilleni


      • isäitsekin
        huolestunut_isosisko kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta. Koitan puhua vanhemmilleni

        Onko puhe auttanut? Tuo sama stoori oli jo vuosi sitten täällä, olisit edes korjannut otsikon, "holestunut" :)


      • jkhjklhlk
        isäitsekin kirjoitti:

        Onko puhe auttanut? Tuo sama stoori oli jo vuosi sitten täällä, olisit edes korjannut otsikon, "holestunut" :)

        isäitsekin, kuule neroilija, koetapa "muokata" tänne lähettämääsi viestiä.

        Ota asioista selvää, ennenkuin sanot niistä mitään. Ainoa meriittisi lienee se, että olet isä. Laita se netti nyt kiinni pysyvästi, ethän kiusaa muita ihmisiää pohjattomalla ylimielisellä typeryydelläsi.


      • isäitsekin
        jkhjklhlk kirjoitti:

        isäitsekin, kuule neroilija, koetapa "muokata" tänne lähettämääsi viestiä.

        Ota asioista selvää, ennenkuin sanot niistä mitään. Ainoa meriittisi lienee se, että olet isä. Laita se netti nyt kiinni pysyvästi, ethän kiusaa muita ihmisiää pohjattomalla ylimielisellä typeryydelläsi.

        Miksi muokkaisin viestiäni? Vai lienetkö itse ketjun aloittaja. Se, että vähintään vuosi sitten ollut kirjoitus lähetetään uutena, ei muutu suunsoitollasi miksikään.


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 152
      4361
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      3960
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2681
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1891
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1757
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1649
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1625
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1551
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe