Käyttekö mammografiassa?

kutsuttusinne

50v tullut täyteen ja kutsu mammografiaan. Hieman pelottaa ja siksi koska rintani ovat aina olleet arat ja mastopatiset. Tunnen omat kyhmyni eikä uusia ole tullut. Onkohan isorintaselle tuo kovin kivulias tutkimus? syön estrogeenia ja riinat ovat kasvaneet 1 kuppikoon lisää.

12

352

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nopeastiohi

      Tottakai käyn. Sen verran tunnen ihmisiä, joilla on rinnoista löytynyt hoidettavaa.

      Kiputuntemukset ovat niin yksilöllisiä, mutta se kuvausaika on tosi lyhyt.

    • johanna333

      Jos rinnat ovat isot tai isohkot, ei puolen sentin syöpäkyhmyä löydä itse, ei pienemmistäkään rinnoista. Tutkimuksessa puristus kestää muutamien sekuntien ajan kerrallaan. Sen kestää kyllä.
      Jos taas syöpä saa rauhassa kasvaa kohtalokkaan isoksi koska ei tullut mentyä tutkimukseen, ja sitten joutuu syöpähoitoihin, rinta leikataan pois, niin eikö kivut ole vähän pidempään kestäviä kuin muutaman sekunnin puristus? Puhumattakaan psyykkisestä kivusta, ahdistuksesta ja kuolemanpelosta?
      Ilman muuta täytyy mennä kun ilmainen tutkimus on naisille järjestetty. Et kai yritä rintasyövän pelossa selittää itselle että tarviiko mennä ollenkaan...?
      Menet rohkeasti, sitten kun saat tiedon ettei mitään ole, olo helpottuu. Ja jos jotain on,on parempi että pääsee ajoissa hoitoon. Monen henki on säästynyt mammografian ansiosta.

    • palvelupelaa

      Komppaan edellisiä kirjoittajia: kipu, jos sitä ylipäätään tuntee, on niin hetkellistä, että sen kestää "vaikka päällään seisten"! ;) Ja saa huutaa, jos se auttaa, niin ainakin mulle sanottiin ja mua alkoi naurattaa niin, että oli vaikea pysyä liikkumatta. Liike aiheutti mulla sen ainoan "kivun", mutta muutenpa se ei juuri tuntunut, ja E-kuppilaisia ollaan.
      Koneenkäyttäjä oli mukava ja topakka nuori mimmi, joten me juteltiin koko kuvauksen ajan ja sekin oli omiaan laukaisemaan uuden tilanteen mulle luomaa jännitystä.
      Eli ei se ole kummoinen juttu, joten sekaan vaan!
      Ryhdikkäänä sen vekottimen rinnalla, niin rinta saadaan aseteltua oikealle korkeudelle ja sun on sitten helppoa seistä siinä, kun se toinen lasilevy lasketaan rinnan päälle. Puristuksen tunne on ohi muutamassa sekunnissa.

    • kutsuttusinne

      Kiitos vastauksista.Sinne menen kun luin vastauksia.Hienoa että sentään pääsee maksuttomaan tutkimuksiin.

    • realisti2016

      Itse olen päättänyt, etten mene. Äitini kuuluu ryhmään, jolle vääriä hälytyksiä tulee jatkuvasti, eli on tehostetussa seulonnassa. Itse käyn papassa, koska alapäähäni en näe. Rintani ovat niin pienet, että voin palpoida jokaisen kylkiluun niistä läpi. Toiseksi hyväksyn sen tosiasian, että johonkin on kuoltava. Rintasyöpä käy siinä kuin mikä muukin sairaus.

      Luin erään medikalisaatiokriittisen kirjan, joka vahvisti mielipidettäni. Siinä sanottiin, että 10 vuoden seulonnoissa 1000 naisesta kuolee rintasyöpään 4, seulomattomista 5. Mielestäni ero ei ole suuri. Seulonnoissa tulee paljon vääriä positiivisia tuloksia ja jatkotutkimuksia (kuten äidillänikin). Toisaalta tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet. Kaikki rintasyövät eivät ole tappavia, vaan osa etenee hitaasti, eikä välttämättä koidu kuolemaksi. Eli tutkimuksista seuraa tarpeettomia hoitoja. Nopeasti etenevät rintasyövät nainen huomaa yleensä itse seulontojen välissä. Eli seulonnat eivät estä yhtään rintasyöpää, eivätkä poista itsetarkkailun merkitystä.

      Jokainen tekee päätökset omalla kohdallaan. Kuolemattomuus ei ole kaupan, eikä elämää voi ostaa riskivapaaksi. Olen jo elänyt vanhemmaksi ja paljon paremmassa kunnossa kuin 100 vuoden takaiset kanssasisaret (tai nykyiset kehitysmaiden naiset) - se riittää.

      • johanna333

        Joillekin naisille - kuten äidillesi - tulee kutsuja lisätutkimuksiin koska kuvissa näkyy kyhmyjä jotka ovat esim hyvänlaatuisia, rasvakyhmyjä, nesterakkuloita tjms. Ne halutaan tutkia ja jos aikaisemmin on niitä todettu,, niin lääkärit haluavat tarkistaa onko aikaisemmat kyhmyt muuttuneet pahanlaatuisiksi.
        Mitä pahaa näet tässä? Eikö ole hyvä että asiaa seurataan? Ymmärrän että kun kutsu lisätutkimuksiin tulee, niin siitä seuraa pelkoa. Mutta pelkoa pakenemalla ei seuraa mitään hyvää, päinvastoin
        Totesit itse että seulomattomissa ja seulotuissa on ero,. Etkö ymmärrä että ne löydetyt pelastavat henkiä, että se ero prosenteissa on merkittävä? Jokainen prosentti merkitsee ihmishenkeä!.
        Argumenttisi eivät todellakaan ole päteviä. Jos olet elänyt jo tähänkin saakka ja olet paremmassa asemassa kuin satavuosien takaiset kanssasisaremme, , ei se merkitse sitä ettei nuoremmat ansaitse tutkimuksia jotka ehkä pelastavat heille jopa monia kymmeniä lisävuosia.


    • 54lasissa

      Kävin yksityisellä tutkimuksissa alle 50v. Kerran nuori lekuri sai mut pelästymään. Hän tutkasi kuvanoton jälkeen ja suositteli uutta kavausta vuoden päästä. Sillä kertaa oli ottanut kipeää, joten lupasin mennä joukkotarkastukseen parin vuoden päästä..."Kyllä suosittelisin jo vuoden päästä!" Menin sitten kiltisti vuoden päästä, muttei ollut mitään, paitsi kalkkeutumia.
      "Jos r-syöpä tulee nuoreen, se on ärhäkkä." taisi sanoja olla vanhempi lekuri. Nuori tuossa tapauksessa tarkoitti kai alle 50v! Tunsin 2 rouvaa, jotka kuolivat r-syöpään n. 40v. Syövän selättäneet tuttavani ovat alta 60v.
      Suvussani ei ole r-syöpää eikä naisilla muutakaan syöpää. Nyt käyn vain joukkotarkastuksissa. Suku on pitkäikäistäkin.
      Kolesterolilääkkeestä olen kieltäytynyt osin samoista syistä kuin edellinen realisti2016 ; en välitä elää 100v enkä halua rikastuttaa lääketeollisuutta. Enkä oikein usko niiden auttavankaan.

    • vastauskysymykseen

      Kyllä käymme parin vuoden välein. Olen käynyt nelikymppisestä saakka.

    • Eitarvi

      No entä sitten jos tissit on ihan olemattoman pienet kuten minulla? Pelkkä nahka sinne koneen väliin pitäisi sulloa. Kiitos en mene. Aika helposti löytyisi kyhmy, se olisi jopa positiivista että olisi muutakin kuin nahkaa.

      • Kannattaa_käydä

        Pienet on rinnat minullakin mutta kävin kuuliaisesti loppuun saakka kunnan seulonnoissa. Nyt eivät enää kutsu kun olettavat olevan valmis hautaan (yli-ikäinen). Siispä pitää jatkaa mammografiaa omaan laskuun. Lähiaikoina ajattelin varata ajan ultraan jotta saan vielä tarkemman arvion, vaikka mitään ei ole koskaan löytynyt.


    • mammografia

      Kannattaa ehdottomasti käydä kuvauksissa. Mitä aiemmin syöpä löydetään, sitä paremmat ovat selviytymismahdollisuudet.
      Oma rintasyöpäni löydettiin seulonnassa, oli kasvanut 2 cm:n kokoiseksi alle vuodessa. Tänä vuonna leikattiin ja nyt menossa sytostaattihoidot.

    • eikysykokoa

      Kyllä pienissäkin rinnoissa voi olla syöpä. Ja miehenkin rinnoissa voi olla syöpä, mutta on toki paljon harvinaisempaa kuin naisilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1283
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe