Sähköiskuja kannettavasta

sähköiskuja

Mistä voi johtua, että saan kannettavasta tietokoneestani sähköiskuja? Tilassa, jossa saan sähköiskuja, on maadoitetut rasiat. Ja sähköiskuja tuntuu tulevan vain tässä yhdessä tilassa. Sähköiskuja tulee ainakin, kun virtapiuha on seinässä. En muista, onko niitä tullut akkuvirralla. Koneessa on muoviset kuoret

Pitääkö ottaa yhteyttä takuuseen? Voiko kone mennä rikki?

16

4536

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko tilassa kokolattiamatot tai muovilattia? Itse epäilisin staattisen sähkön purkauksia, jotka saattavat olla pelästyttävän voimakkaita. Staattinen sähkö ei kuitenkaan pysty aiheuttamaan vaurioita koneessa, kunhan et puretun koneen sisäosien komponentteihin koske.

      Kannettavan tapauksessa ei sähköpistokkeen maadoituksella ole merkitystä, mutta kokeilepa saatko sähköiskuja myös läppärin akkukäytöllä.

      Metallikuorisilla läppäreillä olen itse tuntenut verkkovirtakäytössä selvää "värinää", joka tuntuu erityisesti koneen pintaa siveltäessä kämmenselällä, mutta tämäkään ei ole vaarallista.

      • sähköiskuja

        Täytyypä testailla vielä akkuvirralla.

        Siellä on muovilattia. Paikka on työtila, jossa on myös herkästi syttyviä aineita. Voiko tuollainen sähköisku aiheuttaa palovaaran? Iskut eivät ole kovin voimakkaita, mutta toisinaan tuottavat pientä kipua.


      • pyhäjysäys___
        sähköiskuja kirjoitti:

        Täytyypä testailla vielä akkuvirralla.

        Siellä on muovilattia. Paikka on työtila, jossa on myös herkästi syttyviä aineita. Voiko tuollainen sähköisku aiheuttaa palovaaran? Iskut eivät ole kovin voimakkaita, mutta toisinaan tuottavat pientä kipua.

        "Hankaussähkö voi vaurioittaa joitain elektroniikan komponentteja, sytyttää mustaruudin tms."


      • sähköiskuja kirjoitti:

        Täytyypä testailla vielä akkuvirralla.

        Siellä on muovilattia. Paikka on työtila, jossa on myös herkästi syttyviä aineita. Voiko tuollainen sähköisku aiheuttaa palovaaran? Iskut eivät ole kovin voimakkaita, mutta toisinaan tuottavat pientä kipua.

        Palovaarallisten aineiden säilytys ei ole vaarallista tuollaisessa tilassa, mutta käyttö mahdollisesti on. Jos herkästi syttyviä haihtuvia aineita käsitellään suljetussa tilassa on huolehdittava sekä riittävästä tuuletuksesta että staattisen sähkön purkausten aiheuttamasta kipinöinnistä.

        Läppäristä saatavat pienet räpsähdykset ovat pikkujuttu tähän verrattuna.


    • lopetahankaus

      Suosittelen jälkinmäistä konstia

      "Pienemmässä mittakaavassa voidaan esimerkiksi työtaso maadoittaa sähköverkon maadoitukseen tai henkilö voi käyttää antistaattista ranneketta."
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Hankaussähkö

      • sähköiskuja

        Tuossahan olikin mielenkiintoista tietoa. Eli olisiko tämä sitten hankaussähköä?

        "Kävely vinyylilattialla
        Työskentely työtasolla
        Työskentely polyuretaanipinnoitteisella tuolilla "

        Ainakin nuo sopivat. Siellä on tosiaan muovilattia, kone on työtasolla, ja tuoli... en tiedä, onko se polyuretaanipinnotteinen, se on sellainen muovi/keinonahkapinnotteinen työtuoli.


      • flash-kortonki

        Keinokuituja sisältävät housut ovat oiva hankaussähkön lähde.


    • betternaked

      Räpsiikö jos käytät tietokonetta alastomana?

    • Hanki Sievin kengät, niin et saa iskuja.

    • Koneinsinööri_

      Ota töpseli seinästä ja irroita akku niin loppuu säkärit.

    • kivuliassyylävarpaassa

      Myös housujen takamuksiin liimatut Sievin kengän pohjat estävät sähkön synnyn ja ruutivaraston tussahdukset jos on pakko kipinöivää läppäriä em. tilassa käyttää

    • testausohje

      "saan kannettavasta tietokoneestani sähköiskuja? Tilassa, jossa saan sähköiskuja, on maadoitetut rasiat."

      tee koe:

      1. kosketa lyhyesti jotain tietokoneen metallista osaa (esim: audioliitin, jos sen uloin reiän ympärillä oleva rengas on metallia tai esim. sormenjälkilukija). Saat sähköiskun. Kun irrotat otteesi ja kosketat uudelleen, saatko uuden sähköiskun vai et? ( huom: ÄLÄ liiku tai tee mitään muuta kahden kosketuskerran välillä! )

      JOS jälkimmäisellä kerralla ET saa sähköiskua, kyse on hankaussähköstä.
      (vältä keinokuituvaatteiden käyttöä, ja JOS käytät rumpukuivaajaa pyykinpesun jälkeen, muista huuhteluaine viimeiseen huuhteluveteen. Ilman huuhteluaineen käyttöä rumpukuivaaja on oikea staattisen sähkön generaattori)

      JOS taas myös jälkimmäisellä kerralla saat sähköiskun, tietokoneesi EI OLE asianmukaisesti maadoitettu.

      Jos ei ole asianmukaisesti maadoitettu, tarkista seuraavaksi tietokoneen virtalähteen liitäntäjohdon tyyppi:

      onko se:

      1) litteänmallinen europistoke (tämän ei ole tarkoituskaan olla maadoitettu, joten tässä tapauksessa sähköiskut ovat osa laitteen normaalia toimintaa).

      2) maadoitettu pistoke (nykyaikana yhdistelmä, joka sopii sekä Suomessa, Saksassa, että monessa muussakin Euroopan maassa olevaan pistorasiaan, että myös Ranskassa käytössä olevaan hieman erimalliseen pistorasiaan, jossa pistorasiasta ulos tulee maadoitustappi, ja pistokkeessa on vastaava reikä) ?

      Jos pistoke on maadoitettu, tarkista yleismittarilla (kun olet ensin irroittanut virtajohdon sekä pistorasiasta että tietokoneen virtalähteestä), että maadoituskontaktit johdon molemmista päistä ovat yhteydessä toisiinsa. Jos eivät ole, liitäntäjohto on joko vioittunut tai tuoteväärennös, jossa ei alunperinkään ole ollut maadoitusjohdinta kytkettynä! Tällaisen tuoteväärennöksen ostin (ostohetkellä tietämättömänä siitä, että kyseessä on tuoteväärennös) Siam Paragon -tavaratalosta Thaimaan Bangkokista).

      JOS liitäntäjohto on maadoitettu ja ehjä, eikä ole tuoteväärennös, seuraavaksi tarkista jatkojohdosta sama asia (jos olet käyttänyt jatkojohtoa).

      Jos et käytä jatkojohtoa tai jos jatkojohto on myös OK, silloin täytyy epäillä, että maadoitettu pistorasia ei ole asianmukaisesti asennettu.

      Joko maadoituskontaktit ovat kytkemättömät (jolloin kyseessä on maadoittamaton pistorasia, joka harhaanjohtavasti näyttää maadoitetulta pistorasialta), tai, mikä vielä pahempaa, maadoituskontaktit on virheellisesti kytketty vaihejohtimeen, mikä on hengenvaarallinen asennusvirhe!

      Mikäli kyse on tästä vaarallisesta vaihtoehdosta, asia tulee korata niin pian kuin mahdollista, ja ennen korjausta on syytä huomata, että sekä pistorasian maadoituskontaktit että mikä tahansa pistorasiaan kytketty maadoitettu laite ovat hengenvaarallisia.

      Jos epäilet tätä vaihtoehtoa, testaa pistorasian maadoituskontaktit ns. vaihekynällä: jos vaihekynän merkkivalo syttyyy kun kosketat vaihekynän mittakärjellä (tai joissain malleissa ruuvimeisseliosalla) pistorasian maadoituskontakteja, tässä tapauksessa pistorasiassa on hengenvaarallinen asennusvirhe!

      Jos taas merkkivalo ei syty, tarkista vielä, että itse vaihekynä on ehjä ja toimiva (esim. jännitteinen pistorasia testaamalla), eikä vaihekynän varsin heikko valo jää huomaamatta esim. kirkkaan auringonpaisteen takia, ihan sen välttämiseksi, ettei sinulle jää väärää turvallisuudentunnetta tilanteessa, missä ko. pistorasiassa on vaarallinen asennusvirhe, mutta virhe uhkaa jäädä huomaamatta, jos itse vaihekynä on viallinen tai sitä käytetään paikassa, missä kirkas auringonpaiste hämää käyttäjää, jolloin voi syntyä riski siitä, ettei käyttäjä huomaa merkkivaloa.

      Joku sähkömies saattaa nyt tulla selittämään kaksinapaisen jännitteenkoettimen paremmuudesta vaihekynään verrattuna. Voi muuten ollakin parempi, mutta silloin tuo 2-napainen koetin tarvitsee luotettavan maadoituksen, ilman sitä tuo 2-napainen ei ole yhtään parempi, vaan jos vertailumaadoitusta ei ole , on jopa vaarallisempi.

      JOS pistorasiasta löytyy hengenvaarallinen asennusvirhe, tilaa sähkömies paikalle korjaamaan vaarallinen asennus; ennen ko. virheen korjaamista ko. pistorasia on kuvatussa tilanteessa hengenvaarallinen.

    • sähköiskuja

      Kiitos perusteellisesta viestistäsi. Arvostan, että näit vaivaa tuon kirjoittamiseen, ja otan sen talteen.

      Nyt en ole työskennellyt pitkään aikaan kyseisessä työtilassa, kun työnkuva vaihtui. Muualla, kuten kotona, ei ole samaa ongelmaa ilmennyt. Mutta jos tulee takaisin meno tuohon työtilaan tai jos ongelmaa alkaa esiintyä muuallakin, niin testaan ohjeittesi mukaan. Selvitellään.

      • sähköiskuja

        Siis nimimerkille "testausohje" tämä.


    • maadoitusfakta

      Toki hankaussähkökin on mahdollinen vaihtoehto.

      Mutta se EI ole ainoa !

      Itse epäilisin, että huoneen "maadoitettu" pistorasia ei olekaan asianmukaisesti maadoitettu.

      Eli joko:

      1) se kaikkein pahin vaihtoehto: se on virheellisesti kytketty vaihejohtimeen !

      2) maadoitusjohdinta ei ole alunperinkään kytketty mihinkään

      3) maadoitusjohdin on alunperin kytketty, mutta se on joko irronnut tai katkennut, eikä maadoitus siksi toimi

      4) maalausremontin tekijät ovat sohineet pistorasian maadoitusliuskan maalilla ei-johtavaksi.
      Rasi on siis alunperin maadoitettu, mutta maadoitusliuska on maalin peitossa, ja siksi maadoitus ei toimi, kun virta ei sen maalikerroksenläpi pääse kulkemaan.

      Näistä vaihtoehdoista:

      1 = välittömästi hengenvaarallinen

      vaihtoehdot 2-4 eivät ole yksinään välittömästi hengenvaarallisia, mutta toimivan maadoituksen puuttuminen haittaa kahdellakin tavalla:

      a) esim. kannettavan tietokoneen virtalähteen häiriönpoistokondensaattorin läpi vuotaa virtaa, mikä tuntuu sähköiskuna. Ei terveelle ihmiselle hengenvaarallinen, mutta satuttaa kyllä, ja voi johtaa laitevaurioon erityisesti, jos/kun tietokone kytketään kaapelilla muuhun laitteeseen, esim. audiokaapelilla äänikortti vahvistimeen.

      b) JOS/KUN laite vikaantuu siten, että verkkojännitteellinen osa pääsee kosketuksiin metallirungon kanssa, toimiva maadoitus polttaisi tällöin sulakkeen. Toimimaton maadoitus ei sulaketta polta, ja tällaisessa vikatilanteessa hengenvaarallinen 230V jännite jää laitteen metalliosiin ja laitteen koskettaminen aiheuttaa sähköiskun, joka saattaa olla tappava.

      Pistorasian maadoituksen toimivuus on syytä tarkastaa, ja korkata, jos se ei ole kunnossa.
      Suomen lain mukaan tämä on sähköasentajalle kuuluva tehtävä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9059
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      385
      3750
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2785
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      86
      2635
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      175
      2485
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2484
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      151
      1767
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1592
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1550
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1393
    Aihe