Ruotsalaisten tapa?

Skärdgårdsbo

Reissaan paljon Suomen ja Ruotsin väliä, huvikseni ja työnikin puolesta. Oppinut tuntemaan molempia osapuolia myös vapaa-ajalla.
Se, mikä on kiinnittänyt huomiotani, on oman reviirin käyttö, jos nyt näin voi sanoa. Tarkoitan sitä ilmiötä, joka toistuu kun suomalaiset tai ruotsalaiset ovat vaikka ravintolassa, leirintäalueella tai jossain muussa sosiaalisessa tilanteessa.

Tanssiravintolassa näkee jyrkästi eron. Kun esim. 2 ruotsalaista pariskuntaa istuu jossain pöydässä, on syöty hyvin ja nyt juodaan drinksuja ja jutellaan iloisesti ja kovaäänisestikin. Vähän kauempana istuu toinen seurue ruotsalaisia, jotka eivät malta olla hiljaa koska kuulivat toisten puheen ja niinpä he innoissaan hihkaisevat jonkin kommentin. Mitäpä tekee seurue jonka puheeseen on kommentoitu? Saattaapi hihkaista takaisin iloisesti jonkin kommentin, huutelu jatkuu pöydästä toiseen ja lopulta jompikumpi porukka ehdottaa seurueiden yhteenkokoontumisen ja tuoleja aletaan siirtää yhteen: saadaan iso iloinen porukka ja esittäydytään.

Mitä tapahtuu Suomessa?
Kovaääninen iloinen seurue saa ärsyyntyneitä katseita muista pöydistä mutta jostain joku saattaa kommentoida iloisen seurueen keskustelua. Seurue, jonka juttua kommentoitiin, huutaa melko varmasti takaisin ärsyyntyneenä, ettei saa huutaa vieraisiin pöytiin. Pahimmassa tapauksessa tämä negatiivinen kommentti voidaan höystää jopa kirosanalla. Riippuen humalatilan asteesta, ojennettu pöytään huutelija saattaa nousta seisomaan ja kuittaamaan joko heti, tai pistää asian "korvan taa" ja juo lisää, lähtee sitten myöhemmin rohkaistuneena haastamaan riitaa tai pyytämään anteeksi mutta ihan sama, sillä hänen tulonsa alkuperäisen iloisen seurueen luo ärsyttää joka tapauksessa. Seuraa joko tappelu tai ainakin paha mieli, kyräilyäkin, mutta tuttavapiirin laajentaminen ei tule tapahtumaan kuten ruotsalaisilla.

Leirintäalueella ruotsalaiset hakeutuvat näköjään toistensa lähelle, seurustelevatkin ainakin kohteliaisuussyistä muutaman sanan jos eivät nyt ihan grillaamaan ala yhdessä. Suomalaiset hakeutuvat mahdollisimman kauas toisistaan.

Väkilukuun suhteutettuna suomalaisten yksinäisyysprosestti on huomattavan suuri ruotsalaisiin verrattuna, samoin itsemurhat.

Pitäisikö meidän jo alkaa muuttua? Mitä sanotte te ruotsinsuomalaiset, jotka olette siellä kauan asuneet?

10

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • missäasut

      Asut näköjään Suomessa?

      • TätäMieltäMinä

        Mitä sillä on väliä missä ihmiset asuu, kyllä tänne saa kirjoittaa kun asiallisesti kirjoittaa. Jos nimimerkistä mittää päättelen niin saaristossa. Ja ilmeisesti lännessä sillä itäsuomalainen ei ruotsinkielistä nimimerkkiä käyttäis, luulen.



        Siittä on niin kauan kun viimeksi tuli käytyä suomalaisessa tanssoravintolassa mutta sillon kun sieltä lähdettiin (ensin Gävleen) -92 kun lama alkoi niin ainakin silloin Suomessa oli sanonta ettei saa huudella vieraisiin pöytiin. Oli kai jokin etiketti? Niinkuin portsarit ovilla, vaatteetkin syynättiin tarkoin ja Helsingissä piti olla joihinkin in-paikkoihin jopa club kortteja!
        Se mikä on ruotsalaisissa tosiaan erilaista on tuo lähelle tuleminen ja small talk ja kaikki on niin underbart.
        Katsoin jokin aika sitten Ylestä (Areena) ohjelman Efter Nio jossa haastateltiin sitä Juhani Vartiaista joka täälläkin asui monta vuotta. Hän puhui hyvin Ruotsin ja Suomen eroista ja suosittelen sitä katsomaan jos se viellä löytyy netissä.
        Monet täällä asuvat on justiinsa huomannut tuon saman kanssa että ruotsalainen on sillai sosiaalisempi, diskuteeraavat ja saavat silti paljonkin aikaan. Moni suomalainen myös inhoaa sitä ja haluais patriarkaalisen johtamistavan työpaikoille että joku johtaja vaan tulee ja sanoo että puheet poikki ja nyt tehdään näin. SÍITÄ JUST NÄKEE MITEN HERKÄSTI SUOMALAINEN HALUAA ETTÄ JOKU MUU JOHTAA HÄNTÄ. Suomalainen kehuu että häntä pidetään hyvänä työntekijänä joka puolella maailmaa mutta kukapa sen kissan hännän nostaa jos ei kissa itse. Suomalainen on niin helposti alistuva, ottaa herkästi kaikki käskyt ylhäältä. Nyttenkin kun Suomessa on taloushätää niin siellä kaivataan vahvaa johtajaa. Sitten kun sellaisen hallituskolmikon saivat jotka sanelee, niin taas alkoi kauhea poru. Nyt ei sitten halutakaan että joku sanelee.
        No, päivääkään en ole katunut että tuli lähdettyä vaikka alku oli vaikeaa kun ei ruotsinkieli ihan taipunut. Uppsalassa oli sitten vähän helpompaa jo kun siellä sai jo kauan sitten suomenkiellä apua virastoissa, nyttemminhän se on laissakin. Paluuta en edes ajattele, en usko että vaimokaan. Molemmat lapset käy täällä koulua, ei ole heillä ongelmia kuin ihan pieniä joskus Suomessa sukulaisten kanssa kun ei aina kaikki suomenkielen sanat heti muistu mieleen.

        Kyllä minä suosittelen että sen sijaan että ettisimme eroja, etsitään yhtäläisyyksiä naapureiden kanssa. Joka enempi tykkää venäläisestä, jääköön Suomeen, joka enempi ruotslaiosesta kulttuurista, tulkoon Ruotsiin tai Norjaankin, siinä ei paljon eroa ole. Sitten on heitä jotka ylistävät Viroa niin se heille suotakoon. Yks tuttu Suomesta sanoi että sinne haikailee paljon keski-ikäiset ja nykyjään nuoret IT alan työttömät jotka hakee työkokemusta mutta tuakin Viroon jäävät jos saavat työtä muualta. En tiedä, en ole siellä kuin 2 kertaa käynyt ja nähnyt vain niitä vironvenäläisiä kaikki torit ja kaupat täynnä, taitaa olla virolaiset itse enempi piilossa ja vähempi turistien kanssa.


    • länsisuomeenterveisiä

      No jopa ärsytti toteamus. Tottakai saa kirjoitella, mutta tottakai lukija saa heti huomata, että toinen kirjoittaa Suomesta.

      Mikä ihmeen hyve tuo nyt on että huudellaan toisesta pöydästä?
      Eli sen oman pöydän jutut ei oo riittävän mielenkiintoisia?

      Oon minäkin reissaillut paljon Ruotsin ja Suomen väliä, ja ne ruotsalaisten pöytien jutut ovat niin tylsiä, että heti siirryn kauemmaksi, kun en halua pilata omaa iltaani.
      Siis niin TYLSIÄ, ei mitään aitoa.
      Ruotsalaiset ovat sosiaalisempia kuin suomalaiset, - sen myönnän ja nostan hattua.

      Mutta suomalaiset ovat originellejä ja paljon kiinnostavampia. Ovat aidosti - mitä nyt ovat sitten ovat milloinkin.

      Minua ei yksinkertaisesti ruotsalaisten seura kiinnosta. Edessä ollaan sosiaalisia, kohteliaita, ystävällisiä ja "olevinaan kiinnostuneita". Tosiasiassa ei oo mitään aitoa, pelkkää klisettä kaikki tyynni. Jos on jollain matkalla, niin kertovat että "onpa korkea talo", höh, mitä sitä nyt kertomaan, kaikkihan sen näkee itsekin.

      Mutta suomalaiset ovat jotenkin ruotsalaisten luomoissa (varsinkin länsisuomalaiset, - itäsuomalaiset eivät oo), että ylistävät kaikkea ruotsalaisten tylsyyttä.

      • Skeptikkoakka

        Enpä viitsi avata, osoitekenttä jo kertoo riittävästi. Tiesitkö, että joka kerta kun klikkaa auki tuommoisia,ne tallentuu algoritmeihin ja mm. Google ja Facebook-tilisi alkavat tarjota sinulle lisää rasistista propagandaa. Pikkuhiljaa huomaat että sinut on lokeroitu.


    • OkokoontseenPoots

      Vanha mies toteaa laulun lopussa: Mustalaiset eivät koskaan muutu !

    • harvinaisentyhmää

      Jos pysyisi asiassa tää "Rolexandru"?
      Miten hän voi olla niin tyhmä, että vetää näitä juttujaan tähän aiheeseen?
      Todella uskomatonta!

      Tälläistä "nykyajan soopapsykolointia".
      Ei päätä ei häntää logiikassa!

      Olet pelkästään mätätyhmä "Rolexandru".

    • Rokulip

      Olen asunut Ruotsissa menneinä vuosina yhteensä kymmenkunta vuotta ja jopa ravintolaelämäkin tuli tutuksi. Ainakaan Tukholman lähiöissä kapakkielämä ei poikennut Suomen vastaavasta juuri ollenkaan. Se porukka joka niissä paikoissa viihtyi, oli tavallaan hitsautunut yhteen ja kyllä Ruotsin neitoa sai tanssittaa ihan riittämiin.
      Tykkäsivät meistä "Suomipojista", kun ei me oltukaan kännissä, mikä luultavasti oli oletus.
      Työpaikoilla taas ei tullut minkäänlaista ongelmaa vastaan. Kun kerran työnsä tekee kunnolla, yrittää ja sitten osaa, niin semmosta ihmistä arvostettiin-ja arvostetaan.
      Yksi "virhe" tuli tehtyä kun lähdin sieltä pois, mutta ihmisen elämä ei ole ennustettavissa, se vie.
      Hyvät kokemukset jäi länsinaapurista ja ihmisistä siellä. Kerran vuodessa käyn "muistelemassa nuoruutta" ja katsastelen kaunista kaupunkia, Tukholmaa.

      • Utelias_kysyy

        Kiitos asiallisesta viestistäsi, sellaista kun on mukava lukea.

        Jos joudat, ehditkö kertoa miten sinut otettiin vastaan Suomessa paluumuuttajana, arvostettiinko kokemuksiasi, nähtiinkö sinun tuovan positiivista lisää työpaikalla Suomessa?


    • Kaliapullonkorkki

      RUOTSALAISTEN TAPA ILOITA ON AITOA,SUOMALAISET ON JÖRÖMPIÄ TOHTII ILOITA VAIN UMPI KÄNNIS JA SE EI OLE RUOTSALAISTEN MIELEN ON VÄHÄN METTÄLÄÄSTEN TAPA.MYÖSKIN NUORIS RUOTSALAISIS ON TAPANA PITÄÄ KOVAA METELIÄ KALIJAPÖHÖNÄS MUTTA SE ILMEISESTI KUULUU ASIAAN.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2615
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1937
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1671
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1665
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1626
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      35
      1599
    8. 91
      1543
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      117
      1408
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe