Noutaminen

Karjalankarhukoira

Hei, kenelläkään vinkkejä kuinka opettaa koira noutamaan?? Osaa just ja just käyttää esinettä suussa..

14

206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rusettirinta

      Leikkiä rätin, patukan tai kepin kanssa ensin, jotta puru tulee varmaksi ja koira alkaa taistella sitä itselleen. Jos se jo menee, niin "tuo" käskyllä pyydetään lelua tuomaan ja taluttimella hieman avustetaan. Siis koira kytkettynä leikkii kepillä. Sitten käsky "tuo" ja innostetaan koiraa tulemaan aarteensa kanssa lähelle. Sitten "irti" käsky ja isot kehut. Oppimisen myötä matkaa pidennetään. Tämä on siis alkuopetus, mikä pitää olla täysin varmaa suoritusta, ennen kuin voidaan alkaa vapaana noutoa.

      • Karjalankarhukoira

        Muuten hyvä mutta tämä koira ei paljo välitä, vaikka mitä heiluttas sen naaman eessä :/ :D


    • rusettirinta

      No sitten se on vähän arka omistajansa suhteen (luottamuspula) tai sen kanssa ei ole pikkupentu aikana leikitty. Vaikea antaa mitään sen kummempaa ohjetta, kun ei tiedä koirasta esim. ikää ja mihin tarkoitukseen noutoa haluat opettaa. Suhde kuntoon ensin.

      • Karjalankarhukoira

        Se on totta että tämän kanssa ei ole pentuna leikitty ja suhde on todella hyvä.. Esim tulee luokse metsästä kutsuttaessa, toisin kuin monet muut tämän rotuiset(Karjalankarhukoira). Koira on 4 vuotias ja ihan temppuna haluaisin opettaa, jota voi ehkä hyödyntää tulevaisuudessa metsällä, jos tulee aloitettua.


    • mumm

      Noudossa on kyse käytösketjusta, jonka osat on esineen luo meneminen, sen poimiminen, palauttaminen ja siitä luopuminen. On makukysymys, mille käytökselle annetaan erilliset käskyt, suorittaako koira noudon heti, kun esine heitetään vai pelkästään käskystä, saako se nostaa esineen ilman erillistä käskyä? Periaatteessa pärjää jo sillä, että koira osaa luopua esineestä, koira silloin suorittaa käytöksen heti kun esine heitetään ja luovuttaa sen, kun sitä pyydät.

      Käytösketjun voi opettaa missä tahansa järjestyksessä, toiset tykkää ketjuttaa takaperin, tässä tapauksessa aloitetaan esineen luovuttamisessa, toiset ketjuttaa etuperin, keskeltäkin voi aloittaa, jolloin aloitetaan sillä, että koira nostaa lelun lattialta..

      Jos esineiden kantaminen ei ole koiran lempipuuhaa, on nouto melko helppo kouluttaa, kaikki ketjun osat vain täytyy koiralle olla selviä, haastetta tarjoaa ehkä se, että saa koiran pitämään esinettä suussa.. Yleensä esineiden jahtaamisesta tai kanniskelusta pitäville koirille luopuminen on vaikein osa-alue.

    • Leikinriemua

      Kelpo tekniikka tämäkin: Jos koirassa on vähänkään mustasukkaisen kadelaukun vikaa, niin alkaa kilpailemaan esineestä. "Tää on mun", "Et ota sitä" ja "kumman on" ovat hyviä aloituskysymyksiä koiralle. Kun olet saanut koiralle kilpailuvietin päälle niin homma jatkuu ottamalla esine ja heittää sen. Sekä kaksi tärkeää vaihetta: 1. Kysymys: Kumpi kerkee, ja 2. pari juoksuaskelta esineen suuntaan(alussa voi vaatia pidempääkin juoksua).

      En ole koiraa nähnyt joka tolla ei lähtisi noutamaan. Mutta sen voi kyllä pilata jäämällä itse passiivisesti odottamaan. Pitää olla koko ajan innostunut. Ensin vähän jaakata ja sitten pyytää koiraa luokse ja lopuksi antamaan esineen. Toistoa, toistoa ja toistoa. Sitten yhtäkkinen lopetus ettei koira ehdi itse kyllästyä.

      • Karjalankarhukoira

        Pelkäämpä että jää nouto opettamatta kun koira ei innostu leikkimään :(


      • Leikinriemua
        Karjalankarhukoira kirjoitti:

        Pelkäämpä että jää nouto opettamatta kun koira ei innostu leikkimään :(

        Sinun tehtävä on motivoida se siihen. Jompikumpi teistä on nyt hiukan enemmän flegmaattinen kuin laki sallii. ;D


    • rusettirinta

      Leikinriemua tuossa jo sanoikin samaa, mitä minä tuolla ylempänä. Koiran ja aloittajan suhde on varmasti hyvä joiltakin osioilta. Mutta koiralta puuttuu toimintakyky. Se voi johtua pehmeästä luonteesta, jolloin koira ei uskalla pitää puoliaan. Sen takia sille pitää luoda leikkeissä itsevarmuutta siten, että se saa aina voittaa. Siis pitää lelun. Aloittajan kannattaa ensin saada koiralle taistelutahto lelusta ja vasta sitten alkaa opettamaan noutamista, kun koira on kiinnostunut siitä, mitä noutaa.

    • rusettirinta

      Ei varovainen koira heti innostukaan, vaan useiden toistojen kautta saa itsevarmuutta. Aluksi ehkä voisi laittaa vaikka sukkaan namin, että koiralle herää kiinnostus. Sitten leikissä avataan sukka, niin että koira näkee, kun nami otetaan ja molemmat annetaan koiralle.

      • Karjalankarhukoira

        Se on kyllä totta että tämä on todella säikky ja rauhallinen. Mutta se johtuu vain siitä, että tämä on välillä kova luonteinen ja täytyy kieltää vähän kovemmin että saan kontaktin ylle.

        Entäpä osaako joku sanoa johtuuko innokkuuden puute huonosta kunnosta, koska meille tullessaan minä voitin aina juoksuvauhdissa! :) Mitään sairauksia ei pitäisi olla ja ruokinta kunnossa :/

        Ja loppuun vielä, että kyseinen koira elää riistasta. Se on harmillista, koska koiraksi tätä voi kutsua vasta kun se näkee eläimen. Olenkin aina nauranut kun luonne ja ulkonäkö muuttuu täysin koiran ollessa "oma itsensä".


      • Karjalankarhukoira

        ..ja kuten muut koirat, tämä ei välttämättä viitsi vaivautua tervehtimään vieraita vaan lepäilee rauhassa. Ei todellakaan pelkää ihmisiä!


      • Leikinriemua
        Karjalankarhukoira kirjoitti:

        Se on kyllä totta että tämä on todella säikky ja rauhallinen. Mutta se johtuu vain siitä, että tämä on välillä kova luonteinen ja täytyy kieltää vähän kovemmin että saan kontaktin ylle.

        Entäpä osaako joku sanoa johtuuko innokkuuden puute huonosta kunnosta, koska meille tullessaan minä voitin aina juoksuvauhdissa! :) Mitään sairauksia ei pitäisi olla ja ruokinta kunnossa :/

        Ja loppuun vielä, että kyseinen koira elää riistasta. Se on harmillista, koska koiraksi tätä voi kutsua vasta kun se näkee eläimen. Olenkin aina nauranut kun luonne ja ulkonäkö muuttuu täysin koiran ollessa "oma itsensä".

        Hitsit kun nauratti tuo "loppuun vielä"-kohta. Voin kuvitella koska mun hurtta on ihan samanlainen. Rusakot, oravat, linnut ja myyrät sekä hiiret ovat sen elämän kohokohtia. Älä evää niitä iloja siltä vain koska haluat sen olevan "kuten muidenkin koirat". Pidät vaan riimussa ja annat riehua ja intoilla siinä hetken, vaikka joku vihersieppo ohikulkija katselisikin toimintaa alta kulmain.

        Tuota kontaktia saat parannettua sillä että heti sen kovaäänisen karjaisun, jolla herätät huomion, jälkeen muutat äänesi normaaliksi tai jopa maireaksi ja volyymiltaan lähes kuiskaukseksi. Etsit vain oikean sävyn joka tehoaa. Sellainen kuitenkin on. Puhut paljon ja ennakoit aina tilanteita.

        Jos koira on tullut kodinvaihtajana jostain huonosta kodista, niin varmaan voi hyvinkin olla huono kunto ja se syynä innottomuuteen. Kaikkihan eivät koiriansa kuljeta kuin pari kertaa päivässä lähimmälle valotolpalle ja siitä heti takaisin. Sen jälkeen painellaan itse tukka putkella muihin harrastuksiin. Eikä olla koiran kanssa lainkaan, vaan pidetään sitä koiraa lähes 24 tuntia suljetussa sisätilassa tai jätetään ulkohäkkiin.
        Tuollainen riistaverinen koira kuin kkk tarvitsee vähintään kymmenen kilsaa lenkkiä päivässä ja ajassa niin paljon kuin pystyy antamaan sille. Erityisen tärkeää se on nuorelle koiralle. Liikunnan puute näkyy tavalla tai toisella. Aina.


    • Eti koiran lempiherkku. Semmoinen, minkä takia se on valmis kiipeämään vaikka häntä edellä puuhun. Tai yleensä vaan jotain tosi herkullista sen mielestä.

      Herkkua käytetään palkkiona.

      Mä kokeilisin takaperin ketjutusta yhdistettynä sheippaukseen. Nouto pilkotaan useaan eri osaan, jotka opetetaan sheippaamalla osa kerrallaan lopusta alkaen. Tässä kannattaa käyttää naksutinta, eli aloita ehdollistamalla koira siihen.

      Shaping eli sheippaus tarkoittaa opetettavan asian opettamista niin, että koira joutuu itse arvaamaan, mitä siltä halutaan. Muistuttaa jonkin verran avaimenpiilotusta, jota lapset leikkivät. Temppu pitää vain pilkkoa riittävän pieneksi. Aluksi palkkion saa jo siitä, että koira katsoo/liikkuu vähän oikeaan suuntaan, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa kaikkea kiinnostusta kapulaa kohtaan.

      Eli ota kapula käteen. Koira on jo huomannut, että sulla on herkkua, ja ehkä vilkaisee kapulaa, että mikä se on. Naksauta ja palkkaa. Koiran kiinnostuksen kapulaa kohtaan pitäisi lisääntyä ja kun sitten kerran et naksautakaan heti pelkästä vilkaisusta, koira saattaa koskettaa tai jopa tökätä kapulaa kummissaan. Tästä palkka! Tökkimisen tultua tavaksi, viivyttele taas naksahduksen kanssa ja koira saattaa vähän koetella hampailla. Taas uusi askel eteenpäin. Sitten koiran pitäisi tarttua kapulaan, pitää sitä, kannatella sen painoa/nostaa se kädestä. Tuo pitäminen onkin kinkkinen vaihe. Yhden koiran opetin kai vahingossa sylkäisemään kapulan heti suustaan siihen tartuttuaan, kun naksautin vahingossa väärään aikaan. Piti aloittaa alusta ja ihan sekunnin murto-osista.

      Ja tuon siis voi jakaa vaikka kahteenkymmeneen eri treenikertaan, jos on tarve. Erikoisherkkua koira saa vain ja ainoastaan noutoharjoitusten aikana.

      Myöhemmin sitten koira pitäisi opettaa tuomaan esine käteen ja hakemaan se kauempaa.

      En tiedä karhukoiran vieteistä. Voi olla, ettei itsenäistä pystykorvaa vaan huvita leikkiä rätinjahtausta, kun mettäpuuhat olisi parempia. Tai se ei ole koskaan syttynyt siihen. Mä sidoin rätin narun päähän ja kiskoin sitä ympäri puistoa. Collienpentu sai sitten sitä jahdata kuin pupua. Se tarttui siihen, itsevarmuus kasvoi ja leikittiin jo vähän köydenvetoa. Kerta kerralta lyhensin köyttä. Viimein rätti oli kädessä, mutta koiraan ei saanut katsoa, se murensi sen itseluottamuksen. Lopulta se tiesi, että leikki on ihan turvallista ja koiraa sai jo katsoakin ja jopa haastaakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1515
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1213
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      875
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe