Olenko toiminut väärin?

Jennib

Koiran kouluttamisesta muutama juttu.
Eli meille tuli pentu ja se on meillä ollut nyt pari viikkoa ja ikää on 10 viikkoa. Aloitimme koulutuksen omalla tyylillämme ja koira onkin oppinut hirmuisesti. Nyt olenkin lomalla perehtynyt netistä löytyviin koulutusmetodeihin ja tuli sellainen olo että olen tehnyt jotain väärin.

Kontaktin ottamisesta, koiramme ottaa kontaktin heti kun kuulee nimensä. Tulisiko minun vielä harjoitella kontaktin ottamista ilman nimen sanomista? Törmäsin useassa paikassa että ensin kontaktia harjoitellaan ilman käskyä ja sitten vasta käsky. Kuinkakohan suuri merkitys tällä todellisuudessa on?

Ja yleensäkkin jos pentu osaa käskyn, pitäisikö hänen osata se kuitenkin myös ilman käskyä? Aloitankl koulutuksen siis alusta, kun emme ole perjaatteessa edenneet alusta asti koira kirjojen mukaan...

Istumisenkin pentu oppi vahingossa tai sitten osasi sen jo.. eikä tätäkään ole harjoiteltu sen paremmin, koska istuu käskystä..

Mites toi pureminen, olisko siihen vinkkejä? Ei tuhoa mitään, mutta täällä ollaan kädet ja jalat verillä :D

Jos joku nyt ymmärsi jotain tästä mun sepityksestä, niin suuret kiitokset!

19

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Et_ole

      Ei huolen häivää. Älä stressaa mitä noissa koulutusoppaissa sanotaan. Jos koira toimii niin mikä on ongelma.

      Eli jatka vaan nimeltä kutsumista, sillä herätät huomion, ellei sitä jo valmiiksi ole. Ja kun huomio on saatu, tulee itse asia eli käsky, sen selittäminen koiran ymmärtämässä muodossa, ja toteuttaminen sekä sen jälkeinen kiitos/palkkaus.

      Kun koira on kerran oppinut käskyn, se osaa sen ilman käskyäkin, mutta harvoin ihmisten antamat käskyt ovat selllaisia mitä koira luontaisesti tarvitsee elääkseen. Eli kovin harvon tulet näkemään mitään käskyn vaativaa tapahtumaa ilman että erikseen sitä pyydät. Poikkeuksena ehkä oma-aloitteinen hihnan tuominen sinulle ehdotuksena lenkille lähdöstä tmv.

      Tärkeämpää kuin koiragurujen raamatullisten oppien orjallinen noudattaminen, on että luot hyvän ja luottamuksellisen suhteen koiraasi. Hyvällä mallilla kai jo olet.

      Tuohon pennun puremisvimmaan ei oikein muuta konstia taida olla kuin pitää tavarat poissa koiran hampaiden ulottuvilta ja käyttää sen kanssa leikkiessä kenkiä ja tukevia nahkahanskoja myös sisällä.

    • asdasdasddd

      Joillain auttaa ihmisten pureskeluun ihan alaleuasta hennosti tarttuminen ja hetken kiinnipito. Joillain hieman kielestä painaminen peukalolla tai sormen tyrkkääminen suun perälle (=ykäysrefleksi). Painimaan ei kannata alkaa, koska taistelutahtoiset koirat eivät tästä hätkähdä, vaan nauttivat, eli käytös voimistuu.

      Huomoimattomuus on myös yksi keino (eli koiraa ei edes kielletä puremisesta), eli käännetään selkää ja ollaan kuin koiraa ei olisikaan, väistää ei tarvitse, mutta koiran tulisi olla ilmaa. Apuna nahkahanskat ja saappaat, mikäli tarve.

      Kolmas on eristäminen laumasta, eli toiseen huoneeseen heti kun alkaa purra (see-seuraus-suhde). Päästetään pois kun ei pyri pois tai ulvo/hauku/tmv, eikä hetkeen huomioida. Jos aloittaa uudestaan, niin homma toistetaan tasan niin monta kertaa, että hiffaa. Ihmisten suurin virhe ikinä on se, että luovutetaan liian helposti, eikä viedä asioita loppuun. :D Pätee jokaisessa koirankoulutukseen liittyvässä asiassa.

      • luomuhurtta

        10 viikkoinen pentu on juuri opettelemassa hampaitaan, eli maistelee ja näykkii kaikkea. Olipa kyseessä koiran tai kissanpentu, niin pentuperheen tunee siitä kun kaikilla on naarmuja nahassaan.
        Tarvitaan, kieltoa, kiljahduksia, leikin lopetus, lelun suuhun antaminen, kyllä' se näykkimästä lakkaa kun oppii käyttämään hampaitaan oikein. Tulee se hampaidenvaihtokin, joten parjon laillista järsittävää koiralle ja kärsivällisyyttä ihmisille. muutaman kuukauden päästä helpottaa


    • Tietty koulutussuuntaus opettaa ensin käytöksen ja sitten liittää siihen käskysanan. Tarkoitus on, että koira oppii yhdistämään käskysanan oikeaan asiaan (tehtävään, joka on jo opetettu) eikä vahingossa johonkin muuhun (esim. istu tarkoittaa häntäpään laskemista maahan ja pysymistä siinä, ei pyllyn pompautusta nurmikossa). Lisäksi yleensä opetetaan ärsykekontrollia, johon sisältyy neljä sääntöä:
      - koira suorittaa annetun tehtävän annetulla käskyllä (istuu, kun sanon istu)
      - koira ei suorita tehtävää kuullessaan toisen käskysanan (ei mene istumaan, kun sanon maahan)
      - koira ei suorita väärää tehtävää kuullessaan käskyn (koira ei mene maahan kuullessaan istu-käskyn)
      - koira ei suorita käskyä ilman käskysanaa (koira ei istu, jos en sano istu, tässä tosin saa käyttää järkeä, koskee lähinnä koulutustilannetta)

      Kotikoiralla ärsykekontrollilla ei ehkä ole niin pilkuntarkasti väliä, mutta esimerkiksi tottelevaisuuskokeissa kilpailevalla koiralla treenataan näitä asioita paljon. Toisaalta ärsykekontrollin tapaisia harjoituksia voi hyödyntää vaikka haukkumattomuuden opettamisessa (oletko ikinä kuullut vinkkiä, että opeta koira haukkumaan käskystä, että se lopettaisi haukkumisen).

      Ärsykekontrollin viimeinen vaihe sen kertoo, että koiran ei tarvitse osata tehdä asiaa ilman käskyä. Päinvastoin. Päähän sillä menee sekaisin, jos koko ajan pitäisi miettiä, kannattaako tarjota jotain opetetuista tehtävistä. Tosin, käskyjä voi olla muitakin kuin sana. Koiralle voi ihan hyvin opettaa, että jossakin tilanteessa pitäisi tehdä asia X ilman eri pyyntöä. Esim. hihnakävely ilman vetämistä, joku tulee lenkillä vastaan -- katsekontakti.

      Toiset pitää käskysanan mukana alusta asti. Esimerkiksi vie koiran namilla istumaan ja sanoo istu samalla.

      Sinun ei siis tarvitse opettaa kaikkea uudestaan.

      Puremiseen...
      - pureminen kuuluu pentuvaiheeseen, pentu kokeilee, mitä kaikkea saa tai voi purra ja miltä asiat tuntuvat hampaissa.
      - ihmisten puremiseen ei kuitenkaan pidä kannustaa ja siitä pitäisi päästä pentuaikana eroon
      - älä provosoi pentua. Älä siis liikuttele käsiä tai jalkoja niin kuin ne olisivat saaliita (kaikenlainen arastelu, poispäin vetäminen, säpsähtely jne.). Vinkuna tai kiljuminen voi myös provosoida pentua, vaikka toisaalta jotkut pennut tajuavat ruveta varomaan vinkaisuista.
      - Heti kun saat pennun irrottamaan tai jättämään rauhaan, anna sille lelu tai puruluu. Ohjaa sitä puremaan sallittuja kohteita eli leluja. Ala myös leikittää pentua lelulla ilman, että sitä edeltää puremista, ettet luo ketjua, jossa pureminen -- kiva leikki omistajan kanssa. Leikissä lelu saa heilua ja mennä pentua karkuun. Anna pennun kuitenkin saavuttaa lelu. Koiran leikitys perustuu sen metsästyskäytökseen eli lelu liikkuu aina poispäin koirasta - ei villi saaliskaan juokse pedon suuhun ja paikallaan lojuva lelu on kuollut lelu eli tylsä lelu. Sillä ei ole väliä, voittaako pentu lelun lopuksi vai ei. Myöhemmin sitten pitää opettaa, että ihminen päättää leikin alun ja lopun.
      - mä päädyin lopulta kerran ärähtämään pennulle samaan tapaan kuin aikuinen koira komentaa toista häiriköivää koiraa, vaikka sittemmin neuvon välttämään sellaista. Pentu peruutti kaksi askelta hölmistyneenä ja melkein näin, kuinka sen päässä raksutti. Se kai mietti jo uutta "hyökkäystä", kun sen yllätykseksi heiluttelin lelua sen edessä ja innostin sitä tuon köyden kimppuun. Sillä sitten leikittiin hetki, unohdettiin, saatiin juoksuhepuli ja väsyttiin sitten juomaan vettä (tilanne tallentui videolle). En muista, mitä muuta tein, mutta koitin tosiaan ohjata sen puruintoa leluihin.

    • temppujaeitarvita

      Koiran tarvitsee osata vain "ei", "tänne " ja "pois" toimiakseen hyvin. Sanokaahan joku ongelma joka olisi jos nämä toimii kuin junan vessa. :) Eikä tämä tarkoita että ei voisi koiralle kouluttaa täysin tyhjänpäiväisiäkin asioita, mutta nuo 3 riittävät.

      • eiriitänuo

        Yksi pyytämäsi tilanne voisi olla että saavutte koiran kanssa risteykseen jossa haluat kääntyä, sanotaan vaikka vasemmalle. Millä noista käskyistä ohjeistat koiran haluamaasi suuntaan? Entä mikä noista kolmesta käskystäsi pysäyttää koirasi?

        Minusta käsky seis, sekä suunnat vasen, oikea ja suoraan ovat miltei elintärkeitä koiran kuin koiran osata.


      • Kynnysmatto

        No minun koira kyllä kääntyy silloin kun minäkin käännyn, en minä siinä tilanteessa mitään käskysanoja luettele. Työkoiraa joka liikkuu itsenäisesti kauempana, voi ohjata vihellyksellä ja käsimerkeillä. En paljoa käskekään, mutta lisäisin listaan "paikka/odota" -tyyppisen käskyn. Sitä tarvitsee aika usein.


      • Sakemanni10

        Kyllä seis- ja paikka-käskyt on hyvä opettaa myös. Ja ylipäänsä jos haluaa hyvin toimivan koiran, kaikenlainen koulutus ja puuhastelu sen kanssa tekee siitä loistavan kaverin, jonka kanssa on mahdollisuus mennä minne vaan missä koirat sallitaan.
        Autoon menoa ja autosta poistumista kannattaa myös harjoitella. Meillä koira pysyy autossa niin kauan kunnes saa poistumisluvan, vaikka kaikki ovet olis auki.
        Ei tuu niitä vaaratilanteita.


      • Monenlaistakoirulia

        Mun nykyiselle koiralle "tänne" tarkoittaa jotain aivan muuta kuin on tarkoitus.. Pihalla se voi tulla "tänne" käskyn kuultuaan kurkistamaan nurkan takaa, että "mitäkö huutelet?", mutta sitten päätään nakellen häipyy niin että,hännänpää vain vilahtaa. Lenkillä, jos kuulee käskyn "tänne" alkaa heti kuikuilemaan kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin, että missä näkyisi kivoja ihmisiä tai koiria tai edes jotain, niin sinne heti. On tosi ihmisrakas,otus, varsinainen terapiakoira.

        Aikaisempi koira taas lenkeillä irti ollessaan tuli välittömästi luokseni, jos vastaantulijoita havaitsi, ei tarvinnut aina edes "tänne" käskyä ja pilliin reagoi heti. Niin ja ihan samat koulutukset kummallekin koiralle, erirotuisia tosin ovat.

        Ja kolmas koira kellahti makuulle aika usein, kun tuli toisia koiria vastaan ja se tapa loppui itsestään 5-6 vuotiaana.

        Ja neljäs koira veti ja veti kuin hinaaja, ostin kuristuspannan. Pannan sai jättää pois käytöstä muutaman kerran jälkeen, ei enää vetänyt.


      • Ouvojv
        Sakemanni10 kirjoitti:

        Kyllä seis- ja paikka-käskyt on hyvä opettaa myös. Ja ylipäänsä jos haluaa hyvin toimivan koiran, kaikenlainen koulutus ja puuhastelu sen kanssa tekee siitä loistavan kaverin, jonka kanssa on mahdollisuus mennä minne vaan missä koirat sallitaan.
        Autoon menoa ja autosta poistumista kannattaa myös harjoitella. Meillä koira pysyy autossa niin kauan kunnes saa poistumisluvan, vaikka kaikki ovet olis auki.
        Ei tuu niitä vaaratilanteita.

        Koirallani autossa kuljetusboksi, jossa suljettava luukku. Vaaratilanteita ei synny, koska luukku avataan silloin, kun koira kytketään kiinni hihnaan.


    • suunnathukassa

      Ai että oikea ja vasen

    • vapautta

      Mikä pysäyttää? "ei" jonka jälkeen voin kutsua sen "tänne". Olen kouluttanut koiralleni odota käskyn mutta ilman sitäkin pärjää. Kerro "eiriitänuo", mitä ongelmia voi olla jos kielto,luoksekutsu ja pois toimii pomminvarmasti. Minä voin mennä minne vain koirieni kanssa hihnatta. Voitko sinä?

      • eiriitänuo

        Juu, ei en todellakaan voi, en mene, enkä sinullekaan sitä suosittele että menet "minne vain koiriesi kanssa hihnatta". Kerronpa sinulle tositarinan. Eräs hiukan kauempana asuva naapuri omisti kivan ja kultaisella sydämellä varustetun kultaisen noutajan. Koira oli kuulemma niin kuuliainen ja liikennevarma että ei tarvittu mitään hihnoja. Sellaiset olivat kuulemma eläinten rääkkäystä. No tuli sitten päivä jona tämä koira ei kuullut/totellut kuulemaansa "odota"-käskyä vaan ILMAN HIHNAA ryntäsi ajotielle. Päälle tuli bussi ja ajoi yli. Arvaatkos kuinka kävi? Koira jäi henkiin, onneksi. MUTTA tänä päivänä kulkee hihnassa kiltisti omistajan vieressä.

        Miksi tarvitset koiran pysäyttämiseen kaksi käskyä? Käsky "seis!" ajaa asian ja kun karjaiset riittävällä auktoriteetillä niin koira pysähtyy kuin seinään vaikka olisi luupäisempikin luonne. Ja, pidä koirasi mieluiten hihnassa. Ettei käy kuten tuolle tosielämän kultaiselle kultsulle. Auton alle jäämisellä tahtoo olla aina elämää lyhentävä vaikutus, vaikka siitä selviäisikin jatkoajalle niin vanhuusiän kolotukset moninkertaistuu.

        Tuossa aiemmin joku taisi ihmetellä miksi oikea ja vasen ovat tärkeitä, vastaan heille myös toisella tosielämän esimerkillä. Kuljimme koiran kanssa kävelytiellä ja tulimme paikkaan jossa oli kolme nuorta tyttöä istumassa katukiveyksellä sekä tienviereen pysähtynyt auto. Tulimme lähemmäs, huomasin että keskellä tietä oli pieni mutta erittäin kuollut koira. Tytöt talutelleet koiraa fleksissä, koira huomannut jotain mielenkiintoista ajotiellä ja rynnännyt sinne. Ja se pysähtynyt auto oli kohdalle tullessaan ajanut sen yli. Hyvin ikävä ja traaginen tapaus, mutta olisi ollut vältettävissä mikäli tytöt tai heidän vanhempansa olisivat aikanaan opettaneet koiralle vasemman ja oikean. Sekä vaatineet että koira myös noudattaa saamiaan kehotuksia, käskyjä ja pyyntöjä.

        Opettakaa hyvät ihmiset koirillenne turvalliset säännöt niin vältytte turhilta harmeilta. Teillä on aivot ja tehtävänne on käyttää niitä. Koirallakin on aivot, mutta sen ymmärrys ei riitä siihen mihin teidän.


    • Ongelmaton

      Voi mitä saivartelua.:D Minä voi mennä koirieni kanssa hihnatta mihin haluan, ei se tarkoita etten käyttäisi hihnoja. Mulla ei ole semmoista vaihtoehtoa että koirani juoksentelevat minnekään ilman lupaa. Koko jutun pointti oli aloittajalle vain tiedoksi että jos nuo kolme toimii joka paikassa ja kaikissa maailman tilanteissa, ei koiran tarvitse osata muuta. Eli koiralle ei tarvitse muita asioita kouluttaa kuin nuo kolme asiaa joiden kanssa voi pärjätä. Niillä koira kulkee löysällä hihnalla, ei rieku, hypi, tolvi ja karkaa. Sanokaa nyt joku ongelma joka esiintyisi jos nuo kolme toteutuu.

      • Eiriitänuo

        Tuota, luuletko ja oletatko tosissaan että noilla ihmisillä joista tuossa yllä kirjoitin, olisi ollut vaihtoehtona että heidän koiransa juoksentelee ilman lupaa minnekään? Myös he luottivat että koira kyllä tottelee eikä tee ilman lupaa mitään. Vaan toisin kävi.

        Älä siis ole varma etteikö sinunkin koirallesi voisi käydä samoin.


      • Ongelmaton

        Voi mitä saivartelua.:D Minä voi mennä koirieni kanssa hihnatta mihin haluan, ei se tarkoita etten käyttäisi hihnoja.


    • bfgusipovgbdufz

      "Tytöt talutelleet koiraa fleksissä, koira huomannut jotain mielenkiintoista ajotiellä ja rynnännyt sinne. Ja se pysähtynyt auto oli kohdalle tullessaan ajanut sen yli. Hyvin ikävä ja traaginen tapaus, mutta olisi ollut vältettävissä mikäli tytöt tai heidän vanhempansa olisivat aikanaan opettaneet koiralle vasemman ja oikean. "

      Jos koira syöksyy ajotielle siihen tuskin auttaa vasen/oikea käsky. Ennemmin vaikka seis tai paikka. Tai ihan ei, ja pitäneet flexiä sen verran lyhyenä niin että se ei sinne tielle asti yllä vaikka koira syöksyisi. Tai painaneet flexin jarrusta heti kun alkaa syöksymään.

    • fleksitroskiin

      99% fleksissä kulkevista koirista eivät ole omistajansa hallinnassa joka tilanteessa, vaikka niitä olisi yritetty kouluttaa kuinka paljon.

      • Eiriitänuo

        No joo, on se kiva tietää että itse ainakin kuuluu siihen yhteen prosenttiin. Silti sanoisin että noista jäljellä olevista 99%:sta vähintään 99%:a ei ole koskaan opettanut koiralleen edes tien puolia. Eikä se edes riitä vaan pitää vaatia koiraa noudattamaan pyyntöjään.

        Jollain oudolla tavalla ihmiset onnistuvat aliarvioimaan koiransa järjenkyvyt. Koira kyllä oppii kun opettaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1445
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1147
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      103
      1022
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      887
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      850
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      64
      760
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      747
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      702
    Aihe