Stereokaiuttimet sivuille

ÄäniEdestäJaTakanaTyhjää

Sanotaan, että stereokaiuttimet tulisi sijoittaa tasasivuisen kolmiosäännön mukaan eli edessä oikealla ja vasemmalla. Ymmärrän, että kotiteatterissa etukaiuttimet luonnollisesti laitetaan eteen, kun sivuilla ja takana on muita kaiuttimia. Mutta käytössä on vain ne kaksi kaiutinta, niin miksei niitä laitettaisi suoraan sivuille, niinkuin vaikka tavalliset kuulokkeet?

6

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Musiikki on yleensä studiolla tallennettu tavallista stereotoistoa varten siten, että kaiuttimet ovat edessä vierekkäin suunnilleen samalla etäisyydellä kuulijoista. Miten sivuasennuksella syntyy illuusio kuulijan edessä olevasta orkesterista jää kokeiltavaksesi. Kuulokekuunteluun tarkoitettuja musiikkitallenteita toki on, mutta ovat varsin harvinaisia, usein keinopäällä äänitettyjä.

      Esimerkiksi elokuvien äänen toisto voipi olla vähän kimurantimpi juttu tavallisella stereokaiutinparilla, mutta en kuitenkaan usko, että sivuasennuksella päästäisiin tyydyttävään lopputulokseen: eteen jää "aukko".

      • ÄäniEdestäJaTakanaTyhjää

        Minua vain niin häiritsee kun ääni tulee pelkästään edestä

        Ratkaisu: lisää kaiuttimia.


      • pään_sisällä_kaikuu

        Paskat kaijjuttimet ja/tai väärin asennettu (esim. toisessa piuhat väärinpäin = vaihevirhettä), jos ääni tulee pelkästään edestä/kaijjuttimista.

        Kyllä kahdellakin kaiuttimella saa syntymään illuusiota äänen tulossuunnasta. Ääni ei siis paikannu pelkästään kaijuttimiin tahi niiden väliin, vaan saadaan aikaan myös vaikutelma epämääräisestä äänen tulosuunnasta (kaiku ym.), kun kauttimiin syötetään vastakkaisvaiheista signaalia. Ainakin leffoja katsellessa tämän saa tulkittua (kuvan johdattelemana) niin, että ääni kuuluu takaa, yläpuolelta tms.

        Em. vaatii vain, että istutaan just oikeassa paikassa = etäisyys pääkaiuttimiin on identtinen. Muinaiset pro-logiikka -vahvistimet poistivat ongelman erottamalla vastakkaisvaiheisen signaalin takakaiutinkanavaan (vain 1 kanava, vaikka näissäkin yleensä käytettiin kahta takakaiutinta) samanvaiheisen signaalin keskikanavaan.

        Illuusion romuttavat myös esim. heijastukset sivuseinistä (epäsymmetrinen sijoitus) tai huonot kaijjuttimet (kotelon resonanssit tms. kavaltaa äänen todellisen lähteen... ainakin omien havaitojeni mukaan huonoilla kaijjuttimilla ei synny stereokuvaa, vaan ääni on aina "kiinni" kaijjuttimessa).

        Sijoitus sivuille on paska idea. Silloin ei ole mitään toivoa, että syntyisi äänikenttää kuuntelijan eteen sitten nämä epämääräiset "kaikuäänet" ympärille/taakse.

        Kuulokkeillakaan en viitsi kuunnella, koska normaaleilla äänitteillä musiikki soi silloin "pään sisällä". Jos nyt pakko olisi kuulokkeita käyttää, täytyisi hankkia jokin prosessointivehje, joka loihtii ääneen tilavaikutelmaa.

        Ja jos nyt on ihan pakko äänikenttää laajentaa, niin sitten pitää tosiaan hankkia jokin kotiteatterivavistin, lisää kaiuttimia, ja käyttää jotain ao. vahvistimen signaaliprosessorilla luotua tilavaikutelmaa (teatteri, stadion....). Joku näistä "kaikutiloista" saattaa jopa osoittautua ihan toimivaksi.

        Tässä on vain yksi, vakava, ongelma. Leffoja katsellessa välttää vähän huonommatkin kaijjuttimet, mutta musiikin kuuntelu ei anna armoa, kun ei ole sitä elävää kuvaa tunnelmaa luomassa & aisteja hämäämässä. Uusien kaiuttimien (vähintään 2 takakaiutinta ja löytyyhän sitä systeemeitä, missä on jopa 4 takana pari ylimääräistä edessäkin) pitäisi olla ääneltään yhteneviä nyk. pääkaiuttimien kanssa. Eli jos ne pääkaiuttimet ovat 500 €/kpl, niin aika monta viisisatasta pitää tähän projektiin upottaa...


    • Mikäli kaksi kaiutinta sijoittaa mainitsemallasi tavalla suoraan sivuille, niin jo suhteellisen pieni pään tai kehon liike vasemmalle tai oikealle aiheuttaa flanger-efektin. Pääsi ollessa tasan keskellä kaiuttimien välissä matka vasemmasta korvastasi vasempaan kaiuttimeen on sama kuin oikeasta korvastasi oikeaan kaiuttimeen. Mutta jo pieni liike jompaankumpaan suuntaan aiheuttaa sen, että oletkin lähempänä toista kaiutinta. Voit helposti kokeilla tätä sijoittamalla kaiuttimet sivuille ja liikuttelemalla päätäsi niiden välissä vasemmalta oikealle. (Kuulokekuuntelussa tätä ei tapahdu, koska kuuloke on aina yhtä lähellä korvaasi.)

      Toisaalta täytyy muistaa, ettei ole olemassa mitään "yhtä oikeaa tapaa" nauttia musiikin kuuntelusta. Tai oikeastaan se oikea tapa on se, jonka itse koet parhaaksi itsellesi. Jos ns. normaali stereo-ratkaisu ei omaan korvaasi kuulosta kivalta, niin silloin sinun tapasi kuunnella musiikkia voi olla joku toinen. Lisäkaiuttimien hankkiminen voi olla hyvä ratkaisu, mutta jos sinulla on tällä hetkellä kaksi kaiutinta, niin mikään ei estä sinua kokeilemasta ensin niiden sijoittelua eri paikkoihin.

      • ÄäniEdestäJaTakanaTyhjää

        Arvostan


    • Konsertissakin tulee kaikki ääni pelkästään edestä. se on luonnollista!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2679
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      350
      2550
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2168
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1846
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1753
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1744
    7. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      68
      1595
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1583
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      122
      1547
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe