Koodareista huutava pula

obnnetonITala

IT-alalla huipun ja keskinkertaisen koodarin ero voi olla aika iso, kaiketi pulaa on huipuista? Jos oikeasti olisi huutava pula, niin kelpaisi koodariksi myös yli 40-vuotiaat IT-ammattilaiset joiden osaaminen ei ole ajantasalla mutta sitä hoidettaisiin kouluttamalla, mentoroinnilla yms.

http://yle.fi/uutiset/koodareista_huutava_pula__sata_turvapaikanhakijaa_aiotaan_kutsua_apuun/8878768

"Mm. Yle Areenan rakentamisessa mukana olleen Affecton liiketoimintajohtaja Mikko Eerola vahvistaa, että etenkin hyville koodareille on jatkuvaa kysyntää."

" Mitä tiedän start up -kentästä ja toimialan firmoista, niin joskus investoidaan kymmeniä tuhansia euroja siihen, että saadaan yksi hyvä koodari. Tarve on räjähtänyt käsiin."

34

867

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eikoodari

      Kukahan kouluttaa ja missä? Kuka maksaa koulutuksen?

      Minulle ja aika monellekin muullekin kelpaisi koodarin koulutus. Millä ehdoilla sinne valitaan opiskelijat? Eikö se ole jo diskriminointia jos suomalaisilla ei ole mahdollisuutta hakea koulutukseen?

      Mitä jos asiasta tekee valituksen oikeusasiamiehelle? Ei voi tiettyä etnistä ryhmää valita koulutukseen pääsyn perusteiksi, vai kuinka?

      Veikkaan, että aika moni suomalainen työtön olisi halukas tuosta vaan kouluttautumaan koodariksi.

      Mielestäni on väärin, että joillekin luodaan oikopolku koulutukseen. Minunkin vanhempani ovat ikänsä veroja maksaneet, jotta meille lapsille olisi ilmainen koulutus.

      • asdfdsalkjlkj

        "Ei voi tiettyä etnistä ryhmää valita koulutukseen pääsyn perusteiksi, vai kuinka?"

        Valtio maksaa koulutuksen ja luultavasti myös palkankin ensimmäiseltä kymmeneltä vuodelta niin mikäpä ettei.

        Kansanvaihto tässä on menossa. Jos haluat olla it-alalla töissä, joudut muuttamaan ulkomaille. Turvapaikanhakija, jonka palkka maksetaan sinun maksamista verorahoistasi, ottaa paikkasi.

        Siinä ei IT-alan DI- tai FM-koulutuksella ylioppilastutkintoineen alla sun muine kalliine koulutuksineen ole enää mitään arvoa, kun valtion maksamat turvapaikanhakijat rynnivät työpaikkoihin.

        "Valtion maksamat" sehän ei ole keneltäkään pois, valtio maksaa!


      • pröö

        Kartta keskus vaikuttaa typerältä idealta kun on google mabsi, google mamsissa oli vielä joku erikoinen että ei tarvitse olla samasta originista niin voi käyttää jotain


      • MapMapparMapped
        pröö kirjoitti:

        Kartta keskus vaikuttaa typerältä idealta kun on google mabsi, google mamsissa oli vielä joku erikoinen että ei tarvitse olla samasta originista niin voi käyttää jotain

        Karttakeskus on kuoleva mesta! Näitä vastaavia isoja lafkoja on tullut jo nyt ulkomailta eli mitä tarjottavaa Karttakeskuksella muka on nyt saatikka parin vuoden päästä. Kyseisellä firmalla ei ole mitään toivoa markkinoilla joissa Mega-yritykset tekevät sen isoimman duunin.


      • Tietotuusjaelämä

        Google Maps ei ole ilmainen yrityssovelluksien käyttöön. Ja voi olla, että Googlen käyttöehdot ei kelpaa käyttäjille. Kukapa megafirma olisi kiinnostunut jostakin takahikiän pikkutiestä, mutta palolaitos, poliisi ja terveydenhuolto on. Haluasitko sinä halvaantua siksi, että Googlessa oli väärä osoitetieto kartalla.


      • prööpröö
        Tietotuusjaelämä kirjoitti:

        Google Maps ei ole ilmainen yrityssovelluksien käyttöön. Ja voi olla, että Googlen käyttöehdot ei kelpaa käyttäjille. Kukapa megafirma olisi kiinnostunut jostakin takahikiän pikkutiestä, mutta palolaitos, poliisi ja terveydenhuolto on. Haluasitko sinä halvaantua siksi, että Googlessa oli väärä osoitetieto kartalla.

        kartta keskusko sitten on ilmainen, enpä usko pakkohan niiden on jotain tienata mitä muuta varten hommata, jos koko paska toimii valtion tukemana niin se olis hyvä paikka mistä leikata pistää vähän rahanpoltajia pellolle


      • Tietotuusjaelämä

        Ei tietenkään ole ilmainen, kyse ei ole siitä. Vaan siitä, että Googlelta ei saa rahallakaan sitä mitä saa rahalla Karttakeskukselta - kun yrityssovelluksia tehdään - yksityisyyttä.

        Kuluttajathan taas myyvät elämänsä ilmaisesta ämpäristä, aiemmin myivät sielunsa lupauksesta taivaasta, joten vähän on menty keskiajalta eteenpäin...


    • adsfads

      "Ei missään nimessä ole tarkoitus mitään matalapalkkakoodarijoukkoa tehdä, vaan työntekijälle kuuluu työntekijän palkka. "

      Ei tietenkään. Pidetään kuitenkin mielessä, että valtio maksaa palkan. Mutta ei matalapalkkaa. Hyvän palkan maksaa. Ja hyvän koulutuksen maksaa.

    • asdfsda

      "– Tietysti haluan keskittyä nyt työhöni niin hyvin kuin pystyn, mutta ehkä viiden vuoden kuluttua voin käynnistää oman start up -yrityksen, hän nauraa."

      Nauraa matkalla pankkiin, koska start up yritys kouluttaa turvapaikanhakijoista koodareita. Valtio maksaa koulutuksen. Mutta eihän se ole keneltäkään pois? Valtio maksaa..

    • prröö

      lol hah hah, tästäpä apu ainakin työtä kouluttajille, toivon mukaan ei tyypillistä super pinnalista koulutusta

      • pröö

        Ihan kuin yrittäisivät tahallaan ärsyttää lol hah hah hah


      • ValluJee

        Affecto ja Karttakeskus ovat niitä firmoja jotka nimenomaan etsivät hakijoista negatiivisia asioita, olisikin hyvä heittää heille kysymys: mikä on heidän mielestään hyvä koodari ja mitä HE aikovat tehdä asioiden eteen että taloon tulee hyviä koodareita JA ETTÄ heidät pidetään talossa hyvinä koodareina. Palstoilla mainittuina ongelmina on tullut:

        a) hakijan ikä
        b) osaako ja opetteleeko hakija omalla ajallaan uudet teknologiat
        c) miksi vaihtanut työpaikkaa
        d) osaako ko. hakija yhtään mitään
        e) onko ko. hakija epäsosiaalinen ilmapiirin pilaaja
        f) onko hakija "muuten vain juttelemassa" eikä haekaan uusia tehtäviä

        Kyseisessä firmassa on ollut jos jonkinlaista ongelmaa viime vuosina. YT:tä, TJ äkkilähtöjä ja lyhyeksi jääneitä TJ:n työsuhteita. Eli ongelmat ovat molemmin puolisia.

        Noilla näytöillä kyseisen firman pitäisi hoitaa rekrytointinsa ITSE paremmin ennen kuin alkavat syynäämään hakijoita epämääräisillä asioilla. Kyllä Suomessa on myös muitakin firmoja olemassa eli jos asenne ei muutu niin ei muutu myöskään hakijoiden määrät näissä firmoissa.


    • roligpelle

      Har du förlorar din monad?

      • 67jg8gj

        Menee muuten *ituilleen kieliopillisesti tuo ruotsin lauseesi :)
        Ei taida jäbällä olla kielioppi ihan hanskassa.

        Go Back to School sporty!


      • JuudasJulma

        Nej men, pakko ruotsi ja virkamiesruotsin koe on tainut mennä 1- :lla läpi.
        Taitaa koodikin olla finengelskan ja finsvedun sekasotkua


    • digital-camel-toe

      Kuten hyvistä ihmisistä.

      Hupaisaa myös se että vuosikymmeniä toitotettu etä-työ ei ole toteutunut edes ohjelmointi-alalla.

      Ei se ole tyhmä joka paljon pyytää, vaan ahne. Aloilla joista maallikko ei ymmärrä hölkäsenpölkäistä on helppo laittaa muutaman kolmen desimaalin pilkkuvirheitä hintoihin. Ja joskus vuonna nolla koodailluilla ohjelmanpätkillä on hyvä rahastaa vuosikymmeniä lisenssimaksuilla.

      Ohjelmoijia tarvitaan oppilaitosten oppilaiksi, että saadaan avustukset kouluille.

      • Koodaripoodari324

        Totta, koodaus on kuoleva ala itsessäänkin jo. 90000 ammattilaista, joista 20000 työttömänä.


      • Koodaripoodari324
        Koodaripoodari324 kirjoitti:

        Totta, koodaus on kuoleva ala itsessäänkin jo. 90000 ammattilaista, joista 20000 työttömänä.

        Korjaus ; 21350 työttömänä.


      • sikapasi423
        Koodaripoodari324 kirjoitti:

        Korjaus ; 21350 työttömänä.

        fujitsu tieto vähentää koko ajan väkeä (pieni YT koko ajan jossain menossa) nokia networks


    • HuutoaHuutoa

      Joo niin kova pula että kuulen jopa korvissani sen julmetun HUUDON!
      Älkää hitto viekö meitä käsistä!

      • ulvova_mylläri

        Pula on joo huutava, mutta kaikki haluaa sen saman 10% duuniin ja 90% perään ei huuda kukaan. Samoin kaikki vapaa-aika menee uusien koodausvehkeiden opiskeluun jos meinaa pysyä työpaikassaan. Tarjottu palkkakin voi olla esim. 2500 eur tms. Eli näistä on suorastaan ulvova pula, mutta kuka haluaa sitten hyväksyä yo. ehdot?


    • Ohjelmointipuolella voi olla niin, että kulloisetkin trendit määräävät lyhyellä aikavälillä, mitä koodausosaamista kaivataan. Suomeksi: kysytyimpien koodauksentaitajien ohjelmointikieli- ja alustaosaaminen vaihtelee sen mukaan, mikä ala on nousussa. Ainakin minusta tuntuu siltä, että vaikka paikan saisi, ei jatkuvuudesta ole takeita -- ellei sitten osaa sopeutua opettelemalla uutta (kieli, platformi, ...) ja tekemällä sen omalla ajalla ja rahalla.

      • Koodaripodaari324t

        Juurikin näin - sitähän ne GptW firmat IT alalla hehkuttaa : työntekijän ääretöntä vapautta. Jos menette noihin paikkoihin töihin, kannattaa viimeistään koeajan jälkeen pistää AY pora käyntiin ja kaikille samat työehdot, työnantajan vastuu koulutuksesta kohdalleen, työaikaseuranta (kellokortti) ja ylityöt seurantaan!!!


      • MartinOiva

        Veikkaan, että jonkinverran palkkatyötä löytyisi ympäri Suomen myös trendien ulkopuolelta, ylläpitotehtävistä. Tekniset alustat eivät ehkä silloin ole uusinta uutta ja ansiotaso matalampi, mutta suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella pienemmälläkin tilinauhalla voi tulla toimeen vallan hyvin. Jos tietojärjestelmän skaalautuvuus on hyve, miksei voisi myös sopeuttaa omaa tapaansa elää. Itse asiassa it-osaaja saattaakin kokea elävänsä enemmän, jos/kun työyhteisö ei aseta paineita opiskella uusia tekniikoita työajan ulkopuolella.


    • B9nxs0j

      Affecto ei ole koskaan "kouluttanut" työntekijöitään. Työntekijät ovat itse projektien aikana tutkineet ja toteuttaneet projektinsa. Se on itse nähty vuosia sitten.

      Näitä mainospuheita on niin helppo pitää, mútta se mitä toteutuu eli ei mitään on helppo todeta.

      • IfElseThenMaybe

        No näin on, kokemuksesta voin sanoa: Affecto ja Karttakeskus puhuu ihan muuta mitä käytäntö on.

        Oikeesti ottavat vain porukkaa, jonka uskovat olevan valmiita koko ajan omalla ajalla opettelemaan täysin uusia tekniikoita.

        Työajalla ei kouluteta eikä myöskään sitten harrasteta itseopiskelua! "Proaktiivisesti itseään kehittäviä huippupersoonia" heh, etsivät, että sellaista liirumlaarumia missä puheet ja käytännöt on niin kaukana toisestaan että pelkästään se ...taa.


    • Array

      Jos halutaan ainoastaan huippukoodareita, niin heistä tietysti on aina pula. Koska tavallsia tallaajia on enemmistö, niin olisi viisasta suunnitella projektit heidän kykyjensä mukaisiksi. Siis selkeitä ratkaisuja ja yksinkertaisia työkaluja sekä ennen kaikkea hyvää johtamista.

      • juups222

        Tämä olisi ihan liian järkevää IT-alalla. Tiedä sitten, mitä hyvä johtaminen käytännön tasolla tarkottaisi?


      • Pashaakohtoa
        juups222 kirjoitti:

        Tämä olisi ihan liian järkevää IT-alalla. Tiedä sitten, mitä hyvä johtaminen käytännön tasolla tarkottaisi?

        Hyvää johtamista ei ole olemassakaan, vain huonoa johtamista ja sitä että kun kysytään johtamisen laadusta, niin kehujat valehtelee - aina


    • Elämä_on_pirun_Lyhyt

      Missä tahansa hommassa huippuja on aina vähän. Tietyissä jutuissa se vain tulee pullonkaulaksi. Huippuosaaminen kun on yleensä kapea-alaista yhteen teemaan kohdistuvaa kykyä ja taitoa. Tutkintoon johtavissa opinnoissa ( esimerkiksi yliopistot) painotus on aina yleisosaaminen. Yleisosaaminen tarkoittaa että tietää kaikesta aika paljon, mutta ei ole jonkun jutun expert syväosaaja. Huippukoodarit esimerkiksi ovat itseoppineita expertejä ja aloittaneet omat juttunsa monet jo 10 vuoden ikäisinä ilman kouluja.

      IT ala itsessänsä on valtava kirjo juttuja. Koodarit on siinä oma joukkonsa. Vaikka olisi kuinka fiksu ja älykäs tietotekniikan DI niin jos ei ole koodannut paljoa niin eihän siitä mitään tule. IT alan sisälläkin työn vaihtaminen tarkoittaa lähes aina uudelle alalle siirtymistä. Se ei läheskään aina onnistu. Jos olet hyvä tietohallintopäällikkö tai tietojärjestelmäasiantuntija niin et välttämättä osaa tehdä riviäkään toimivaa koodia. Toisaalta joku hyvä pelikoodari tuskin ymmärtää tietohallinnosta juurikaan mitään. Ohjelmointikieliä on satoja ellei peräti tuhansia. Niiden syntaksit ja alustat voivat poiketa rajusti toisistansa.
      Ihan sama kun musiikin tekeminen. Homma aloitetaan jo lapsuudessa jos huipuksi haluaa tulla. 20-vuotiaana on jo aivan liian myöhäistä. Musiikkilajista toiseen hyppääminen ei yleensä onnistu. Jos haluat Olympiakisoissa hypätä 8,5 metriä pituutta, niin laji on aloitettava nuorella iällä jos taipumuksia on. 20-vuotiaana aloitettaessasi et tule mitenkään onnistumaan. Se juna meni jo menojansa.

      Maailma olisikin helppoa, jos huippuosaajia olisi hyllyssä pinottain kun vain siitä valkkaisi ja plokkaisi haluamansa. Valtaosa maailman tekemisestä on aina perustunut keskivertoihmisten tekemiseen. Näin tulee aina olemaan. Koskee sekä työntekijöitä, että työnantajia ja firmoja. Ihan kaikkea tekemistä.

      Melko turhaa kitisemistä ja ihmisten syllistämistä jos firma ei löydä huippukoodareitansa. Maailma ei toimi niin. Maailma perustuu niukkuuteen. Sen kanssa on elettävä.

      Ihmisellä on lyhyt elinaikansa. Monet uraan liittyvät tärkeät päätökset tehdään varhaisessa vaiheessa viimeistänsä 35 vuoden iässä. Sen jälkeen on yleensä myöhäistä valita uudestansa. Vaikka halua olisi. Pelikortit on jaettu.
      Jos jätät perheesi perustamisen liian myöhäiseksi, niin sukusi sammuu. Pelikortit on jaettu.

      Itse en usko että 40 vuotias IT alan ihminen voitaisiin mentoroida huippukoodariksi mitenkään. Täytyy olla expertti jo siinä vaiheessa.
      Itse olen vanhempi "herrasmies" ja IT puolen DI ( ja jopa sangen älykäskin) mutta ei minusta mentoroimalla huippukoodaria saada mitenkään.

      • xDfxr545a

        Niitä huippukoodari pula-aikoja valittaa usein firmat joiden johto haluaa huippuja sen takia että saadaan bisnes äkkiä nousukiitoon €€€ tai pelastettua koko business. Toisaalta silloin kun paikkoja on vähän ja hakijoita paljon ja taloudessa on taantumaa niin firmat rupeaa ronkeleiksi ... oikein mikään ei kelpaa koska uuden tekijän pitää olla mahd. hyvä mahd. nopeasti €€€ Taantuma aikaan investointi on melkein mahdotonta vaikka olisi paljonkin rahaa kassassa ja firma tekee positiivista tulosta .... omistajat voi vaatia että tulovirta ei saa laskea ja johto toimii sen mukaan


      • voi_tsiisös_tyhmää

        > Huippuosaaminen kun on yleensä kapea-alaista yhteen teemaan kohdistuvaa kykyä ja taitoa. Tutkintoon johtavissa opinnoissa ( esimerkiksi yliopistot) painotus on aina yleisosaaminen. Yleisosaaminen tarkoittaa että tietää kaikesta aika paljon, mutta ei ole jonkun jutun expert syväosaaja. Huippukoodarit esimerkiksi ovat itseoppineita expertejä ja aloittaneet omat juttunsa monet jo 10 vuoden ikäisinä ilman kouluja.

        Mistä ihmeestä tällaiset käsitykset kumpuavat? Yliopistoista juurikin valmistuu yhteen alaan keskittyneitä alansa huippuja. Ei niitä muualta tule. Itseoppineet ovat melkein 100-% hörhöjä, joilla on päähänpinttymiä, joista eivät ole oppineet pois. Joku XEmacsin kehittäjä on poikkeus, joka vahvistaa säännön.


    • täh_täh_täh_häh

      esimerkiksi Linus Torvalds on tullut yliopistolta. Kyllä se kai aika huippu on vaikkei olekaan jättänyt kaikkia kouluja väliin ja kolvaillut vain kotona vehkeitä päästäkseen huippukoodariksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      433
      3130
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2512
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      370
      2359
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1857
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1265
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe